Neautorizováno !


(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pane Fialo, děkujeme za 11,87 denně, to je fakt terno. I valorizaci jste zničili, všechno, slevy jste vzali důchodcům. A já samozřejmě mluvím o tom ironicky, protože nejedná se o mě, ale o lidi, kteří vybudovali naši zemi, kterou vy ničíte. No tak to je úvod a teď samozřejmě začnu mluvit k věci.

Takže dovolte mi, abych se dnes vyjádřil k návrhu Fialovy vlády na zvyšování a rozšiřování koncesionářských poplatků. Na úvod bych chtěl říct, že my jako hnutí s tímto návrhem zásadně nesouhlasíme, protestujeme a nesouhlasíme ze tří hlavních důvodů.

Za prvé, jde o de facto plošnou nepřímou daň. V hnutí ANO máme za to, že existují vhodnější způsoby financování veřejnoprávních médií, například přímo z rozpočtu. Je nepřijatelné, aby občané a firmy, které již dnes čelí mnoha finančním tlakům, byli nuceni platit za něco, co řada z nich nevyužívá a ani využívat nechce. Například já, nedívám se na Českou televizi, všem to nedoporučuji, neposlouchám Český rozhlas, nedoporučuji. A proč mám za to platit?

Za druhé, veřejnoprávní média mají již dnes dostatečně vysoké rozpočty. Pokud Česká televize, která má rozpočet 7,4 miliardy korun, a Český rozhlas, který má rozpočet 2,3 miliardy korun, je pro ně příliš nízký, musejí především začít šetřit u sebe, ne požadovat další peníze. V době, kdy Fialova vláda svou neschopností způsobila zdražení všeho o 30 % - a nevěřte těm kecům o inflaci, vzpomeňte si, kolik jste platili za všechno v roce 2021 za nás a kolik platíte teď. Takže 30 %. A stále máme jednu z nejdražších cen elektřiny v Evropské unii. No a kvůli tomu řada lidí a firem čelí ekonomickým problémům, takže je naprosto nemravné chtít po občanech další peníze. Ještě nestoudnější je chtít víc peněz, když Česká televize a Český rozhlas - chybí dostatečná kontrola a transparentní audit jejich financí.

Za třetí, jakémukoli zvyšování koncesionářských poplatků by měla předcházet vážná kritická debata o budoucnosti a smyslu veřejnoprávních médií 21. století. Je evidentní, že Česká televize a Český rozhlas neplní svou funkci veřejnoprávních médií. Jednak se snaží konkurovat komerčním médiím a - za druhé - fungují jako státní média, která obhajují vládu a útočí na opozici. Ano, Česká televize a Český rozhlas jsou provládní média, jsou součástí této vlády, stále jim fandí a snaží se jim vyhrávat volby, k čemuž se ještě dostanu.

Stávající návrh na zvyšování koncesionářských poplatků, který tak vehementně prosazuje Fialova vláda, není nic jiného než snaha korumpovat, vážení spoluobčané, korupce je to, a ještě víc si k sobě připoutat Českou televizi, Český rozhlas především před sněmovními volbami na podzim příštího roku. Ano.

Takže nyní mi dovolte, abych se ke každému ze tří bodů vyjádřil obšírněji.

Za prvé, poplatky jako nová forma daně. Ještě v červenci 2022 ministr kultury Baxa, který tady předkládá ten zákon, jsme ho slyšeli před chvilkou, ujišťoval veřejnost, že Fialova vláda koncesionářské poplatky zvyšovat nechce a že je třeba probrat financování veřejnoprávních médií komplexně, tedy přesně to, co stále říká hnutí ANO. Pan ministr tehdy řekl, cituji: "Debata o tom, jak změnit financování České televize, musí být minimálně souběžná s tím, aby Rada České televize v současné funkční podobě vedla hovor s panem generálním ředitelem na téma, jak má vypadat dlouhodobá vize fungování České televize. Od toho se odvíjí naše kompetence, co dát do příslušné legislativy a jak změnit financování České televize." Tolik pan ministr Baxa, ministr kultury. Jenom podotknu, že na tom máme shodu všichni, i s panem generálním ředitelem, že by tam měla být možnost kontroly hospodaření Nejvyšším kontrolním úřadem, tak to jsme přece prosazovali. Nevím, jestli to máte ve vládním prohlášení, údajně ano, ale my vlastně ani nevíme, jaké vy máte vládní prohlášení, protože neplníte vůbec nic z předvolebních slibů.

V září 2023 bylo, jak je to u slibů vládní pětikoalice pravidlem, už všechno jinak a pan ministr nám všem začal vysvětlovat, v jaké kritické situaci se Česká televize a Český rozhlas nacházejí a jak by bez zvýšení poplatků v podstatě nepřežily a jak další miliardy zajistí veřejnoprávním médiím nezávislost. O nějaké debatě o budoucnosti veřejnoprávních médií, jejich financování, kontrole ze strany NKÚ, na to jaksi pan ministr zapomněl. Tady mám k tomu zdroj, lupa.cz: "Vláda nechce zvyšovat televizní poplatky," tehdy prohlásil ministr kultury.

Ministerstvo poslalo zákon na vládu 26. června. No samozřejmě, po volbách do Evropského parlamentu. Naše důchodce taky začali ničit až po prezidentských volbách. Oni to vždycky mají tak přesně, to načasování, timing je úplně geniální.

No a teď kvůli tomu, protože to mohli už dát dávno, Fialova vláda svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, aby zákon začal platit od ledna příštího roku, ne? Spěchá se zase. Víte, proč se spěchá? No protože zkrátka tahle vláda, tahle vláda tady chce být navždy. Navždy. Dělají pro to všechno - od zákona, koalic, od korespondenční volby - k tomu se ještě dostanu, to je strašně zajímavé, co se vlastně děje - no, a teď samozřejmě potřebují znovu uplatit takzvaná veřejnoprávní média. Takže tím si pětikoalice vytváří předpolí pro to, aby zákon protlačila na sílu a opětovně nepřipustila demokratickou diskusi, jak se to ostatně stalo za této garnitury pravidlem, ať už jde o důchody, korespondenční volbu, zvyšování daní, kauzu Dozimetr, Fialovu kampeličku, migrační pakt Evropské unie a řadu dalších a dalších témat. Ale to jen na okraj.

Každopádně návrh vlády na zvýšení koncesionářských poplatků od roku 2025 přináší řadu problémů a otázek, které je třeba pečlivě zvážit. Podle tohoto návrhu by televizní poplatek vzrostl o 15 korun ze současných 135 na 150 korun a rozhlasový poplatek o 10 korun ze 45 na 55. Ano, to zvýšení není nijak drastické, ale v této debatě o těch celkově 25 korun měsíčně opravdu nejde. Kritika totiž míří na skutečnost, že placení koncesionářských poplatků se má rozšířit de facto na všechny domácnosti - dobře slyšíte - které vlastní jakékoliv zařízení umožňující přijímat televizní nebo rozhlasový signál, tedy i na tablety, počítače a chytré telefony, tedy zařízení, která jsou primárně využívána k jiným účelům, než je sledování televize nebo poslech rádia. V praxi to znamená, že i když někdo používá svůj tablet výhradně k práci nebo studiu, bude nucen platit České televizi a Českému rozhlasu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP