Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

Chraňte, pane ministře, taky lidi, kteří pracují, odvádí daně, vychovávají děti. (Potlesk poslanců ANO.) Oni si to zaslouží. Věřte, že si to zaslouží a této zemi to vrací, vrací to ve velké míře.

Já bych se teď ještě chtěla zastavit u některých vašich výroků. Vy jste včera řekl ve své úvodní řeči, že 1,6 milionu českých občanů žije v energetické chudobě. Ale to je vizitka této vlády, pane ministře. (Potlesk poslanců ANO.) To není nic jiného než to, jak vy se staráte o občany. Vy jste řekl samozřejmě také, že ta energetická krize je způsobená díky agresi na Ukrajině. Já vám řeknu, že my jsme v prosinci roku 2021 platili v našem městě 1 218 korun za megawatthodinu, od ledna jsme platili 4 152 korun, to je skoro třikrát více, a válka začala 24. 2. 2022. (Potlesk poslanců ANO.) Takže vy šíříte dezinformace.

Dále jste řekl, že zákon pomůže zkrotit obchod s chudobou. To určitě, protože ti obchodníci budou bez starostí, protože ty byty předají městům - a města, starejte se. Mě by zajímalo, pane ministře, já vím z vlastní zkušenosti, jak dokážou tito lidé ten byt znehodnotit, jak ho dokážou zničit. To jsou škody, kde pak rekonstrukce bytu jedna dva vyjde na milion korun. Kdo to bude platit? To taky budeme platit my jako města? Nebo ze státního rozpočtu? Furt je to jeden balík peněz od daňových poplatníků. To jako není sranda. My neumíme přidat příspěvek na péči, ale umíme tohle? To jsme fakt frajeři.

Další, co jste zmínil, a to mě překvapilo, je hněv lidí, pokud nebude zákon schválen. Jakých lidí? Těch neziskových organizací, které budou mít realitky? Řekněte mi, které neziskové organizace mají zkušenost s realitním trhem? Já teda žádnou neznám. Jestli vy ano, tak ráda budu poučena.

Další věcí je, a to už tady taky bylo zmíněno, že do tohoto zákona je vtaženo mnoho hráčů, mnoho subjektů, kteří se spolu budou muset domluvit. Stát, kraj, město jako ORP, další obce, které jsou v tom ORP. Teď, co se tady o tom diskutuje, tak mnoho lidí mluví o tom - tak koupíme si byt, dáme ho městu a máme vystaráno. To přece nechceme. 1,5 miliardy nás toto bude stát v začátku. Já fakt si myslím, opravdu by mě zajímalo, jak se tady včera ptali moji kolegové, co na to říká pan ministr financí. To by mě opravdu zajímalo.

Já už asi nebudu dále mluvit. Pro mě je ten zákon opravdu špatný a myslím si, že ve finále ani nechrání ty potřebné - já teď mluvím hlavně o dětech, protože na začátku jsem vám řekla ty tři příklady. Bohužel máme rodiny, které jejich děti nezajímají a asi to nikdy jiné nebude. Bohužel. I když je ta pomoc velká, ať od měst, od neziskových organizací, tak prostě se to nepovede.

Já bych se chtěla připojit k mým kolegyním s návrhem na zamítnutí zákona. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je přihlášen s reakcí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji. Já bych zareagoval pouze ve faktické, takže velmi krátce. 1,6 milionu lidí může být ve svém životě ohroženo ztrátou bydlení. Nehovořil jsem o energetické chudobě, nicméně energetická chudoba je jedna z věcí, která dopadala na domácnosti dokonce už za vlády minulé, protože ceny energií byly vysoké a vždycky tvořily významnou část nákladů domácnosti, zejména ve městech.

Vy jste se ptala na procentuální úspěšnost. Já tady mám celková čísla výzvy 108 OPZ z roku 2019 - 2022 (?) 280 zabydlených domácností, 730 zabydlených osob včetně dětí, 330 dětí. Zprůměrováním je to 85 % úspěšnost, udrželi si bydlení, 7 % domácností se odstěhovalo z důvodu porušování nájemní smlouvy a 8 % domácností se odstěhovalo, protože se třeba přestěhovali do nějakého jiného místa.

Obecně. Já to prostě odmítám redukovat na to, že celý ten zákon je o pomoci nejproblémovějším lidem v této společnosti uplatnit se v bydlení. Naopak ten skóring pracuje se systémem potřebnosti. Já vím, jak je těžké umisťovat a řešit situaci. A jak jsem říkal, já jsem z Jablonce, tak se podívejme na Tanvald, Desnou, na ty lokality v okolí, jak je problematické umisťovat lidi, kteří třeba nemají ty bytové návyky, mají nějakou kombinaci sociálně patologického jevu, gambling a další. Samozřejmě nelze v danou chvíli pomoci všem a ty příběhy, které zde zaznívaly, týkající se třeba odebrání těch dětí ve finále - rozhodně si nemyslím, že snaha o tom pomoci lidem udržet si bydlení je něco, co je a priori negativního, a zároveň znovu zdůrazňuji, vložení toho bytu podléhá poměrně významné kontrole, jsou tam limity i pro počet bytů a vůbec, kdo s tím může v danou chvíli nakládat (Předsedající: Čas.) a je nemalé... Já se pak někdy vrátím k těm číslům.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní jsou tři přihlášení k faktickým, a sice paní poslankyně Lenka Knechtová, pan poslanec Josef Bělica, paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Víte, pane ministře, já právě zápasím s tou vaší větou - nelze pomoci všem. Ale upřímně, jsem zastupitelkou města, tak to mám v náplni práce pomoci všem. Jak si to jako představujete? Že jako řekneme - prosím vás, vy se tady nevlezete do žádné kategorie, tak zůstaňte tady před radnicí a prostě jako holt nejsme schopni pomoci všem? My v tom terénu pomáháme všem a hledáme cesty, jakým způsobem ty lidi nakolejit do nějakých aspoň mantinelů a hranic a to bydlení jim poskytnout, ať už je to formou ubytovny, ať už je to formou holobytu, ať už je to formou nějakého krizového bydlení. Ale prostě za mě ta problematika z hlediska obcí, měst a ORP je o tom pomoci všem. A od vás čekáme, že nám pomůžete najít tu cestu a podpoříte nás! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Josef Bělica, poté paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, víte, já jsem tady o tom hovořil už několikrát u toho pultíku. Vy nás vůbec neposloucháte. Pan ministr tady sveřepě odpovídá na něco jiného, než tady zaznělo. Paní kolegyně Oulehlová nic takového, na co vy jste tady reagoval, neřekla. Ona mluvila o dětech, kterým to jenom natáhlo nějakou dobu a že jim to v konečném důsledku ublížilo. Tady je totiž jedna věc. Já si myslím, že není třeba vymýšlet vymyšlené. Ty obce ty systémy pomoci v bydlení mají, mají je velmi funkční. Tak prosím, naslouchejte, nevlamujte se do něčeho, co funguje, a nesnažte se to rozbít. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegové, kolegyně, já si dovolím za ty dva dny poprvé vstoupit do rozpravy a možná s takovou otázkou. Protože projednáváme dva zákony. Ale já si myslím, že jste to neměli předkládat, že jste měli napřed předložit jednu věc, a to je tu změnu občanského zákoníku, aby majitelé bytů mohli pružněji reagovat na to, když jim někdo neplatí nebo ničí majetek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP