Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

My v tom Mostě to řešíme tak, že máme Mosteckou bytovou, která vykupuje byty v problematických lokalitách a potom samozřejmě ty byty, když máme větší částku vykoupenou, tak je osadí neproblematickými lidmi nebo nějakými rodinami. Ale jak tohleto máte vyřešené vy? Protože to zasahujete do úplně jiných zákonů tady tím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan ministr může s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já využiji v rychlosti faktické poznámky, jestli můžu, tedy dvě minuty. Město Most má kontaktní místo pro bydlení, které se podílelo na přípravě zákona. Ta mostecká sociální realitka to umí, ale bez těch projektů OPZ od MPSV by to nemohli dělat. Ten zákon znamená systémové financování namísto toho projektového naskakování, což byly ty pilotní projekty. Je spousta majitelů, kteří by bez garance ten svůj byt nepronajali. Jedna z ambicí toho zákona je nikoliv výstavba, ale zvýšit možnou kapacitu.

Já jsem jenom chtěl říct, že odhad je zhruba 2 000 bytů ročně. Tedy 3 000 bytů - 2 000 soukromých a 1 000 obecných - což děleno počtem ORP je asi 10 ks na to ORP. To je ten Liberec, který jsem včera dával jako předpoklad, kteří si to nasazovali na těch 10 bytů. Nakonec se to stalo za tři měsíce a zájem o to je.

Nechci obcím nic nařizovat, proto i projekty pro výstavbu dostupného bydlení, které jedou. Zájem je obrovský. V osmi krajích jsou centra SFPI. Obce chtějí stavět dostupné nájemní bydlení, ale ten zákon není o výstavbě. Výstavba je nástroj, který se řídí poměrně přesnými pravidly. Udělali jsme notifikaci affordable housing. Dávám nástroje obcím, jak stavět skrze jiný nástroj, nikoliv skrze tento zákon. Ten zákon není investiční, stavební, byť to z názvu může takto vypadat.

Jinak tu otázku SVJ. Já jsem to včera zmiňoval a je to i velká výhrada paní poslankyně Evy Fialové. Ten budeme řešit v rámci druhého čtení. Už teď jsou různé problémy v rámci SVJ tak, jak je to nastavené. Jinak snažíme se setkávat se stavebníky už v ročním předstihu, aby ten způsob financování pokrýval režijní náklady, případné úpravy.

Jinak k paní poslankyni Hanzlíkové. Nespolupráce znamená, že byt nebude možné pronajmout nebo prodloužit smlouvu. Spolupráce s asistencí je podmínka, pokud toto vyplyne ze sociálního šetření a v první fázi pomáháme těm, kteří pomoc chtějí. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Josef Bělica ve své faktické chce reagovat na průběh rozpravy, prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, už to tady nějakou dobu poslouchám, tu rozpravu. Moc se omlouvám, já to trošku rozčísnu. Nemohl by už někdo za tu vládu konečně tyhlety paskvily regulovat? Tady se bavíme o realitce za zhruba 1,3 miliardy, aby se uplatnilo pár Pirátů, kteří jinak nemají co dělat. Díky. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Teď pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych měl pro pana ministra dotaz. Pořád mi to připadá, že peníze, které bychom potřebovali dávat do výstavby, tak dáváme na nějaké projekty, které zavání, skoro bych řekl, smrdí, obchodem s chudobou. Když si potom přepočítáte náklady na jednotlivé byty, tak vám vychází, že je to velice lukrativní obchod s chudobou. Už slyším ve veřejném prostoru názory, že budou tady ti movitější skupovat byty, budou dělat pachty právě s těmi organizacemi přes sociálky, přes města, obce a budou takovým způsobem v podstatě blokovat bytový fond. Zase jenom přihráváte peníze tímto krokem do kapes tam, kde nejsou potřeba, a ti lidé nebudou mít lepší bydlení.

Takže za mě, prosím, bych byl pro podporu nástrojů výstavby tak, jak jste zmínil, že na to máte jiné nástroje. To je super. Tak tam ještě přesuňte 1,5 miliardy ročně tady z tohoto a zase se nám to trošku zlepší a nastavte regulativy tak, aby ten projekt dával smysl. Mluvím o projektu výstavby a ne tady tyto handly, protože ono se nám to ukáže, že nakonec nám zbudou jenom oči pro pláč. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Věra Adámková, poté paní poslankyně Lenka Knechtová, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Musím zareagovat velmi krátce, protože od rána mám několik dotazů - nechci říkat voličů, nevím, jestli ti lidé chodí volit, ale našich občanů. Já bych potřebovala jednu základní odpověď, pane ministře, kterou jsem včera nepochopila. Vy jste tady horlil o tom, že je několik tisíc bytů, kde nikdo nebydlí. Moje otázka zní. Jsou-li tyto byty řádně nabyty, ať už tedy koupeny nebo dědictvím, co je nám do toho? Můžete mi vysvětlit, co chce tato vláda? Tak budeme dále chránit základní principy západních demokratických zemí? To znamená, řádně nabytých. Je-li tam cokoliv špatně, dejte to orgánům činným v trestním řízení. Řádně nabyté osobní vlastnictví je svaté. Čili vám není vůbec nic do toho, že v těch bytech nikdo nebydlí. To tu vůbec neříkejte, prosím pěkně!

Ti lidé jsou potom zmatení. Dneska jsem měla tolik dotazů, že z toho mám hlavu jako škopek. Možná jste to myslel jinak, než to pak vyznělo. To nevím, to tedy vysvětlete jinde. Ale v čem je jistě podpora - ať se o to vláda postará - je bydlení. S tím bychom asi nikdo neměl problémy, kdyby to bylo řádně děláno, ale toto všechno je tak zahaleno temným kouřem, že opravdu v tom se nikdo nevyzná.

Jakési registry bytů už tu byly. Víte, já jsem na to velmi citlivá, proto jsem se přihlásila do rozpravy, protože přidělování bytů podle jakéhosi vyššího principu, o tom, že tam nějaký referent rozhodne, kdo na to má nárok a kdo nemá nárok. Prosím pěkně, tak buď budete krajní levice - pak to řekněte, ať se o tom voliči přesvědčí - anebo pojďme se bavit trošku reálněji. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní je s faktickou přihlášena paní poslankyně Lenka Knechtová, poté pan ministr Ivan Bartoš. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě zareagovat v návaznosti na pana kolegu Oklešťka. Pane ministře, nevím, jestli si uvědomujete, že vy to hřiště u nás na ORP zahustíte spoustou aktérů. Tam budou ORP, budou tam úřady práce. Teď po té reorganizaci, kterou nám připravil pan ministr Jurečka, to už nemáme tak, kde ty úřady dřív bývaly. Takže pro toho občana vznikne v té lokalitě nebo v tom území spousta organizací nebo spousta systémových věcí, kdy on bude běhat od jednoho k druhému a bude zjišťovat, co mu kdo může nabídnout. Ještě do toho my můžeme v těch samosprávách spravovat svoje bytové hospodářství, které vyčleníme z tohoto systému.

Takže místo nějakého, řeknu, zjednodušení, kdy si jako občan řeknu - chci řešit svoje bydlení - tak najednou budu posílán v určitém okamžiku od čerta k ďáblu, protože tady mně řeknou, že vlastně ještě ta sociální skupina nejsem, na úřadě práce mě vybaví dalšími informacemi a náš pracovník na bytovém hospodářství, co je samosprávné a které bude spravovat byty města, které nevložíme tady do tohoto režimu podle zákona, tak vlastně tam se ještě dozví třetí informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou pan ministr Bartoš byl přihlášen, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji. Já bych chtěl nejdřív reagovat na paní poslankyni Adámkovou. Já si nemyslím, že to je zahalené nějakým - nikdo nikoho nenutí nikam vkládat byty. Z šetření, které máme i od STEM, je nemalé procento lidí, kteří druhý byt v tuto chvíli nechtějí pronajímat - já jsem to zmiňoval na začátku - protože prostě nechtějí řešit agendu s tím spojenou. Ten byt roste na ceně prostě tím, jak rostou ceny nemovitostí. Tito dotazovaní říkali, že pokud by existovala možnost viz Liberec, viz ten Most, viz ty pilotní projekty - já bych velmi rád. V Praze jsou také převedeny ty byty. 90 % z těch zabydlování je úspěšných, byť tady včera byly zmíněny nějaké příklady, které většinou třeba pan Čížek medializoval. Ale pojďme se vrátit k tomu meritu věci. Pokud se někdo rozhodne svůj byt pronajmout tak, že ho dá městu do správy, má tam tu garanci, tak to normálně může učinit zcela dobrovolně. Potenciál tam je takový, jak jsem zmínil. Očekávaný počet bytů je zhruba 2 000 až 3 000 bytů na celou Českou republiku.

Jinak k otázce té výstavby. Kdybychom pouze stavěli nové byty a neřešili to bez té přídavné práce sociální nebo toho bytového poradenství, tak se vlastně dostáváme do situace, v jaké jsme teď. Když se něco postaví, pak se tam někdo nastěhuje, nikdo to neřeší a může z toho třeba i vzniknout nějaké ghetto, pokud tam dochází ke koncentraci lidí, kteří třeba nemají ty návyky nebo mají nějaké další sociální problémy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP