Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.20 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Všichni jsme očekávali, kdy přijde ta otázka financování České televize a kdy přijdou s tím, že chtějí další prachy, aby pěli ódy na Petra Fialu, na paní Černochovou, na pana Volodymyra Zelenského. Prostě to je taková vládní trouba, ta Česká televize. Žádná veřejnoprávní televize to v zásadě už není. Ani ta redefinice České televize jako veřejnoprávního média už nesedí. Je to někdy z devadesátých let. My jsme vlastně změnili zákon, rozšířili jsme tady další radní, kteří budou o něčem rozhodovat, ale neredefinovali jsme přesně tu veřejnoprávnost. Ale jediné, co chceme teď, je, aby lidi platili to, že hlásná trouba stávající vlády, která žene zemi do záhuby, žene nás do války, platí tady nehorázné peníze na strašné věci, chce další prachy po občanech! A vy tady, já si vás velice vážím, máte těžkou pozici tohle obhájit. To tedy, pane ministře, klobouk dolů. Neobhajujte to! Pojďte, vrátíme se na začátek, vyhodíme tenhleten bod a pojďme jednat o něčem, co by pomohlo třeba českému stavebnictví, které se propadá. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Teď ještě na svého ctěného předřečníka Jaroslava Foldynu, prostřednictvím vás. On ten poplatek je daň. Jo? Je to podle daňového řádu, je to prostě daň.

A proto - na to jsem taky nedostala odpověď - vy jste se sice to tam snažil tak nějak jako vysvětlit, ale můj pozměňovací návrh, který jsem dávala právě k té korespondenční volbě, byl ten, že korespondenční volbu mohou využít ti, co jsou krátkodobě nebo dlouhodobě v zahraničí. A byly tam čtyři možnosti: buď platí daň z nemovitosti, nebo platí normální daně zde, nebo platí sociální a zdravotní, nebo pobírají důchod, anebo jinou daň. To znamená, toto je ta jiná daň. To znamená ten, kdo platí právě ty koncesionářské poplatky, tedy televizní poplatky, aby byl pan Jakob, prostřednictvím pana předsedajícího, spokojen, tak to je právě ta daň, kterou by platil, a on by využíval právě tu nadstandardní metodu.

Ale teď se ještě chci vrátit k tomu, co jste tady říkal. Ta kadeřnice už to platit právě nebude. Ta to nebude platit. Ale kdo to bude platit, tak to budou platit ty firmy, které to nevyužívají. To je ten problém! Neříkejte mi... Já jsem pracovala ve větší nadnárodní firmě a řídila jsem provoz. Tam nikdo neposlouchá rádio, tam nikdo nekouká na televizi. Tam prostě ráno přijdou do práce a tam žádná televize a žádné rádio není. A vezměte si, že to jsou firmy, které zaměstnávají tisíce lidí. A ty právě spadnou do těch vašich vysokých poplatků. A jako to není málo, když mají třeba zaplatit čtvrt milionu. Věřte mi. To není jako... Já rozumím panu poslanci Lacinovi, který hrdinsky tady něco řekl a pak utekl, už tady není. Ale jako jestli někdo něco vydělává, tak hlavně musí taky vydělat na to, aby ty lidi tu práci měli.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Knechtová s faktickou poznámkou.

Než dorazí, načtu omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová od 13 hodin do 21 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Babiš Andrej od 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Dlask Marcel od 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Feranec Milan od 19.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kasal David do 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Klíma Pavel od 12 do 15 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Koten Radek od 15 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Langšádlová Helena od 18.30 do 20.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 17.45 do 21.30 z rodinných důvodů, paní poslankyně Oulehlová Renata od 18 hodin do 21 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Pivoňka Vaňková Pavla do 13.40 z pracovních důvodů, pan poslanec Pražák David od 15 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Rais od 13 hodin do 16.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Síla Jan od 10.45 do 12 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Hladík Petr, respektive ten bere zpět svou omluvu na celý jednací den, pan vicepremiér Jurečka Marian do 10.30 z pracovních důvodů a pan ministr Šalomoun Michal celý jednací den z důvodů pracovních.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Navázala bych na svou ctěnou kolegyni paní poslankyni Peštovou, vaším prostřednictvím. Oni ani v tom neziskovém sektoru nejsou schopni poslouchat to rádio. Ale ten přijímač si pořizují hlavně proto, že třeba teď v rámci léta a příměstských táborů se dětem prostě na přehrávači pustí cédéčko, pustí se pohádka v odpoledním klidovém režimu. Ale dneska prostě nejste schopni si koupit přehrávač, který by rádio neobsahoval. Takže pak ty neziskové organizace musí taky samozřejmě ten poplatek zaplatit. A vy vlastně těmhletěm organizacím, které od státu žádají jakýkoliv příspěvek na svůj provoz, zdražujete celkově jejich fungování, protože samozřejmě navýšení poplatků oni potom zahrnují do své činnosti a do svého fungování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vstoupí pan ministr Baxa s faktickou poznámkou.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já myslím, že už jsem tady velkou většinu věcí, které tady byly, objasnil. Neumím reagovat na podnět paní poslankyně Bereniky Peštové ohledně toho pozměňovacího návrhu skrz korespondenční volbu. Nejsem schopen zvládnout všechno, takhle bych to řekl. Promyslím si to.

Ale k tomu, co říká paní poslankyně Knechtová, já považuju fakt za důležité tady vystoupit, aby nevznikl u těch, kteří sledují on-line jednání Sněmovny, nevznikl dojem, že by se nově měly na táborech platit poplatky. Paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka, já se omlouvám, ale netuším, z čeho vy jako odvozujete, že by novou legislativou měly na táborech platit poplatky z televize, které tam jsou, nebo z těch přístrojů. Upozorňuju, že ten návrh říká: právnická osoba do 25 zaměstnanců je osvobozená, právnická osoba nad 25 zaměstnanců platí podle nějakého počtu, podle nějakého intervalu určitý počet poplatků. A já si tedy myslím, že neziskové organizace provozující tábory nedisponují 25 zaměstnanci, aby platily poplatek. To nemá vlastně žádnou souvislost s tím, že na táboře jako mají vedoucí mobily nebo tablety, a když děti potřebují usnout, tak jim to pustí. Já to nechci nějak jako zlehčovat. Ale vystupuju tady jenom proto, aby nevznikl teď dojem, že nějak nově zavádíme poplatky pro vedoucí, kteří mají na táborech mobilní telefony. Určitě to tak není. To vás mohu o tom ujistit, tak jako jsem se pokoušel odpovědět na většinu podnětů pana poslance Wenzla. Skutečně velká většina právnických osob tohoto druhu, na které jste se vy dva ptali, osvobozena bude. Jsou právnické osoby, které najednou budou platit třeba i více, typově - může to být některá univerzita, některé více, některé méně. Ale určitě se to netýká neziskovek tohoto druhu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já třeba dokážu pochopit takovou tu solidární daň, která je v důchodech. Tomu rozumím. Prostě jsou lidé, kteří berou víc peněz, kteří berou míň peněz. Samozřejmě ti, co berou víc, tak doplácí na ty, co berou míň, abychom se ve finále jsme se měli tak nějak všichni stejně. Ale postrádám smysl toho, proč má platit někdo, kdo prostě to vůbec nepoužívá. To mi nemůžete říkat, že to je solidární! Za co je to solidární? Proč by to mělo být solidární? To, že zaměstnává lidi a dává práci tolika domácnostem právě proto, aby mohli platit ty koncesionářské, pardon, ty poplatky, aby mohli platit poplatky těch domácností, tak to je přece nesmysl, ne? Vždyť to prostě nedává žádnou logiku. Ti lidé jdou do práce a věřte mi, opravdu, já jsem ten provoz řídila, takže já jsem v životě tam neviděla žádné rádio, ba naopak ještě bylo jasně dáno, že žádná soukromá rádia, protože jsme museli splňovat nějaká bezpečnostní kritéria. Kdyby si tam vzal nějaké rádio, zahořelo by a tak dále a tak dále, takže oni tam nic takového neměli. Neměli tam ani televize, neměli tam ani rádia a ve své podstatě ta právnická osoba platí jenom za to, že vydělává? Tohle je přece špatně.

Říkám, rozumím tomu, ať platí ten, kdo přijímá. To znamená, kdo přijímá signál, ať platí. Kdo využívá tuto službu, ať platí, tak jako platíme třeba my všichni. Ale proč to mají platit tyto velké firmy? Já tam pořád nevidím tu logiku. A jako hrát to na to, že to je nějaká solidární daň, abychom my všichni měli nějakou veřejnoprávní televizi, to je prostě pro mě nepřijatelné. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP