Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.20 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Já vím, že máte 109 hlasů. Je to důvod, proč to není odůvodněno? Doufám, že ne. Doufám, nebudu předjímat, že je to jenom lidské opomenutí.

Zajímalo by mě, a kolegové už o tom hovořili, zda jste zvažovali jinou alternativu? Vy říkáte, že se to musí zvýšit, ty poplatky, kvůli nezávislosti médií veřejné služby. Taky dnes někdo řekl, soudy jsou nezávislé, a přesto je stát platí ze svého rozpočtu. Prosím vás, proč by měla televize nezávislost? Nebo chcete říct, že jiné evropské země nejsou demokratické, protože tam veřejná média platí ze státního rozpočtu? To opravdu asi ne. To bychom si mohli říct, že soudy, policisté, všichni nejsou nezávislí, protože berou peníze ze státního rozpočtu.

Já jsem chtěla vystoupit, ale nevystoupila. Já jsem si to nechala do toho projevu. Paní kolegyně Voborská z hnutí STAN tady hovořila o tom, za jakých podmínek se v televizi pracuje, co by bylo dobré zlepšit. Ano. Ale myslíte si, že probační, mediační úředníci, zapisovatelky u soudu a jiní nemají obdobné problémy? Tyto problémy mají všichni. Ano, chceme přidat všem. Ale to sami víte, když se pokoušíte sestavovat státní rozpočet, že to není úplně jednoduché. Kdybychom platili Českou televizi a Český rozhlas ze státního rozpočtu, možná by museli lépe odůvodňovat proč, za co. A byla by možná větší kontrola. Vy sice říkáte, že zavedete kontrolu NKÚ až někdy, pane ministře. Ale to jsem si tak trošku rýpla už dneska, nebudu to dál rozvádět.

Zmíním se o něčem, co připomenul kolega Patrik Nacher. Prosím vás, nebudu to říkat tak dlouze jako on. Velmi mě zaujal dopis zaslaný provozovateli soukromého vysílání. Shrnu ty body. Možná to bude údernější než dlouhé diskuse. Jsou čtyři. Co bylo podstatou toho, co vyčítali a co psali panu premiérovi? Na co si stěžovali? Není dostatečně vyřešena otázka obsahu veřejné služby. Nebyla debata se soukromými médii. Návrh zákona umožňuje navyšování poplatků bez ohledu na inflaci. Přes navýšení koncesionářských poplatků má být prodloužena výjimka z odvodu DPH pro veřejnosprávní média. Prosím vás, já to pouze cituji z toho, co napsali tito provozovatelé soukromého vysílání. Už nebudu dlouze mluvit. Tak jako kolegové slibovali, že budou krátcí, tak já jsem se pokusila taky.

Na závěr si povzdechnu a shrnu do jedné věty veškerou argumentaci a obsah důvodové zprávy týkající se navýšení koncesionářských poplatků. Pane ministře, odpusťte. Víte, jak to působí? Navalte prachy, na nic se neptejte, my už je utratíme! Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Lubomír Brož a poté se připraví paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, stojíme před návrhem, který nejen rozšiřuje pravomoci České televize a Českého rozhlasu do oblasti boje proti dezinformacím, a to bez jakýchkoliv jasných pravidel a záruk, ale také zavádí plošný poplatek, který prakticky trestá každého občana za vlastnictví moderní technologie. Je to útok na naši důvěru i útok na peněženky všech, kteří již dnes v těchto institucích nevidí záruku objektivního zpravodajství.

Jednou z nejpodstatnějších věcí, která mi tady chybí a měla být ještě před předložením toho návrhu, je možnost kontroly ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu. Já vím, že je k tomu potřeba změnit ústavu, ale mělo to přijít před tím, protože tím by získala tato novela mnohem větší důvěru občanů a myslím si, že obecně i politiků, protože je to ta nejklíčovější, která musí přijít prostě do oblasti veřejnoprávních médií. A opravdu nerozumím tomu, že tady absolutně vypadla. Slyším jenom sliby, že možná někdy, protože víme, že to už asi v tomto volebním období nebude.

Tady všechno padlo. Kolegové říkali o jednotlivých fázích, já už o tom nebudu mluvit detailně. Jen k tomu přispívání do boje proti dezinformacím. Tyhlety úkoly dostává Český rozhlas a Česká televize hned v úvodu novely, ale návrh nijak nereguluje, neříká, jak se budou na půdě České televize a Českého rozhlasu dezinformace určovat, kdo vůbec bude za rozhodnutí o tom, zda jde o dezinformaci nebo odlišný názor na věc, odpovědný a zda vůbec Česká televize, Český rozhlas mají kvalifikaci na to, aby tohleto oni rozhodli. Podle mě je to naprosto nesmyslný úkol a tenhleten bod by rozhodně měl z novely vypadnout. A já v to pevně doufám, že bude vyřazen.

Co se týče samotného financování, padlo už o tom hodně. Padly tady příklady ze zahraničí, které v podstatě obhajovaly. Ono to je přesně všechno se vším, že se každá statistika dá nějakým způsobem vymluvit. Ale nesporným faktem je, že v posledních deseti letech velké množství evropských zemí přešlo na platbu z veřejných rozpočtů, to znamená, skončily tam licenční poplatky. V současné době, jestli to tedy mám úplně dobře, ve dvou zemích Evropské unie se platí vyloženě daň z médií, která je pevně stanovená, je progresivní podle výše příjmů a platí ji ti, co podávají daňové přiznání. Potom je licenční poplatek - tak jako u nás - v deseti zemích, a přitom jedna z nich už se v podstatě rozhoduje o tom, že od tohoto licencování ustoupí. Z veřejných rozpočtů, ze státního rozpočtu je v Evropě veřejnoprávní médium financováno v patnácti zemích, v naprosté většině.

Já neříkám, že by to tak mělo být. Ale mně obrovsky chybí ta diskuse, která měla na tohle téma být široká, opravdu odborná diskuse. Slyšel jsem tady něco o nějakých seminářích, o konferencích a podobně. Ale to není to, co si představuju v případě takovéto rozsáhlé a závažné novely.

Za mě v tomto stavu je prostě naprosto nepodpořitelná. A věřím, že v průběhu dalších čtení se dostaneme alespoň k nějakému vylepšení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Karla Maříková a poté pan poslanec Radovan Vích. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Koncesionářské poplatky - za mě - tak jak jsou nastaveny, jsou prostě legální zlodějina. Jen proto, že vlastníte televizi... (Reakce ministra.) To je, pane ministře. A neskákejte mi do řeči. Je to legální zlodějina. A myslí si to i občané. Jen proto, že vlastníte televizi, i když třeba Český rozhlas a Českou televizi nesledujete a neposloucháte, tak máte platit. Proč se Česká televize a Český rozhlas zdráhá přejít na model, který funguje u veřejnoprávních médií jinde? Protože by si musela obhájit ty miliardy, které tam protékají, co na těch poplatcích dostává. A toho není absolutně schopna. Na druhou stranu si říkám, když platím koncesionářské poplatky, měla bych mít právo hovořit do financování pořadů. A o tom už tenhle kolos jménem Česká televize nehovoří.

Máme platit koncesionářské poplatky České televizi jen proto, že máme telefon či počítač! Celé je to stejné jako platit povinné ručení jen proto, že vlastníte třeba garáž. Lidé by měli platit pouze za služby, které skutečně využívají. Platby by měly odpovídat skutečnému využívání služby. To by mohlo motivovat veřejnoprávní média k poskytování kvalitnějšího obsahu, který by lidé chtěli sledovat nebo poslouchat. S rozvojem digitálních technologií a streamovacích služeb se mění i způsob, jakým lidé konzumují informace a média. Někteří lidé dávají přednost on-line obsahu před tradičním televizním a rozhlasovým vysíláním.

Česká televize a Český rozhlas by měla jako veřejnoprávní média plnit funkci veřejné služby, která přesahuje individuální využívání - například poskytují nestranné zpravodajství, vzdělávací programy, kulturní obsah a regionální vysílání, které mají širší společenský přínos; a ne bulvární pořady typu stošedesátosmičky. Nestrannost je jedním z klíčových principů, kterými by se měla řídit, aby mohla plnit svou roli ve společnosti efektivně a důvěryhodně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP