Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Já jsem zaměstnancem v nějaké fabrice, nějaké nadnárodní společnosti, platím poplatky, protože mám doma Českou televizi, přijdu do práce a vy chcete po mém zaměstnavateli, aby zaplatil opět znovu? To znamená, že vy vlastně dvakrát zdaníte jednu službu, což je nesmysl. To prostě nejde.

Rozumím tomu, že pan Lacina si tady řekl, že jsou bohatí, tak ať si zaplatí, jenomže potom samozřejmě oni jsou sice bohatí, oni si to zaplatí, ale pak se nám to promítne do nákladů a do ceny toho produktu, který třeba ti zaměstnanci tam vyrábí nebo na čem se podílí. Takže nemůžu přece zdanit dvakrát jednu a tu stejnou službu, jednou od fyzické osoby a podruhé od právnické osoby, která zaměstnává tu fyzickou. To je prostě totální nesmysl. Já vůbec nechápu, jak tohleto mohlo projít přes Legislativní radu vlády a myslím si, že když se kouknu, tak tam k tomu najdu určitě připomínky a určitě tam tyto argumenty padaly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Hendrych vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan místopředseda Juchelka.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, pánové, vážený pane ministře, já mám takový technický dotaz. Zhruba před nějakými dvěma hodinami tady byl můj kolega Milan Wenzl a položil dotaz, jak je to s rozhlasovým, respektive televizním, poplatkem - nebudu používat ten pojem koncesionářský - v případě lidí ve výkonu trestu odnětí svobody? Já bych to možná rozšířil na výkon vazby a na výkon zabezpečovací detence, protože každý ten institut je trošku jiný a specifický do určité míry. Ve vazbě je člověk určitou dobu, v detenci může být konce života, ve výkonu trestu dlouhou dobu, zpravidla ne do konce života, ale dlouhou dobu.

V podstatě v tom osvobození od koncesionářských poplatků jsem nebyl schopný tak nějak identifikovat, do které kategorie v případě, že je zproštěn - já to nevím v tuhle chvíli - té platby, tak do které té kategorie je zproštěn? Anebo pokud není zproštěn, tak zdali je povinen v takovém případě ten... V případě, že je povinen a neplatí, tak jak to tedy probíhá, že se z něho ten poplatek nějakým způsobem vymáhá. Takový technický dotaz mám k tomu. Už tedy podruhé, protože kolega Wenzl to vyslovil už poprvé, akorát že on to definoval tady trošku šířeji.

Odsouzený je ve výkonu trestu odnětí svobody nebo obviněný ve výkonu vazby anebo chovanec - to je terminus technicus ze zákona - ve výkonu zabezpečovací detence. To je taková specifická kategorie a ti lidé v podstatě mohou mít rádio u sebe. Nemohou mít mobil, ani jeden z nich - to ne, to zakazuje zákon - mohou mít rádio. Televizi mají k dispozici nebo jim ji dává všanc vězeňská služba společnou, tak tam se to asi řeší jinak, ale to rádio mohou mít. Tak to je technický dotaz. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní opět pak místopředseda Juchelka.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, budu pokračovat. To, že díky těm volbám, jak jsme si tady řekli, díky této vládní koalici jsou Česká televize i Český rozhlas v režimu permanentního ohrožení, jsem už vysvětlil, a jakým způsobem chce samozřejmě tato vládní koalice uzurpovat - říkám to pořád dokola - veřejnoprávní média skrze jejich rady.

Co se týká financování. No, vy na to samozřejmě jdete od ocasu, ne od hlavy, protože jinak byste si opravdu definovali veřejnou službu a na základě toho si definovali, co to znamená být poplatníkem a jaké to má mít samozřejmě parametry. Co jste udělali firmám, to je skutečně nehoráznost velkého kalibru. To, že se platí z každého mobilního telefonu i přesto, že nejsem příjemcem signálu pro Českou televizi, tak to je nehoráznost číslo dvě.

Naopak za vlády minulé došlo ke stabilizaci financí veřejnoprávních médií díky tomu, že Evropská komise díky Aleně Schillerové, která to vyjednala, odpustila DPH. Významný propad finanční, ano. Takže navrhované zvýšení poplatku a změna jeho formy v jakousi daň v souhrnné výši 205 korun měsíčně pro každou domácnost pak jejich výši stanoví na třetí nejvyšší v poměru k průměrné mzdě, a to na úroveň 0,45 % průměrné mzdy v Evropské unii. Čeští občané tak budou povinně platit veřejnou službu poměrově více, než občané Německa, Rakouska, Itálie nebo Irska.

Hnutí ANO chce platit veřejnou službu a média veřejné služby ze státního rozpočtu - má to už devět zemí v Evropské unii - protože my chceme mít stabilní, férová, objektivní a vyvážená média veřejné služby. Nechceme je ohýbat skrze rady tak, jako to děláte vy. Ta volba aklamací - budu vám to pořád připomínat - je hanebná. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec vystoupí Babka s faktickou poznámkou, připraví se pan ministr Baxa.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji. Já na vás musím reagovat, pane ministře, protože jsme se asi nepochopili. Já jsem říkal, že dnešní poplatky tak, jak jsou nastavené u právnických osob, u podnikatelů, to znamená u těch hotelů, kteří platí za každý jeden přijímač, který mají v tom pokoji, že když je kadeřnice a má rádio, tak platí za ten přijímač, je daleko logičtější systém, protože z minimální logiky věci prostě má možnost si tu televizi nebo tu Českou televizi nebo ten Český rozhlas pustit.

Já jsem vám argumentoval právě tím, že logika toho, že zdaníte vlastně úplně veškeré firmy s jediným argumentem, vždyť oni mají ty zisky, tak se přece budou společensky podílet, je prostě úplně mimo. Takže ve chvíli, kdy tady říkáte, že jste se snažili, ale že to nejde nastavit tak, že kdo konzumuje službu, tak platí, tak to jsme se neslyšeli. To jsem tady zmínil, že si myslím, že by to měl být smysl snažit se docílit toho, že kdo konzumuje, ten platí. Já jsem neříkal, že to dneska tak je. Ale zdá se mi ten systém u firem a u právnických osob daleko logičtější právě proto, že se platí za ten přijímač, než to, že zdaníte prostě úplně všechny jenom proto, že mají zisky podle vás.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan ministr Baxa, připraví se pan poslanec Foldyna.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já jenom připomenu panu místopředsedovi Juchelkovi. Pane místopředsedo Juchelko, prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka. Česká televize je součástí mediální mafie, která proti mně vede neustálou kampaň. Reportéři ČT o mně neustále lžou. To není veřejnoprávní televize, to je propaganda. Tak řekněte tady potom na mikrofon a vystupte, že hnutí ANO, pane místopředsedo Juchelko, takto hodnotí Českou televizi.

Když chcete převést Českou televizi na financování ze státního rozpočtu, který navrhuje vláda a schvaluje většina v Poslanecké sněmovně, řekněte občanům v kontextu těchto výroků, že toto chcete udělat. Já si myslím, že je to velmi férové. Já jsem to udělal teď za vás. Tak jenom ta představa o tom, jakým způsobem tedy předseda vašeho hnutí vnímá Českou televizi, kterou vy chcete vyvést z režimu televizních poplatků, v tomto případě koncesionářských poplatků, a převést do působnosti přímé tvorby rozpočtu prostřednictvím politické reprezentace. Kýváte, že ano, tak budu rád, když to potom ve svém vystoupení ještě takto potvrdíte.

K věcnému dotazu paní poslankyně Peštové. Vlastně už dnes, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, ten princip takto postaven je. Ta zmiňovaná kadeřnice, která má - abychom pořád nepoužívali televizi, tak řekneme rádio - která má ve své provozovně rádio a současně má rádio doma, tak dneska platí dva poplatky. Jako fyzická osoba, která má domácnost, tak za svou domácnost platí jeden poplatek, současně platí poplatek jako právnická osoba podnikající, mající to rádio ve své provozovně. To my svým návrhem teď odstraníme. Právnické osoby do 25 zaměstnanců platit nebudou, ale už dneska je vlastně tento způsob dvojí platby.

K dotazu pana poslance Hendricha. Mám za to, že není považována - řeknu to s troškou nadsázky - celá domácnost, takže ti, co jsou ve výkonu trestu, tak jistě koncesionářský poplatek neplatí. Ale určitě se potom k tomu ještě můžu vyjádřit, protože mi došel čas.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, připraví se pan poslankyně Peštová.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, pane předsedající. Já bych začal tím - nevím, jestli to řeknu správně, prostřednictvím pana předsedajícího, směrem k panu ministrovi. (Předsedající: Můžete napřímo.) Můžu napřímo? Tak na zdraví, pane ministře. Podívejte se, vy máte strašně těžkou pozici, pane ministře. Vy tady obhajujete něco, co je naprosto neobhajitelné. Vůbec jste ve vládním prohlášení přece neměli, že budete chtít další peníze od občanů, další daň, budeme tomu říkat poplatky za televizi a za rádio. Vy jste to tam neměli, vy jste s tím nepočítali. Vy jste tady jenom v minulosti výrazně obstruovali v době, kdy my jsme poukazovali na rozmařilost České televize, na utrácení a prožírání - promiňte mi to slovo, ale ono to vyjadřuje nejlépe, co chci říct - prožírání toho rezervního fondu v řádech miliard. Přitom ubýval majetek a vlastně nic se nedělo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP