Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Proto ta reforma má tři pilíře: investice, podpora a u Mariana Jurečky reforma dávkového systému. Nelze si vybrat pouze jednu věc a na základě toho vlastně to řešit. A jinak naprostá většina lidí v České republice, 20 % lidí bydlí v nájmu, zbytek bydlí ve vlastním, můžou mít hypotéky, nevyžaduje vůbec žádnou součinnost. My chceme, aby ten člověk měl možnost, protože tam je to výkonné financování, když neví, aby měl ten první kontakt, který mu pomůže.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka s faktickou a poté, to možná je omyl, je opět přihlášen pan předseda Bartoš a poté pan poslanec Jiří Mašek. Nyní tedy s faktickou pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já vlastně navážu na to, co tady před chviličkou zaznělo. Chci říci, že tady ten návrh zákona staví na tom, co se už v praxi několik let ukazuje jako funkční, nosné, smysluplné, že to není o tom, jak tady bylo zmiňováno, že toho člověka někam posíláme od čerta k ďáblu a podobně.

Už za minulé vlády, v minulém operačním programu OPZ a i teď v tomto období v OPZ+ se opravdu podařilo pilotovat velmi úspěšně projekty poradenství v oblasti podpory bydlení. Těch projektů jsou desítky po České republice, v menších městech, ale i ve velkých městech. Celá řada z vás napříč opozicí i koalicí jste zastoupení ve vedení měst, můžete se svých kolegů doptat, jak to kontaktní místo funguje, že to opravdu má smysl, že lidé to kvitují, že lidé dostávají srozumitelné, pochopitelné informace, podporu, doprovázení při tom, jak si bydlení získat, jak si ho udržet, jak zvládnout kompetence, které s tím jsou spojeny.

Takže to není, že by se tady teď někde jako něco vymyslelo v hlavách úředníků tady v Praze, ale jsou to věci, které jsou odpilotovány, otestovány a překlápíme je do systému. Tak tolik jenom na dovysvětlení toho, když tady zazněly pochybnosti, jestli tady teď jako najednou nevzniká něco, co prostě pro lidi nebude srozumitelné. Ne. Ten systém se opravdu dlouhé roky, minimálně minulé i toto programové období, v praxi testoval.

Když tady vidím pana kolegu hejtmana z Moravskoslezského kraje zrovna, tak třeba v Ostravě to kontaktní centrum je. Je to jedno z těch více jak čtyřiceti kontaktních míst, které teď fungují. A třeba tam jsou reference na fungování také velmi pozitivní, velmi dobré. Tolik jenom jako konkrétní příklad, že to funguje, že to nasíťování člověka, dodání informací a propojení potom i na konkrétní úřady, myslím si, že má smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Berenika Peštová. Stále jsme ve faktických. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, není to moje téma, omlouvám se, poslouchám to. A můj názor neodborníka zvenku je, že tady pro neschopnost vlády dát peníze a prostředky na výstavbu nových bytů pro mladé, tak tady vytváříme nějakou paralelní realitku, snažíme se to nějakým způsobem legalizovat, dostat do zákona. A dělají to strany, které se v minulosti vždycky zaklínaly neviditelnou rukou trhu, která vše vyřeší. Ano, kdybychom dokázali stavět pro mladé, tak samozřejmě by se zřejmě snížily nájmy i v některých bytech, které jsou volné. Lidé by si je poptávali, jako je poptávají do dneška. A tady to skutečně vypadá, že my chceme zřídit jenom nějakého prostředníka a deklarovat veřejnosti, že problematiku řešíme.

Děkuju za to číslo. Říkal jste, pane ministře, že se jedná o 2 000 až 3 000 bytů pro celou republiku. Čili zajímalo by mě potom, pokud by se z toho polovička třeba podařila obsadit, jaké budou náklady na nově vznikající infrastrukturu? Kdo tam bude sedět? Přijde mi to prostě nereálné. Myslím si, že dnešní realitní kanceláře a trh s byty je funkční. Ale to, co je absolutně nefunkční, je státní podpora vzniku nových bytů. A tato vláda má prostě jiné priority.

Já vím, že je to, zdá se to jako klišé, ale je potřeba to připomínat a občané si musí uvědomit, že 10 miliard ročně posíláme na letadla, která možná doletí v roce 2035. A ukáže se, jestli je v tu dobu ještě vůbec budeme potřebovat. Ta vláda má jiné priority, vážení spoluobčané. A pokud schvalujeme takové věci jako dneska tady, tak je to jenom prostě obezlička, že se snaží vláda ukazovat, že pro vás něco dělá, ale opak je pravdou. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Chci zase zareagovat na pana ministra Jurečku. Pane ministře, jestliže tady máme něco, co funguje, tak proč to musíme dávat do zákona? My jsme třeba zrovna z toho kraje, a to nejsme jenom my, je to třeba i Moravskoslezský kraj, a samozřejmě tam se potýkáme s těmi nepřizpůsobivými. Těch tam máme mraky. Jo? Takže na nás to dopadne podstatně hůř než na ty ostatní, takže my těch úředníků budeme mít víc než ti ostatní, co mají 0,8, tak u nás to bude třeba pět, šest úředníků. A mě by zajímalo, kam my je dáme? Protože to je vznik zase nových pracovních míst. Vy, kteří říkáte, že naopak budete snižovat pracovní místa, nebo počet úředníků, tak teď je naopak zase zvyšujete.

Takže když tady máme nějaký systém, a říkal jste to vy, to cituji vás, ten systém tady deset let funguje, bez problémů funguje, tak na co musíme zřizovat nová pracovní místa, aby ten systém fungoval dál? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan ministr Marian Jurečka, poté paní poslankyně Lenka Knechtová. Stále faktické reakce na průběh rozpravy. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Dovolím si reagovat na své dva předřečníky. Tak první věc je, je důležité, abychom byli zemí, která zajišťuje bezpečnost svým občanům. To je na kolegu Maška. A myslím si, že tady byla principiální shoda v tom, že bezpečnost je pro nás důležitá, a to i z pohledu plnění našich závazků v rámci NATO. S tím souvisí i to, že potřebujeme mít kvalitní protivzdušnou obranu a kvalitní nadzvukové letectvo.

Druhá poznámka k tomuto bodu souvisí s tím, že to, co dneska máme, je pilotní testování. Běží to na základě pilotních projektů, které jsou financovány z operačního programu Zaměstnanost, z operačního programu Zaměstnanost plus. To znamená, je to věc, která není systémově napříč celým územím, není ukotvena legislativně, je postavená čistě na tom, že v některých městech jsou lidé, kterým na tomto tématu opravdu záleží a chtějí ho řešit. Proto se do tohoto projektu přihlásili sami a dobrovolně. Ale my vlastně plošně na tom území nejsme schopni tuto síť doposud mít garantovanou a vytvořenou. Takže máme i vedení měst, pro které to není prioritou a které vlastně ten problém odsouvají a říkají, prostě my ho řešit nebudeme. Přitom pro ty občany, kteří tam žijí, je potřeba hledat to řešení.

A já chápu, že je tady, a to jsem rád, že se shodujeme, společná vůle snižovat počty úředníků. Ale jenom říkám, já propouštím ty úředníky, kteří byli nabráni i za vaší vlády, za mé předchůdkyně. Snížil jsem počet úředníků o 1 850 za 2,5 roku. Já to dělám. Ale sociální práce s lidmi se neobejde bez lidského faktoru. Dá se tam ledacos digitalizovat. To děláme v rámci revize dávek a v rámci digitalizace. Ale část té práce se bez toho člověka neobejde. A tady, když se podíváme na to, co to dlouhodobě přinese pro tuto společnost a pro lidi, tak prostě je to jednoznačné zlepšení kvality, které bez lidí v terénu nejde udělat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Lenka Knechtová a poté pan poslanec Tomáš Kohoutek a paní poslankyně Renata Oulehlová - stále faktické.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na pana ministra. Pane ministře, já se tady nebavím o lidech, kteří jsou zapojeni do projektů. Já se tady bavím o tom, že na ORP mám ve městě zhruba 100 žadatelů o bydlení, ti žadatelé jsou z různých sociálních skupin. A v okamžiku, kdy přijde na stůl tady tenhleten zákon, tak město bude muset udělat to, že rozdělí ten svůj bytový fond a část bytového fondu vloží do toho registru a bude ho nabízet a část bytového fondu mu zůstane, protože samozřejmě podle zákona na bydlení budou mít nárok jenom ti, kteří splní všechny ty požadavky, budou tu v té kategorii. A vlastně v okamžiku, kdy jako jejich žádost bude zamítnuta, tak povedou samozřejmě složitá správní řízení, protože nebudou rozumět tomu, když jako oni se cítí a mají ty doklady, proč nejsou do toho systému zařazení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP