Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.40 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

Vzhledem k tomu, že návrh rozšiřuje okruh zařízení o mobilní telefony, tablety nebo notebooky, budou koncesionářské poplatky platit prakticky zase všechny fyzické osoby. Z drtivé většiny půjde o zaměstnance. Firmy by tak odváděly poplatek za stejné osoby ještě jednou, nehledě na to, že zaměstnanci ve firmách tyto služby nevyužívají i v případě, kdy taková zařízení mají. A to řekl pro CNN Prima News člen představenstva Asociace Josef Jaroš.

Zástupci malých a středních podniků proto odmítají, aby firmy platily za služby, které jsou z jejich strany nevyžádané a které nevyužívají. Žádali jsme proto o upuštění od nově navrženého schématu plateb podle počtu zaměstnanců. V současné chvíli se domníváme, že jde pouze o další skrytou formu zdanění firem, opět dodal pan Jaroš.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Žádná další faktická poznámka není. Proto udělím slovo panu poslanci Marku Novákovi. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, pane ministře, já i na základě toho, co už přede mnou řekli moji předřečníci a co už tady zaznělo, tak se budu snažit se věnovat pouze tomu, co tady nezaznělo. Nezazněla tady třeba ta rychlost světla nebo zvuku, s jakou se ta novela objevila na mimořádné schůzi a ta snaha to co nejrychleji protlačit do legislativního procesu. To mě i docela mrzí. A myslím, že i pana ministra nakonec mrzí to, že nepřizval koalici k tomu, aby se na té takzvané velké novele podíleli. Já bych od velké novely očekával minimálně to, že budeme zkoumat, jak se s prostředky nakládá a nebudeme zkoumat jenom to, jak dlouho se nezdražilo a jaká je dnes inflace. Je potřeba si říct, že ta největší inflace je především díky tomu, že tato vláda nebyla schopna se vypořádat s prudkým nárůstem cen energií a díky tomu inflace tolik vyletěla.

A co tedy chceme udělat? Koalice chce udělat to, že v součtu poplatky za Českou televizi a za Český rozhlas zdraží o nějakých 25 korun měsíčně. Ono se zdá, že je to směšná částka, ale zeptejte se třeba sociálně slabých, kteří si za to pořídí osm rohlíků, jestli si dovolí měsíčně osm rohlíků hodit do koše. Určitě ne.

Na druhou stranu, oháníte se zdražováním, inflací a tím, že je potřeba ty rozpočty České televize a Českého rozhlasu dosypat a na druhou stranu docela nedávno jsme tady řešili příspěvky v různých stupních závislosti a co jste řekli zdravotně postiženým občanům v prvním stupni závislosti? Že jich se vlastně ta inflace netýká, že oni vás nezajímají. Ale Česká televize a Český rozhlas jo. To je opravdu zajímavé.

Docela mě mrzí, že když jsme hovořili o velké novele, a to slovo velká se mi vlastně ani nelíbí, ona je velká v tom rozsahu, že vlastně zdraží opět životy jak občanům, tak firmám, a firmám nehorázně. Firmy se dokonce ohradily tím, že děláte z jejich zaměstnanců televizní diváky v zaměstnání. A skutečně nevím, jakým způsobem jste tohle vyjednali, že vám na to ty firma v uvozovkách kývly. Nevěřím tomu, že to udělaly, prostě jste je do toho dotlačili a to mě docela mrzí.

Říkáte, jak je potřeba dosypat a že když nedosype občan, bude muset dosypat stát. Dobře, tady se můžeme bavit o modelech financování. A to bych také od velké novely čekal, že se v rámci té diskuse objeví myšlenka, úvaha, analýza změny toho modelu jako takového, protože jsou různé modely, jsou různé zkušenosti.

Je škoda, že to vlastně nemáme k dispozici, že nemáme k dispozici varianty, které se řešily. To je skutečně škoda, protože potom byste si možná, vážený pane ministře, tady ušetřil čas a možná by byla nějaká shoda a možná bychom skutečně našli řešení. Já chápu, že se zdražuje, ale vedle toho se také modernizuje, vedle toho se optimalizuje. Vedle toho se také kontroluje, jak se finance vynakládají. A tady opět narážím na to, že v součtu 9 miliard vlastně v uvozovkách nekontroluje žádný orgán, který by byl aspoň na té úrovni NKÚ. A mnohokrát jsme se o tom tady bavili, že je namístě, aby tyto dvě organizace, Česká televize a Český rozhlas skutečně podléhaly kontrole NKÚ.

Co se týká financování jako takového, mě skutečně zaráží, že vzhledem k tomu, že má Česká televize a Český rozhlas plnit tu veřejnoprávní úlohu, že má ze zákona informovat, ale také edukovat, tak naprosto a úplně v pohodě nemá problém kasírovat stát na edukačních spotech Nemyslíš, zaplatíš, anebo třeba reklama na důchodovou reformu. A to jsou další zdroje, které Česká televize má a jsou to zdroje právě od českých občanů prostřednictvím vlády vyplacené. Proč? Protože chce stát edukovat, tak této své veřejnoprávní televizi za to platí? Mně se to nelíbí a nelíbí se mi to už vůbec v tom směru, že vedle toho chce jedno i druhé médium kasírovat dál, bez toho, aby nám řekli - tohle jsme byli schopni optimalizovat, tady už nemůžeme. Od kolegy Babky jste slyšeli, jaká je průměrná mzda. Nejsou na tom přece tak nejhůř.

Takže skutečně těch argumentů tady zaznělo mnohem více než jsem řekl já. Já se spíše pozastavuji nad tím, jak je vůbec možné, že ta novela v té formě v jaké je, se dostala na plénum Sněmovny. Mě to docela mrzí. Já určitě ve druhém čtení minimálně budu mít připravené pozměňující návrhy a možná vás také seznámím s těmi modely financování ve světě, protože (Ministr Baxa něco poznamenává mimo mikrofon.) - výborně, vy je znáte, to jsem rád -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Opět, pane ministře, prosím vás, na mikrofon.

 

Poslanec Marek Novák: - ale nevím, zda všichni koaliční poslanci. A já už pana ministra znám, takže mě nevadí a nerozhodí, když na mě promluví, ale samozřejmě chápu, že je třeba, abychom oba dodržovali jednací řád této Sněmovny.

Takže, kolegyně a kolegové, prosím vás, zkuste se zamyslet nad tím, co říkáme, zkuste se zamyslet i nad tím, co vám do mailových schránek přichází od občanů, ale také od asociací zaměstnanců, od asociací firem. Chodí to i vám do mailů. Přečtěte si to, zamyslete se nad tím a prosím, mějte trošku rozumu a aspoň malinko to zabrzděte a pojďme se před tím druhým čtením potkat a něco s tím udělat, protože takhle to skutečně nejde.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Budeme pokračovat v rozpravě zhruba v následujícím pořadí. Nejprve paní poslankyně Andrea Babišová, Martin Kolovratník, Jana Hanzlíková a další. Prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Nebudu opravdu dlouhá, přišla jsem dokonce bez jakékoliv koncepce či papíru.

Víte, v úterý dopoledne, když probíhal náš poslanecký klub, tak nás navštívila návštěva. Přišli oba dva generální ředitelé ať České televize, tak Českého rozhlasu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP