Neautorizováno !


(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a Fialova vláda se rozhodla lidem navýšit televizní a rozhlasové poplatky. Dobře víte, vážení spoluobčané, že Fialova vláda od nástupu vám jenom bere peníze. Navyšuje daně, všechno zdražuje, má stovky miliard příjmů na daních - a peníze pro lidi nemá. Vždy má peníze pro zbraně a Ukrajinu hlavně, ale na naše občany zapomíná. No, takže teď se vláda rozhodla navýšit televizní a rozhlasové poplatky ne kvůli tomu, že by Česká televize a Český rozhlas byly na pokraji krachu. Ten důvod je mnohem cyničtější a mnohem prozaičtější. Jsem přesvědčen, že hlavní motivací pětikoalice pro zavádění této nové televizní a rozhlasové daně je snaha korumpovat veřejnoprávní média, která mají být nezávislá a nestranná, a ještě víc si pojistit jejich loajalitu před klíčovými sněmovními volbami příští rok. Ostatně Fialova vláda systematicky od prvního dne nepracuje pro naše občany, ale sleduje svůj zájem se zabetonovat u moci. A nyní v tom mají pomoct Česká televize a Český rozhlas. Ano, nejdřív zákon o koalicích, potom korespondenční volba, potom nám budou říkat, co je to informace, dezinformace. Teď dokonce chtějí i měnit nebo dohlížet na naše dějiny! No tak co mi to jen připomíná?

Ze stejného důvodu Fialova vláda vehementně prosazovala korespondenční volbu. Ze stejného důvodu. Teď tady hledám jeden papír, protože vlastně jsem se dozvěděl, teď nevím, jestli ho najdu, že vlastně - jo, tady to mám. Teď se dobře soustřeďte, vážení kolegové, a možná to víte, já jsem to nevěděl. Vážení spoluobčané, víte, proč byla prosazena korespondenční volba? No, já tady mám zprávu z cesty delegace zahraničního výboru do Norska a na Island. Tam byla paní Kovářová, tady je s námi, a členy delegace byl Petr Beitl a poslankyně Jarmila Levko a poslanec Jiří Kobza. No a představte si, že všechny tyhle delegace se potkávají s krajanskou komunitou. Takže oni, vážení spoluobčané, už za naše peníze dělají kampaň. Pan Lipavský to dělá, protože samozřejmě všichni vědí, že korespondenční volba je o velvyslanectví, takže oni už normálně, už teď, v rámci různých výletů po světě se potkávají s krajskou komunitou a tam vykládají o tom, jak je ta pětikoalice skvělá a proč je mají volit. Tak to je. To je ta realita.

Tak to jsem jenom odbočil, aby se vědělo, kam to všechno směřuje. Ano, nejdřív zákon o koalicích, potom korespondenční volba, potom omezování svobody slova, potom oni budou rozhodovat v dezinformacích, potom nám vyloží naši historii! Ano. No a potom tam zůstanou, možná by chtěli 40 let. To už jsme jednou zažili.

Takže nezávislost, abych se vrátil k projevu, musí ukazovat také samotná Česká televize a Český rozhlas, což by se ve zpravodajství mělo projevovat jako nezaujatost a nestrannost. Záměrně neříkám, že by média měla být objektivní, ale nestranná. Nestrannost by ostatně měla být základní postoj všech novinářů, nejen těch veřejnoprávních. Ale bohužel je to právě nestrannost, která v českých médiích dostává v naprosté většině případů na frak. V jisté míře můžeme zaujatost omluvit u soukromých médií. Novinářům totiž jejich vlastníci a sponzoři vytyčili mantinely, o čem můžou psát a koho mají podporovat, a to je ještě důležitější, o čem nemůžou psát a koho nesmějí podporovat. Bakalovci a další firmy. Deník nenávisti, kyperský SeznamZprávy a další podobná média tomu pak uzpůsobují zpravodajství.

Pokud jste si všimli, ten kvikot a ječení, to nepřestává. Od ohlášení naší frakce to paralelně jede, ty komentáře nesmyslné. A ještě k tomu teď jedou články o migraci a jak Babiš tomu nerozumí a mají experty. Tak já vám k tomu něco dneska řeknu, ale to bude až za chvíli. Za delší chvíli.

Takže tomu uzpůsobuje zpravodajství. Když je nějaký problém z pětikoalice, tak se to buď vymlčí, nebo okamžitě jdou do Interview nebo Události, komentáře, nebo všechny ty jejich pořady, tam se zvou ti správní experti, no, takto to funguje. Takže když chtějí, některé informace vypíchnou, jiné, které se jim nehodí do krámu, upozadí nebo ignorují. Taková kampelička byla vymlčena. Dozimetr, to vlastně se netočilo na České televizi, tam odešla ta Dobiášová, protože to zakázali. Eufemisticky se tomu říká názorové zpravodajství, ale ve skutečnosti nejde o nic jiného než o klasickou propagandu sloužící zájmu jejich chlebodárců.

Samozřejmě že se na veřejnosti tito novináři budou zaklínat etickými kodexy a nalhávat lidem něco o hodnotách, sami sebe navzájem vyznamenávat různými cenami. Faktem ale zůstává, že smí psát v jistých mantinelech. Taková omezená suverenita. Často to těm novinářům není proti srsti, naopak se svými majiteli souhlasí. Na to samozřejmě mají svaté právo, ani jim to vlastně nejde vyčítat, když se jejich názory kryjí se zájmy a názory jejich vlastníka. Jen by tedy novináři z těchto médií měli přestat obelhávat veřejnost tvrzeními, že dělají nezávislou novinařinu, protože ve skutečnosti dělají politiku. Takže když naší aktivistické levicové progresivistické mediální scéně bije srdce pro Fialovu vládu, není to nic nelegitimního. Vždyť před těmi prezidentskými volbami ta analytička, pseudoanalytička, říkala, že všechny redakce jedou proti Babišovi, i iDNES, všechny jedou proti Babišovi. No tak dobré, tak to říkejte, tak aby to lidi věděli.

Teď skončily francouzské volby a tam všichni vědí, že L'Humanité jsou komunisti, ti de facto vyhráli volby, a ostatní, nevím, Les Echos je pro úředníky, takže tam všichni vědí, kdo co pro koho píše. U nás se tváří všichni, jak jsou nezávislí, a přitom dobře víme, že oni vlastně fandí této vládě. Neříkám, že všichni, nebudu tady číst ten seznam, asi by byl dlouhý. Takže samozřejmě k těmto médiím musíme přistupovat jako k mediální divizi pětikoalice! To je jejich mediální divize.

Stovky milionů korun tahle vláda dala médiím za věci dokonce, které my jsme dělali, ještě to propagovali a dávali jim peníze. Dělají různé nesmyslné kampaně. A samozřejmě stačí si přečíst různé příspěvky na sociálních sítích, zvlášť Twitteru, nebo síť X, kde řada novinářů otevřeně fandí a obhajuje Fialovu vládu a útočí na hnutí ANO a další opoziční strany. Mnoho z nich nabylo v této chráněné bublině dojem - teď nedávno tam jeden majitel, a vypadá to, jediných snad jako málo závislých médií, si z nich udělal srandu, když tam vlastně publikoval nějaký starý projev pana premiéra, ale neřekl, že je to on, a potom jim to dal vyžrat. Takže mnoho z nich nabylo v této chráněné bublině dojem, že jsou slavní a hýbou veřejným děním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP