Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.30 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

A poslední věc je otázka umisťování v rámci ORP, je to jinak, to ORP je centrum kontaktního místa bydlení a pokud má starosta té obce, a ne všechny obce v tom - vlastně ne všechny obce vůbec řeší nějaký problém s bydlením, já to vidím v požadavcích, byť se teď připravují projekty bytové výstavby z Národního plánu obnovy, a je vidět, že ten zájem je, 70 % obcí chce stavět, tak ne každý má ten problém, tudíž nebude tím klientem, ta obec nebude tím partnerem. Nicméně pokud ten člověk má někde trvalé bydliště a ten problém s tím bydlením tam je, tak se to samozřejmě řeší v tom místě, není to tak, že odmigrujeme nějaké lidi do místa ORP, pokud samozřejmě tam ta nabídka není, tak se může stát, že dostane nějakou jinou alternativu, ale zase to není ORP centrické, neboť to místo kontaktní pro bydlení mapuje tu situaci v tom ORP, těch volných kapacit. A když se podíváme na tu predikci pro první rok náběhu, a jenom tady včera zaznělo, jestli dostanu miliardu a půl, ono to je 400 milionů v roce 2025 na celý systém, pokud by začal platit od 1. 7., tam je to až v tom plném náběhu, ta miliarda a půl oproti 4 miliardám, ono se to samozřejmě nevyruší v prvním roce, tak si myslím, že i ten náběh toho systému skrze to výkonnostní financování vlastně jakoby zafunguje už v tu danou chvíli, je tam ten výkonnostní systém a ty peníze se na to přesypávají. A o těch věcech týkajících se stavebního zákona nebo těch nástrojů té výstavby můžeme se asi bavit v nějaké třeba jiné části, nechci zdržovat, včera jsem tady viděl nějaké výhrady, že mluvím příliš dlouho.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní jsou dvě faktické, paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec David Pražák. Ještě načtu náhradní kartu číslo 44, s tou bude hlasovat a jednat pan poslanec Karel Tureček. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Tak, pane ministře, jako když jsem to bedlivě sledovala nebo poslouchala, tak vlastně tento zákon neřeší nové byty. Ten řeší stávající situaci a snažíte se nějakým způsobem tu situaci v současné době vyřešit touto novelou nebo tímto zákonem. V každém případě vy jste zmínil Ústecký kraj, třeba město Most už v současné době dělá to, že vykupuje byty v těchto problematických lokalitách a snaží se potom samozřejmě poté, co vykoupí určité množství, je zpátky osídlit, nebo jak bych to řekla, dát tam ty neproblematičtější nebo méně problematické obyvatele. V každém případě to, co vy tady navrhujete, tak to v současné době už ty realitky umí. Ta realitka, když půjdu do nějaké realitní společnosti, řeknu, že chci pronajmout svůj byt, oni jsou schopni mi ho i správcovat, to znamená, že mi budou hlídat to, aby když tam bude nějaká problematická rodina, tak samozřejmě oni už jsou v těch mezích zákona schopni s tím člověkem nebo s tou rodinou pracovat a dostat ho z toho bytu, protože třeba neplatí nájem a tak dále. Já si spíš myslím, že pokud tento zákon neřeší tu problematiku v tom, že budou vznikat nové byty, to znamená nová výstavba, tak je k ničemu, protože akorát tady oprašujete něco, co už na tom trhu v současné době je, a jediné, co vidím, že vznikne, tak vzniknou nová pracovní místa pro neziskové společnosti a nějakým způsobem se ještě postaráte lépe o ty realitní společnosti. To je jediné, co z toho dostávám. Takže pokud tedy jsem to pochopila špatně, tak budu ráda, když mi to vysvětlíte, ale já jinou podstatu v tomto zákoně prostě nevidím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec David Pražák, poté paní poslankyně Lenka Knechtová - s faktickými. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne. Já bych se vrátil, prostřednictvím paní předsedající, k tomu, co říkala kolegyně Lenka Knechtová. Pane ministře, my máme problém s tím, že my fakt na ten úřad nemáme kam, případně když už toho úředníka bychom tedy sehnali, kdyby prošel nějakým výběrkem, někdo se nám přihlásil, my ho nemáme kam dát, my mu nemůžeme dát židli někam za dveře do kanceláře na sociální odbor a říct - tady budete sedět a budete tady přijímat ty klienty a teď jim to vysvětlovat. Tady se fakt jedná u této agendy, pokud by opravdu takhle prošla, že potřebujete ten prostor mít vyčleněný zvlášť, aby tam měli komfortní zónu, aby se jim tam věnovali. My prostě fakt na těch úřadech nemáme ty prostory, nemáme ten prostor, kde prostě najednou vytvoříte kancelář, kde bude sedět jeden nový zaměstnanec a bude to tam řešit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Lenka Knechtová. Ještě načtu omluvy, omlouvá se paní poslankyně Pavla Golasowská od 12.30 hodin ze zdravotních důvodů, z členů vlády Jana Černochová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a Marek Výborný do 10.30 hodin z pracovních důvodů. A prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla poděkovat panu ministrovi, že nějakým způsobem shrnul ty odpovědi. Já určitě jsem nebyla uspokojena, nicméně chci znovu otevřít, anebo usměrnit tu vaši pozornost na spolupráci opravdu těch obcí, protože to erpéčko nemá vůči těm jedničkovým a dvojkovým obcím vlastně kromě nějaké metodické pomoci možnost s nimi na těchhle těch věcech pracovat, pokud nějakým způsobem my tu spolupráci do toho zákona nezakotvíme. Podívejte se na komunitní plánování sociálních služeb, kde jsme to vlastně zákonně svěřili ORP, ty dělají komunitní plány a vlastně je na libovůli starosty, jestli se do toho systému zapojí, nebo nezapojí, ale my to potřebujeme, my potřebujeme, aby každá ta obec s námi na tom dělala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, já mám dotaz na pana ministra tohoto charakteru. Každý nový projekt by měl vycházet z relevantních dat. Vy tvrdíte, že na trhu, že v České republice je 860 000 neobydlených bytů, z toho 200 000 jich je v bytových domech. Já se ptám, odkud čerpáte tato data a nakolik jsou věrohodná. Já totiž si myslím, že ta situace není taková, že ta data nesedí, a to z jednoho prostého důvodu. Domnívám se, že spousta bytů se pronajímá načerno. Tato vláda od samého začátku podporuje šedou ekonomiku, černý byznys, ať už zrušením EET, zvyšováním daní a lidé prostě čarují. Jsem přesvědčen o tom, že spousta bytů, tisíce se pronajímají načerno. Vy to podporujete a teď vycházíte z dat, která podle mě vůbec nejsou pravdivá. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková se svou faktickou a poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Hezké dopoledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já navážu na to, co tady říkala paní poslankyně Knechtová, a vrátím se ještě k tomu, že pan ministr nám úplně neodpověděl na to, jakým způsobem a jaké možnosti práce budou u rodin, které skutečně nebudou chtít spolupracovat s tím garantem, případně s asistentem. V podstatě z toho představování sám pan ministr tady říkal, že nespolupráce s asistentem nebude důvodem k výpovědi z toho bytu. Na mě se obraceli členové společenství vlastníků jednotek, kteří mají poměrně obavy, protože samozřejmě mluví se o velkém počtu bytů v těch bytových domech, které jsou třeba pod vedením těch SVJ, tak já bych velmi ráda, pane ministře, od vás slyšela, jakým způsobem se bude pracovat a jaké jsou vůbec tedy možnosti u těch rodin, které skutečně nebudou chtít v žádném případě spolupracovat a budou to ty rodiny, které nemají ty kompetence v bydlení. Protože to, co vy uvádíte, tak to jsou většinou ty pozitivní případy a tam samozřejmě věřím tomu, že to fungovat bude, že jsou to rodiny, které si to bydlení zaslouží, ale mě by právě zajímal tento typ rodin. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. A nyní tedy paní poslankyně Berenika Peštová a potom asi pan ministr by reagoval. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já tedy ještě navážu. Část mi vzala moje předřečnice, protože jsem se také na to chtěla zeptat, ohledně SVJ a družstev, které samozřejmě třeba v těch větších městech, jako máme my v Mostě, tak, tak tam jsou, a v současné době to funguje tak, že ta SVJ nebo družstva mají nějaké stanovy a samozřejmě ty byty, které jsou osazovány někým do pronájmu, tak musí mít i souhlas toho SVJ a toho družstva. Jak to máte ošetřeno v tomto případě, protože opravdu se může stát, říkám, já z toho města pocházím a teď to není nic proti ničemu, ale mohu vám říct, že jedna taková rodina nepřizpůsobivá v jednom vchodě vám zničí celý vchod, to vám říkám na rovinu. Tak to prostě je. Prostě vidím, co ty rodiny dokážou, a jak to máte ošetřeno v tomto případě. Takže proto říkám, že já v tom nevidím ten smysl, pokud to nepřinese nové byty, to znamená novou výstavbu, a bavíme se o stávajícím stavu, který už v současné době řešíme třeba přes ty realitní společnosti, které dělají to správcovství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP