Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Myslím si, že to by asi měl být důvod k zamyšlení. Tihle jmenovaní představují sice jen špičku ledovce, ale jsou typickou ukázkou liberál fašistické ideologie, která nedovolí jinou pravdu, než je ta správná. Pakliže si někdo myslí jiný názor, než oni sami, tak ho dehonestují, zesměšňují a snaží se ho občansky ničit. Osobně jsem to zažil mockrát. Jak jsem už řekl, modelovou ukázkou je pan Moravec, který mě do pořadu pozval naposledy před devíti lety, protože mám pro něj nepohodlné názory. Přitom je placen z koncesionářských poplatků, z peněz občanů i voličů SPD.

Právě Česká televize před 10 lety odstartovala pomluvu, že jsem prý vytuneloval hnutí Úsvit. Bylo to v pořadu Wollnera Reportéři ČT a reportáž zpracoval redaktor Moláček. Záležitost byla na základě toho před 10 lety prošetřena policií i státním zastupitelstvím a nic z pomluv, které o mě šířila Česká televize, se nepotvrdilo. Dodnes ale čelím na základě této reportáže České televize pomluvám, a to i tady ve Sněmovně. Proč? Popravdě proto, že média, včetně těch veřejnoprávních, neměla ani tolik elementární slušnosti se omluvit a říct - Okamura se nijak na politice neobohatil, naopak, on byl poškozený. Mimochodem, je to kauza z roku 2014 a máme rok 2024 - uměle vytvořená kauza Českou televizí.

Média, která si platí konkurence, chápu, ale České televizi a Českému rozhlasu přikazují zákony, aby právě taková fakta uváděla v plných souvislostech. Pokud o kauze referují, měly by o ní referovat až do konce. Tedy i do toho nepříjemného konce, kdy musí konstatovat - on ten Okamura nic neprovedl, byl médii křivě obviněný. Pokud nějaké médium hází jen špínu a nenamáhá se hledat pravdu, pak je to skutečně špína, a to se bohužel v České televizi děje a děje se to i v Českém rozhlase. Jak už jsem uvedl, byl to například komentátor Radko Kubičko a někteří další.

Česká televize a Český rozhlas prokazatelně straní současné pětikoalici. Proto budou i nadále lhát, protože jinak by občané a voliči začali přehodnocovat krom jiného také koho a proč volit. Vždyť mýtus, že vy, kteří po desetiletí bráníte, aby u nás byla demokracie, jste demokraté, a my, kteří to po desetiletí prosazujeme, jsme nedemokratičtí, to je přece "úžasné vítězství" vaší propagandy a lhaní. To znamená, ten, kdo prosazuje zákon o referendu, přímou volbu, odvolatelnost politiků a jejich hmotnou odpovědnost, je nedemokratický, a ten, kdo tomu brání, je prý demokratický, se vám skutečně povedlo "neuvěřitelným způsobem" vštípit do určité části české společnosti.

Proč mimochodem Česká televize nenatočí nebo nekoupí nějaký dokument o tom, co je demokracie, jak demokracie fungují ve světě? Tedy to, že referendum, které prosazuje SPD, je celoevropský, ale i celosvětový standard, že je naprostý standard hlasování o mezinárodních smlouvách v celé Evropě, že minimálně na komunální a krajské úrovni je standard přímá volba a odvolatelnost politiků, kterou také prosazuje SPD? V USA včetně přímé volby a odvolatelnosti guvernérů v některých státech a samozřejmě také referenda o výši daní.

To by byla veřejná služba, kdyby Česká televize zcela objektivně a vyváženě informovala občany, že to, co prosazuje SPD, je naprostý demokratický standard, a naopak extremisté a protidemokratičtí jsou ti, kdo zavedení takové demokracie zuby nehty přes 30 let brání, tedy současní vládní politici. Brání tomu za vydatné dezinformační pomoci takzvaných veřejnoprávních médií. Je to krutý, ale pravdivý fakt. Veřejnoprávní televize a rozhlas pomáhají vládě bránit zavedení demokracie v naší zemi, aby tady nebyla zavedena.

Takže opět se ptám, za tohle lhaní, manipulace a zamlčování faktů máme platit přes 10 miliard korun ročně? Tohle je, myslím, asi nejzásadnější důvod, proč Českou televizi převést na státní příspěvkovou organizaci. Když už je to vládní hlásná trouba, tak ať nevydírá a nenutí občany, ať jí platí speciální daň, tedy koncesionářské poplatky. Převedení České televize a Českého rozhlasu na státní příspěvkovou organizaci ale samozřejmě vedení televize a rozhlasu nechce.

V praxi by to vzhledem ke schodkovému rozpočtu znamenalo drtivý tlak na úspory a efektivitu televize. Spoustu pořadů takzvaně outsourcuje, namísto aby je točila se svými kmenovými zaměstnanci. Já být zaměstnancem televize, tak bych se hodně hlasitě ptal, kolik televize platí a platila externím firmám za práci, kterou by mohli dělat lidé zevnitř. Máme téměř nového pana ředitele České televize a já mu ze srdce doporučuji jednu základní věc, důkladný externí audit. Je nutné vzít veškerou činnost, smlouvy a výdaje od podlahy a vyhodnotit, kudy všudy odtékají miliony z České televize.

Popravdě výmluva, že Nejvyšší kontrolní úřad nemůže hospodaření České televize kontrolovat, je nepravda. Nejvyšší kontrolní úřad má právo kontrolovat nakládání České televize a Českého rozhlasu s koncesionářským poplatky a případnými dotacemi. Navíc my tady ve Sněmovně můžeme zákon upravit, ale k tomu tady není politická vůle od ostatních stran. Bohužel Nejvyšší kontrolní úřad svou povinnost vůči České televizi splnil pouze jedenkrát, a to v roce 1997, kdy provedl v televizi kontrolu, ale bohužel provedl pouze formální kontrolu výběru poplatků. Tím, jak s těmito poplatky televize hospodaří, se úřad bohužel nezabýval, tedy efektivitou, účelností výdajů, podstatou hospodaření s poplatky.

On se totiž za celou dobu práce České televize a Českého rozhlasu, tedy po roce 1990, nikdo systémově nezabýval skutečnou kontrolou hospodaření těchto institucí. Formální audity, které si obě instituce platí u soukromých nájemných firem, nemůžeme brát vážně. Za ty peníze, co dostávají, vám můžou podepsat cokoliv, na rozdíl od Nejvyššího kontrolního úřadu. Cokoliv, ptáte se? Ano, cokoliv.

Máme zkušenost z trochu jiného ranku. Před pár lety u analytických společností můj spolupracovník poptával analýzu vyváženosti a objektivity České televize, faktickou a necinknutou. V několika firmách ani nereagovali. V jedné ho přijal šéf české pobočky a otevřel mému kolegovi oči. Vysvětlil mu, že jeho firma dělá také analýzy pro Českou televizi už léta. Pokud by teď udělala analýzu skutečnou, pravdivou, pro někoho jiného, tak na trhu u České televize a Českého rozhlasu končí.

Českou televizi v tomto ohledu má kontrolovat Rada České televize, ale jak víme, těch pár lidí na to nemá absolutně aparát. Jak mohou kontrolovat hospodaření v řádu sedmi miliard, jak mají kontrolovat vysílání několika programů, které vysílají 24 hodin sedm dní v týdnu? To je nemožné. Tady jsme dospěli k tomu, co jsem řekl v úvodu této části projevu. Hospodaření, ani zákonnost vysílání České televize, ale ani Českého rozhlasu, nikdo, slovy nikdo, doopravdy a systematicky nebo do hloubky nesleduje a nekontroluje. Česká televize a Český rozhlas jsou jediné veřejně financované instituce, jejichž hospodaření nikdo nezávislý fakticky nekontroluje. To je zcela mimořádné a také absurdní postavení.

V tomto momentě, kdy smlouvy na miliony až stamiliony jsou v podstatě jeden začerněný flek, máte odvahu říct - 10 miliard pro dezinformátory je málo, vytřískáme z lidí pro ně víc? Tak se prostě věci mají. Vládní pětikoalice tady navrhuje, dáme těm našim klukům a holkám 10 miliard, aniž bychom měli jasno, co za ty peníze budou dělat, za co a jak je utratí, a rozhodně vláda nemá ambice jakkoliv efektivitu nakládání s těmito penězi kontrolovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP