Neautorizováno !


(13.50 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Takže já to na závěr shrnu. Celou novelu jako celek rozhodně vítáme, podporujeme a podpoříme. Výhrady máme vyloženě, co se týká počítačových her. O tom samozřejmě budeme nadále diskutovat a těším se na spolupráci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji a vaše řeč vyvolala dvě faktické poznámky. Poprosím pana kolegu Patrika Nachera, aby se připravil na svou faktickou poznámku. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Není to reakce na kolegu Kettnera, ale já mám spíš dotaz na pana ministra v návaznosti na to, co tady hezky popsal můj ctěný kolega Babka, i to, co říkal kolega Svoboda. Já to vítám, zejména rozšíření okruhu poplatníků a vlastně ten výsledek, že bude více peněz ve Státním fondu audiovize, ale zároveň vlastně tuhletu novelu bychom mohli obsahově propojit s tím, co budeme probírat zítra, což je velký mediální zákon, kde se hovoří o tom, že peníze ze sponzoringu České televize jdou - tuším, teď mě nechytejte za slovo - z 25 % do Fondu kultury. Takhle to je. A teď jde o to, jestli, protože když jsem si přečetl Legislativní radu vlády na ten zítřejší návrh, tak ten říká, že v momentě, kdy v jedné větě se říká, že v České televizi peníze chybí, a v druhé že ty peníze, které získáte ze sponzoringu, se posílají někam jinam, že to moc nedává logiku.

Takže jsem se chtěl zeptat, jestli neudělat v tomhletom trochu pořádek, kde touhletou užitečnou novelou my zvýšíme množství prostředků v tomto fondu, jestli by se to nemělo zobrazit a dát tam tu trochu větší logiku do toho, co budeme probírat zítra v mediálním zákoně. Využívám toho, že tady je pan ministr, protože on je předkladatel obojího - jestli správně pochopil ten můj dotaz, jestli jsem to řekl srozumitelně? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji a nyní s faktickou poznámkou Vladimír Zlínský. Prosím, máte vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já se taky připojím k diskusi téma počítačových her, protože toto téma považuji za součást patologické triády, která má neblahý vliv na psychopatologii mládeže naší současné, kdy se u ní rozvíjí spousta úzkosti a depresí a sebepoškozování. Tu patologickou triádu kromě her tvoří sociální sítě a pornografie volně přístupná na internetu. Takže chtěl bych na toto upozornit a měli bychom se nad tím vážně zamyslet, protože mnoho států, které si to už uvědomilo, podnikají kroky, které nějakým způsobem omezují přístup mládeže a dětí k těmto technologiím, protože již to pochopily na rozdíl od nás, kteří zatím ještě spíme na vavřínech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji a v tuto chvíli už nevidím, že by se někdo hlásil jak s faktickou poznámkou, tak do rozpravy. Nevidím ani nikoho ze sálu, že by se hlásil, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zdali chtějí mít závěrečné slovo? Pan ministr ano. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Děkuju za tu bohatou rozpravu v prvním čtení, za přednesené podněty. Myslím, že na půdě garančního výboru bude příležitost je detailně rozebrat.

Zcela konkrétně odpovím na dotaz pana poslance Babky. YouTube není evidován jako klasická VOD platforma, protože velkou většinu jeho obsahu netvoří díla s autorskými právy, ale existuje, teď jsem to konzultoval se svými legislativci, nějaká možnost, zda by bylo možné v sekci filmy, kterou YouTube obsahuje, nalézt cestu k tomu, aby byly zpoplatněny.

A důležitá poznámka je ta, která se týká podpory takzvaného gamingu neboli videoher. Určitě můžeme potom ve výborech v dalších čteních diskutovat o jednotlivých dopadech, ale na gaming, videohry, nebudou poskytovány pobídky. To znamená, nebude Státní fond audiovize dělat činnost, která by podporovala komerční rozvoj videoher. Bude to forma podpory, to znamená zaměřená primárně na videohry nekomerčního charakteru, vzdělávací a podobně. Přece jenom se společnost velmi proměňuje a vlastně to má přispívat k vytvoření takového ekosystému, ze kterého může potom samozřejmě v budoucnosti pokračovat gaming.

Tolik jenom připomínky za mě. Já jsem potom připravený v dalších čteních a ve výborech reagovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Pan zpravodaj závěrečná slova nechce.

V tom případě nebyly dány ani návrhy na vrácení předloženého návrhu k dopracování, ani na zamítnutí předloženého návrhu.

Proto se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednávání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednávání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu.

Zagonguji. Ano, vnímám samozřejmě žádost o odhlášení, všechny odhlašuji. Poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Viděl jsem, že se hlásí pan kolega Ondřej Babka. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Přece jen dám návrh, protože už jsme se i s kolegy z koalice bavili o důležitosti výboru pro mediální záležitosti a jeho nějakém jakémsi pracovním zařazení v rámci Sněmovny, tak jenom se tak na vás, kolegové, koukám, jestli by zrovna tento zákon neměl právě mít jako garanční výbor výbor pro mediální záležitosti. Ve chvíli, kdy na mě kývnete, že nikoliv, tak ten návrh nedám, ale myslím si, že by to stálo za úvahu. (Z lavic se ozývá: Dej ho.) Myslím si, že by to nemělo ani vliv na změnu zpravodaje, protože pan kolega Lacina je i ve výboru pro mediální záležitosti, tak...

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Tak v tom případě... Pane kolego, návrh byl přednesen.

 

Poslanec Ondřej Babka: Tak já tento návrh nedávám.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Nedáváte tento návrh, v tom případě já ho neakceptuji. A pokud vidím, že nikdo nemá zase jiný další návrh ohledně garančního výboru, já nechávám hlasovat v tuto chvíli.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednávání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno bylo 151 poslanců, pro 148, proti žádný, 3 se zdrželi. V tuto chvíli konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednávání jako garančnímu výboru výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednávání? Pan poslanec Lacina. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Po dohodě s panem poslancem Babkou dávám návrh na projednání v mediálním výboru. Máme málo času, tak prosím hlasovat. Díky.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, ano, takže já nechávám bezprostředně hlasovat a táži se tedy, nebo konstatuji, nebo říkám, že kdo souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán taktéž výboru pro mediální záležitosti?

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4 ,bylo přihlášeno 151 poslanců, pro 150, nikdo proti. V tom případě konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednávání výboru pro mediální záležitosti jako dalšímu výboru.

 

Tím pádem děkuji moc panu předkladateli i panu zpravodaji, že jsme se vypořádali tady s tímto bodem číslo 1. Tím pádem ukončuji jeho projednávání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP