Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Je to šílená byrokracie a začít podnikat v České republice je obrovský problém. Proto vítám iniciativu pana poslance Munzara a jsem rád, že s tím přišel a že to do Poslanecké sněmovny přinesl. My se k tomu jako hnutí SPD připojíme, pokud tam samozřejmě nevzniknou nějaké pětikoaliční návrhy, aby to nebylo tolik nebo aby to bylo jinak nebo aby to skoro nebylo.

Možná v tom druhém čtení, nebo téměř určitě, připojíme ještě nějaké opoziční návrhy, pozměňovací návrhy hnutí SPD k tomu, aby cena práce nebyla v České republice tak vysoká, aby se ty odvody snížily. Možná že to bude i pozměňovací návrh na snížení odvodů na sociální zabezpečení o dva procentní body. Pak uvidíme, jestli nám to ODS nebo pětikoalice podpoří, nebo někdo z ODS, jestli to projde, nebo neprojde. Myslím si, že to bude zajímavý test jejich předvolebního programu, jak chtějí dodržovat, co slibují voličům. V podstatě jsem přesvědčen, že poruší i tohle, že vlastně slibovali před volbami něco, co ne že nesplnili, ale udělali pravý opak, zvyšovali daně. Je to problém pro všechny lidi a pro všechny české firmy.

Takže jsem rád, že tady ta novela je a že o tom můžeme ve všech dalších čteních debatovat. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. Tímto tedy končím obecnou rozpravu. Je zájem pana poslance vystoupit? (Poslanec Munzar: Ano.) Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: V závěrečném slově budu velmi stručný. Tento návrh samozřejmě není žádná revoluce v podnikání, ale může pomoci právě v začátcích začínajícím osobám samostatně výdělečně činným, a to proto, aby si sám živnostník mohl lépe nastavit a řídit své finanční toky a nastavit si to tak, jak mu to bude vyhovovat. Samozřejmě musí počítat s tím, že zaplatit sociální pojištění ve finále musí.

Jenom bych chtěl zmínit ještě jednu věc. Tento návrh spadá do logiky věcí, které se tady dělaly. Jako první věc - kupodivu to zmínila paní předsedkyně Schillerová - to znamená zvýšení paušálu na dva miliony korun. To byl náš společný návrh. Já jsem byl pod ním podepsaný, stejně jako pan kolega Stanjura za vaší vlády. Potom za naší vlády jsme zvedli limit pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun, zvýšila se paušální na daň na dva miliony korun. Takže věřím, že si tady všichni - z těch slov to vyplývá, ač se možná někdy neshodneme - napříč uvědomujeme, že podnikání je motorem ekonomiky a že ho potřebujeme a tento návrh k tomu má přispět. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se pana zpravodaje, jestli má zájem ještě vystoupit? Nikoliv, takže se budeme nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jakožto garančnímu? Nevidím nikoho. Ještě počkám pár sekund, než kolegové a kolegyně dorazí. Můžeme tedy hlasovat.

 

Táži se, kdo je pro? Hlasujeme garanční výbor pro sociální politiku. Kdo je proti?

hlasování číslo 360 bylo přihlášeno 184, pro bylo 168, nikdo proti. Přijato.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru? (O slovo se hlásí předsedkyně Schillerová.) Ano, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Navrhuji přikázat tento tisk rozpočtovému výboru.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže máme zde návrh přikázat tisk rozpočtovému výboru. Žádný jiný další nevidím.

Zahajuji tady hlasování. Kdo je pro rozpočtový výbor? Kdo je proti?

hlasování číslo 361 bylo přihlášeno 185 poslanců a poslankyň, pro 128, proti nikdo. Přijato.

 

Děkuji všem za spolupráci a tímto bod ukončuji. Můžeme přejít k pevně zařazenému bodu číslo

 

153.
Návrh na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize
/sněmovní dokument 4516/

K tomuto bodu byl doručen sněmovní dokument číslo 4516, který obsahuje usnesení výboru pro mediální záležitosti, spolu s důvodovou zprávou. Prosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu a zároveň zpravodaj výboru pro mediální záležitosti, pan poslanec Jan Jakob. Máte slovo

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás nejprve seznámil s usnesením výboru pro mediální záležitosti, včetně doporučení Poslanecké sněmovně, a pak bych tento návrh zdůvodnil. Výbor pro mediální záležitosti se na své 23. schůzi 6. června 2024 k návrhu na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize usnesl následovně. Výbor pro mediální záležitosti Poslanecké sněmovny po vyslechnutí úvodního slova poslance Jana Jakoba a po rozpravě:

I. konstatuje, že projednal jednání člena Rady České televize Lubomíra Veselého;

II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR odvolat Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize v souladu s § 6 odst. 2 písm. b) zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého komora Parlamentu, která člena Rady České televize do funkce zvolila, z funkce odvolá, narušil-li závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady, která je jednou z podmínek členství v Radě České televize;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijmout následující usnesení. Cituji: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky podle § 6 odst. 2 písm. b) zákona

č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, odvolává pana Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize.";

IV. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Tolik usnesení výboru pro mediální záležitosti. Samozřejmě potom navrhovaný text usnesení Poslanecké sněmovny načtu v případné podrobné rozpravě, pokud k ní dneska dojde. K samotnému zdůvodnění, proč výbor pro mediální záležitosti přijal toto usnesení a doporučil pana Lubomíra Veselého odvolat z funkce člena Rady České televize.

Je potřeba si připomenout, že pan Lubomír Veselý byl zvolen členem Rady České televize v květnu roku 2020, tedy před více než čtyřmi lety. V průběhu těchto posledních čtyř let byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám působícím v kulturním prostředí, ale také vůči novinářkám. Z těchto důvodů - pak ty jednotlivé případy ještě uvedu - je zřejmé, že závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady a že tím zároveň ohrozil dobré jméno jak Rady České televize, tak samotné České televize.

Je potřeba si připomenout legislativní rámec, který je odlišný - na to upozorňuji dopředu - oproti třeba členství a odvolávání členů takzvané velké rozhlasové rady. To upravuje zcela jiný zákon a celý ten postup, legislativní úprava, jsou odlišné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP