Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A v dobrém jsem mu to poradil, protože on samozřejmě neví, co s tím, a Jurečka taky ne, oni jsou úplně mimo, oni vůbec nechápou, jak se restrukturalizují firmy, jak se zachraňují firmy. My jsme zachránili OKD. Takže já jsem řekl, že kdybych byl premiér, tak zavolám okamžitě Stanjurovi nebo Schillerové, já se Stanjurou ve vládě určitě nechci být, a řeknu mu okamžitě OKD ať se začne zajímat o tu energetiku, která dluží OKD za uhlí, energetiku, na které je Liberty Ostrava závislá, protože bez toho to nefunguje. A samozřejmě je tam oddělený věřitel EGAP.

A jaká byla reakce? No, reakce byla, že zase zaútočil, klasický postup hnutí ANO. My jsme tam nadělali nějaký binec? Ne. My jsme tam dali náměstka ministra průmyslu, aby hlídal, aby ten Gupta neodtáhl ty emisní povolenky. Tuhle vaši privatizaci, a je to společné dílo ODS a ČSSD, vytáhli ti lidi, kteří byli u toho, 100 miliard z té firmy. My jsme té firmě pomáhali. Byli jsme tam opakovaně. Ano, a pomohli jsme jim s tou zárukou EGAPu a je to oddělený věřitel. Takže odpověď byla jenom sprosťárna, agresivita. A já se divím panu Síkelovi, který už tedy má sbaleno i s Radkem Pokorným a s Prouzou, už tam mají ty kanceláře v Bruselu, že tohle dělá.

Já jsem zvědav na to grilování v Bruselu, jak bude odpovídat na různé otázky, když tedy jeho odpověď na naše návody, jak zachránit firmu Liberty, a firmu Liberty může zachránit OKD. OKD, které já jsem koupil za 70 milionů a má na účtu 6 miliard a má pohledávku v teplárně za 260. A když ji koupí energetický oligarcha, tak zase to vycucá, tak jak vycucal Bakala OKD a ještě mu tam patří kolik pozemků, no tak zase to vycucají. No, tak o tom to je. A odpověď byla, že my jsme něco - ano, garantem téhle transakce byla Evropská unie, paní předsedkyně Westager, se kterou jsem jednal a ptal jsem se: Jste si jistá, že ten Gupta to nemá domluveno s tím Mittalem? Oni si byli jisti. A my jsme měli pochybnosti. A Evropská unie, Evropská komise, ne, tak ti by to měli vědět.

Takže je to sprosťárna, že nás z něčeho obviňuje. My jsme totiž firmám pomáhali. Já jsem tam byl opakovaně. On tam nebyl ani jednou. Karel Havlíček tam byl. A to, že jsme vlastně řekli, jak to mají udělat, no tak za to se nám dostalo odpovědi, ano, Karel Havlíček tam se fotil s tím Guptou, dal mu nějaký dres, no tak asi ze slušnosti a kdo mohl vědět, co ten Gupta co v něm je? A to je zase jenom manipulace a za privatizaci můžou strany v období, kdy my jsme tady ani nebyli.

My jsme zachránili vytunelované OKD Bakalou, podvedl ty horníky, vzal jim ty byty, už jsem to tady opakoval. Asi si dává na snídaně ty miliardy. A jeho ekonomie od rána do večera jenom chrlí, ne, tečka.cz, že se nestydí, že u takového člověka vůbec pracuje, když mají ty hodnoty.

Takže k tomu Liberty, já zásadně odmítám, Karel k tomu vystupoval, ano, my jsme se od naše firmy starali. My jsme jim snižovali cenu energií, kde jsme byli ještě ve vládě, takže tyhle různé pomluvy si nechtě. Já se vám fakt divím, že to vůbec děláte. V tom Evropském parlamentu na tom grilování se vás možná na to někdo bude ptát.

Takže já tady mám toho ještě dost, ale nechám asi prostor ostatním. Klidně můžu ještě vystoupit, kdybyste chtěli. (Směje se.) Můžu vám přečíst celý etický kodex, aby redaktoři to slyšeli.

Takže prosím vás, tyhle novototalitní manýry, tahle pětikoalice, která ovládla celý náš stát, Sněmovnu, Senát, mají prezidenta, Ústavní soud, mají všechno, Česká televize, Český rozhlas jim jdou na ruku, další média, aktivistický novináři, dostali se do vlády změnou vlastně způsobu koalic, korespondenční volba, už dělají na kampani, no a teďka tady chtějí prostřednictvím korupce v České televizi a v Českém rozhlase vlastně nadále vymývat mozky našim spoluobčanům.

Takže prosím vás, vážení spoluobčané, nevěřte jim. Musíte vědět, že je to manipulace. Pokud jste sledovali ten můj projev, já vím, že byl dlouhý, my děláme dneska obstrukce, já se k tomu hlásím, chceme zabránit zabetonování této pětikoalice, která by tady ráda byla u moci dalších čtyřicet let. To jsme jednou zažili a my to nechceme. A taky nám záleží na tom, jak dopadne Evropa. Já chci žít v Evropě, my chceme bojovat za zájmy nejenom českých občanů, ale i zájmy normálních Evropanů v tý frakci.

Takže děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji panu předsedovi Babišovi. My v tuto chvíli se nacházíme, jenom to uvedu do kontextu, v obecné rozpravě. V ní budeme taktéž pokračovat, nicméně dlouhá řeč pana předsedy Andreje Babiše vyvolala faktickou poznámku, a to pana poslance Jana Jakoba. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju za slovo. Je trochu těžké na 4,5hodinový monolog reagovat v necelých dvou minutách, ale já se o to pokusím.

V první řadě bych byl rád, abychom si uprostřed této diskuse ujasnili trochu pojmy. To není žádná výčitka vůči panu Babišovi, těch nepřesností se dopouští celá řada jiných politiků, ale i novinářů. My nemáme žádné koncesionáře, nemáme koncesionářské poplatky. Máme televizní a rozhlasové poplatky. Nemáme veřejnoprávní média, máme média veřejné služby.

To se v čase změnilo, ty termíny se vyvíjejí a k té změně došlo před více než 15 lety.

Padlo tady také, že zavádíme novou formu zdanění. Dlouho tady ty poplatky fungují. Poplatek je za konkrétní službu, kdežto daň platí daňový poplatník státu, ten ty peníze přerozděluje, drtivá část jde o státního rozpočtu a pak určuje, na jaké služby, ale ne konkrétní, na jaké služby se ty prostředky využijí.

Padlo tady, že si chceme koupit média veřejné služby, korupce. No, kdybychom to chtěli udělat, tak buď nezavádíme indexaci a příště budeme chtít zase zvýšit peníze, nebo uděláme to, co vy navrhujete, tedy státní rozpočet, státní televizi. Všude, kde to udělají, nás před tím varují, abychom to nedělali. Ta závislost na politicích je pak jednoznačná.

Já prosím, barikády jsme tady zažili, obstrukční monolog, ne, pojďme diskutovat i s ostatními. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji taktéž. S další faktickou pan ministr Martin Baxa, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já vzhledem k tomu, že je přihlášeno ještě několik řečníků s přednostními právy, tak já potom vystoupím v reakci na projev pana předsedy Babiše a dalších v delším vystoupení, nicméně teď chci odpovědět na jednu otázku, která tam zazněla, a to je kontrola médií veřejné služby prostřednictvím Nejvyššího kontrolního úřadu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP