Neautorizováno !


(12.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kdo tady po revoluci se nechal zvolit komunisty? Proč jste nešli ven na stáž zeptat, do Singapuru, místo kuponky? Proč jste si nevzali poradce? Proč jste všechno rozprodali? Proč tady odchází 300 miliard ročně? Proč nám tady téměř nic nepatří a teď to kupujete netransparentně nazpátek? Ne? O tom se můžeme bavit tady dlouho. Ale to nám samozřejmě naše veřejnoprávní média nepřipomínají. Nepřipomínají nám 17. listopad, jak to tady bylo, jak se skartovaly fajly StB, jak se údajně prodávaly lustráky a tak dále.

"Jaké chyby vidíte v polistopadovém vývoji?" No chybu vidím to, že jsme nenavázali na první republiku, na Masaryka, když jsme patřili mezi deset nejprůmyslovějších zemí na světě, že jsme zničili zbrojařský průmysl, že jsme byli největší výrobce zbraní 1937. Teď se to obnovuje, ale většinou tak, že se dodává nějaká stará plesnivá munice, kde někdo má tisíc dolarů marži na granát, který stojí 3 400 dolarů. A to všechno znáte. Na to se nikdo nikoho nezeptá. Návodné otázky. "Není rozdíl mezi panem generálem a stalinistou Skálou?" Otázky implikující nutnost hodnocení a znovu týkající se působení Miloše Zemana.

Tak závěr. Obě sledované předvolební debaty, Superdebata a Duel České televize, vykazovaly známky porušování principu nestrannosti a rovného přístupu ke kandidátům. Tak proč se někdo diví, že máme názor na Českou televizi, a čest všem výjimkám, ano, takový, jaký máme? Protože zásadním způsobem vždy ovlivňovala a nahrávala pětikoalici. Vždy proti nám bojovali. Vždy. A v případě Superdebaty se to projevovalo v rovině samotné dramaturgie pořadu - předem dané nerovné postavení účastníků - i v rovině chování moderátora. V Duelu byl nositelem oslabování principu nestrannosti právě moderátor aktivista. A stejně to zopakoval potom v září 2022, když byly komunální volby. Ne? Zase jich tam bylo pět za pětikoalici.

Autorům analýzy nepřísluší zjištěný výsledek hodnotit. Princip nestrannosti a rovného přístupu porušen byl. Je to důležitý aspekt jednání médií v oblasti zpravodajství a politické publicistiky, ale nemůže být prosazován mechanicky. Jistě si lze představit situace, kdy společenské klima, mravní dilema obsažené v tématu diskuse či jiná zásadní okolnost života společnosti mohou ospravedlnit porušení zmíněného principu. Zda takové výjimečné okolnosti ospravedlňující porušení principu nestrannosti a rovného přístupu nastaly, nebo jestli se v případě prezidentských voleb 2023 jednalo o standardní demokratickou proceduru, v níž byly povinnosti České televize nestrannost, rovný přístup zajistit, nechť vyhodnotí jiní. A hlavně, vážení spoluobčané, že tady nejde o toho prezidenta, tady jde samozřejmě o parlamentní volby. A tam jednoznačně při finálních debatách Česká televize v roce 2017 a 2021 debaty manipulovala, manipulovala je i v září 2022 v komunálních volbách a je velký předpoklad, protože to, co se tady navrhuje, je normálně sprostá korupce, že bude Česká televize věrně sloužit pětikoalici. Tak si to dobře pamatujte. A já myslím, že naši lidé nejsou hloupí a vidí, jak to u nás funguje.

Já jsem od kolegů opakovaně chtěl, aby dělali takový týdenní přehled. Dařilo se. Martin Vodička je po operaci, tak měli bychom se k tomu vrátit, abychom to vyhodnocovali, aby lidé věděli, že 5. 4. 2024 Události, komentáře, jak to proběhlo. Během duelu Kroužková skákala do řeči lehce agresivním způsobem především Juchelkovi, který se proti tomu musel sám ohradit. "Nenecháte mě mluvit, paní Kroužková! Skopeček tady neodpovídá na vaše otázky a říká si, co chce, a vy chcete, abych odpovídal a na něho nereagoval."

8. 4. 2024 Události, komentáře. Řezníčková. Moderátorka Řezníčková se zeptala, jestli Karel Havlíček neměl déjà vu strachu u prezidentských voleb, že zavede Korčok Slovensko do války. Narážka na výrok Andreje Babiše a Polska. Ano, Babiš, ten (nesrozumitelné) správný, jako. Babiš je za mír. Babiš nechce nikoho zavléct do války. Akorát to vypadá, že ta válka bude nadlouho. A kdo na tom vydělává, že tam umírají lidé a že zbrojaři vydělávají stovky miliard, to asi nikomu nevadí.

10. 4. 2024. Tady je náš oblíbený redaktor. Moderátor Vildumetzové nadměrně skákal do řeči. Přerušoval i Rakušana, ale zdaleka ne tolik jak Vildumetzovou. Někdy měla i problém říci jednu souvislou větu, aniž by ji Takáč nepřerušil poznámkou či dodatečnou otázkou. Vildumetzová přitom trpělivě vysvětlovala a od tématu neodbíhala.

11. 4. 2024 Interview, oblíbené Interview. Jonáš. Moderátor působil hned u úvodního tématu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny zaujatě. Havlíčka mimo jiné požádal, aby vysvětlil přímé spojení mezi Petrem Fialou a tím, čemu vy říkáte organizovaný zločin. Organizovaný zločin založili ve Zlínském kraji. Jmenuje se to STAN. To je organizovaný zločin. Dozimetr. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Pan ministr vnitra, který hned vyměnil policejního prezidenta, který si dosadil lidi do rozvědky, kde měli kryptované telefony. Ano. Hydra zkorumpovaná. Tak, pane redaktore, škoda, že to nevíte. Tak kdyby to ten umňaukaný v Reportérech dával, tak možná pan redaktor by se to naučil. Moderátor také zmínil Babiše, no samozřejmě, jestli si nemáme počkat, stejně jako jsme si počkali u AB. U AB jste si nepočkali. Moderátor také zmínil kauzu Stoka. Ano, 2013, když jsme skončili druzí, tak k nám nalezli zkorumpovaní odéesáci do hnutí a my jsme si to nepohlídali v Brně, kde jsme zrušili celou organizaci, a v Pardubicích stejné. Ano. Někteří odééesáci, co přišli, byli fajn, někteří kradli, ale my jsme se jich hned zbavili. A co to řeší ten pan moderátor? U téma války na Ukrajině se moderátor zeptal Havlíčka, jestli to, že Česká republika sežene munici, je prodlužování války. Moderátor později řekl, že jestli v tom, co Karel Havlíček říká, není nutná porce defétismu. Řeč přišla také na schůzku s Pavlem o důchodové reformě. Moderátor se na úplném konci zeptal, jestli když teď AB mluví o snižování věku odchodu do důchodu, jestli to není sci-fi? Není! Takže to je ta objektivita, to je ten jejich etický kodex. Neskutečné.

11. 4. Řezníčková. Moderátorka - zase stále ty Události, komentáře, nevím, proč tam chodíte vůbec - moderátorka působila provládně. Jedna taková chvíle byla, když k projevu Kotena o tom, že v kampeličce jsou lidé, kteří radí Fialovi, uvedla, že zase Růžička radí Agrofertu. To je, co? Růžička, to je hlavní mafoš. Ten pomáhal všude - Bakalovi, Chovancovi, Sobotkovi a údajně, když jsem šel do Ameriky, ten umí zařídit články i v Americe. A je pravda, že Růžička s Radkem Pokorným, ano, až když jsem nezjistil, pomáhali Agrofertu kdysi dávno. Ale to je zajímavé, že ten redaktor, jak to tady jako všechno... Oni mají ty argumenty, ne? Ne. Růžička asi - ne asi, ale poradil panu premiérovi, aby šel do té kampeličky, kde se tunelovalo, praly prachy, kradlo, okrádali Ukrajince a kde pan premiér uložil ten milion, ne? A dneska mu radí. Vždyť to je jeho strategický, všechny určitě ty věci, to dělá Miloš, tak ten je schopný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP