Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Proto znovu vás z tohoto místa žádám a myslím si, že by to mělo být prioritou celé této vlády, aby se věnovala digitalizaci právě v této oblasti, aby došlo k rychlému přenosu informací. Já musím říct, že můžete si všichni najít na stránkách Poslanecké sněmovny záznam z 11. ledna z bezpečnostního výboru, kdy jsem vznesla požadavek a otázku na to, zda by bylo možné propojení těchto systémů dříve než 1. ledna roku 2026. (Hluk v sále.) Na daném bezpečnostním výboru byl přítomen vrchní ředitel pro bezpečnost z Ministerstva vnitra.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale míra hluku v sále - kolegyně a kolegové, míra hluku v sále je poměrně vysoká. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Bezpečnostní výbor, který se uskutečnil 11. ledna - vznesla jsem zde prosbu, zda by nemělo být prioritou této vlády i v souvislosti s tím, co se stalo, aby digitalizace byla hotova daleko dříve, to znamená, ne 1. ledna roku 2026. Znovu opakuji, že na tomto bezpečnostním výboru byl přítomen vrchní ředitel pro bezpečnost z Ministerstva vnitra, který odpověděl, že pokud bude mít finanční prostředky, pokud bude mít lidi, takže se to dá stihnout daleko dříve. V tuto chvíli, prakticky za pět měsíců, se dozvídáme, že s největší pravděpodobností právě v té dané komunikaci a v přenosu informací by mělo dojít k danému vylepšení, a my zákon o zbraních v rámci digitalizace a v rámci propojení jednotlivých systémů to budeme mít hotové až 1. ledna roku 2026. Protože i když to řekl váš vrchní ředitel, tak vy jste tady náš pozměňovací návrh, aby to bylo o rok dříve, to znamená, 1. ledna roku 2025, nepodpořil.

Zároveň vaše - já nevím v jaké pozici je paní Bačkovská, (otáčí se vpravo k lavici zpravodajů) říkám správně jméno, pane ministře? (Ministr Rakušan přikyvuje.), hovořila o digitalizaci zdravotnictví, kde se hovořilo, protože řada lidí si pořád myslí, že ve zbraňovém zákoně, který má v rámci digitalizace být platný a účinný až od 1. ledna roku 2026, takže tam bude konečně i propojení těch systémů, že když si někdo přijde požádat o zbrojní průkaz, takže praktický lékař popřípadě uvidí, že navštěvuje psychiatra, psychologa. Ale tomu tak vůbec není, to v tom zákoně vůbec není obsaženo. A tak, jak se vy vyjadřovala na bezpečnostním výboru paní Bačkovská, tak říkala, že v tuto chvíli se zpracovává na Ministerstvu zdravotnictví velká digitalizační novela - já jsem tady ještě jí ale neviděla, já neříkám, že za to může ministr vnitra - ale zároveň, že došlo, že jste se dohodli, že tam pouze lékař uvidí, že jeho pacient je vlastníkem zbrojního průkazu. Ale to přece my nechceme. My bychom chtěli, aby popřípadě ten praktik, který bude, popřípadě dávat razítko, aby danému občanovi byl zbrojní průkaz vydán, tak aby popřípadě mohl vyhodnotit, jestli tedy tam - protože se, pokud by tedy byl a někde se léčil, tak on vlastně dneska, když si přijdete a chcete si požádat o zbrojní průkaz, tak pouze se vám zkontroluje zrak, zeptá se, jestli máte nějaké popřípadě problémy, jestli někam chodíte, jestli někoho navštěvujete, vy odpovíte, dostanete razítko a na základě toho dostanete zbrojní průkaz. Ale mě jakoby udivuje, že se tímto nikdo nezabývá. Já jsem tady do současné chvíle velkou digitalizační novelu z Ministerstva zdravotnictví neviděla. Tak, jak paní Bačkovská řekla, tak to, co by mělo být obsažené, tam obsažené není. A já si myslím, že by mělo být opravdu prioritou této vlády dát do toho finanční zdroje, dát do toho lidi a aby tato věc byla v daleko kratším časovém horizontu.

Takže jsem se vás, pane ministře, chtěla zeptat, jestli byste popřípadě ještě neuvažoval o tom - nebo jakým způsobem vůbec teď digitalizace v rámci zbraňového zákona postupuje, jestli už tedy máte popřípadě vysoutěženo, nebo jestli už se ty kroky dějí. Tak já nevím, jestli je to teď u vás nebo na Digitální a informační agentuře, protože vy jste vlastně IT si nechal vzít, dneska je to pod DIA. Takže vlastně kdo to dělá, jestli byste mi na to mohl odpovědět. A jestli třeba z vaší strany, jako z resortu Ministerstva vnitra, vynakládáte nějaké úsilí ohledně právě Ministerstva zdravotnictví, aby co nejdříve přineslo velkou digitalizační novelu, která by měla popřípadě obsahovat to, že pokud si někdo přijde a požádá si o zbrojní průkaz, tak aby i lékař měl popřípadě přístup do jiné zdravotní dokumentace. Za všechny odpovědi vám předem děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktickou poznámku - s ní se přihlásil pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych navázal na svoji ctěnou kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou a chtěl bych se pozastavit právě nad digitalizací a nad provázáním dvou resortů mezi sebou. Já jsem docela v tomhle velký skeptik a pan ministr to nabízel jako variantu, jako variantu řešení i v souvislosti s tragédií na Filozofické fakultě, aby praktičtí lékaři - a já dnes pracuji na částečný úvazek jako praktický lékař po letech záchranaření - tak aby měl potřebné informace.

Já si myslím, že ta ambice by měla být v rámci velké digitalizace resortu zdravotnictví, ale mluvím i o resortu vnitra, ještě větší, protože zbraní může být třeba i řidičský průkaz na nákladní automobil. Prostě lékař ty informace standardně nemá. Ale ono je to také o sdílení informací, o tom, na jaké informace kdo má mít nárok, a myslím si, že mezi těmi dvěma resorty, že to bude o složitém dohadování, jak to vůbec uchopit, a potom je to technická stránka věci. A o tu technickou stránku věci kolegyně Vildumetzová skutečně nejenom na výboru pro bezpečnost, ale předpokládám, že to bylo i tady na Sněmovně, žádala a navrhovala zrychlení termínu už na rok 2025. Tam byla odpověď, že to je nereálné, technicky nemožné, nicméně pokud my to bereme a shodujeme se na tom, že to je cesta, jak takovým tragédiím eventuálně zabránit, včas odhalovat psychopatické jedince a indikovat je individuálně na psychologická vyšetření, tak bychom před tím, pane ministře, neměli zavírat oči a měli bychom si dávat nějaké reálné úkoly, a já věřím, že snad na tom pracujete, i ty postupy, abychom se k tomu cíli dostali. A já se obávám, že zatím to nevypadá, že bychom dokázali ten rok 2026 v lednu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Paní poslankyně Věra Adámková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mně v celé té novele - a chápu, že se jí musíme zabývat, o tom není žádného sporu - chybí jiná věc a na tu teď narazila paní kolegyně Vildumetzová i pan kolega Mašek. Je třeba si uvědomit - a kdo děláte praxi lékařskou, tak to víte - že psychologické i psychiatrické zprávy jsou ve zvláštním režimu. Čili já, když posílám svého pacienta na psychologii, tak se nedozvím tu zprávu.

Vedeme o tom hovory s Ministerstvem zdravotnictví asi pět let a vlastně jsme zatím nedospěli k nějakému shodnému řešení a mně tady v té novele to tu také schází, protože na jednu stranu klademe velké nároky na lékaře, kteří mají vystavovat podobná potvrzení, na druhou stranu oni nemají k těmto údajům vůbec přístup, protože to je ve zvláštním režimu. Takže předpokládám, že samozřejmě o tom Ministerstvo vnitra ví a že tomuto bude věnovat velkou pozornost a že už je ve styku s Ministerstvem zdravotnictví, abychom se dostali k nějakému výsledku, který bude shodný, a bude tedy takový, že zachová samozřejmě úroveň toho člověka, není možné zase některé diagnózy psát na každý sloup, na druhou stranu musí tady být bezpečnost lidí, kteří samozřejmě jsou tady a jsou to naši občané. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP