Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale předtím by tomu mělo předcházet všechno to, co jsem zde říkal, ale to bohužel neproběhlo. A místo toho je to opět to přezíravé rozhodnutí, funkcionářské rozhodnutí od stolu. Prostě a jednoduše zvýší se to. Zvýší se to o patnáct, resp. deset korun a bagatelizuje se ta částka. Tvrdí se líp, já nevím, kolik let se to nezvýšilo, vždyť se jedná o malé pivo měsíčně, tak prosím pěkně, držte ta ústa, co to je to malé pivo. Vůbec nejde o malé pivo, vůbec nejde o těch patnáct korun, deset korun, to jste vůbec nepochopili, o čem je tady ta diskuse. I když nutno říct, že 2,5 tisíce ročně za domácnost, beru Českou televizi, Český rozhlas, není úplně bagatelní částka pro některé domácnosti. Uvědomte si to, že tady máme po 2,5 letech této vlády o 30 až 50 % více domácností na hranici chudoby, za nás to byl milion, dneska je to 1,3 až 1,5 milionů, je to odhad. A to jsou ty, které jsou už pod hranicí chudoby a dalších přibližně 1,5 milionu domácností je těsně nad hranicí chudoby.

Jinými slovy hovoříme zde o třech milionech domácností, které to opravdu nemají jednoduché. Musí zvládnout zaplatit byt, zaplatit energie, které u nás máme nejvyšší z celé Evropské unie, díky nezvládnuté energetické politice této vlády, musí zaplatit odpady, musí zaplatit vše, co si musí běžná domácnost pořizovat. A teď tedy co měsíc další drobné malé zvýšení a tak dále. Ono se to nezdá, ale opakovaně říkám, 2,5 tisíce ročně pro domácnost nemusí být úplně marginální věc. Navíc ten způsob, to stanovení toho, jak se to bude platit, prostě máš ten chytrý telefon, tečka, vyřízeno, ten prostě je neakceptovatelný. U těch firem, co tady už mnohokrát padlo, pěti až stonásobek více vůči tomu základnímu poplatku. Když se podíváte, tak u těch středních firem, u těch malých firem je to 12 000, u těch velkých firem je to 250 000 korun. To nejsou úplně bagatelní částky. Ale hlavně zase prostě mně vadí ten přístup. Nekoukáš na to v práci? No logicky, co by měl jaksi v práci dělat jiného, než pracovat. Neposloucháš tam rozhlas? Pracuješ v průmyslu, u stroje? Žádná výjimka, nic prostě, smůla, budeš platit.

Já jsem poslouchal, co na to říkal pan ministr, a on vlastně to pojal trošku jinak. On říkal, ano, to asi máte pravdu, že v mnoha profesích není šance vůbec se dívat na televizi nebo poslouchat rozhlas, ale je to jakási - a to teď řeknu s troškou nadsázky - určitá sociální odpovědnost. Takhle jste to nějak nazval. To znamená, musíme si uvědomit, že ty firmy si samy musí uvědomit to, že tady veřejnoprávní média potřebujeme, tak nechť na ně něco přispějí. Nechť přispějí v rámci sociální odpovědnosti, ale pak ať je to dobrovolné a vy se snažte vytvořit prostředí, kde to bude třeba pro ně motivační. Když uděláte to, že tu částku jim dáte dvojnásobně do odpisu, tak si dovedu představit podobně jako je to třeba na vývoj, že velké množství firem si uvědomí tu svojí sociální odpovědnost a řekne si: Ano, já bych do toho šel a učiní tak. Vy jste neudělali nic jiného, než že jste na ně navalili další daň. A tady prosím pěkně se nepřetlačujme, co je poplatek, co je daň, protože daň, resp. poplatek je podle daňového řádu podle § 2 jednoznačně daní.

Svazy, asociace, komory a tak dál, jejich připomínky, nezájem. Prostě my jsme se tak rozhodli, tečka. Co mi tam ještě vadí, já už jsem to tady zmínil, je ten valorizační mechanismus. Opět, já rozumím, o co vám jde, ale pak už si tedy jednou provždy řekněme, jestli se bude v té veřejné sféře takhle aplikovat, nebo nebude. Protože vy to máte tak, že někde ho aplikujete, někde ho neaplikujete. Tam, kde se vám to hodí, automaticky dáte valorizaci podle inflace, tam, kde se vám to nehodí, tak dokonce se nebojíte změnit zákon jenom proto, aby vám to vyšlo. Ano, hovořím o důchodcích. Tam z důvodu toho, že jste nechtěli zvyšovat důchodcům jejich zákonný důchod, zákonem definovaný důchod podle valorizace, no tak jste se rozhodli tu valorizace zákonem změnit, ty parametry té valorizace, protože jste tvrdili, že je příliš vysoká inflace, takže se to změní. U církevních restituentů jste to neudělali. Církevní restituenti dostali za rok navíc, resp. za půl rok někde okolo tuším osmi miliard korun. Proč? No protože se jim to počítalo podle valorizace. Kdysi se tam dalo to, že se jim to bude podle inflace zvyšovat.

Takže důchodcům jste to nenechali, těm jste to sebrali, církevním restituentům jste to nechali a Česká televize a Český rozhlas opět zavádíte automatickou valorizaci. Tak buď všichni, anebo nikdo. To si myslím, že je fér. A kdybyste takhle postupovali, tak poté ano, můžeme se přít, jestli je to dobře nebo špatně, ale aspoň to dělá náznak toho, že to děláte spravedlivě. Takhle to děláte tak, jak vám to vyhovuje. Stejně tak, nepletu-li se, pane ministře kultury, jste ještě nedávno tvrdil, že se poplatky nezvýší. Ale na to jsme si už nějakým způsobem zvykli. Tvrdili jste, že nezvýšíte daně, prásk, zvýšili jste všechny daně. Pan premiér Fiala tvrdil, že nezvýší věk odchodu do důchodu, to bylo na konci roku 2022, teď se za to staví. Ještě v roce 2020 se jaksi posmíval korespondenční volbě, myslím si, že správně, kdy tvrdil, že to je sociální inženýring, tak dneska pro to zvedá ruku. Auta na spalovací motory jste tvrdili, že rovněž nedopustíte, rovněž jste hlasovali pro a teď je to podobné nebo stejné u koncesionářských poplatků.

Ale to už je o jiných příbězích. Nechť z toho si udělá každý z voličů svůj závěr. Já udělám závěr ještě v jedné věci, a to je v dalším textu, který jste do toho protlačili podle návrhu Pirátů. Kdy tedy - a to teď zjednoduším trošku, tvrdíte, že Česká televize a Český rozhlas by se měly stát nástrojem pro potírání dezinformací. Ne. Já s tímhletím fakt nesouhlasím. Veřejnoprávní média - Česká televize, Český rozhlas, mají být nástrojem pro šíření objektivních a vyvážených informací. Tečka. Nic víc za tím nehledejme. Nehledě na nějaké osobní preference redaktorů, různých lobbistů a tak dále, moderátorů. Já bych tímto opakovaně v této věci žádal vládu - já už jsem to tady říkal v úterý a říkal jsem to dostatečně důrazně, aby přestala zneužívat takzvaný - já říkám takzvaný boj proti dezinformacím k posilování svých vlastních pozic. Bezskrupulentně zneužíváte válku tím, že každého, kdo s vámi nesouhlasí, označíte jako proruského kolaboranta. Zneužíváte nově vytvořené vládní komunikační týmy. A opět jsme u toho Ruska, kdo si dovolí někoho nazvat cenzorem, hlavního komunikéra, prásk, kremelský kolaborant.

To jsme už úplně zešíleli proboha? To přece nemůžeme myslet vážně. A nyní vyhrožujete, že tedy zapojíte ještě do vaší svaté války média. Já vám totiž nevěřím, vážená vládo, nevěřím vám, že v tomhletom vám jde o dobro. A popravdě řečeno, nejsem to já jediný, kdo vám v tomhletom nevěří. Pokud jste viděli včerejší výsledky OECD, tak jste nejméně důvěryhodnou vládou ze všech zemí OECD. Prosím, mějte to na paměti přitom, když nastavujete takhle citlivé zákony. Díky. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní faktické poznámky, nejdříve pan poslanec Lacina, který se hlásí s faktickou, následuje pan ministr Baxa. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji pěkně. Já budu reagovat jenom na velmi úzkou část projevu pana poslance Havlíčka, protože on to vzal tak od Šumavy k Tatrám velmi komplexně, to by asi na to nevystačil čas. Já jenom dvě takové stručné poznámky. Jednak k těm investigativním pořadům, o kterých jste mluvil. Ony už nejsou v těch komerčních televizích, protože jsou drahé a ty komerční televize si tím způsobují spoustu potíží. Takže Na vlastní oči už neexistují, Fakta neexistují, už jsou jenom Reportéři v České televizi. Tam právě ta Česká televize hraje tu nezaměnitelnou roli. To je velmi důležitý detail.

Potom jsem ještě chtěl říci, že my se nenacházíme v žádném bodě zlomu, kdybychom ze dne na den museli definovat smysl (nesrozumitelné) veřejné služby. Ten smysl se definuje průběžně v těch třiceti letech jejich existence v tomto institucionálním nastavení, to znamená z první poloviny devadesátých let. Čili my teď nemusíme všechno redefinovat, stavět od začátku na konec. Je to prostě jenom tak, že ten poplatek, který pro Českou televizi v roce 2008 znamenal 135 korun, tak dneska znamená fakticky 57 korun, a my se tu situaci snažíme pouze narovnat do toho původního pořádku a stavu. Tak s dovolením tyto dvě zkušenosti.

A pak ještě ta třetí, jak jste říkal, že vy prosazujete ty poplatky, resp. financování ze státního rozpočtu a že to je trend, který teď funguje v Evropě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP