Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Jan Lacina)

No, kudy my vyjedeme s mediálním výborem nebo s kulturním výborem do Evropy - to bylo Španělsko, Itálie, Slovensko - tak nám říkají všichni novináři - nedělejte to, proboha, je to nevratný proces a uděláte si z veřejné televize televizi vládní. Je to obrovská chyba, které jsme se dopustili, nenásledujte tuto chybu. Tak promiňte za tuto poznámku, co jsem ještě chtěl učinit a už se k tomu dneska asi dál vyjadřovat nebudu. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan ministr Baxa, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já si dovolím reagovat na úplnou drobnost, ale považuji za podstatné to tady říci. Drobnost v tom, co řekl pan místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Já, pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, zásadně nepoužívám jakákoliv přirovnání ohledně výše koncesionářského poplatku nebo přirovnání k tomu, o kolik je to navýšení.

Nevím, kdo tady z těch řečníků hovořil o tom, že je to cena jednoho piva, jogurtu, nevím. Já si myslím, že to není třeba používat pro tento návrh. Zásadně říkám, že navýšení rozhlasového a televizního poplatku o 15 u televizního a 10 u rozhlasového je únosné. Za tím si stojím. Myslím si, že takto to opravdu je.

Stejně tak mám za to, že pokud tento náš návrh zavede poplatkovou povinnost pro domácnosti, které disponují přístroji schopnými produkovat televizní nebo rozhlasové vysílání, tak ta částka v součtu 205 korun je stále únosná a znovu si za tím stojím, že takto tady ten fakt je. Poprosím ale, abyste minimálně mě nespojoval s tím, že

používám nějaká přirovnání o pivu, jogurtu či něčem takovém. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy paní poslankyně Peštová, následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem chtěla zareagovat na pana poslance Lacinu. Když tady zmínil ty Reportéry, tak jsem si takhle dala jen tak do vyhledávače rychle Reportéři a Čapí hnízdo. To je: Důkaz v kauze Čapí hnízdo. Kde soud chyboval, když osvobodil Andreje Babiše? Takhle můžu pokračovat jednou upoutávkou za druhou na Reportérech. Ale že bych tam viděla nějaký Dozimetr. Půjčil telefon dětem, předtím si myslel, že ho nemá, pak zjistil, že ho má. Takové tam nejsou. Takže bych o těch Reportérech tady moc nemluvila, protože za mě to opravdu nejsou vyvážené reportáže. Kdyby byly vyvážené, tak je to 1:1, ale tohle to je 10:0. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan místopředseda Havlíček, následuje pan poslanec Nacher, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Díky za reakci, pane poslanče Lacino, prostřednictvím paní předsedající. Přece nemůžeme říct to, že když privátní televize nebo jiná média nebudou tolik točit investigativní pořady, tak že to je přesně teď ta pozice pro veřejnoprávní média. To přece nemůžeme myslet takhle úplně vážně. Jinde ve světě to dělají. Prostě se tady nemůžeme se dívat na to, že oni méně, tak my o to více. Ta diskuze byla někde úplně jinde, pane poslanče.

Vy jste zde včera říkal, že v těch privátních to může být ovlivněno majitelem. Já vám dokonce dávám za pravdu. Může to být ovlivněno jedním, tak druhý ať udělá něco jiného a tak dále, to je trh. Já vám jenom tvrdím, že v tom veřejněprávním to může být také ovlivněno nejen majitelem, ale nějakým šéfredaktorem nebo šéfem publicistiky nebo tím, kdo o tom rozhoduje. Ukázal jsem to na těch Reportérech, které jste tady říkal. Vždyť tam mnoho let - nevím, jak dlouho tam pan Wollner byl - přece všichni víme velmi dobře, že to ovlivňoval svým názorem zásadním způsobem. Takže netvařme se, že veřejnoprávní to tady vyřeší, a ta privátní že by to nezvládla. Čímž netvrdím, že v těch privátních teď možná těch pořadů je méně, ale to je trh, o tom ať se někdo rozhoduje.

Co se týká té redefinice. No, já jsem neviděl žádnou zásadní redefinici. Vidím jenom to, že programů přibývá a že nikdo nemá odvahu si stoupnout a říct, co je nezastupitelné. Jinými slovy, kde je ta role nezastupitelná v tom veřejnoprávním médiu, a co už je možné vysílat někde jinde, a u čeho by se nestalo vůbec nic, kdyby se to vysílalo někde jinde. To je podle mého názoru ten, nechci říct přímo, revoluční přístup, ale přístup odpovídající době, mimo jiné i z těch důvodů, co jsem tady říkal. To znamená obrovské množství podcastů, digitalizace, nevím, co všechno. Tahleta diskuze mně tady chybí. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Díky za dodržení času. Nyní pan poslanec Nacher, následuje pan ministr Baxa. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych chtěl říct ještě jednu věc, kterou jsme si ještě tady nevyjasnili. Mně tam vadí od vás ta nekonzistentnost. Vy u korespondenční volby argumentujete, že to platí ve většině zemí, tady naopak platí ve většině zemí, že veřejnoprávní televize nejsou placené z koncesionářských poplatků. Přesto to tady hájíte. To mi dohromady moc nejde. My říkáme, že bychom to hradili nějakým jiným způsobem, vy se tomu bráníte i přesto, že to takhle funguje v řadě zemí. To je jedna poznámka.

Druhá. Myslím si, že je docela užitečná ta debata. Já jsem vám tady včera říkal příklad. Řekl jsem tady ping-pong, někdo se mi ozval s těmi společenskými tanci. Teď se mi někdo ozval, kdo žije ve Finsku. Říká, že tam veřejnoprávní televize YLE - tak nějak se to jmenuje, YLE, nevím, jestli to čtu dobře - tak tam třeba je přísný zákaz novinářům říkat svoje názory na sociálních sítích a vyjadřovat se k politikům, jinak by druhý den vůbec nepracovali. To třeba u nás vůbec není. To je prostě to, na co my narážíme. My tam pak tu nezávislost, neutralitu nevidíme. Takže když už tedy chceme jít cestou některých veřejnoprávních televizí na západ od našich hranic, tak bychom měli respektovat a dodržovat i tahle pravidla. To se tady úplně utrhlo ze řetězu.

Poslední poznámka. Právě proto, že je užitečná debata, tak mě hrozně mrzí ten pevný čas pro hlasování. Tady musím tedy říct, že vy fakt přitvrzujete. Protože když jste to udělali poprvé, tak jste to nejprve omezili na dvakrát 10 minut. Pak vám to přišlo furt dlouhé, tak jste dali pevný čas. Potom jste dali pevný čas po projednání po týdnu nebo po 14 dnech. No, a dneska jste vlastně trhli rekord, že včera se začalo v devět a dneska v devět už je návrh na pevný čas poté, co jsou tam jenom dva poslední poslanci. To mně přijde jako neuctivé vzhledem k té debatě, která se k tomu vede a jak je důležitá. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan ministr Baxa, následuje pan poslanec Brož. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Jenom krátce. Já jsem původně chtěl reagovat ještě na to, co zde říkal pan místopředseda Poslanecké sněmovny Havlíček ohledně toho, že není odvaha vést debatu. Já si myslím, že to určitě takto není a že naopak ta potřeba je velká. Ale teď v reakci na to, co říkal pan předseda výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher. Myslím, že léta letoucí tady byla debata o roli médií veřejné služby zanedbaná z různých důvodů.

Já jsem ve Sněmovně relativně krátce, ale jak už jsem zmiňoval ve svém větším odpoledním projevu v reakci na vystoupení pana předsedy Nachera, tak vlastně poslední velká legislativní změna zákonů, které upravují mediální prostředí, se odehrála na přelomu nultých a desátých let v souvislosti s digitalizací. Od té doby - nevím, možná Honza Jakob a další poslanci jsou větší znalci - vlastně nevím, že by se tady nějaká větší debata o roli veřejnoprávních médií vedla, přestože ta debata je zcela legitimní.

Řada médií veřejné služby na západ od nás má mnohem pokročilejší podobu smluvních vztahů mezi jimi a různými úrovněmi veřejné správy. Ve Spolkové republice Německo mají média veřejné služby smlouvy s vládami spolkových zemí. Ve Velké Británii je to slavná Charter BBC. Takže debata se tam vede.

My teď tím návrhem, který vřazuje povinnost uzavírat memoranda, minimálně vytváříme prostor k tomu, aby bylo další prostředí, kde se tato debata vede. Já si myslím, že role veřejnoprávních médií je definována zákonem a kodexem dobře. Vyžaduje to nějakou podrobnější diskusi a tu teď chceme otevřít přímo prostřednictvím zákona.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Brož, následuje pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já tu debatu hrozně oceňuji a vítám, akorát si myslím, že opravdu měla přijít trošku dřív. Speciálně k těm zahraničním zkušenostem, jak pan kolega Lacina tady o tom mluvil, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Pořád si říkáme - on nám někdo řekl, někdo z nějakých médií někde ve světě. Třeba to, co tady padlo, to Španělsko. Ono třeba Španělsko má sice z veřejného rozpočtu, ale má tam kombinaci, protože na ta veřejnoprávní média ještě přispívají telekomunikační společnosti, soukromá rádia, soukromá televize. Je to tedy bráno jako poplatek za využívání vln toho prostoru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP