Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Jak už zaznělo i v usnesení výboru, tuto záležitost upravuje právě zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, a konkrétně ustanovení § 6 odst. 2. Tady si dovolím ještě jednou ocitovat: "Komora Parlamentu, která člena Rady do funkce zvolila, člena Rady z funkce odvolá, narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady." Takto přesně je to v citovaném § 6 odst. 2 písm. b) explicitně řešeno. Pokud tedy člen rady naruší závažným způsobem důstojnost své funkce, komora Parlamentu ho z této funkce odvolá. Pokud tak shledáme tady na plénu, že opravdu pan Lubomír Veselý závažným způsobem narušil důstojnost člena Rady České televize, tak já jsem přesvědčen o tom, že dokonce Poslanecká sněmovna má povinnost ho z této funkce odvolat.

Zároveň si dovolím upozornit i na § 8 odst. 1 tohoto zákona, kde je popisována působnost Rady České televize, a mimo jiné se v tomto odstavci ve dvou písmenech věnuje i záležitosti Kodexu České televize, a to konkrétně v písmenu f), které si dovolím ocitovat: "Do působnosti Rady náleží: předkládat Poslanecké sněmovně ke schválení Kodex České televize, který stanoví zásady naplňování veřejné služby v oblasti televizního vysílání; porušení Kodexu České televize je kvalifikováno jako porušení pracovní kázně podle zvláštního zákona," a dále pak v písmenu i) patří do působnosti rady: "dohlížet na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání a na naplňování zásad vyplývajících z Kodexu České televize a za tím účelem vydávat stanoviska a doporučení týkající se programové nabídky."

Z toho vyplývá, že rada jednak předkládá kodex Poslanecké sněmovny a zároveň dohlíží na naplňování tohoto kodexu. A zároveň z toho také vyplývá, že pokud některý ze zaměstnanců České televize kodex poruší, tak jde o porušení pracovní kázně, tedy to má pro něj následky i pracovněprávního charakteru. Ten, kdo předkládá a dohlíží na plnění kodexu, by měl přirozeně kodex také dodržovat.

Teď asi nebudu citovat jednotlivé pasáže Kodexu České televize, případně se k tomu v diskusi můžeme vrátit, ale jsem přesvědčen, že výroky a chování pana Lubomíra Veselého je v jednoznačném rozporu s principy, ale i s konkrétními ustanoveními Kodexu České televize. A díky tomu je evidentní, že když samotní zaměstnanci mají ten kodex dodržovat, a sám člen Rady České televize, který dohlíží na chod České televize, ale i na dodržování kodexu, tak nečiní, jednoznačně poškozuje dobré jméno nejenom rady, ale i celé České televize.

Jednotlivé výroky pana Lubomíra Veselého, které jsou nekorektní, jsou urážlivé, jsou vulgární, narušují lidskou důstojnost a bohužel se týkají zejména žen nebudu teď v tuto chvíli citovat. Doufám, že k tomu nebudu přinucen následnou diskusí. Odkazuji se na veřejný sněmovní dokument číslo 4516, protože si myslím, že ty výroky jsou nedůstojné projednání tady na plénu Poslanecké sněmovny. Nicméně všichni je mohou v tomto dokumentu najít.

Jen upozorním, o jaké případy šlo. V neposlední řadě je to slovní útok na diplomatku Magdalenu Vašáryovou z května tohoto roku, což bylo vlastně i iniciací celého tohoto procesu, nicméně tento slovní útok nebyl jediný za to období, kdy je pan Lubomír Veselý členem Rady České televize. Nebyl to ojedinělý exces, za který by se omluvil. Těch slovních útoků byla celá řada, proto si dovolím upozornit také na urážky dokumentaristky a naší bývalé kolegyně Olgy Sommerové z června roku 2021. Tohoto nedůstojného výroku se dopustil pan Veselý v době, kdy byl ještě externě zaměstnán v Českém rozhlase a následně potom Český rozhlas s ním v srpnu roku 2021 spolupráci ukončil. Dalším případem jsou výroky pana Lubomíra Veselého vůči moderátorce Veronice Sedláčkové z ledna roku 2021. Právě tato aféra vyvolala reakci zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří se proti jeho argumentaci ohradili a apelovali na svého generálního ředitele.

Výčet bohužel ještě nekončí. Pan Lubomír Veselý se dopustil slovních útoků třeba na novinářku Johannu Hovorkovou v červnu roku 2020. Poté vznikla petice, která se zasazovala právě o odvolání Lubomíra Veselého z pozice radního České televize. Tehdy tento veřejný apel nebyl vyslyšen, nicméně proběhl soud a v lednu roku 2022 soud rozhodl o tom, že se za svá slova musel pan Veselý paní novinářce omluvit. Mohl bych pokračovat dál, jak se třeba pan Lubomír Veselý vyjadřoval na adresu doktorandky z Univerzity Palackého v Olomouci, jak se vyjadřoval vůči autorům pořadu Newsroom ČT24, to, s jakými lidmi se různě fotil, a v neposlední řadě jeho vulgární výroky vůči předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové.

Závěrem - toto jsou všechno případy, kdy je zcela evidentní, že pan Lubomír Veselý narušil závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady České televize, proto i mediální výbor nebo výbor pro mediální záležitosti se tomuto tématu velmi podrobně věnoval, proběhla velmi podrobná diskuse, kde se téměř všichni, ne-li všichni, přítomní členové výboru vyjádřili a přijali usnesení, které jsem přečetl na úvod. Abych jako předkladatel a zpravodaj výboru byl korektní, upozorňuju na to, že v souladu s jednacím řádem kolegové z opozice vypracovali stručnou oponentní zprávu menšiny poslanců. Tu nepochybně jejich předkladatel tady uvede. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP