Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Neměl ani odvahu svým ministrům říct, aby hlasovali proti, nebo aspoň proboha, aby se zdrželi, aby to nevypadalo tak blbě. Hlasovali pro. No, jak to dopadlo s emisními povolenkami, jejichž počet se měl zvyšovat, a? Aby se snížila jejich cena, tak se udělal přesně pravý opak a hlasovali pro snížení cen emisních povolenek a ještě rozšířili na domácnosti a na uživatele aut jakožto fyzické osoby. To je jenom mimo jiné zajímavá věc, přečtěte si myslím, že to vyšlo dneska nebo včera na Hrotu, zajímavá informace, tuším, že někde v Dánsku udělali analýzu a spočetli, že od roku 2027 až do roku 2030 se zvýší díky tomuto experimentu se zvýší cena benzínu a nafty o 14 korun za litr. Říkám, ať jsem férový, až o 14 korun za litr. Vedle toho samozřejmě se zvýší cena vytápění.

Pak samozřejmě vláda dělala jeden kiks za druhým i na té úrovni migrační. Vzpomínáme si, jakým způsobem se přijímal migrační pakt. Já už to teď nechci zopakovat, všichni to víme, v každém případě na vládu padala naprosto objektivně kritika ze všech stran. Lidé začali demonstrovat. Vzpomínáte si na to, že se demonstrací zúčastnili nejenom průmyslníci, tři čtvrtě všech škol, zdravotníci a tak dále. A logicky letěla důvěra dolů. No a co vláda? Místo aby vysvětlovala, argumentovala, aby se třeba omluvila, nebo aby hledala nápravu, tak začala poučovat. Doprovázely to velmi často hysterické reakce, nálepkování. Ten, kdo šel proti, tak je nedemokrat, pochopitelně, počastovali ho nálepkou ruského švába, neštítili se tvrdit o nich, že jsou kolaboranti a tak dále. Demonstranti, to byli příznivci Varšavské smlouvy. No, mohl bych pokračovat.

Ale to, co je důležitější, a to se týká těch dezinformací, hlavně vláda v rámci obrovské defenzívy začala šířit neskutečné množství lží. A to navzdory názorům odborné veřejnosti, navzdory tomu, že se dá mnoho z těch věcí poměrně jednoduše dohledat. Zopakuju některé ty lži, protože se to týká pochopitelně toho, o čem zde hovořím, a to je dezinformací. Vzpomínáte si, jak vláda přišla s tím, že zajistila udržitelnost jádra? To znamená tu takzvanou taxonomii? No tak tu vyhlásila Evropská komise 31. 12. roku 2021 po dvouleté práci naší vlády a zdaleka nejenom naší vlády, zejména Francouzi v tom sehrávali významnou roli. Ale my jsme v tom, musím říct, docela zodpovědně pracovali a byli jsme s tou Francií jedním z těch tahounů, ať už na úrovni premiéra Babiše, mé úrovně, ministryně financí nebo třeba ministra životního prostředí. A 31. 12. to konečně Evropská komise vyhlásila, roku 2021. V té době byla Fialova vláda u moci 14 dní i s Vánocemi. To fakt tedy nemohli oni zajistit.

Vzpomínáte si na ty lži o závislosti na ruském plynu? Ne lži o tom, že jsme byli závislí. No, to je pravda. Stejně tak jako Německo, stejně jako Slovensko, Rakousko a celá řada dalších věcí, (zemí?) konečně celá Evropa byla závislá ze 40 % na ruském plynu, východní země ještě více. Ale ta lež byla v tom, že to byla zásluha naší vlády, ani ne naší, ani té předcházející, ani té předpředcházející. Kdo se podívá na strukturu plynovodu a je alespoň pologramotný, tak mu dojde, že my nejsme fakt ti, kteří by rozhodovali o tom, jaká směska plynu k nám doputuje. Říkali to všichni energetici, varovali, nebo ne varovali, ale upozorňovali ministra Síkelu, premiéra Fialu, že říká úplné energetické nesmysly. Ne, my jsme byli těmi viníky.

No, tak jak to dopadlo, všichni víme. Poté, co se pan ministr Síkela pochlubil tím, že na zahraničních západních univerzitách se už učí o tom, kterak Jožka zbavil Českou republiku závislosti na ruském plynu, zjistil, že mu sem proudí 40 až 60 % ruského plynu, což komentoval s tím, že na to přece nemá žádný vliv. Poprvé nelhal, nemá na to vliv, ale na to si měl vzpomenout rok předtím, když nás tady počastovával tím, že my jsme byli těmi viníky.

Vzpomínáte si na Stork II? Na tu hysterii, kterou spustil pan premiér Fiala? Kdy ho musel opravit server Demagog, že nemluví pravdu, když řekl, že nevybudování Storku II, čili to je ten polský plynovod, je v důsledku nečinnosti Babišovy vlády. Už samo o sobě nezní úplně logicky, když je to v Polsku. Pochopitelně, byla to lež, server Demagog na to upozornil. Naopak my jsme byli ti, kteří to iniciovali a zajistili jsme tam peníze z Evropské unie, ale Poláci pragmaticky rozhodli, že nikoliv. Proč? Protože jim to ekonomicky nevycházelo a měli v té době pravdu.

Vzpomínáte si na to, jak se lže, lhalo o takzvané nepřipravenosti dopravních staveb? Když jsme tady zvýšili investice do dopravní infrastruktury jenom za poslední dva roky našeho vládnutí o 50 %, když jsme předávali víc než 100 kilometrů rozestavěných dálnic a přejímali jsme to od vlády, kde seděl pan ministr Fiala, tehdy jako ministr, nebo pan ministr Stanjura jako šéf dopravy, tak jsme přebírali 800 metrů rozestavěných dálnic.

Já netvrdím, že se nedalo dělat ještě více. No, to asi ano, to se dá vždycky. Ale tvrdit, že jsme to podcenili, když jsme zde udělali rekordní výstavbu a předávali jsme to panu ministru Kupkovi tak, že dneska může jezdit a stříhat pásky, včetně pana premiéra Fialy, tak není zač, pane premiére, ale tvrdit, že jsme to podcenili, to je lež. Nedá se svítit.

Vzpomínáte si, jak zde pan premiér Fiala ještě nedávno tvrdil a tvrdí stále, on si to ani nedostudoval, že učitelé dostávají 130 % průměrné mzdy, což je to, co slíbili v programovém prohlášení. My jsme jim nedrželi ruku při tom, když to psali do programového prohlášení. Ale když to tam napsali, tak mají dvě možnosti, buď přiznat, že nedávají 130, protože dávají peníze někam jinam, je to fér a můžeme to kritizovat, protože dávají jenom 113 %, anebo to musí jaksi celé zrevidovat a říct, že prostě ani do budoucna už to nebude reálné. Ale nemůžou udělat to, co udělali, tvrdí, že dávají 130 %. To je přece nesmysl, vždyť to každý vidí, že to je 113 %.

Další lež, o Liberty. Tady, ať jsem objektivní, tak ministr Stanjura je v tomhle tom celkem korektní a já jsem slyšel jeho vyjádření vůči Liberty v minulosti, hovořil celkem věcně. Zatímco ministr Síkela, tak ten se opět utrhl z řetězu. Takže průšvih Liberty jde údajně za námi. Tak já bych, pane ministře Síkelo, chtěl jenom připomenout jednu jedinou věc. To, že Gupta, čili nový vlastník vstoupil do ArcelorMittalu, nově tedy společnost Liberty, tak jaksi na to stát ani žádná vláda fakt žádný vliv nemá. To totiž nefunguje, pane ministře Síkelo, tak jako když jste promrhal 40 miliard korun za ztrátový NET4GAS za plynovody a pomohl jste tím akorát zahraničním bankám. Takhle hloupé rozhodnutí může udělat akorát neschopný státní úředník. Ve firmách to chodí jinak a stát v tomhle tom nesehrává žádnou roli. Stát může tak maximálně monitorovat to, o se děje. Stát sehrává jinou roli, a to v tom, že když už tam někdo vstoupí a když to funguje, tak se má snažit komunikovat s tou firmou, notabene když je to největší zaměstnavatel v regionu, notabene když vyrábí ocel, notabene když je to firma, která přináší nemálo peněz do státního rozpočtu přes daně, protože ta firma dělala přes 50 miliard obratu, nebylo mnoho důležitějších firem v celém regionu a dokonce v celé České republice, a má je motivovat k dalším investicím a snažit se komunikovat tak, aby udržel zaměstnanost a sociální smír. Já myslím, že na tom není nic divného.

A to jsme dělali, ale protože všechno je o číslech v té ekonomice, tak jenom bych připomněl, pane ministře Síkelo, než zase začnete komentovat ty vaše nesmysly, že za rok 2021 což, je fiskální rok 2021 ukončený, někdy v březnu 2022, vykázalo Liberty víte, jaký hospodářský výsledek? Víc než 6 miliard korun čistého zisku! Ano, v době, kdy jsme vám předávali vládu, tak Liberty fungovala tak, že měla přes 6 miliard zisku, zaměstnávala 6000 lidí a byla klíčovým elementem sociálního smíru v celém regionu. Řádně plnila svoje závazky, mimo jiné i proto, že ta firma na tom byla poměrně dobře. Znovu opakuji, na padesátimiliardový obrat víc jak 6 miliard korun zisku, tak dostala od EGAPu nezávisle na vládě jako jedna ze stovky firem takzvanou velkou záruku. To bylo v době covidové, ano, covidovou záruku. Díky těm covidovým zárukám jsme tady zachránili část českého průmyslu, protože to nebylo jenom o těch velkých firmách, ale o tisících menších a středních firem.

Já vám nevyčítám to, že Liberty šla potom do kytek, že se dostala do problémů, ale to, že jste podcenili tu situaci, že jste s ní přestali komunikovat, odvolali jste člena dozorčí rady, netušili jste, co se v té Liberty vůbec odehrává, a pochopitelně i vlivem ceny oceli, i vlivem problémů, které jsou na světových trzích, a zřejmě i vlivem toho, co tam prováděli vlastníci, což samozřejmě zcela ovlivnit nemůžete, tak se dostala do situace, která je ještě v momentě, kdy se s tím dalo něco dělat přes křížovou pohledávku OKD a vůči energetickému dodavateli a vůči EGAPu, tak ještě stále byla šance s tím něco udělat. Všechno jste podcenili, ale já bych vám to snad ani tolik nevyčítal, kdybyste vy nevyčítali nám, že to je naše vina, a to vůbec neberu, pane ministře Síkelo, to, že ještě v době, kdy ta firma už měla problémy, jste tam poslal několik set milionů korun na dotacích Takže jenom abyste si zametl před vlastním prahem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP