Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.20 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Víte, že kdybyste to napřed zavedli, tak by se možná trh uvolnil a nemuseli byste vynakládat 1,5 miliardy? Opravdu, tohleto by mohlo fungovat, předešli byste hodně věcem a lidé by se nebáli uvést byty na trh.

A další věc. Víte, možná já bych přivítala, kdybyste nám dál víc peněz na opravu bytů, protože my se snažíme vracet byty na trh, ale stojí nás to hodně peněz. Místo toho, abyste pomohli obcím, tak řeknete - další úřady, úředníky. Tato vláda říká: snížíme počet úředníků. Tady zvýšíme. Tak, prosím vás, proč? Proč pořád vyhazujete peníze? Proč nekonsolidujete veřejné finance? Vždyť tady se snažíte co nejvíce ušetřit na důchodcích, a to je taky zranitelná skupina osob, tak proč napřed neumožníte, aby trh řádně fungoval, tím, že když má někdo problém, tak nevystěhuje člověka, který mu demoluje majetek a neplatí, ani za tři roky? Proč tohleto neuděláte jako první, a potom byste už mohli jenom toto doladit, tuto legislativu, místo toho, takzvaně nějaký velký balíček. Ale prosím vás, já to vidím - promiňte, já možná jsem jiný ročník než vy, pane ministře, ale mně to něco připomíná, dobu, ve které jsem žila do roku 1989.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Renata Oulehlová, poté pan poslanec Josef Bělica, poté pan ministr Marian Jurečka.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Pane ministře Bartoši, já jsem to tady říkala pan ministru práce a sociálních věcí - my se jako města, zodpovědná města, o ty lidi postarat umíme. My máme 330 bytů pro seniory - s nízkým nájemným. Náš bytový fond je poměrně velký, přidělujeme přednostně samoživitelkám nebo lidem, kteří opravdu jsou nějakým způsobem ohroženi. Co se týče těch bytů, vždy komunikují s odborem sociálních věcí, ti žadatelé, komunikují s úředníky na majetku města. Takže ta města to dělají. Pane ministře, proč se neučíte u nás? Pane ministře Bartoši, proč se neučíte u měst, které to umí, které to dělají dobře - ale chcete na tohle všechno utratit miliardu a půl? Na to se ptám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Josef Bělica.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem zapomněl ještě dodat jednu věc. Sociální systém je u nás nastavený tak - a možná to bude pro pana ministra překvapení - že kdo chce bydlet, tak bydlet může, bydlet bude. Ve většině obcí a v rámci České republiky najde. To, že je třeba jiný problém v Praze, to už je jiná situace, tam jste měli primátora, slíbili jste stovky bytů a nepostavili jste nic, jestli se nepletu. (nesrozumitelné) jaký výsledek vaší práce. Ale myslím si, že dehonestovat tímto způsobem práci, která se děje v obcích - je dobrá, je skvělá - je hanebné. A další věc, zákon je postavený na tom, abyste utratili peníze za lidi, kteří bydlet nechtějí. A to je to, co vy tady nechcete slyšet. To jsou lidi, kteří bydlet nechtějí, protože kdyby chtěli, tak v těch obcích bydlí. Tam systémy na to, jak to zachránit a jak tomu pomoct, jsou. Jsou funkční a fungují dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je přihlášen pan poslanec Milan Feranec, poté paní poslankyně a zpravodajka Eva Fialová a poté paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, taky řeknu pár slov k tomuto zákonu a budu se držet toho, co nám včera říkal pan ministr spravedlnosti Blažek, co je smyslem prvního čtení, že bychom si měli říct argumenty pro podporu nebo pro zamítnutí toho zákona. Takže mé poznámky budou obecnější a budu se snažit říct argumenty, proč si tento zákon zaslouží být zamítnutý v prvním čtení.

Nejdřív taková zkušenost. Já jsem ve Sněmovně sedmým rokem, ale fakt si nepamatuji, nepamatuji si, že bychom někdy řešili tak socialistický zákon jako je tento. Fakt si to nepamatuji. (Poslanci hnutí ANO tleskají.) A dokonce ani v době, kdy jsme byli menšinová vláda, pochopitelně s tolerancí komunistické strany, vláda se neodvážila předložit tak socialistický zákon. A kdyby to udělala, už úplně si představuji, jak byste tady hřímali - ODS, lidovci - co to je za nesmysl, jak se vracíme zpátky, to úplně vidím, úplně vidím. Takže...

Ještě poznámku. Někdy je tendence některé zákony říkat lex něco, že, pamatujeme si zákon o střetu zájmů, to byl lex Babiš, protože reálně byl, zákon o přeměnách obchodních společností nebo jedna část bylo lex ČEZ, protože to byl lex ČEZ. A tak jsem přemýšlel, jak nazvat tento zákon. No, moc dobře jsem to nevymyslel, ale napadlo mě lex "budujeme vzorný socialistický stát v bydlení". (Smích, potlesk zleva.) Já chápu, že ten název není úplně sexy, on není krátký, ale já věřím tomu, že někdo vymyslí nějaký lepší, který se ujme.

Teď - já říkám, skutečně, je to socialistický experiment. A řeknu proč, i důvody, proč si myslím, že to je socialistický experiment.

První argument je, že stát přebírá určité kompetence v oblasti bydlení, protože když se podíváme na současný stav, podíváme se na zákon o obcích, § 35 zákona, (č.) 128/2000, tak, parafrázuji, je tam napsáno: obec pečuje o uspokojování potřeb občanů, a tak dále, jde zejména o uspokojování potřeb bydlení, takže samostatná působnost obcí. Stát tímto zákonem říká: ne, o uspokojování bytových potřeb (důrazně) určité části občanů, to znamená, těch, kteří jsou bytové nouzi nebo jsou ohroženi bytovou nouzí, přebírám povinnost já. To je. A ještě to dělá tak, že na začátku zákona říká: já to přebírám - a v půlce říká: ale starejte se o to, obce, takzvané té přenesené působnosti. Takže to je první znak toho experimentu: stát přebírá nové věci, které do té doby řešily obce, řešil to trh.

Druhý znak: snaha organizovat trh s nájemním bydlením, vylepšit ho. On nějak fungoval 30 let nebo přes 30 let, tak my ho vylepšíme, nastavíme tam nové podpory, nastavíme tam nové procesy a my, stát, to uděláme lépe, než to řešily obce, než to řešil soukromý sektor. Tak to je druhý takový znak.

A s tím souvisí i třetí znak každého socialistického experimentu, a to je: vznikají nová pracovní místa - pochopitelně, vždycky to takhle je. Vždycky to takhle je, vznikají centra pro bydlení, i když je celkem zajímavé, na oerpéčkách. Původně se pracovalo, pokud si to pamatuji, 325 lidí, že vznikne, nakonec je to 125, oerpéček je 205. Mimochodem, to znamená, že tam bude, já nevím, 0,7 nebo... člověka na obci. Takže jenom říkám, to jsou podle mě ty znaky socialistického experimentu.

A skutečně je to o tom, že víra, že stát to zorganizuje lépe než samospráva nebo než trh. A je to taková ta víra, že když to budeme přerozdělovat líp - sice stejné množství bytů - takže to bude spravedlivější. A já jsem o tom přemýšlel, kdo to vlastně chce, protože debata od včerejška je o tom, že vystoupil pan ministr, ten to obhajuje, to je v pořádku, je to jeho návrh, vystupuje opozice, kritizuje to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP