Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

To mně přijde, že je vlastně diskvalifikující a stojí za to se o tom pobavit dvojnásob. My tady budeme řešit novelu mediálního zákona - to jsou ty koncesionářské poplatky - ve čtvrtek. Tam je součástí toho - nevím, jestli to víte, protože to zapadlo pod těmi koncesionářskými poplatky - a tam je nová formulace, že Česká televize a Český rozhlas budou přispívat k postupu proti dezinformacím, což kritizovala i LRV, Legislativní rada vlády. Vidím tady pana ministra Šalomouna. Tak tedy vůbec není jasné, co tím básník jako chtěl říci. To znamená, že ten boj s dezinformacemi prostupuje i tím, jakým způsobem se budeme dívat na veřejnoprávní média?

Stejně tak nevím, jestli jste zaznamenali, že pod Úřadem vlády vznikne nová Rada vlády pro paměťovou agendu. Opravdu se to takhle jmenuje - pro paměťovou agendu. Ta zase bude kontrolovat, jak se díváme na historii.

Kolegyně, kolegové - teď bez ohledu koalice, opozice - nepřijde vám už toho trochu moc? My tady tak nějak podivně bojujeme s dezinformacemi, potom se to snažíte propašovat do mediálního zákona, což podle mě správně - hezký rozbor, já vám to ve čtvrtek ukážu - kritizuje Legislativní rada vlády. Teď tady vznikne úřad, který bude kontrolovat, jak se díváme na historii. Tak si myslím, že je už potřeba se konečně tedy tady začít o tom opravdu reálně bavit. To znamená, co to je ten boj s dezinformacemi, co jsou to ty dezinformace? Jak je možné, že něco dostane nálepku, že to je dezinformace okamžitě a u něčeho to tady šíříte vesele jenom proto, že to jde opačným směrem, a nikomu to nevadí.

Jeden takový příklad je - vy to víte moc dobře - ta zkratka zprávy NKÚ o tom, že údajně 90 % výdajů na covid nesouviselo s covidem, což když si přečtete tu inkriminovanou pasáž, tak to takhle vůbec není. Tady prostě někdo na začátku použil titulek, nějakou zkratku, a od té doby to šíří a šíří prokazatelnou dezinformaci. Pak budu citovat přesně to, co je v té zprávě NKÚ. Já jsem dokonce tady na rozpočtovém výboru vyzval NKÚ, aby to sama upřesnila, když už tedy vydává zprávy, tak aby jim nedávala nějaké titulky, které potom matou.

Takže tohleto všechno si zaslouží, abychom tady o tom debatovali. To znamená, navrhl bych to dneska jako první bod, alternativně jako první bod zítra, to je ve středu, případně jako první bod v pátek. Jmenovalo by se to pro nového místopředsedu a předsedajícího Informace vlády o boji s dezinformacemi, což mně přijde, že není nic kontroverzního, abyste proti tomu hlasovali. Já jsem upřesňoval jenom ten název. Takže vám děkuji za podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Já jsem si váš návrh poznamenal a budeme pokračovat v dalších přihlášených k pořadu dnešní schůze. Jako další vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, pan poslanec Jan Síla, Vladimír Zlínský a další. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych ráda zařadila bod s názvem Česká pošta pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana. Víte všichni, že je to rok, kdy se zavřelo 300 poboček České pošty. Vít Rakušan říkal, že díky tomuto kroku pobočky zůstanou ve všech městech. Takže se ty pobočky bez jakékoliv analýzy uzavřely především ve velkých městech, propustilo se tisíce zaměstnanců, propustily se doručovatelky, lidi na přepážkách. No a my se teď dozvídáme, že budovy, o kterých se hovořilo, jak se prodají, tak se neprodávají, chátrají. Prakticky se neví, co v budoucnosti v těch budovách bude.

Především pan ministr vnitra ale říkal, že má schválený transformační plán, ale on pořád nemluví pravdu. Prosím, podívejte se do papíru jednání vlády. Když se implementace transformačního plánu schvalovala, tak se jednání s rozpravou změnilo jen pro informaci. To znamená, jeho rozdělení, o kterém on hovoří, že se to rozdělí tedy na státní podnik, který bude mít prakticky tu nevýdělečnou část a komerční část, kam půjdou ty výdělečné věci, tak teď jsme se dozvěděli před několika měsíci, že by tam měl přijít nějaký akcionář. To znamená, že se pošta bude privatizovat.

Ale nevím, kolegové, kolegyně, o transformaci České pošty a o tom, že to bude stát řadu finančních prostředků - nejdříve se mluvilo o 8 miliardách, teď se hovoří o 4 miliardách - o tom, že by mělo dojít k nějakému rozdělení, no tak je jasné, že pokud by něco takového mělo nastat, tak to musíme my tady v Poslanecké sněmovně asi schválit prostřednictvím jednotlivých legislativních návrhů. To znamená, že by ministr vnitra měl přinést návrhy zákonů, o kterých se tady budeme bavit. Hovořilo se ale o tom, že transformace probíhá. Proběhla asi tím uzavřením 300 poboček, byť pan ministr říkal, že to ta transformace není a že sem tedy přinese návrhy zákonů.

No, já zatím vidím, že mu to nebylo schválené na vládě, že vláda to pouze vzala na vědomí, že jsme se zatím dočkali toho, že se pobočky uzavřely, budovy chátrají, většina se neprodala, propustily se doručovatelky, propustili se lidé na přepážkách, ale pan ministr vnitra hovoří, že kvalita a dostupnost poštovních služeb se nezhoršila. No, já když mluvím s některými lidmi, anebo ti, kteří mi píší, tak zažívají pravý opak. Je to především právě v těch velkých městech.

Také jsme zaregistrovali, že v některých právě menších městech, jak ministr vnitra sliboval, že se tam pošty nezavřou, tak tam teď jezdí takzvaná pojízdná pošta, která tam třeba bude jezdit pouze jeden den v týdnu. Zároveň některé pošty budou měnit úřední hodiny. Budou otevřené prakticky, kdy oni si řeknou. No, já se vůbec nedivím, protože kolikrát když slyším pana ředitele České pošty na těch jednáních, tak pro něj není důležitý zákazník a občan, pro něj je nejdůležitější Česká pošta. Česká pošta si přece bude diktovat, kdy bude mít otevřeno. To je přesně to, jakým směrem by to jít nemělo.

Pan ministr vnitra by tady měl vystoupit a jasně říct, kdy nám tedy přinese změny těch zákonů, jak to vůbec s tou Českou poštou je, čeho jsme dosáhli? Že tedy se zavřelo 300 poboček, ušetřili jsme 700 milionů a pak jsme si za 1,3 miliardy koupili nová auta pro Českou poštu. Tak to si myslím, že je hlavně výsměch všem lidem, kteří se propustili, kteří přišli o tu práci, kteří ji třeba vykonávali mnoho let.

Takže já z tohoto místa - protože dneska tady budeme mít zbraňový zákon, tak předpokládám, že pan ministr vnitra bude přítomen - bych si dovolila tento bod zařadit právě za zbraňový zákon. Určitě bude mít pan ministr prostor se nám k České poště vyjádřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Napsal jsem si případné zařazení tohoto nového bodu. Jako další vystoupí k pořadu schůze pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. On tu nikdo není. Vážené dámy a pánové, dovolte, abych i já navrhl další bod, o kterém se tady už hovořilo. Hovořili tady o tom moji předřečníci, minimálně dva nebo tři. Sice to je kolaps huti Liberty v Ostravě. Za čtyři by se roky mělo slavit 200 let ostravského hutnictví. Jestli tomu tak ale bude, záleží na schopnostech vlády najít investora pro huť Liberty. Naděje žije, i když právě vládní úřady mají na zastavení výroby v Ostravě lví podíl. Ostravě hrozí bezpečnostní a sociální kolaps. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP