Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.30 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Pana ministra občas podpoří paní místopředsedkyně, co jsem zaregistroval myslím, ale nikdo - já jsem si nevšiml, kromě faktické poznámky pana ministra Jurečky - z té koalice nevystupuje a neříká argumenty, proč to máme pustit do druhého čtení. Ani z odéesky, ani z KDU a dalších. Nikdo. Tak v tomto smyslu je mi trošku pana ministra líto, že je tady, jak kdyby sám v poli, protože ostatní se tváří, že se jich to netýká vůbec.

A na rovinu, bavím se poslanci, bavím se s odéeskou, ne? Tak co říkají neveřejně? Nechceme to. Je to špatně. A pochopitelně oni nakonec stejně sklapnou jako vždycky, jako vždycky nakonec tu ruku zvednou. Bavil jsem se i s některými z KDU. Také říkají: špatně, nechceme to. Také to podpoří. Já nevím, jestli to podporují Starostové. Pokud skutečně zastupují starosty obcí, kde ten nový zákon přinese zmatek, jestli skutečně to ti skuteční starostové podporují. Já celkem pochybuji. Podporuje to topka? Ani bych se nedivil. Kdysi to bylo přece tradice, odpovědnost, prosperita. Dneska? Dneska nevím.

Takže vlastně podporují to Piráti. (Posl. Babiš: Nebo komunisté.) Děkuji za doplnění. Podporují Piráti, vaši drazí koaliční partneři, ale skutečně jsou drazí. (Potlesk poslanců ANO 2011.) Jestli jsou náklady 1,4 miliardy, tak jsou to nejdražší Piráti v dějinách! Jeden za 350 milionů nákladů státu. (Pobavení a potlesk v řadách poslanců ANO 2011.) Ale já budu velmi rád, když jsem řekl ty důvody, proč to zamítnout, a budu velmi rád, když vystoupí koaliční poslanci a přesvědčí mě, že nemám pravdu. Zatím se to nestalo.

A já ještě zakončím takovou osobní zkušeností. Já jsem i komunální politik v Olomouci, v tomto smyslu možná mám trošku náskok v oblasti bydlení a my jsme tam po volbách vzali do vlády aktivisty, no, stalo se, to se někdy stává, a také tam máme kontaktní místo pro bydlení, už zřízené. Protože je to dotované, že? Tak město nic neplatí. A já jsem se ptal, jak to vlastně funguje? A teď nevím, jestli jsou tam tři, nebo čtyři paní. To není podstatné. Jak to fungovalo předtím, přidělování bytů? Dělaly to dvě paní ze správy nemovitostí, z naší organizace. Teď jsou tam další tři nebo čtyři a reálně to funguje tak, že pořád to dělají ty dvě paní, a ty tři nebo čtyři to řídí a komunikují a debatují s těmi lidmi. (Pobavení a potlesk v řadách poslanců ANO 2011.) A nemůžou dělat nic jiného, jenom tu sociální práci.

Takže zakončím. Určitě si ten zákon zaslouží zamítnout, je to socialistický experiment a rád si poslechnu argumenty koaličních partnerů, že tak není! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Mám zde faktickou poznámku od pana poslance Langa. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Tak já to sleduji jako absolutní amatér v této oblasti, ale tady máme jasně argumenty, už dva dny je posloucháme. Jsem dokonce rád, že včera v těch 22.30 došlo k tomu přerušení a přesunulo se to na dnešní dopoledne, protože opravdu to, co tady zaznívá od mých kolegů, kteří se pohybují v této oblasti, tak vlastně je to všechno špatně. Tady prostě snad jediný argument nezazněl, proč by to mělo být dobře. Já bych snad chtěl říci, že jak sleduji články a jak se mě ptají někteří lidé, opravdu projednáváme tady tuto věc a je to vůbec normální, s čím tady přichází pan ministr Bartoš? Chtěl bych tady říci, že prostě kam pirátská noha šlápne, tam sto let neporoste žádná tráva. Tak to prostě vypadá. A jsou i články ve veřejném prostoru, kde se říká, pan Bartoš všechno vydrží, on to vysedí, jako vyseděl stavební zákon, tak vysedí i tento zákon prostě a nějakým způsobem v rámci pětikoalice se to doklepe, ano? Takže je to opravdu věc, která stojí za to, asi ji vrátit k přepracování nebo ji úplně zamítnout, protože tam není nic dobře.

A ještě bych se chtěl krátce zmínit, bavili jsme se o té vnitřní bezpečnosti. Samozřejmě jestliže budeme někde opět centralizovat ty lidi nějakým způsobem, tak ta vnitřní bezpečnost tam bude ohrožena. V těchto strukturálně postižených regionech nemáme dostatek policistů. Dneska vyšly velké články, znovu Karlovarský kraj, kde už se prostě starostové jaksi obrací na stát a říkají, státe, řeš situaci nedostatku policistů v těchto regionech. A prostě toto určitě nepřinese do té vnitřní bezpečnosti také asi nic dobrého. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a poprosím pana poslance Kohoutka, opět s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji. Já bych se chtěl zeptat, vaším prostřednictvím, pana ministra. Pane ministře, proč místo takovéhohle návrhu zákona konečně neuděláte ty tabulky s cenami obvyklými, kolik stojí standardní běžné nájemné v jakémkoliv regionu, aby se konečně zamezilo tomu obchodu s chudobou a přesouvání určitých skupin lidí do jednotlivých regionů. Já jsem z okresu Děčín. V Děčíně to není tak hrozné, ale jeďte se podívat do Šluknova, do Varnsdorfu, do Lipové, do Lobendavy, do Mikulášovic, pobavte se s těmi starosty a oni vám řeknou, jak to je. Tady stojí byt 400, 500 tisíc. Tabulkově - koupí to nějaký spekulant s byty, pronajme to problémovým lidem, kteří jsou samozřejmě na sociálních dávkách, protože normální lidé si to nemůžou dovolit, aby si takový byt pronajali za 14, za 15 tisíc, pronajme to přesně těmhle lidem a ti lidé se sestěhovávají a vytvářejí se ghetta. A ti starostové a v municipalitách ti lokální politici jsou z toho nešťastní a neví, co s tím mají skutečně dělat. A teď vy na to založíte ještě státem organizovanou realitku, takže vy ten problém jenom akorát zase prohloubíte a zvětšíte. Tak proč místo takovýchhle nesmyslů neuděláte něco konkrétního, po čem volají všichni starostové, aby se skutečně zastropovaly ceny obvyklé v místě a čase, a ten problém bude vyřešen. Těch bytů je skutečně dost. Už to tady říkal některý z mých kolegů, pan hejtman Bělica. Na severu Čech, na severu Moravy, tam jsou tisíce, stovky bytů, které jsou volné, a holt každý prostě nemůže bydlet ve středních Čechách nebo v Praze. Ale musí ty ceny odpovídat v místě a čase obvyklým. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní řádně přihlášená do rozpravy paní poslankyně a zpravodajka Eva Fialová. Máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Moc děkuji za slovo. Já se posnažím maximálně to zkrátit, protože vidím, že je tu frmol, máme nějakou dohodu. Já moc poděkuju panu ministrovi, že včera na moji řeč, která...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě bych vás přerušil. Poprosím, abyste se ztišili, případně si to vyřídili vše před sálem. Opravdu není slyšet. Ještě jednou děkuji. Hlavně zprava nyní to je. Díky. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Dobře. Já poděkuju panu ministrovi, protože včera se snažil na mou spoustu kritiky, kterou jsem tady vznesla, doufám, že nějakým způsobem objektivní a k věci, reagovat, nicméně na spoustu těch otázek jsem nedostala uspokojivou odpověď a dále bych ráda diskutovala, ať už v samotných výborech, nebo nad samotným principem, protože jak jste uváděl některé příklady, tak určitě nějaký systém už v současné době funguje. Fungují na obcích krizové byty na řešení těch nejhorších situací. Nelíbí se mi ani způsob, jakým bude vypořádáno s lidmi, kteří už nějakým způsobem v systému skončí a budou se muset přestěhovat s jiného ORP na druhé ORP, aby byli znovu, i když budou úspěšní v tom zabydlování, znovu hozeni do toho trhu soukromníků a třeba ta asistence nepokračovala a nedostali jsme je zpátky do toho bydlení, protože někteří jsou schopni se zpátky do toho bydlení dostat.

Docela vítám i systémový způsob, jakým se bude řešit asistence...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě jednou prosím, kolegyně, kolegové! Prosím! Děkuju.

 

Poslankyně Eva Fialová: Jakým způsobem bude řešena asistence nějakým systémovým krokem, nicméně tady bych se obrátila na ministra práce a sociálních věcí, jestli by, pokud tento zákon bude puštěn do druhého čtení, nám při druhém čtení vysvětlil, jakým způsobem se bude plánovat omezení některé činnosti současného neziskového sektoru, protože v tu chvíli tady nám dochází k duplicitě a kde někde vytvoříme systémové řešení, jakým způsobem to kontrolovat a dotáhnout ty lidi až do odpovědného bydlení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP