Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Lži vlády o tom, kdo všechno podporuje Putina, jenom proto, že se jim nelíbí politický oponent, už snad nemá cenu ani komentovat. Co tím vlastně chci říct? Že vláda se s využitím vlastní terminologie boje proti dezinformacím začala sama stávat významným šiřitelem dezinformací. A to navíc poměrně silným vlivem, protože vláda má logicky nástroje, jakým způsobem zesílit svoji komunikaci na rozdíl od nějakého hejtra nebo na rozdíl od nějakého provokatéra. Vláda pochopitelně využívá svého slova, svých fanoušků, svých sítí, kde komunikuje, někdy taky dokonce platí hejtry, různé trolly a pochopitelně využívá i svých kontaktů na různé spřátelené novináře a tak dále. To asi je všude ve světě, ale já tím jenom chci říct, že když vláda bojuje proti dezinformacím, tak by si především měla umést před vlastním prahem, protože z potírání dezinformací se v rámci vlády stala obrovská mantra a bohužel, a to je ten průšvih, bič na oponenty. Proč? Protože - pokračuju dál - přímo na Úřadu vlády mezitím vzniká další skupina. Skupina pro strategickou komunikaci. Ano, ta je de facto pokračovatel vyhozeného pana Klímy, akorát se to jmenuje jinak. Do čela se staví plukovník Foltýn, přivádí s sebou dalších devět lidí. On tedy není placen Úřadem vlády, ať jsem přesný, takže na Úřadu vlády je dalších devět lidí.

Jenom podotýkám, to je taková vsuvka, víte, jak je to s Úřadem vlády v současné době? Za nás jsme za čtyři roky vlády snížili počet zaměstnanců ze 673 na 484. Dnes už jich je tam opět 550, je tam 15 % nárůst a přibývají tam další a další.

Nicméně zpátky k panu plukovníku Foltýnovi. Ten to vzal povojensku. Protože jestli tedy musím něco říct, co mu jako šéfovi strategické komunikace úplně nejde, tak je právě ta komunikace. Protože místo, aby bez emocí, bez emocí vysvětlil, proč ten úřad vzniká, co je jeho cílem, aby se snažil nějakou chytrou komunikací vzbudit důvěru, vysvětlit, že tady vzniká něco nového, že lidé nemusí mít obavu, tak rovnou sdělil, že ten, kdo ho nazve cenzorem, tak je prokremelský kolaborant. No, já bych chtěl říct jednu věc. Nazvěte si, koho chcete, jak chcete, kdy chcete, vážení, kteří se díváte, můžete natřít mě a děláte to dnes a denně, je to naprosto v pořádku a já musím vysvětlovat, můžete natřít premiéra Fialu, můžete natřít předsedu Babiše a pana ministra Rakušana, kohokoliv z poslanců. A naší povinností je trpělivě vám vysvětlovat. Stejně tak to musí dělat pan plukovník Foltýn. Tak to jenom taková vsuvka.

Ve stejné době vzniká na Úřadu vlády - to se bavím o posledních dnech, to nejsou poslední měsíce - další tým. Dobře poslouchejme. 21. rada, tentokrát pro paměťovou agendu, plus dalších 6 lidí. Tak tahleta rada by se měla zaměřit na posilování občanské odolnosti v reakci na hybridní a revizionistické zneužití historie. Já myslím, že už jsme fakt zešíleli všichni a že to není úplně normální. Do toho máme změnu, to tady budeme probírat ve čtvrtek, zákona o České televizi, Českém rozhlasu a kde kupodivu je další nová zmínka o tom, že úkolem České televize a Českého rozhlasu nově tedy podle návrhu vlády má být přispívat k postupu proti dezinformacím při zachování svobody slova. No, to zní vzletně. Já si myslím, že by stačilo, kdyby ta veřejnoprávní média pouze objektivně a vyváženě informovala bez nějakých aktivistických výstřelků. To si myslím, že by byl velký úspěch.

Já budu končit. Pane premiére, vymklo se vám to z rukou, protože zemi začínají řídit vedle vládních činitelů, ke kterým můžu mít tisíce připomínek a říkáme si je tady dnes denně, rovněž fanatici a vojáci. Zneužíváte válku k politickému marketingu díky tomu, že každého, kdo s vámi nesouhlasí, osočujete, že je proruský živel. Zneužíváte ten takzvaný boj s dezinformacemi k potírání názorů svých oponentů, k nálepkování. A opět jsme u toho cenzora, protože to je podle nového šéfa strategické komunikace na Úřadu vlády pod premiérem rovnou kolaborant. A každý krok, který se vám nelíbí, který vás oslabí, což logicky díky těm výsledkům je dnes a denně, tak toho, kdo je tím oponentem, toho počastujete tím, že je pod ruským vlivem, že to je kolaborant a tak dále. Pro mě se začínáte stávat regulérní hrozbou pro demokracii. Protože základem demokracie je svoboda slova, pane premiére.

Před tím, než nás tedy opět počastujete tím, že jsme vlastně i tímhletím projevem prokázali to, že jsme proruští živlové, tak jeden příběh a tím to ukončím. A ten příběh je ze Spojených států. Navíc z doby, kdy tam vládl, pane premiére, již váš přítel, prezident Biden, vyšlo to ve Washington Postu: "Americká vláda v roce 2022" - cituji přesně Washington Post - "jen tři týdny po jeho představení pozastavila projekt Rady pro správu dezinformací." A teď důvod. Účel vzniku tohoto projektu nebo téhleté vládní rady, která ve své podstatě je podobná jako ta rada, co vznikla u nás, byl nejasný a logicky spustil vlnu odporu a obvinění. Amerického prezidenta Joe Bidena lidé kritizovali za to, že chce zřídit ministerstvo pravdy. A co je zajímavé, ta původní šéfka komise, která to měla dělat ještě předtím, než zrušili tu komisi, tak ta se stala tak velkým terčem útoku za různá bizarní vyjádření - jenom si vzpomeňte, co jsem říkal před chvílí - že na svou pozici musela rezignovat. Pane premiére, poučte se, prosím z toho. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tím jsme vyčerpali přihlášené s přednostním právem. A nyní jdeme ke standardním přihláškám. Jako první se k návrhu na změnu schváleného pořadu přihlásila paní poslankyně Zuzana Ožanová. Jenom pro informaci, pan poslanec Tureček bude hlasovat s náhradní kartou číslo 44. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, jako první bod dnešního jednání navrhuji bod s názvem Kdo převezme zodpovědnost za nedigitalizaci stavebního řízení.

Vážení kolegové, ještě ve 13:30 jsem si dneska upřesňovala... Víte, že v Ostravě se pět stavebních úřadů do dnešního dne nemohlo přihlásit do stavebního řízení? Takto to funguje? Taková je digitalizace? Jak ti občané mají, prosím vás, podávat žádosti? Jak ty úřady mají pracovat? Kam padnou ty žádosti, které se snaží podat v Ostravě? No, to já opravdu nevím. Je tam magistrát, tam to jde, a jsou tam městské obvody, pět městských obvodů. Předpokládám, že se tak děje nejenom v Ostravě, ale i ve více částech republiky.

Nyní k samotné věci. Já si dovolím určitou nadsázku. Víte, co používali komunisté? Poučení z krizového vývoje. Prosím vás, není to první digitalizace systému. Ale proč se Ministerstvo pro místní rozvoj a pan vicepremiér pro digitalizaci z toho nepoučili? Mohli dříve vychytat chyby, které tam jsou. Víte, jaká je verze? Kolegové mi to říkali. Poslední verze je, já se hned podívám, z 26. 6. Oni si zkoušeli systém, který se neustále měnil, a to, co si odzkoušeli, ani v tom novém systému nefunguje.

To, že je vše zalitém sluncem, se nás opakovaně snažil přesvědčit ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ale přiznejme si, není to pouze jeho zodpovědnost, je to zodpovědnost této vlády, která byla opakovaně na možné problémy upozorňována na plénu při načítání nových bodů kolegou Davidem Pražákem. Kolikrát vás kolega žádal, aby se to otevřelo? Ani jednou jste mu nevyhověli. A proč? Jenom proto, že to říká opozice. Vážený pane premiére, vyvodíte z toho i osobní zodpovědnost nebo zodpovědnost vlády? Opravdu do dnešního dne systém nefunguje. Některé úřady se ani nepřihlásí.

Já bych chtěla říct, že jsem požádala kolegy, aby se mi k tomu vyjádřili, ti, co s tím pracují. Takže já si dovolím je citovat: "Aplikace neumí na jedno IČO pro šest stavebních úřadů." Což je Ostrava. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP