Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nikoho dalšího nevidím přihlášeného do obecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí? Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu. Chci se zeptat pana ministra, pana zpravodaje na závěrečné slovo? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já děkuji, pane místopředsedo. Chtěl bych poděkovat panu kolegovi Langovi, vaším prostřednictvím, za velmi podrobnou zprávu a podporující stanovisko k danému návrhu, i od nejsilnější opoziční strany. Také bych mu chtěl poděkovat, že on se v rámci svého vystoupení opravdu zabýval tím návrhem zákona, který projednáváme, protože ty další otázky spadaly spíše tedy k zákonu, který dnes na pořadu není. Toto je doprovodný, byť věcně související zákon.

A pro paní kolegyni Vildumetzovou, protože je namístě odpovědět. My, co se toho centrálního registru zbraní týče, to není nikde soutěženo, to je in-housová programátorská práce, protože to je registr, který obsahuje tak citlivé údaje, a pracuje s tak citlivými daty bezpečnostního charakteru, že tady skutečně není možné na komerčním trhu si dovolit soutěžit jakoukoliv dodavatelskou firmu. Takže od začátku je toto plánováno a hovořeno o tom, jako o programu, o systému, který řešíme vlastní cestou. Už jsem to tady ve Sněmovně opakovaně říkal, tedy ještě pro jistotu jednou.

A co se týká těch termínů jako takových, tak už jenom to, že ten systém musí být testován, musí být pilotován, musí být naprogramován a musí být plně funkční a musí být funkční bez jakýchkoli problémů, tak ano, jak řekl pan kolega Mašek, ambice 1. 1. 2026 už je takto docela ambiciózní. A pokud se bavíme o propojení se systémy zdravotní péče, Ministerstvo zdravotnictví zapracovalo návrh do aktuální novely zákona o elektronizaci zdravotnictví. Tou se bude zabývat vláda. Ten termín úplně neovlivňuji, ale podle mých informací v nejbližší době. A to je věc, kterou my chceme komplexně stihnout do 1. 1. 2026, tak prosím nebuďme tady řekněme, chápu, že to možná veřejnost na první pohled a poslech ocení, vypadá to hezky, pusťme už to 1. 1. 2025, všem to pomůže. A já říkám, spusťme to v té chvíli, když to bude funkční, a je to nesmírně náročná programátorská práce, propojení registrů tak, aby to splňovalo ty parametry, o kterých vy sama hovoříte. Ano, to znamená nejenom poznámka o tom, že daný člověk je držitelem zbrojního pasu, ale propis informací mezi praktickým a odborným lékařem.

A znovu říkám, chceme tady jako tahle vláda tenhle velký digitalizační projekt za sebou nechat, a chceme ho spustit 1. 1. 2026, ambiciózní datum, a budeme dělat všechno proto, abychom ho naplnili.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan zpravodaj? Není tomu tak. Dobře. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání, protože návrh na vrácení nebo na zamítnutí nepadl. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Eviduji žádost na odhlášení, já vás odhlásím. Požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

Mezitím přečtu omluvu. Od 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Radek Koten. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. A ptám se, zda někdo navrhujete jiný výbor jako garanční? Nevidím.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 332, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 166, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. A ptám se, zda jsou zde další návrhy k přikázání k projednání v jiném výboru nebo výborech. Nevidím žádný návrh. V tom případě, kolegyně a kolegové, já vám děkuji. Končím projednávání tohoto bodu a předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Krásný podvečer, dámy a pánové. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Všechny vás zdravím. A budeme pokračovat schváleným pořadem schůze, a to je bod číslo

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 719/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. A já ho prosím, aby se ujal slova. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zasadit se o dokončení vyrovnání české společnosti s minulostí komunistického režimu, včetně případu přetrvávajících příjmových nespravedlností mezi utlačovateli a utlačovanými. A v souladu s tímto programovým prohlášením vlády a také v souladu se závěry analýzy, která byla připravena na vládní úrovni, byl připraven tento návrh zákona, kterým se mění zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Tím předloženým návrhem se navrhuje především rozšířit okruh osob, které se opravňuje k podání žádosti o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu o ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. A dále umožnit podat žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu i za osobu žijící, jednak příbuznými, jednak těm spolkům, které už jsou tam dneska, a tady je to podmíněno souhlasem této osoby.

A těmito změnami by měl být rozšířen okruh osob, kterým bylo vydáno osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu a usnadněn přístup k získání tohoto osvědčení osobám, které žádost o vydání tohoto osvědčení doposud nepodaly například z důvodu vysokého věku nebo(?) z jednání s úřady a podobně. Tím návrhem se také navrhuje provést drobnou terminologickou změnu navazující na terminologii občanského zákoníku a upravit způsob odměňování členů etické komise České republiky pro ocenění účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Účinnost navrhovaných změn je navrhována prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení zákona, přičemž důvodem tohoto postupu je časová naléhavost k přijetí změn vyplývajících z pokročilého věku některých osob, kterým by se navrhované změny mohly pozitivně dotknout. A ze stejného důvodu se jeví jako časově naléhavé i přijetí návrhu zákona a proto vláda navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny již v prvém čtení. Děkuji vám za pozornost a podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane ministře. A nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já se pokusím být velmi stručný. Pan ministr uvedl, co je obsahem tohoto návrhu zákona. Jedná se opravdu o normu mimořádně stručnou, která si dle mého názoru zaslouží schválení v režimu § 90, čímž doporučuji Poslanecké sněmovně, aby projednala v režimu § 90. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se zatím hlásí pouze paní poslankyně Válková Helena. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, budu mluvit i za klub. My jsme to probírali a víte, že vždycky šetříme s tou devadesátkou, nebo podle toho paragrafu 90, to zrychlené projednávání. Nicméně v tomto případě právě proto, aby aspoň někdo se toho dožil, a abychom ty nespravedlnosti napravili, tak samozřejmě klub ANO podpoří i to projednání podle § 90. Nicméně mě osobně mrzí, že se zapomnělo na to vyrovnání si s těmi - a máme ten dluh delší dobu, a zrovna to říkám já a vy dobře víte, proč to říkám, protože já jsem tenkrát nezvedla pro ten paskvil, který byl předložený za druhého volebního období, ruku, protože to musí být jednak důstojné vyrovnání a jednak správně legislativně napsané. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP