Neautorizováno !


(9.20 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Jak se ta definice osvědčila, tak zároveň ale víme, že svět kolem nás se vyvíjí, co se technologií týče, velmi dramaticky. Proto novela zavádí takzvanou novou významnou službu, kdy svým způsobem operativně, tedy bez nutnosti změny zákona, může reagovat generální ředitel, který navrhne ke schválení radě příslušného média odsouhlasení vzniku nové významné služby, což je určitě vhodná rovina doplňku té definice ze zákona. K tomu navíc zavádí novela zmiňované memorandum o způsobu naplňování veřejné služby, což je jakýsi podrobný dokument na to pětileté období, které popisuje službu, veřejnou službu, už v tom konkrétním detailu. Takže tento okruh si myslím, že je výborným nastavením a doplněním toho, co se za léta osvědčilo.

Druhou oblastí, také zmiňovanou, je ta, která má asi největší řekněme mediální pozornost, tak jsou samotné televizní a rozhlasové poplatky. Novela přináší redefinici, která je taky hodně zmiňovaná. Ona je v zásadě poměrně jednoduchá, protože zákon nově stanovuje, že poplatníkem je ten, který má zařízení technicky způsobilé k reprodukci toho konkrétního, buď rozhlasového, nebo televizního vysílání, a to nově bez ohledu na způsob příjmu. Za těch 30 let, kdy ty přijímače vypadaly opravdu jinak, než jsme dneska zvyklí, se doba změnila a technologické prostředky se vyvíjely. Technologický vývoj nejde zastavit. Takže novela na to reaguje. Nakonec i tady na půdě Poslanecké sněmovny a našeho výboru pro mediální záležitosti i v tomto ohledu probíhaly nejrůznější semináře.

Konkrétně tedy, co se týká výše poplatku, tak je potřeba - taky se to zmiňuje často, ale dovolím si na to upozornit, že televizní poplatek se nezvyšoval 16 let, rozhlasový 19 let. Za tu dobu výše toho poplatku, její hodnota se de facto snížila na polovinu a ten navrhovaný růst je v zásadě o 10, respektive 20 %. Zdůrazňuji i to, co říkal pan ministr, pro domácnost se de facto nic zásadního nemění, každá domácnost platí jen jeden poplatek.

Co se týká právnických osob, tady vítám výrazné zjednodušení. V té novele odpadne podnikatelům mnohdy složitá evidence jednotlivých přijímačů a zavádíme ze Západu osvědčený model podle velikosti, tedy podle počtu zaměstnanců, což je na to vykazování jednoduché. A zdůrazňuju, že nově se zavádí to, že právnické osoby, podnikatelé, živnostníci, kteří mají méně než 25 zaměstnanců, nebudou platit poplatek žádný.

Co považuju za naprosto klíčové, je to, že v novele je takzvaná indexace. Díky tomu budeme schopni jednak naplnit naše programové prohlášení vlády, ale hlavně zavést udržitelné a předvídatelné financování médií veřejné služby, což je naprosto nezbytný krok pro posílení jejich nezávislosti. Ten model je nastaven tak, že k indexaci, k tomu posunu zvýšení poplatku, dojde poté, co za předchozí roky kumulovaně bude přesažena míra inflace o 6 %, ale samotný poplatek se bude zvyšovat právě a jenom o těch 6 %, což je i jistý faktor pro to, aby média i přesto, že budou mít tuto jistotu, předvídatelné financování, tak aby byla tlačena do určité míry k úsporám.

Poslední, a to bude nejkratší čas, poslední okruh vidím v tom, že novela respektuje duální systém našeho mediálního prostoru, tedy to, že máme média veřejné služby a média soukromá. Jednak tomuto modelu napomáhá to, co jsem již zmiňoval, tedy nově zavedené memorandum, které bude jasně definovat v té konkrétní podobě naplňování veřejné služby. A v neposlední řadě novela upravuje vlastně něco, co se v průběhu času vyvinulo řekněme takovým živelným způsobem vedle legislativy, a to je využívání sponzoringu, takže ta novela tomu dává jasný rámec.

Tolik základní okruhy, co jsem chtěl zmínit. Já pevně věřím, že se nám podaří tady vést rozumnou, věcnou diskusi, kdy si budeme navzájem naslouchat. Já a nepochybně i pan ministr budeme tady připraveni a budeme na případné dotazy reagovat a argumentovat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu a do ní se s přednostním právem přihlásil pan předseda Andrej Babiš, poté paní předsedkyně Schillerová a dalších pět. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, ale hlavně vážení spoluobčané, protože my když tady vystupujeme, tak ta média moc o tom nepíšou. Takže zkuste teď se na nás soustředit.

V první řadě zdravím všechny naše důchodce, je nás 2 850 000. Já jsem taky důchodce. Pracuju sice zdarma, a chtěl bych poděkovat - samozřejmě ironicky - po tom, co Jurečka byl nejhorší ministr zemědělství a zničil naše lesy a nedal zemědělcům vůbec nic, tak ničí naše důchodce. Takže vážení důchodci, víte, kolik dostaneme navýšení? 356 korun, představte si, děleno třiceti, to je 11,87. Tak jsem se pídil, co si za to můžu koupit. Koukal jsem na Rohlík. No, ale takovou Tatranku z Opavie s lískovými oříšky za 13,90 nekoupím. A představte si, našel jsem tam jogurt - Olma klasik za 11,90. Takže mi chybí tři haléře denně, abych si ho dal. Samozřejmě dělám si srandu. Takže bych poprosil Rohlík, kdyby to zlevnil, abychom si mohli, my důchodci, jeden den, každý den koupit ten jogurt. Ostuda. To, že ODS nesnáší důchodce a 2010 dala nulu a nikdy nechtěla navyšovat - ale Jurečka z KDU-ČSL, nejhorší ministr práce a sociálních věcí v historii naší země - a můžu tady opakovat, že nás okradli od 1. července minulého roku o 1 000 korun měsíčně, vážení důchodci, tak si to připomínejte - tahle vláda nesnáší důchodce, nesnáší lidi, nesnáší zaměstnance. A tady renomovaný Lukáš Kovanda říká, že důchodci si v příštím roce pohorší, růst důchodů nepokryje inflaci 1,9. Tak to jenom na úvod, když jsem se dneska ráno díval na televizi, a já se na Českou televizi nedívám, a byl tam titulek, že nám navýší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP