Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.30 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Já když se podívám - a možná to opět nesouvisí s tím zákonem, ale když se podíváte na dobu před covidem, kdy ten trh jako relativně frčel a jediným problémem bylo možná pomalé povolování respektive pomalé změny územního plánu, tak já když se podívám na celkový počet nově začatých bytů, v loňském roce to je 40 tisíc, a tak, jak jsou dražší ceny stavebních prací, dražší materiály, tak celkově ten realitní trh zažívá ochlazení, těch nových bytů jde na trh 35 tisíc. Ale my v tomto roce v čistě komerční výstavbě naše ambice je přidávat dostupné nájemní bydlení skrze zvyšování počtu obecních fondů. A v případě, jako jsme to třeba řešili v těch jednotlivých dílčích projektech a i v těch 70 pilotních, ten příklad toho Liberce, kde vzniká vlastně ten kvazi bytový fond, tak zapojení bytů, které již stojí nebo je stačí drobně zrekonstruovat do toho systému, protože těch volných bytů v České republice - a je to poměrně komplexní studie, kterou jsme předložili, v těch bytových domech, tedy činžovních domech, je zhruba 200 tisíc a my nevíme, proč nejsou v oběhu, a jedním z těch nástrojů je ta ambice dostávat do toho systému 2 tisíce bytů ročně.

Ještě ta jedna odpověď se váže k tomu, co zaznělo od pana poslance Stržínka. Opět 1,5 miliardy není náklad na 3 tisíce bytů, ale náklad celého toho systému, který by měl pomoci vyřešit bytovou situaci zhruba 7 tisíc lidí v tom náběhu v první části, kteří vlastně nejsou a priori klienti toho sociálního bydlení.

A pak asi budu reagovat zase v nějaké fázi, už mluvím dlouho, nechci zdržovat, tamhle je přihlášený.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. S faktickou pan poslanec Pražák.

 

Poslanec David Pražák: Ještě jednou dobrý večer. Já budu reagovat na to, co říkal pan ministr na začátku. Pane ministře, vy jste na začátku pochválil digitalizaci stavebního zákona a bral jste to jako nějaký urážlivý politický boj. To není urážlivý politický bod, to je prostě realita. Já jsem na to upozorňoval půl roku, že ten průšvih tam hrozí. A vy jste prostě postavili ty úředníky stavebních úřadů do situace, kdy jim začnou chodit nadávat ti stavebníci. Protože oni jsou zavaleni teď tím, co jim tam přinesli před tím 1. červencem. Já jsem tam včera byl třeba u nás. Tam za tři dny přinesli 110 žádostí k vyjádření, chtěli po nich najednou, mají to tam na stole, všude to mají okolo sebe. A seděli tam čtyři u jednoho monitoru a koukali se, že v tom novém systému jim přišla včera ráno jedna žádost a oni ji tam prostě během dne nemohli najít, protože někde zmizela a vůbec nevědí kde v tom systému. Přes ty vaše filtry tam zkouší všechno možné, zkouší to přes katastrální území, to nefunguje, nefungovalo to přes jméno starosty té obce, který to tam posílal, ani přes tu obec, prostě to řízení jim někde zmizelo a nevědí vůbec, kde je. A jsou fakt ve fázi, že ti stavebníci jim začnou postupně nadávat, že neplní ty lhůty, které mají, ani podle toho starýho. Protože jestliže tam na těch stolech všude mají teď 110 šanonů a všeho možného a mají to do nějaké doby splnit, tak se tomu smějou a říkají - my to prostě neuděláme.

To je jenom k tomu stavebnímu zákonu, kde vy jste tu digitalizaci pochválil, a fakt se to chválit nedá. A fakt bych byl jenom hrozně rád, kdybyste se sebral a šel se tam na ty stavební úřady podívat, protože fakt to prostě nejde, nefunguje. A tu metodiku a ty vyhlášky - vždyť vy jste poslali metodiku ve čtvrtek, která koliduje se spisovou službou a se zákonem o archivnictví. To vám asi nikdo neřekl, ale tyhlety zákony jsou různě propojené a to, co jste vy poslali, tak tam absolutně vůbec spolu nejde, prostě to spolu koliduje. Bude problém. (Předsedající: Čas, prosím.) Tak jenom tu odpověď těch 1,5 miliardy, jestli pan ministr financí vám dá, nebo nedá. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. S přednostním právem pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové. Měl jsem dobrou vůli se pokusit body 27 a 28 dneska dodělat, ale zdá se mi, že ta rozprava se prodlužuje, proto bych myslím po dohodě všech klubů ve Sněmovně poprosil, abychom přerušili do zítřka do deváté hodiny. A předpokládám, že zítra v 9 hodin to nějak důstojně ukončíme, abychom se tady v této teplotě netrápili až do úplné noci. Děkuji. (Potlesk. Ozývá se: Bravo!)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A prosím ještě, vydržte chvíli, já jenom přečtu... Ale vlastně hlasovat už nebudeme, takže můžete jít. Já přečtu ještě některé náležitosti. Zbývá ještě omluva pana poslance Laciny a to od 21. hodiny z pracovních důvodů, mám zde ještě jednu omluvu a to je pana ministra Jurečky od 17 do 18 hodin, to bylo z pracovních důvodů.

 

A v tuto chvíli mohu sdělit, že přerušuji tento bod a současně přerušuji 108. schůzi Poslanecké sněmovny a to do středy 10. července do 9 hodin. Přeji vám všem hezký večer a děkuji.

 

(Jednání skončilo ve 22.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP