Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A tady poslanec a exředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček, toho známe dobře, ten studoval žurnalistiku za totáče, ne? bylo mu 20 let, když byla revoluce. Budeme dělat ten seminář o tom StB, na to se těším, tak oni všichni šli na Albertov jako svazáci. Jo byla povolená demonstrace. Tak jak to bylo s tou historií? Šli na Albertov jako svazáci, komouši jim to povolili a potom se vraceli jako revolucionáři. A kolik takových bylo? Tak teď budeme přepisovat tu historii, ne? Tak toto zaměření nakonec ze záměru vypadne, se tady říká. Kritika jde z řad, které zpochybňují některé části naší historie. A kdo tady co zpochybňuje? Vždyť řekněte pravdu těm dětem, co tady bylo od revoluce. Já jsem sliboval tu knížku, ale bohužel jsem se ještě nedomluvil s tím historikem. Ten píše něco jiného, ale kolik je to už let? Ne? Třicet pět let? Je to tak, ne? 35 let budeme slavit teď v listopadu? A zase Česká televize - budou tam ty reportáže, ale pravdu vám neřeknou, jak to tady bylo. Neřeknou.

A když jsem tady bojoval za to, aby Milan Kundera dostal to vyznamenání, tak jsem vám o tom tady vykládal, že co to je, jak to je, jak se to zneužívalo. Takže tenhle návrh... A já nevím, kdo to potřebuje, rada vlády pro paměťovou agendu. Rozumíte tomu, paměťová agenda? Má hlídat výklad dějin. Takže oni ještě i ty dějiny nám teď předělají? Fakt? To je neuvěřitelné. Co to je vůbec? Umíte si představit, že když jsme byli ve vládě, abychom tohle zřídili. A nyní je návrh ve stadiu vypořádání vnitřního připomínkového řízení. Na vládě se ještě budeme bavit podrobně, uvedl ministr pro legislativu - také zbytečný ministr, to dělala kdysi Benešová - Michal Šalomoun za Piráty. Piráti mají čtyři poslance a tři ministry. Tak to je rekord. Rada vznikne usnesením vlády, nikoliv zákonem. Orgán by měl čítat zhruba 20 členů - Představte si, 20 členů! Nevím, kolik má ten Foltýn, - z řad odborníků. A už jsme tady u toho zas. Jejich odborníci, prověření, naši lidé, naše parta. Dvacet členů z řad odborníků, nikoliv politiků. No jasně, to známe.

Kvůli paritě by měl být půl napůl jak z občanského sektoru, tak státní správy. Přesné složení ještě není dáno, nicméně podle vedoucí Úřadu vlády Jany Kotalíkové by měl být členem například zástupce Ústavu pro studium totalitních režimů. A už jsme doma! Prosím. Tak. Ano, je to pro jednoho člověka, jako zase orgán nějaký, nebo nevím. Podle poslance Žáčka zde budou také zástupci dotčených ministerstev. Tam budou naši, pětikoalice, naši tam budou. Za občanský sektor pak zástupci institucí zabývají se pamětí národa. Jasné, ty naše správné neziskovky. Oba upozornili, že rada nebude mít přesnou pravomoc, co se rozdělování peněz institucím týče, pouze bude stanovovat rámce, v nichž se budou pohybovat úředníci. Krása! Začátkem příštího roku by vzniklo výkonné oddělení, poslouchejte dobře, se šesti novými úřednickými pozicemi. Právě tito úředníci budou spravovat dotační tituly, kterými se bude podporovat paměťová agenda. Toto oddělení patří pod odbor lidských práv.

Důsledky, totalita, financování. Kromě již zmíněné funkce týkající se odolnosti před revizionismem, která bude pravděpodobně už v zárodku potlačena, by se vznikající rada měla podílet na překonávání, dobře poslouchejte, sociálních a jiných důsledků totalitních režimů v české společnosti. Chápete to? Překonávání sociálních a jiných důsledků totalitních režimů v české společnosti? Rozumíte tomu? Co? Nevím. Na to upozornili v minulém roce disidenti Jiří Gruntorád a John Bok, kteří drželi před Úřadem vlády protestní hladovku proto, aby zajistili důstojnější důchody disidentům. Problém spočívá v tom, že minulý režim vedený KSČ posílal - a proč jste to nezrušili, tu KSČ po revoluci?Proč jste ji nezrušili? Ze zákona jste ji mohli zrušit. Já vím, jak to bylo, ale ať to řeknou těm dětem ve školách. Tam někdo mává. (Směrem ke galerii pro veřejnost.) Ale na mě ne určitě. Tak mají se to naučit, ne?

Minulý režim vedený - posílal nepohodlné občany na podřadné práce. Na podobné věci by měl myslet takzvaný zákon o třetím protikomunistickém odboji z roku 2011. Jasně. Takže posledním a hlavním úkolem vznikající rady by tedy měla být právě podpora projektu týkající se výzkumu, muzejnictví, osvěty, přednášek a spolkových aktivit spojených s paměťovou agendou.

Takže, vážení spoluobčané, potom, co vás tahle pětikoalice vlastně zradila, vzala vám peníze, všechno zdražilo, usiluje teď o jeden názor prostřednictvím televize a rozhlasu, které korumpuje, a ještě vám udělá i novou historii, ano, abychom přesně věděli, jak to podle nich tady bylo. Fakt úžasné! Já nechápu, že tahle vláda, jak si dovolí plýtvat, a nikoho to vůbec nevzrušuje. Myslím, že včera, bylo to včera?, byla tady debata, kde pan Bartoš údajně měl vyřešit otázku bytů. To bylo šílené. Pan Bartoš, já nevím, tak ti Piráti statisticky už každý, nevím kolikátý, je napojený na ten rozpočet. Sice mají jenom čtyři poslance a tři ministry, ale mají hordu těch různých kámošů, tak teď zřídí realitku. Tam bude 700 lidí, vážení! Vážení spoluobčané, vy, kteří máte byty, tak Bartoš vám říká, já vám ten váš byt pronajmu a bude nás to stát 1,5 miliardy. Takovou pitomost jsem dávno neslyšel. Přitom ty obce a tady naši poslanci k tomu velice kompetentně a konkrétně vystupovali. Normálně Bartoš chce, a on vůbec nepochopil, co tam má dělat. Vždyť on má dát peníze lidem, mladým lidem, aby si mohli pořídit za výhodných podmínek nějaké bydlení, má podpořit obce, ne? (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Měli jsme na to stavební zákon, dělali jsme to a on přichází s realitkou. Sedm set kámošů tam asi dá.

A úplně neuvěřitelné je, že tady je článek, co to je? Novinky? Ne Seznam, to je stejné vlastně. Ne, Novinky. Tady dávají za příklad ty změny územních plánů a tady dávají za příklad, že nějaká developerská skupina, jak si koupila pozemky Českých drah od roku 2006. Kdyby spočítali všechny pozemky, které stát vlastnil, a ty byty, jak to všechno vytunelovali, prodali za hubičku, tak to jsou možná tisíce miliard. Tisíce miliard! Takže to se dává tady jako za příklad.

Takže pan Bartoš, to je další, takže tady vznikají stále nějaké instituce a teď budeme mít realitku? Takže, vážení spoluobčané, dejte váš byt Bartošovi, on vám ho pronajme. Tak to je možná jenom první krok, aby se nestalo, že nám ho i znárodní potom, protože tihle neokomunisti, a Piráti jsou jenom neokomunisti, to je ta extrémní levice, bohužel má zásadní vliv na tuhle vládu a hlavně na ODS, která se kdysi tvářila, že je pravicová. No, bývávalo.

Můžu vám tady číst ještě něco, ale skončím už asi. (Směje se.) Mě strašně baví, když jsem tady vystoupil a panu ministrovi průmyslu jsme dali návod, co by měl dělat s Liberty, ano? A tento nejarogantnější člověk z vlády a celkově ten STAN, to je parta nejarogantnějších ministrů, oni to mají asi v DNA, nebo je to možná podmínka v vstupu do tohoto organizovaného zločinu, a protože pan ministr se ani jednou neobtěžoval, aby navštívil Liberty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP