Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.40 hodin)
(pokračuje Eva Fialová)

Tak na druhé straně nám budou vznikat a budou dál nějaké sociální služby fungovat tím způsobem, že budou fungovat jako doposud bez nějaké další kontroly a jasných výsledků. A za to bych byla velice ráda, kdyby se někde omezilo. Protože krajské úřady samozřejmě mají nějaký omezený budget na to, na povolování sociálních služeb.

A samotnou metodiku o tom, jak nebude probíhat k dalšímu sociálnímu vyloučení, si nechám na diskusi do výborů, protože to bude docela zajímavé, a určitě to tam patří. A budu ráda, pokud se zaměříme na to, aby stát se opravdu nestal obchodníkem s chudobou. Protože jsem opravdu z Ústí nad Labem a na výborech vysvětlím, jakým způsobem - si to o tom myslím - jakým může docházet k cílenému skupování bytů a dávání tady do toho systému. A tím pádem budeme podporovat jenom další obchodníky a stát bude na to doplácet ještě mnohem víc než za současné chvíle. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím s faktickou paní poslankyni Knechtovou.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla v téhle souvislosti navázat na paní kolegyni Fialovou a ještě oslovit pana vicepremiéra a ministra zdravotnictví Válka, abychom v tom druhém čtení se podívali opravdu na to propojení těch bytů a duševně nemocných ohledně toho, jakým způsobem nám fungují ti terénní zdravotní pracovníci a kam jsme se posunuli s tou reformou duševní péče, aby se nám opravdu tyhlety záležitosti potkali. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A nyní paní poslankyně Adámková v rozpravě.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám několik dalších poznámek, moje předřečnice už něco řekly, takže zkrátím svůj příspěvek.

A to první je, že jsem nedostala odpověď na to, jaká je tedy ta filozofie vlády k osobnímu vlastnictví. Nevím ji, pravděpodobně nemáte v tom jasno. Při vší úctě i k osobě pana ministra, kterého si velmi vážím, navíc je velmi statečný, že tady takto jaksi se snaží zákon, který není dobře napsán, tedy ochránit. Mě opravdu nezajímá názor Pirátské strany, ale chci vědět názor vlády, protože při vší úctě k vám asi nebudete hegemonem spojení SPOLU. To je jedna věc.

Za druhé, jakým způsobem potom se... (odmlka kvůli hluku v sále.) jak se popasujete tedy s tím, že opravdu - a já si myslím, že tady se dá najít určitě společné východisko, že stát opravdu má co nejméně zasahovat, má pouze pomáhat, to samozřejmě ano, do života občanů. My tady tedy zřídíme teď volné byty, dáme z toho registr, tam bude jakýsi referent, který to určuje. Já nevím, pane ministře, nakolik tedy vaše rodina byla postižena jakýmisi nájemníky takto danými, ale moje velmi. A těch posledních se zbavovala v roce 2002, měla je od roku 1951(?). Jsem na to velmi citlivá a chtěla bych to opravdu velmi vysvětlit, jak se stane - a neslyšela jsem o tom ani slovo - že takto dodaný nájemník tedy do takovéhoto bytu, který to bude demolovat, nebude se chovat slušně, jak ho vystěhujete? To by mě tedy velmi zajímalo, protože to je velmi těžké. A řeknou vám to tady všichni právníci.

Takže to znamená, že mi tady do bytu, který třeba teď ti lidé mají jako byt investiční, proč ne, já úplně ctím osobní vlastnictví a bylo-li nabyto řádně, tak je pro mě svaté a tady mám pocit, že to prolamujete. Neslyšela jsem vaši odpověď. Buď ji neznáte, řekněte - nevím. Souhlas, rozumím slovu "nevím". Anebo není pro vás svaté, s tím sice nesouhlasím, ale taky tomu rozumím. Vysvětlete mi, jak se zbavíme - nebo vy - tohoto člověka. Protože ten člověk má svoji lidskou hodnotu. Že je vandal, no, to prostě tak je, že vám slibuje modré z nebe, to se také stává. Jakým způsobem potom ten byt bude uvolněn a kdo zaplatí jeho devastaci? My z veřejných peněz? No, to ty daně musíte zvednout na 130 %. To tedy nevím, kdo tu bude chtít bydlet. To je další věc.

Takže tady nevidím vůbec - já mám pocit, že to je taková ta seminární práce studentů dobře míněná, vůbec to nezpochybňuji, prostě chcete někomu pomoct, tak jsme to tady vymysleli. Ale to nemá B, to nemá to řešení do reality. Protože pak mi tu schází úplně jedna základní věc, a to je - řekněte mi regionálně počet bytů, které potřebujeme. Neslyšela jsem ani slovo. Máte je spočítané? Já tomu rozumím a chci stále být ten realista, který nechce hodnotit, nejsem Bůh, nejsem soudce. Máte prostě mnoho členů, kteří nemají co dělat. Tak je potřebujete umístit do práce? No, to tedy přiznejme si, nebude tak nejkvalitnější referát asi. Takže prosím, řekněte mi regionálně, kolik kde je bytů, které potřebujete, které prostě nejsou, nemůžete je sehnat. Tady slyším od starostů malých měst, velkých měst, že byty mají. Tak někdo se v tom nevyzná. Řekněte mi, kolik potřebujete regionálně bytů? Neslyšela jsem ani slovo. Tabulku nemáte, výsledky nemáte, nemáte tedy ani zdrojová data. To je další věc.

A chtěla bych ještě tedy říci jednu věc. A opravdu uvědomte si, že ten, kdo ničí, obvykle také nic neplatí. A pak je ještě jedna věc. Řada těch lidí samozřejmě, a to je to, co vám tady mí kolegové říkají, aby se to nestalo ve státě, protože náš sociální systém je tak široký, že lidé, kteří mají neuvěřitelné sumy platbu za nájem, vlastně na to ještě dostávají peníze. Máte spočítáno, jak to tady bude? Jak bude tedy omezeno to nájemné? Já jsem to tam prostě nenašla. Možná tedy to v tom velikém materiálu je, ale prosím pěkně, tyto otázky jsou základní, bazální a nejsou zodpovězeny. Děkuji. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Je zde faktická poznámka paní poslankyně Pastuchové. Já jenom podotýkám, že vím, že je dohoda klubu, že dojedeme bod 27, 28, 29 a máme hodně hlasování prosím. Je to všechno zdvojené.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. A to já to stihnu hrozně krátce. Já odpovím své kolegyni, paní profesorce Adámkové, vaším prostřednictvím, že bych chtěla sdělení vlády. Tak vláda dala stanovisko souhlasné a Legislativní rada vlády má sdělení pro vládu, které vám přečtu. Upravené znění návrhu zákona jakožto zcela nové právní úpravy bylo vzhledem k požadavku předkladatele na jeho projednání na schůzi vlády na počátku měsíce května posuzováno ve velmi krátkých termínech, které neumožnily jeho komplexní posouzení z hlediska... (odmlka kvůli hluku v sále) z hlediska možných dopadů a nákladů ani z hlediska jeho procesní aplikovatelnosti navrhované úpravy. Takže takhle se tady pracuje. Legislativní rada vlády toto sdělí vládě a vláda přesto tento návrh odsouhlasí a pošle dál.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji a vzhledem k tomu, že už se nikdo jiný nehlásí, končím sloučenou rozpravu. Pane ministře, máte zájem vystoupit? Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Na vystoupení jenom krátce. Já jsem chtěl poděkovat za řadu podnětů, ať už to bylo od paní zpravodajky Fialové i od lidí, kteří vykonávají funkci starostů. Já věřím, že pokud ten zákon pošleme do druhého čtení, tak spoustu těch věcí - ať už jsou to ty tabulky, které jsou součástí toho zákona, nebo jaké jsou ty ochranné mechanismy, komu má ten zákon pomoci a jaká je ta ambice - si můžeme probrat na jednotlivých výborech, tam, kde se tím zákonem budeme zabývat pro druhé čtení. A věřím, že třeba případ SVJ nebo i vysvětlení do detailu toho příkazu k vystěhování, což je mimo jiné odpověď i na ten dotaz paní poslankyně Adámkové, takže tam bude dovysvětlen, neboť to v těch materiálech je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní zpravodajka mě upozorňovala, že nemá zájem vystoupit. Tím pádem můžeme přejít zpět k bodu 27 který byl přerušen 9. 7.

 

27.
Vládní návrh zákona o poskytování některých opatření v podpoře bydlení (zákon o podpoře bydlení)
/sněmovní tisk 729/ - prvé čtení

A pokračujeme v hlasování o návrhu na zamítnutí. A já v tuto chvíli ještě jednou gonguji, počkám ještě několik sekund, než přijdou kolegové, hned poté budeme - a je zde zájem o odhlášení, takže poprosím, abyste se přihlásili.

 

Takže hlasujeme o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 344, přihlášeno bylo 173, pro bylo 78 proti 45. Výsledek: zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předkladateli.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 345, přihlášených 177, pro 83, proti 33. Výsledek: Zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP