Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Znamenám si. Jako první za pevně zařazené body. Další v rámci návrhu na změny schváleného pořadu vystoupí pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, už je čas prázdnin, přicházím s takovým odlehčeným prázdninovým tématem a návrhem v rámci dnešního programu schůze, a to je tisk číslo 400, návrh skupiny poslanců na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách. Tento návrh podepsalo více než 70 poslanců napříč politickým spektrem, už 3. března 2023 byl rozeslán poslancům, 6. dubna loňského roku bylo doručeno všem poslancům stanovisko vlády, které bylo neutrální, a 19. dubna loňského roku už tento tisk byl doručen organizačnímu výboru, a bylo možné jej projednat. Tedy více než rok tento tisk leží někde v Poslanecké sněmovně, ačkoliv je na něm v podstatě shoda napříč politickým spektrem, je to téma, které nevzbuzuje žádné kontroverze, spíš možná debaty o zbytnosti nebo nezbytnosti takovéhoto návrhu. A já tedy jenom ve stručnosti vám ho přiblížím opětovně.

V současnosti jsou upraveny zemské znaky jen jako součást velkého státního znaku. Zemské vlajky nejsou upraveny vůbec. Přitom jsou zemské znaky i vlajky užívány samostatně zejména na Moravě. Navržená zákonná úprava provádí ustanovení Ústavy ČR, která ve své preambuli zmiňuje dobré tradice zemí Koruny české a též výslovně Čechy, Moravu a Slezsko. Zákon je symbolickým uznáním významnosti Čech, Moravy a Slezska pro vývoj společné státnosti. Výslovně v právním řádu zakotvuje zemské vlajky a znaky, přičemž vychází z jejich úpravy ve velkém státním znaku. Při popisu znaku je dle heraldických pravidel označována bílá jako stříbrná a žlutá jako zlatá, což u vlajek dle vexilologických pravidel neplatí. Pravá a levá strana se užívá v heraldickém pojetí, tedy při popisu z pohledu nosiče znaků herolda, nikoliv pozorovatele.

Vlajka vychází ze znaku a má podobu heraldické vlajky, kdy list vlajky je v barvě pole štítu a na listu je uprostřed umístěna příslušná heraldická figura dané země. Tolik velmi stručně k tomu návrhu, abych ho připomněl. Já už ho tady navrhuji opakovaně, a myslím si, že není lepšího času, než je tento prázdninový, kde bychom mohli konstruktivně věnovat řekněme dvacet minut k projednání tohoto návrhu a následně se věnovat jiným otázkám. Připomínám, že byl konán v Poslanecké sněmovně již i seminář, na kterém se dohodly připomínky z odborných řad vexilologů a heraldiků, a my bychom tento zákon byli připraveni upravit vhodným způsobem ve druhém čtení tak, aby v podstatě vyhověl všem zásadním námitkám.

Navrhuji proto, abychom tento bod zařadili dnes jako první pevně. Nebude-li tento návrh úspěšný, pak navrhuji, aby byl zařazen po pevně zařazených bodech tak, jak bude hlasováno následně. A jestliže ani tento návrh nebude úspěšný, pak tedy navrhuji, aby tento tisk byl alespoň zařazen jako první v rámci bloku prvních čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Znamenám si. V první sekci prvních čtení. Další přihlášenou je paní poslankyně Válková Helena.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo, za udělení slova. Já budu konkurovat možná mému předřečníkovi panu poslanci Vondráčkovi, pokud jde o krátkost případného projednání, protože ta by se mohla smrsknout na pětiminutovou informaci, ale také by mohla rozpoutat samozřejmě diskusi. Je to k něčemu menšímu a k něčemu méně závažnému, než je oblast trestního práva, kde slibovala koalice - a já znovu říkám, že jsem říkala to se povedlo, tahle část, reformu trestního práva, aby daňoví poplatníci neplatili tolik míst ve věznicích, protože jak jsem slyšela třeba od německých kolegů, vy musíte být bohatá země, když můžete mít tolik lidí ve výkonu trestu odnětí svobody.

Tak opravdu jsme na těch předních příčkách, jak jsme se o tom my včera bavili na neveřejném zasedání podvýboru pro vězeňství, které svolal jeho pan předseda Sadovský na Ministerstvu spravedlnosti. Ta reforma, která měla trošku s nadsázkou, vyhnat zbytečně dlouho vykonávající trest odnětí svobody odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody, se zatím nekoná. To, co pan ministr spravedlnosti předložil, tak bohužel relativně paušálně by mělo nahradit trest odnětí svobody i v případě takových zvlášť závažných zločinů, kde určitě my za hnutí ANO, a já tedy určitě ne, nebudeme souhlasit. Jako je znásilnění, násilné trestné činy a podobně. Samozřejmě v praxi by to mohlo vypadat jinak a nechci být populista, ale prostě ta možnost by tam byla.

A já se ptám a navrhuji zařadit bod: Jaký je stav legislativních prací na novele trestního zákoníku, která je nám tři roky slibována a která když objevila světlo světa, tak je neprůchodná Parlamentem. Čili pan ministr Blažek udělal to, co já bych udělala taky, že ji ještě nechává přepracovávat. Čas se chýlí, koalice má jeden jediný rok na to, aby tuto, velmi žádoucí, novelu předložila do Sněmovny, a já proto navrhuji, aby byl bod pod názvem Stav legislativních prací na komplexní novele trestního zákoníku zařazen jako - já si myslím ta inkluze je také důležitá, takže jako druhý bod za pevně zařazenými body. A pokud pan ministr Blažek bude připravený a bude tady, pak je to otázka deseti minut a může se ještě blýsknout. Takže si myslím, že není problém pro to zvednout ruku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za pozornost i za dodržení času. A dalším přihlášeným je pan poslanec Nacher. Prosím, máte pět minut.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, moc vás tady není, já bych chtěl zařadit bod, který je aktuální, protože prostupuje v zásadě vším, a to je boj s dezinformacemi, neboli já bych to nazval Informace vlády o boji s dezinformacemi. Je to taková hezká přesmyčka jazyková, tak byste pro to mohli hlasovat. Protože ten boj s dezinformacemi se stal takovým bičem v zásadě na jakýkoliv nesouhlasný názor, stanovisko, pohled ze strany kohokoliv, kdo je vlastně v opozici vůči vládě. Ať už je to opozici parlamentní nebo neparlamentní.

Vláda s tím trochu sama bojuje. Měla, když se podíváte do té historie, zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímu, ten po roce odešel, teď bude bojovat s dezinformacemi plukovník Otakar Foltýn od 1. 7. Vzniká nějaké oddělení pro strategickou komunikaci, a já si myslím, že stojí za to, abychom se my tady o tom pobavili, jakým způsobem to bude fungovat. Kdybyste i vy v tom měli jasno, tak tady byl zmocněnec na začátku, ten by nějak fungoval, mohl by třeba i iniciovat nějaké změny zákonů, nevím moc jaké, ale dobře, mohli bychom se o tom bavit. A evidentně se v tom tápe, takže vy v tom nemáte jasno, takže jeden je odvolán, teď je tam někdo, kdo tam vlastně dává dohromady oddělení pro strategickou komunikaci. Ta začala tím, že pan plukovník vlastně řekl, že ten, kdo si dovolí říct, že bude chtít cenzurovat, tak jede ruský narativ, což je právě ale podle mě špatný začátek. Protože říct nějaký názor přece neznamená, že ten člověk má mít nějakou nálepku, že šíří nějakou dezinformaci nebo nějaký ruský narativ nebo něco podobného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP