Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(23.10 hodin)
(pokračuje Stanislav Berkovec)

Druhý článek, opět 22 střet, zájmů podle pořadové sazby 22.1. Střet zájmů zaměstnanců a externích spolupracovníků České televize je nepřípustný. Teď nějakou část vynechám, protože opravdu nechci být rozvleklý. A pokračuji. Pochyby o nestrannosti nebo předpojatosti vznikají zejména, když určitá osoba je nebo byla spojena se subjektem, o němž má být informováno rodinným, přátelským, pracovním, členským, smluvním nebo konfliktním poměrem. Případně od takového subjektu přijímá nebo přijímala určité výhody či požitky nebo se jinak účastnila jeho činnosti. A ještě pokračuji, odst. 22.6. Spolupráce zaměstnanců České televize s jinými médii podléhá předchozímu písemnému souhlasu nadřízeného, který může udělit souhlas za předpokladu, že tato činnost nenaruší povinnosti a závazky, které zaměstnancům vyplývají ze zaměstnání v České televizi, a nevytvoří dojem, že konkrétní zaměstnanec je spojen s určitými politickými nebo náboženskými názory či obchodními zájmy.

A teď opět střih, takový poměr ostrý. 20. duben letošního roku, Národní rozvojový den, pořadatelem je Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, místo konání Černínský palác, zahájení moderuje moderátorka České televize Jana Peroutková a první debatní panel také moderuje moderátorka České televize Jana Peroutková. A opět střih do 24. dubna, kdy 25. dubna napsal Ondřej Najman (?) v In medias res, tedy k jádru věci. Ve středu 24. dubna odpoledne proběhla ve Sněmovně konference Svoboda projevu a boj s dezinformacemi. Spolupořádal ji Institut pro politiku a společnost pod záštitou poslance za ANO Patrika Nachera. Jeden z panelů měla podle pozvánky uvádět moderátorka České televize Irena Krcháková. Neuváděla. Respektive uváděla, ale u jejího jména chyběla zmínka o České televizi. Ta se mezitím s Krchákovou dohodla na ukončení veškeré spolupráce.

Děkuji za vaši vzácnou pozornost zejména v této noční hodině.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane poslanče, a poprosím pana poslance Jiřího Maška.

 

Poslanec Jiří Mašek: Dobrý večer všem, vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já to vezmu trošičku jinak a odrazím se, už to tady dneska v krátkosti také bylo, ale odrazím se od materiálu, který se jmenuje Kodex České televize, zásady naplňování veřejné služby v oblasti televizního vysílání. Je to už poměrně vousatý materiál, který byl vytvořen v roce 2003. Je pravda, že v roce 2003 jsem se v politice nepohyboval a tyhle ty věci jsem tak detailně nesledoval a možná v tom roce 2003 ten Kodex platil a možná se podle toho Kodexu pracovníci České televize řídili. Dovolím si tady ocitovat z některých článků tohoto Kodexu, odkázat na ně, a abychom se nad nimi trošku zamysleli.

Článek 3. Poplatník televizního poplatku, otevřený vztah. Česká televize je poplatníkům televizních poplatků zavázána nakládat s poukázanými prostředky a ostatní majetkem s péčí řádného hospodáře. Já si myslím, že už tohleto je trošku problém, když si vzpomenu, jak jsme tady schvalovali vždycky zprávy tři roky staré o činnosti České televize, o tom hospodaření to nikdy moc nějak do detailu nebylo. A jestli mám dobré informace, tak v poslední době žádný kontrolní orgán Českou televizi nenavštívil, například na úrovni NKÚ, abychom se vlastně dozvěděli, jaká je startovací linie před tím, než tam přidáme nějaké peníze, respektive poplatníci podle toho navrhovaného zákona. A myslím si, že tohle to je docela zásadní, že by se ta startovací linie měla umět pojmenovat, měly by se umět pojmenovat rezervy, měly by se umět pojmenovat možnosti nějakého zlepšení ekonomizace chodu té televize a podobně. A potom teprve tam lopatou přihazovat peníze daňových poplatníků.

Česká televize - to je pořád článek 3/2 - Česká televize poskytne každé fyzické nebo právnické osobě na požádání pravdivé informace vážící se k právům a povinnostem platit televizní poplatek. Nevím, jestli se tohleto děje, jestli tam ty dotazy chodí a jakým způsobem Česká televize odpovídá. 3/3 Česká televize na vyžádání informace o hospodaření poskytne, o hospodaření s těmi televizními poplatky, čili s těmi vybranými miliardami. Opět nevím, jestli tam ty dotazy poplatníků chodí a v jaké formě je na ně odpovídáno. Ale v tom roce 2003 to někdo do toho Kodexu dal a ten Kodex by měl platit.

Článek 5. Péče o informace ve zpravodajství a aktuální publicistice. 5/1. Prvořadým úkolem České televize je zprostředkovávat informace ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech. Divákům poskytuje informace důležité pro jejich všestrannou orientaci a svobodné utváření názoru. Myslím si, že už tento bod je trošičku diskutabilní a je tam také uvedeno, že významnou roli tam hraje regionální zpravodajství. To nechci posuzovat, vím, že regionální zpravodajství existuje, ale v poslední době, ale je to možná moje zdání, se ten jeho rozsah, si myslím, snižuje, ale může to být jenom můj dojem.

5/6. Ve zpravodajství a aktuální publicistice Česká televize dbá na přesnost a nestrannost. No, tak s tím už mám tedy problém a myslím si, že tomu tak ve skutečnosti není. A pokud tomu tak bylo v tom roce 2003, tak si myslím, že došlo k významnému posunu v přesnosti a nestrannosti. Spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečností. Česká televize, to je 5/7, striktně rozlišuje mezi zprávou a hodnotícím soudem, komentářem. No, tak to si myslím, že ty doby jsou už úplně pryč, že to není pravda a že televize, respektive moderátoři, nerozlišují mezi zprávou a hodnotícím soudem a komentářem. Česká televize musí dokázat pro diváky jednoznačnou formou oddělit zprávu hodnotícího soudu, zvláště není přípustné směšovat zprávu a hodnotící soud v jedné větě redaktora.

Tak já mám tu čest občas do té televize jít a ze strany těch redaktorů tam nepokrytě to hodnocení zaznívá klidně i v té jedné větě a tady je napsáno v tom Kodexu, že Česká televize musí dokázat ty diváky jednoznačnou formou pro ně oddělit zprávu od hodnotícího soudu. Čili když musí, jak by to tak mělo být. Jsem přesvědčen, že tomu tak v mnoha případech opravdu není. Pak je to otázka možná zamlčení některých důležitých informací nebo potlačení jejich podstatných aspektů a vždy by to mělo být hrubým porušením v tomto případě. A já aspoň z toho mám ten dojem, že ne vždy je nám ukázána realita třeba z obou stran. Například konflikt v Gaze, konflikt na Ukrajině a řada dalších věcí, kde naprosto objektivně podat jenom ověřené informace třeba bez komentáře. A to je v řadě případů tohle chybí. 5/14. Redaktoři České televize si musí při vystupování ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc názor. No, to si myslím, pane ministře, že tedy oni ten názor ukazují a tady ho podle toho kodexu ukazovat v rámci těch pořadů nemají.

Článek 6. Diskusní pořady a pluralita. Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. 6/2. Časový prostor, který je dán jednotlivým politickým stranám a hnutím, musí být ve svém celku vyvážený. A tady bych chtěl poukázat například na zkušenost s Českou televizí teď v těch pořadech před evropskými volbami, kde to bylo takovým způsobem vyvážené, že zástupci koaličních stran tam byli třeba v poměru k opozičním lpět ku dvěma. Bylo to tady opakovaně kritizované, ale viděli jsme to všichni. Takže z hlediska Kodexu České televize je to jasné porušení toho kodexu. Mluví se o tom, pokud to nebude vyrovnané, mělo by to být aspoň přibližně vyrovnané. A jestli tedy přibližně vyrovnaný je poměr dva ku pěti, nevím. Takže z mého pohledu porušení kodexu.

6/3. V diskusích na politická a společenská témata musí Česká televize zajistit vedle politiků také účast široké škály odborníků - ano, ti se tam recyklují - novinářů, osobností občanského života, ale i řadových občanů. Já jsem nepamatuju, že bych viděl nějaký diskusní pořad, třeba za účasti politiků, novinářů, odborníků, že by tam někde taky byl řadový občan se svým názorem. Ten mně tam chybí, zřejmě z toho vypadl, ale tady v tom kodexu se to píše, že by tam měl být, a i ten řadový občan nezatížený nějakou politiku by měl mít možnost v České televizi, veřejnoprávním médiu, respektive v Českém rozhlase, vyjádřit svůj názor.***




Přihlásit/registrovat se do ISP