Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.00 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Poplatky bude platit prakticky každý - ten, kdo má počítač nebo chytrý mobilní telefon. A to je změna proti dřívějšímu stavu. A už tato skutečnost zvyšuje příjem o další stamiliony ročně bez toho, že bychom ty poplatky navýšili. Očekává se celkové zvýšení příjmů o 1,2 miliardy ročně. Česká televize hospodaří s rozpočtem 795 miliardy a Český rozhlas 2,37. Myslím si, ať si každý sám posoudí sám, jestli v dnešní době internetu a stovek různých alternativních televizních a rádiových stanic je třeba, aby daňoví poplatníci platili ročně přes 10 miliard za televizi a rozhlasovou stanici. Těch 10 miliard je z mého pohledu, je to subjektivní, samozřejmě vždycky se najdou protichůdné názory... Máme tady velice tendenční zpravodajství a publicistiku.

Připomínám zde například výrok Václava Moravce, kdo jiný by měl být symbolem nestrannosti a nedávat veřejně najevo své politické názory než moderátor hlavní veřejnoprávní politické debaty, který v září 2023 nazval prezidenta Klause Putinovým gubernátorem a dále řekl, že se Václav Klaus snaží sám sebe legitimizovat. Je prostě opravdu v pořádku to, že se tímto způsobem vyjadřuje zaměstnanec veřejnoprávní televize, který má být nestranný? Já vím, že to je někdy těžké. Ale prostě profesionál si musí udržet nějakou konkrétní laťku, nějakou úroveň. A pokud je zaměstnancem veřejnoprávního média, tak by tu nestrannost měl bez ohledu na jakési svoje osobní sympatie či antipatie prostě udržet. Lékař taky na operačním stole zachrání vraha, který mu leží na operačním stole. Nemůže říct, já ho prostě operovat nebudu, protože je to vrah. Ne. Má nějakou profesní čest a zachrání mu ten život. To znamená, že i ten zaměstnanec veřejnoprávního média by měl potlačit své osobní sympatie a antipatie. Učitel taky nemůže rozhodovat a známkovat žáka na základě, že ten žák je mu sympatický, nesympatický, nebo jeho rodiče mu udělají ze života peklo, tak to dítě, i když bude úžasně geniální a má na to vymyslet nový lék, tak ho zařízne pětkou jenom proto, že jeho otec mu řekne, že je idiot? Takhle přece nemůžeme uvažovat.

Připomínám jenom, že Václav Moravec za tento z mého pohledu skandální výrok a porušení profesionálního vystupování veřejnoprávního politického moderátora, který je pod etickým panelem ČT, ani radou nebyl nikterak penalizován, což je taky určitý signál. Myslím si, že kdyby se v tomto směru zakročilo, protože samozřejmě s jídlem roste chuť, když moderátoři budou trestáni jakýmkoliv, nemyslím samozřejmě teď propouštět, nejsme v padesátých letech, nejsme rudé gardy, ale samozřejmě pokud by to byl nějaký citelný finanční postih, tak i zaměstnanci, kteří by nějakým způsobem inklinovali k nadržování určité straně, by si potom už dali více pozor a byli by, když ne dobrovolně, tak nějakým způsobem, donuceni udržet nějakou rovinu a nestrannost. A o tom, že v České televizi a zejména v publicistice fungují, když to řeknu, tak nestandardní poměry, svědčí například i takzvaná mňoukací kauza u reportérů České televize nebo fakt, že se píše o bossingu Nory Fridrichové vůči jejím podřízeným a tak dále.

Důležitým tématem je bezesporu to, zda Česká televize a Český rozhlas skutečně za těch více než 10 miliard splňují právě tu deklarovanou veřejnoprávnost. Ten, kdo není slepý, hluchý, kdo to, co má v hlavě a nepoužívá hlavu jenom na nošení čepice, ale nějakým způsobem vnímá informace, musí vidět, že Česká televize skutečně není nestranná a upřednostňuje názory konformní dnešní vládní koalice. Ty příklady můžeme vídat a slýchat denně. Stačí se podívat na nějaké debaty, kdy politikům na správné straně je dáván větší prostor, jedná se prakticky o monolog, kdy moderátor souhlasně přikyvuje, nezasahuje. A v okamžiku, kdy se dostane ke slovu kdokoliv z opozice, který už z podstaty věci má toho času podstatně méně, tak prakticky není schopen dokončit dvě věty bez toho, že by mu nebylo skákáno do řeči s doplňujícími otázkami ve snaze toho dotyčného rozhodit. A já jsem to zažil sám na vlastní kůži, kdy jsem měl sto chutí tomu reportérovi říct, ať si tedy napříště rozmyslí otázku, kterou mi chce položit, ale v případě, že začnu odpovídat, a on začne vlastně měnit podstatu otázky, tak já už ztrácím jaksi nit a nevím, na co vlastně chce, abych odpovídal. A z mého pohledu to není nic jiného než snaha nějakým způsobem opozici znemožnit, dehonestovat, nějakým způsobem takzvaně nachytat na hruškách.

A za vše hovoří například analýza největšího českého mediálního odborníka profesora Jiráka, který jednoznačně konstatoval nadržování moderátora Řezníčka v klíčové debatě před druhým kolem prezidentských voleb vládnímu kandidátovi Petru Fialovi (Pavlovi?) nebo třeba několik let stará podrobná analýza zpravodajství, publicistiky a politických diskusních pořadů ČT, ve kterých dostávala svému politickému významu neúměrně velký prostor TOP 09. Oproti tomu například náš pan předseda čtvrté nejsilnější politické strany v české Sněmovně nebyl do Otázek Václava Moravce pozván devět let. Dle vyjádření jednoho z radních České televize prý kvůli tomu, že ho slavný moderátor nemá rád. A jsme zase u toho. Takže lékař, který souseda nebude mít rád, tak ho nechá vykrvácet, neošetří ho jenom proto, že ho nemá rád? Kde je nějaká ta profesionalita, profesní čest?

Čili Česká televize by měla projít jednoznačně transformací, auditem smluv a veškerých výdajů a měla by podléhat kontrole NKÚ. Protože pokud budeme mluvit o navyšování výdajů, my máme jednat s péčí řádného hospodáře a my bychom měli rozhodovat, jestli skutečně je to zapotřebí a zda to nebude mrhání peněz daňových poplatníků. Protože je úplně jedno, jestli to zavedeme tak, že to budeme platit ze státního rozpočtu, čili z daní lidí, nebo to bude přímý poplatek, čili nějaká přímá daň. Každopádně ať tak, či tak, zaplatí to prostě lidé. Takže si myslím, že lidé si zaslouží kontrolu výdajů, zda jejich finance nejsou vyhazovány oknem. A je pro mě nepochopitelné, že se hospodaří s penězi daňových poplatníků, a přitom se dle zákona jedná o právnickou osobu, která hospodaří s vlastním majetkem. To mi taky hlava nebere. Zkrátka mi to obecně zavání takovou privatizací veřejnoprávního prostoru pro vlastní názory skupiny redaktorů za peníze koncesionářských poplatníků.

Čili já to shrnu. Dokud neproběhne nějaký vnitřní audit hospodaření, dokud nedojde k transparentnosti hospodaření České televize tak, jak je tomu ve všech státních institucích, dokud nebudu mít jistotu, že skutečně ty peníze nebudou vyhazovány oknem, že nebudou užívány účelově, jednostranně, tak s klidným svědomím pro zvýšení poplatků, navíc ještě podpořené nějakou valorizační doložkou automatického zvyšování na základě inflace, tak pro to skutečně ruku zvednout nemohu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jako další vystoupí pan poslanec Karel Rais. Připravit se může paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý večer. Všichni tady přede mnou slibovali, že budou struční, tak doufám, že neudělám výjimku, že budu stručný.

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegové a kolegyně, v prvé řadě si dovoluji vyjádřit nesouhlas s předloženou novelou o České televizi a o Českém rozhlase, která byla předložena Ministerstvem kultury. V minulém sněmovním období proběhla poměrně silná diskuse ohledně stavu hospodaření České televize a zejména o chybějící analýze hospodaření této instituce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP