Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(23.00 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Za desáté. Poznání chování jednotlivců v lidských společnostech. Za posledních 50 let vytvořil vědecký pokrok rostoucí propast mezi veřejnými znalostmi a znalostmi vlastněnými a provozovanými dominantními elitami. Díky kybernetice, neurobiologii a aplikované psychologii tyto elity těžily ze sofistikovaného chápání chování lidských bytostí i chování lidských populací. To znamená, že mají větší kontrolu a velkou moc nad jednotlivci a hlavně populacemi jednotlivců. Vše bude dále umocněno nyní se rozvíjejícími systémy umělé inteligence, digitalizací společnosti s krmením systému umělé inteligence takzvanými big daty, které digitalizace bude produkovat. Dle mého názoru je možné, že se i díky těmto trendům blížíme k vytvoření společnosti dohledu, která eliminuje schopnosti lidstva pokračovat v dalším pokroku a adaptaci na měnící se společenské a životní podmínky. Já říkám, že to bude Orwell na steroidech. Neříkám, že se to stane. Já tvrdím, že je tady toto nebezpečí.

Navrhované změny výše uvedeného zákona jsou z tohoto pohledu jenom dalším nutným mezistupněm k realizaci aspoň některých výše uvedených kroků či metod, nelze tedy vyloučit inovativní přidání dalších metod, nebo jsem možná na některé zapomněl, které povedou k upevnění nadvlády ideologie nihilistického progresivismu skrze mediální manipulaci a ovládání mas. Ďábelské je, že si vlastní cílenou a záměrnou destrukci musí naši občané i sami financovat, aniž by mohli jakkoliv ovlivnit alokaci těchto finančních prostředků. Musím uznat, že zatím až na malá zaváhání jsou velmi úspěšní a v čase, který sleduji, se tyto jejich víceméně skryté mediální manipulace výrazně zlepšují, a to aniž by to bylo podstatným způsobem zaznamenáváno a reflektováno jejich názorovými oponenty a kritiky. A ještě se nám drze tvrdí, že jsou nezávislí a objektivní a zaručují pluralitu myšlenek.

Myslím, že se rychle blíží čas, kdy bude nutno financování veřejnoprávních médií změnit tak, aby byla naplněna výše uvedená litera zmíněných mediálních zákonů a případně je přizpůsobit nové digitalizované době individuálního masového šmírování a ovládání naší populace prostřednictvím zahraničních korporací nebo mocností, tedy hlavně přistoupit k zajištění plurality a objektivity informací za účelem hájení národních zájmů našich obyvatel, nikoliv zahraničních zájmů a zájmů nadnárodních korporací, a využít médií a digitálních technologií, nikoliv k ohlupování naší populace, zejména dětí a mládeže, ale k sofistikovanému individualizovanému vzdělávání a případně i zábavě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane poslanče, a poprosím dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Karel Sládeček.

A využiji ještě pro omluvy. Paní poslankyně Adámková od 22.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kubíček od 20 z pracovních důvodů, pan poslanec Síla od 19.15 do 20.30 z pracovních důvodů, pan premiér Fiala celý jednací den z pracovních důvodů a pan vicepremiér Rakušan od 20 z pracovních důvodů. A máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, Česká televize bude letos hospodařit s rozpočtem 7,95 miliardy korun, což je o 570 milionů víc než loni. Hospodaření tohoto superpodniku je nicméně zahaleno temnotou. Generální ředitel je de facto jediným pánem nad veškerými financemi. To je v evropských poměrech naprosto ojedinělé. Nikdo nezná například platy a odměny moderátorů, přestože se na ně skládají všichni občané platící koncesionářské poplatky.

Nyní vláda navrhuje zvýšení poplatku za Českou televizi o 15 a Českého rozhlasu o 10 korun. Vláda zvyšuje koncesionářské poplatky v době, kdy energie a potraviny zdražují extrémním tempem a zhruba půl milionu občanů žije na hranici chudoby. Nově dojde k navázání poplatku na vyúčtování mobilního telefonu nebo domácího internetu. Ve výsledku dojde k tomu, že koncesionářský poplatek bude muset hradit mnohem větší počet lidí. Řada mladých lidí dnes nevlastní televizi, a to, že většina lidí vlastní mobilní telefon s připojením k internetu, neznamená, že by všichni majitelé mobilních telefonů měli přispívat na propagandistickou televizi. Dle zákona o České televizi je jedním z hlavních úkolů České televize, a mnohokrát již to dnes zaznělo, poskytování objektivních, ověřených, vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů, což se neděje ani náhodou. Někteří moderátoři České televize jsou zaujatí vůči opozičním stranám a mnozí to i špatně skrývají. Česká televize dlouhodobě neplní své hlavní úkoly, její vysílání je neobjektivní, nevyvážené, zkreslené a často i lživé, proto je její důvěryhodnost na historicky nejnižší úrovni, a já nemohu tento návrh podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a poprosím dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Stanislav Berkovec. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, přeju - nevím, jestli příjemný večer, je 23.07 - příjemnou předpůlnoc v mezích možností. Vážený pane ministře, vy jste mluvil ve svém úvodním projevu také o tom, že tato novela by měla pomoci větší nezávislosti České televize. Já teď s dovolením, vážené kolegyně a vážení kolegové, jen přečtu krátké části z preambule, z morálního kodexu České televize a pak uvedu několik příkladů, ale záleží na vás. Posuďte sami, zda byl, nebo nebyl porušen tento morální kodex.

Takže článek 22 střet zájmů, podle pořadové sazby odst. 22.4. Zneužití prostředků České televize k osobním nebo skupinovým zájmům není dovoleno. Myslím, že jsme to zažili všichni, a také v přímém přenosu jsme to zažili na České televizi a byly to demonstrace, které svolávalo sdružení Milion chvilek, byly to často demonstrace nebo většinou demonstrace proti našemu hnutí nebo proti tomu, co děláme nebo neděláme. Zkuste si někdy zjistit, kolik stojí hodina vysílání přenosového vozu SNG. Byla tam aktivizace diváků, téměř pozvánky, byly tam reportážní štáby. Bylo to opravdu velmi bohaté zpravodajství a bohaté také na výdaje. A v kontrapunktu k tomu určitě jsme všichni zažili také demonstrace například proti tomu, že důchodcům byla odebrána valorizace důchodů. Mimochodem, podle mě tam také docházelo ke zkreslování počtu demonstrujících, protože ze své zkušenosti, moderoval se mnoho akcí, kde byly desítky tisíc lidí, a prostě každý, kdo se v tom pohybuje, tak ví, že plný Václavák je zhruba 100 tisíc lidí. Ale to je jenom malá odbočka. Ty přímé přenosy měly nějaký průběh, nějakou filozofii, docházelo i k dehonestaci vedoucích pracovníků ve vysokém školství. Tak to je ten první příklad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP