Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.40 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A vidíte, výše poplatků je pravidelně přehodnocována, schvalována vládou, mění se nějakým zákonem. Už jsem zmiňoval německé a ARD a ZDF - to samé, německý poplatek, Rundfunkbeitrag se jmenuje v němčině, je povinný pro všechny domácnosti, ať mají přijímač, nebo ne, je to možná asi České republice velmi podobné. Je to stabilní zdroj financování, je nezávislý na státním rozpočtu a tak dále. Ale prostě lidé jsou nespokojeni i v Německu, i ve Velké Británii, prostě jsou nespokojeni a vnímají to, že je to určitý způsob další daně a vnímají to, vnímají to jako nespravedlivé a říkají: my to nevyužíváme, my to nepotřebujeme.

A druhá nevýhoda, a to tedy já osobně považuji za naprosto zásadní, jsou administrativní poplatky, náklady na administrativní aparát, na vybírání poplatků. A to se tedy přiznám, lidsky, to tady povím, že mě samotného zaskočila výše nákladů na výběr poplatků. Mně se na to - to je lidský příběh, který tady teď rád povím.

Mně se na to jeden z kolegů v úterý na klubu našem ptal, když tam hovořili, generální ředitel, a říkal: Martine, ty jsi v rozhlase pracoval, tak si budeš pamatovat. Přiznávám se, že jsem si to nepamatoval, že jsem si to číslo musel dohledat, ale, přátelé, u rozhlasu je to nějakých necelých 150 milionů korun ročně a u televize, logicky, je to podobné, protože když máte neplatiče nebo nějaké procento neplatičů, tak jestli podáváte složenku nebo upomínku na 45 korun nebo 135, to je jedno, množství úkonů, poplatků poště, aparátu právníků a tak dále je stejné. Takže nemám to číslo přesné, ale zaokrouhluji, bude to plus minus okolo téhle částky, to znamená, televize a rozhlas každý rok vydají 300 milionů korun na správu koncesionářských poplatků.

A přijde vám tohle číslo v pohodě? Jako je to dobré ho utratit, hodit ho na správu poplatků? No, možná jestli to jde poště, tak pan ministr Rakušan z něj bude mít radost, že aspoň něco si do pošty dostane. No, ale přece se shodneme - tohle je špatně. A teď se tedy dopustím hodně velkého zjednodušení, ale vnímám to tak, že pokud bychom šli tím jiným modelem - a já tady to vystoupení zkrátím, ať neříkám věci, které znáte a o kterých víte - tak přece, pokud by to bylo třeba financování právě zákonem dané a pevně definované jako určité procento z nějaké daně - už jsem použil ilustrační příklad dopravy, výnosů Státního fondu dopravní infrastruktury - no, tak hodně zjednodušeně je to vlastně částka, která - a teď je jedno, jestli jednou ročně nebo čtyřikrát v nějakých tranších - přijde z jednoho účtu u České národní banky, státu, Ministerstva financí, přijde na účet veřejnoprávních médií - a to je všechno. A bude tam. Tak tenhle argument, ten považuji za kruciální a zásadní, plus minus - a dohledáme si to, můžeme se k tomu vrátit na výboru nebo v druhém čtení - 300 milionů korun vydaných na administrativu a na správu poplatků pro mě fakt není málo, fakt to považuji tedy za ohromnou částku vynaloženou naprosto, naprosto zbytečně.

No a to je asi všechno, co jsem chtěl říci. Už bych se opakoval, když bych se vracel k argumentům, které všichni znáte. Těším se na debatu ve výborech. Určitě připravíme pozměňovací návrhy, které právě budou ideově vycházet z mého vystoupení, které jsem tady pověděl, a budeme vás, kolegyně a kolegové z vládní koalice, přesvědčovat, ale opravdu - rekapitulace ve dvou větách - přijít s navýšením poplatků, které - a budu upřímný - 10 korun, 15 korun, to není moc - může mi někdo oponovat, že já jsem chtěl zvyšovat dálniční poplatky - no jasně, to asi každý může zvládnout, ale přijít s tím v době, kdy jste na lidi uvalili daňový balíček, když jste je zatížili daněmi, když jste jim zvedli všechno možné, všem věkovým skupinám a sociálním skupinám, ekonomickým skupinám, navalit ta sto- až tisícinásobná navýšení na firmy, na průmysl, to je prostě špatná cesta. A je to špatná cesta i proto, že jste nezačali debatou o tom, férovou a všemi napříč domluvenou a odsouhlasenou, co od českých veřejnoprávních médií chceme. Jdete špatnou cestou a nepovede se vám to. Budeme proti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vít Vomáčka, poté je připravena paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, dámy a pánové, já bych chtěl trošku zareagovat - a i když vím, že ten apel byl na pana ministra - víš, Martine Kolovratníku, prostřednictvím předsedající, velmi pozorně jsem vás poslouchal a samozřejmě služba veřejná tak, jak je definována a jak je různě uplatňována - a vy jste tady velmi často mluvil o BBC a určitě je tady celá řada milovníků aut. A já jsem vždycky na BBC miloval jeden pořad a miluju - a ten se jmenuje Top Gear - a při představě, že by tohle dělala naše veřejnoprávní televize, takhle nákladný pořad, tak byste ředitele České televize, potažmo pana ministra, tady z toho místa roztrhali.

Ostatně stačí Star Dance, který je velmi konfliktní - z vašich úst - a je samozřejmě legitimní otázka, jestli Star Dance například patří na veřejnoprávní televizi, s tím budu souhlasit. A na druhou stranu, prosím pěkně, nezužujme tento pohled, tuto diskusi - a já to tak vnímám, cítím - pouze na ČT1, respektive ČT24. Myslím si, že takové stanice jako ČT2, respektive ČT Art, dělají neskutečně kvalitní práci, kterou by žádná jiná komerční televize nedělala. To je pouze moje připomínka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně i za dodržení času. A ještě se s faktickou, paní poslankyně, přihlásil pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuju za to a je to super připomínka, která ale přesně ukazuje to, co tady neproběhlo, co jsme si neřekli, co jsme - třeba v tom výboru bychom se o tom hrozně rádi bavili. Za prvé, Top Gear, pokud vím - a nejsem v detailu - primárně financují sponzoři. Neznám detaily, asi bychom to byli schopni někde zjistit, to financování, nebo ty zdroje z reklam jsou tam úplně jiné - a možná velmi podobně jako u Stardance. Možná vás, pane kolego, prostřednictvím a tak dál, překvapím, mně se Stardance líbí, baví mě, netajím se tím, že jsem fanouškem téhle soutěže. Jsem rád, že jsem za ty roky, nevím, dvakrát, třikrát, že jsem se tam na nějaký díl byl podívat i osobně a že třeba v mém vidění světa tohle je veřejnoprávní zábava na úrovni, ta společenská, s nějakou nadsázkou, s něčím, co je krásné, hezké. A myslím, že kdybych tuhle debatu teď vedl uvnitř klubu hnutí ANO, že se setkám s nesouhlasem řady svých kolegů, že třeba i mezi námi tyhle věci vidíme jinak, ale ilustruje to tu debatu, bohužel někdy dojmologii, co tam mělo a nebylo (nemělo) být, a je dobře, když si tohle říkáme, ale to mně v té debatě chybí.

A poslední věc - to bude taky trochu odlehčení - vidíte, ještě před dvaadvacátou hodinou. Víte, mě mrzí to, že ta show, to, co zaznívá v Top Gearu, kdyby bylo tady v Čechách, v českých veřejnoprávních médiích, tak asi nás a ty ředitele, že ukamenují. Řada lidí je ukamenuje za politickou hyperkorektnost a za to, co se nesmí. Anebo jiný ilustrační příklad, Česká soda, která podle mě byla naprosto geniální a naprosto skvělý seriál. Nedovedu si představit, že by někdo - zaplaťpánbůh za seriál Most - a nedovedu si představit, že Českou sodu by někdo vyrobil v tom stylu, v jakém byla vyráběna v té době - a říkám, bohužel, to mě mrzí, ale taková je realita.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková, posléze se připraví pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo a budu trochu opak. Pan poslanec byl takový delší, já budu velmi krátká. Vzdala jsem se tady přečtení svého příspěvku, protože po té dlouhé debatě bych se tady v mnohém opakovala, a to nechci. Takže vypíchnu takové tři, si myslím, že to jsou nejdůležitější body, na které jsem v podstatě moc nedostala odpověď od pana ministra a které považuji za velmi důležité, protože to jsou takové největší nedostatky tohoto projednávaného návrhu, které tam vidím.

Takže, za prvé, nesouhlasím se zvyšováním toho poplatku, a to z toho důvodu, že, za prvé, to zvyšování přišlo opravdu v dost zvláštní době a já se nedokážu dívat na návrh jako jednotlivě a konkrétně pouze na něj, ale vždycky v celém kontextu doby, takže už to tady také zaznívalo, že občané téhle republiky a i firmy teď dva roky se opravdu potýkali s mnoha problémy. Mnoho z nich přišlo s novou legislativou, kterou vláda navrhla, takže mi to opravdu nepřijde dobré právě v tuto dobu zvyšovat poplatky, i když samozřejmě tady ze strany koalice zaznívalo, že jsou to malé částky, ale pro některé lidi to prostě malé částky v souhrnu s ostatním nejsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP