Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.00 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

A potom ještě k tomu by se dalo, pokud by přišla nějaká opravdu podrobná analýza zahraničních zkušeností, tak i tam, kde jsou ty veřejné rozpočty nebo i ty licence, tak jsou nejrůznější ochranné mechanismy, které chrání tu veřejnoprávnost. Takže já vůbec nevím, proč se tomuhletomu bráníme a proč se víc nechceme otevřít zkušenostem ze zahraničí. A faktem je, že ne že by ty, které zavedly veřejnoprávní financování z veřejných rozpočtů, od toho chtěly ustoupit, ale naopak třeba ještě Irsko vyhlásilo, že od licenčních poplatků ustupuje a bude to řešit jiným způsobem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Nacher. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Děkuji za tu rozpravu. A mně se líbí ta slova pana ministra, jenom je to v rozporu s tím pevným hlasováním. Protože jednak za prvé tady se ta debata, byť ne tak intenzivně, vedla. Já si pamatuju, že Aleš Juchelka pořádal nějaké semináře jak v minulém volebním období, tak v tomto. Ale on je přihlášen, předpokládám, že si to asi popíše sám. A jednak jak vidíte, tak je to docela důležitou součástí vlastně toho návrhu. Protože my říkáme, a nejenom my, i ta odborná veřejnost, nejprve je potřeba definovat tu veřejnoprávní službu, to, co by to mělo naplňovat. Třeba už jenom téma sportu vyvolává velkou debatu tady, co tedy by Česká televize měla vysílat, jestli ty populární sporty nebo naopak ty méně populární. Přece o tom to je. Ale když už tady máme ten návrh, takže jdeme jako opačně, tak aspoň paralelně s tím by se mohla vést ta debata.

Takže moje představa... Takhle: předpokládám, kdyby se naplnila slova ministra, tak by to bylo tak, že my teď vedeme debatu, to by asi do dvou neskončilo, protože jsme toho všichni plní, ve dvě by to skončilo, první čtení by pokračovalo potom na další schůzi, dál by se vedla debata. A to je přesně to, co vy potřebujete. To je ta diskuse o veřejnoprávní službě. Nikoliv že se to prostě utne. Takže vlastně ta zpětná vazba je vám jedno. (Reakce ministra). Třeba ne vám, ale možná koalici. A pak se ta debata nevede. Pak se to prostě fyzicky prohlasuje v tu jednu hodinu úplně na sílu. A to mně přijde, že prostě poškodí celou tu věc, protože pak už je druhé čtení, pak už budete říkat, že to spěchá, aby se to stihlo od 1. ledna. Jsou tam nějaké pozměňovací návrhy a tak dále. Za mě prostě pevný čas hlasování po pouhém jednom dni debaty je příliš striktní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné poledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. V současné době jsme vyčerpali všechny faktické poznámky. Mám zde dvě přednostní práva. Jako první vystoupí pan místopředseda Aleš Juchelka, potom pan ministr Šalomoun. Máte slovo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, pane předsedající. Tak já se budu vracet i k tomu, co tady dnes zaznělo. Je opravdu skandální, že jste dali po jednom dni pevný čas na hlasování. Nerozumím tomu, proč vládní koalice na to tak strašně spěchá, proč se to nedá posunout, že bychom to diskutovali delší dobu a klidně i na podzim. Opravdu tomu nerozumím. Debata o veřejnoprávních médiích se vedla, pane ministře, vy jste na těch seminářích bohužel chyběl, omluvil jste se mi. Já jsem je vedl v minulém volebním období i v tomto volebním období. Byl jsem i na vašem semináři, který byl mimo Sněmovnu, a tam se taktéž debata vedla.

Co se týká vládní nebo nevládní televize kvůli financování z rozpočtu, což navrhujeme my, protože je to trendem v Evropě a ten trend na placení rozhlasových a televizních poplatků končí, to je prostě jasné. Devatenáct zemí Evropské unie už neplatí veřejná média nebo média veřejné služby z poplatků, ale nějakým způsobem jinak, a deset států v Evropské unii nebo devět to platí ze státního rozpočtu. Vládní televizi totiž z toho nedělá nikdo jiný než politici. My, když jsme byli v minulém volebním období u vlády, tak jsme neměnili ani řádku v žádném mediálním zákonu, nic, naopak jsme pomáhali veřejnoprávním médiím tím, že exministryně financí Alena Schillerová odpustila placení DPH a vyjednala to v Evropské komisi proto, aby mohly být peníze na digitalizaci a pro veřejnoprávní média. To, že z toho děláte vládní televizi, tak to je vaše věc. Z toho děláte tu televizi vy. A obecně z hlediska médií a cenzury a boje s dezinformacemi utahujete podle mě šrouby svobody tak, že to dokonce musel řešit i soud v České republice, který vám nedal - nedal - za pravdu.

Co nám tady chybí, tak je skutečně definice veřejnoprávních médií ve 21. století. Já to tady říkám opakovaně. My jsme chtěli být připuštěni k diskusi o tom zákoně. Vy jste tady na plénu, pane ministře, několikrát sliboval, říkal jste tady do tohoto mikrofonu, kde stojím já, ano, my k velké novele mediálního zákona přizveme i opoziční poslance. A nestalo se tak. Prostě jste tady normálně lhal. Takže tady toto mi opravdu vadí. Protože vy se tady skrze vaše lhaní a různé demagogické a manipulativní výroky tváříte, jak jste strašní zachránci veřejnoprávních médií jenom kvůli tomu, že chceme jiné financování, a vy navýšit pouze koncesionářské poplatky, ale opak je pravdou.

A teď to znovu tady zopakuji. Vy jste totiž v tomto volebním období udělali jednu velmi zásadní věc, která tady nebyla 30 let po sametové revoluci. Vy jste personálie volili veřejně, a ne tajně. Nejdříve, a to říkám pro všechny, aby to bylo jasné, v tajné volbě mělo být zvoleno pět nových radních, to znamená kontrolorů České televize. To se ale samozřejmě nepovedlo, ve Sněmovně ti radní nedostali v tajné volbě tolik hlasů, aby mohli projít. A protože jim to samozřejmě dali i někteří, nebo nedali naopak, i poslanci z vládních lavic, tak se tato koalice rozhodla, že poprvé v historii po sametové revoluci, po 30 letech, bude personálie volit ne tajnou volbou, ale veřejnou, aby si pohlídala zvednuté packy jednotlivých poslanců, protože potom by je mohla samozřejmě nádherně vydírat, že nebudou třeba na kandidátce v dalším volebním období nebo je budou nějakým způsobem jinak ostrakizovat. Toto se skutečně stalo. Oni to odhlasovali a bylo najednou pět nových radních v Radě České televize.

Proč to říkám? Protože tady toto je jasné zpolitizování médií veřejné služby touto vládou. Je to tak. Je to jasné. Já to budu říkat do konce tady tohoto volebního období, protože vy se tváříte strašně demokraticky, ale naopak vaše činy vedou pouze k tomu, že média veřejné služby oklešťujete, omezujete je, protože je jasné, jak potom ti radní budou hlasovat a komu jsou povinováni. Bohužel tak to je. A vy jste tady tuto zásadu po 30 letech porušili.

Dále, co se týká toho memoranda, já tomu rozumím, že to memorandum, a jsem rád, že tady i pan ministr jako šéf Legislativní rady vlády Šalomoun, který to tam píše, že de facto díky tomu memorandu, které podepíše politik Martin Baxa jako ministr kultury s veřejnoprávními médii, tak zpolitizovává opět média veřejné služby, a cituji tam, že Legislativní rada vlády ve své zprávě říká, že může dojít k oslabení - k oslabení - nezávislosti na moci výkonné. To je druhé zpolitizování médií veřejné služby, tady toto memorandum.

Co se týká potom samotných dezinformací, které v zákoně jsou, domnívám se, že to je úplně nadbytečná úprava. Myslím si, že už v tuto chvíli vidíme, že Český rozhlas pracuje například díky svému pořadu Ověřovna na tom, že ty dezinformace tam říká. Ale to, že to dáváte do zákona, no tak to je prostě úplně něco nevídaného. Protože vy tam automaticky říkáte, že si ty dezinformace bude muset samotná Česká televize a Český rozhlas vyhledávat proto, aby je mohly potírat, aby média veřejné služby naplnila to, co jim v tom zákoně ukládáte. A ještě navíc, pokud nebudete s tím spokojeni, tak skrze to memorandum, když se tam něco v tom memorandu nepovede, tak můžete odvolávat generální ředitele České televize a Českého rozhlasu. To je absolutně nevídané. To je prostě zpolitizování veřejnoprávních médií tady touto vládní koalicí, ať se tváří byť svobodně a demokraticky a tak dále. Prostě není to pravda. A toto mi na tom vadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP