Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Nedovedu si představit nic jiného, než že ten zákon s ostudou stáhnete, omluvíte se a začnete se věnovat věcem, které jsou pro život běžných občanů a firem v České republice skutečně důležité. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji paní předsedkyni. A s dalším (Poslanec Rozvoral se hlásí o slovo: Můžu s faktickou z místa?) - ano, faktická z místa. Poprosím pana poslance, máte dvě minuty.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl jenom osvětlit, že teď jsou s přednostním právem přihlášeni - náš předseda Tomio Okamura a Radim Fiala. A vzhledem k tomu, že jsou na dlouho plánované tiskové konferenci ke krajským volbám, tak se svého přednostního práva vzdávají a přihlásí se hned, až ta tisková konference skončí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji za tuto informaci. V tom případě je další na řadě s přednostním právem Karel Havlíček. (Reakce z pléna.) Taktéž se vzdává svého přednostního práva. V tom případě mám tady poslední přihlášku, a to v rámci stanoviska klubu hnutí STAN, je to pan poslanec Lacina, který ale v tuto chvíli taktéž, jak vidím, není přítomen v sále. V tom případě budeme pokračovat v obecné rozpravě dle přihlášených poslanců. A já poprosím pana kolegu - a máme tady ještě jednu faktickou poznámku před panem kolegou Nacherem, a to je paní kolegyně Zuzana Ožanová. Paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já jak tu sedím, já jsem zaslechla slib pana ministra, že odpoví, jak bude moci, paní poslankyni Peštové. Již nemusí odpovídat faktickou a může jí plně odpovědět, možná by bylo vhodné dát mu prostor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji, nicméně v tuto chvíli je do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec Patrik Nacher. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane místopředsedo, pane ministře, (Ministr Baxa odchází od stolku zpravodajů k vládním lavicím.) ano, vy jste řekl mimo mikrofon, že si vezmete zápisník. Tak já bych vás o to poprosil, protože já budu mít spousty otázek, podnětů, názorů, stanovisek a tak dál. No, já jsem to jakoby tušil, to je úplně neuvěřitelné, že jak jsem první přihlášen bez přednostního práva, tak člověk musí být neustále v sále, protože jak jste teď viděli v praxi, tak vlastně čtyři přednostní práva byla najednou zrušena, buď dobrovolně, nebo svojí nepřítomností zde - (Místopředseda Havlíček volá z lavice: Kvůli tobě.) a najednou - no, no - a najednou vlastně je člověk hned první na řadě. Takže bych možná poprosil potom svoje kolegy, jestli můžu, jestli by mi pak přinesli něco, nějakou vodu k pití, protože možná, že já to budu mít trošičku delší, já jsem si to nestačil vzít s sebou. Nejprve nějaké obecné věci, a potom půjdu strukturovaně tak, jak jste u mě zvyklí. Pojedu spatra jako vždycky, tam, kde to budu číst, tak je to o tom, že budu citovat z nějakých dopisů, což si netroufám tady si vymýšlet, aby mně pak někdo to neomlátil o hlavu.

První poznámku, kterou si zde dovolím říct, je, že podle mě to, že my tohleto dneska tady probíráme, pojedeme, nevím, do kdy, do večera, do noci a zítra budeme pokračovat, a že to zase ukazuje priority této vlády, jo? Já prostě jsem rád, že vlastně v přímém přenosu lidé vidí, jaké jsou vaše priority - když to zrekapituluji, kolik jsme tady strávili hodin a dnů kolem zrušení EET, což si myslím, že se vám teď vrací jako bumerang, kolem korespondenčních voleb a teď kolem této novely zákona o České televizi a Českém rozhlase. To znamená, vlastně vy tím říkáte lidem vně, že v době, kdy - byť se ta situace zlepšuje, třeba na poli inflace - tak vy vlastně říkáte v době stále vysokých cen energií, které patří do top tři nejvyšších - (Poslankyně Oulehlová přináší láhev vody k řečnickému pultíku.) mockrát děkuju - do top tři nejvyšších, kde u nás došlo k největšímu poklesu reálných mezd, tak vy říkáte, že největší priorita této vlády, to znamená, to, co společnost nejvíc tíží, je korespondenční volba a koncesionářské poplatky. Takhle to je. Protože věnovat tomu tolik času a tolik energie, to je prostě přímo úměrné důležitosti. A to vy si musíte zvážit. Pokud opravdu by to bylo tak, že zítra má být pevný čas na hlasování, tak je to za mě i flagrantní porušení jednacího řádu - (to) tady říkám dopředu - protože já už jsem si na pevný čas zvykl, ale v momentě, kdyby to mělo být hned druhý den po začátku jednání, tak to už mně tedy přijde jako příliš i na vás jako, ta netrpělivost s některými normami, kterou máte, to si myslím, že to tady ještě nebylo. Zase připomenu, u EET se to projednávalo (důrazně) rok a půl, rok a půl, než byl pevný čas na hlasování. To je první poznámka.

Druhá poznámka, porušení slibu ministra. Tady bych chtěl říct, protože já si zakládám na konzistentnosti postojů, a opakuji zde, že vy nám vždycky vyčítáte, co kdo řekl před 15 lety. Andrej Babiš měl rozhovor v Hospodářských novinách, že je příznivcem eura. Teď mu to někdo vyčítá, když jsme proti, minus 15 let. Já tady připomenu, že rok předtím, než pan ministr s tímhle návrhem poprvé přišel, tak v rozhovorech řekl, že v tomto volebním období se nebudou zvyšovat koncesionářské poplatky. Já doufám, že to nepopře. Pokud ano, tak já to vytáhnu z monitoringu a budu to přímo citovat, ale já si myslím, že to nepopře. A je to přesně v té kategorii jako u těch ostatních věcí. Nebudeme zvyšovat daně a zvyšujete je. Nebudeme zvyšovat koncesionářské poplatky a navrhujete je zvýšit. Nebudete zvyšovat věk odchodu do důchodů a navrhujete je zvyšovat. To prostě, jinými slovy, ty vaše věci jsou - a vaše výroky a vaše konání je nepředvídatelné. Ne-před-ví-da-tel-né. A tohleto se opravdu nedá.

Mě by docela zajímalo - pan ministr si, předpokládám, píše - mě by zajímalo, jak to odůvodní. To není nějaká obecná věc, kterou by on řekl, která by se týkala nějakého obecného pohledu na daňovou kvótu versus skutečné daně, některé daně, přímé daně, nepřímé daně - ne, to bylo explicitně, že se nebudou zvyšovat koncesionářské poplatky. Co se za ten rok změnilo? Co se za ten rok změnilo? To je moje základní otázka. Protože to nebyl příslib před volbami, po volbách, jak vy občas argumentujete, že pak jste převzali moc, vládu, a teprve pak jste zjistili hloubku toho problému, a proto jste museli některé věci změnit. To tady v tomhle případě není, protože ten výrok pana ministra Baxy zazněl po volbách. Takže tam - za mě - jsem nezachytil změnovou věc.

Třetí poznámka. Z toho, co tu zaznívá nějakou dobu, a to je politický vliv na Českou televizi, kterým vy ospravedlňujete zvýšení poplatků, a naopak, tím se vymezujete vůči našemu podnětu, aby to bylo placeno ze státního rozpočtu. No, tak si řekněme, jako funguje v praxi, jo? Já mám rád, když si věci říkáme tak, jak jsou, protože spousta diváků může být jakoby zmatená, a v televizních pořadech člověk nemá bez přerušení, jak tady říkal Andrej Babiš, šanci říct víc než jednu, dvě věty.

Tak je to tak, že vy, když chcete změnit zákon, chcete zvýšit koncesionářský poplatek, tak to navrhuje vláda a Sněmovna o tom hlasuje. Když by to bylo součástí státního rozpočtu, to znamená, výdaj státního rozpočtu, no, tak opět to navrhuje vláda a schvaluje to Poslanecká sněmovna. To znamená, úplně ty samé, úplně ty samé orgány. Mě by zajímalo, kde je tam ten jiný politický vliv. Já to řeknu ještě jinak. Kdyby to bylo součástí státního rozpočtu a byl by tam nějaký automat - to je to, o čem se tady nekonečně bavíme u platů ústavních činitelů - tak právě tam naopak ten politický vliv je menší. Naopak tady jsme svědky toho, o čem já nějakou dobu už hovořím, že vy, když navrhnete a navrhujete zvýšit koncesionářské poplatky, a my, když tomu oponujeme, tak vy jste vůči veřejnoprávním médiím ti hodní a my jsme vlastně ti zlí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP