Autorizace


(13.40 hodin)

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás ráda seznámila s velmi jemnou, drobnou úpravou, pozměňovacím návrhem, který podáváme jako skupina poslanců, který jsme nahráli dnes do systému. Jedná se v podstatě o to, že o roli partnerky, partnera, manželky, manžela, případně prezidenta, v současné době pro urychlení budu říkat první dáma, ale samozřejmě nevylučujeme, že příště, někdy v budoucnosti, to může být také první pán. Nicméně jedná se o to, že v současné době Kancelář prezidenta nemá působnost vyřizovat i korespondenční záležitosti, protokolární záležitosti a tak dále, případné tedy první dámy. A i veřejnost očekává, že tato, v rámci této role samozřejmě tato osoba vykonává spoustu svých povinností a není zajištěna tou působností Kanceláře (prezidenta) republiky. Proto velmi jednoduchou úpravou doplňuje bod do tohoto návrhu zákona, který řeší i roli partnera, partnerky, případně manžela, manželky prezidenta republiky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy nikdo další přihlášen do rozpravy není. Pokud je tomu tak, tak já rozpravu končím, obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Nikoliv, pana zastupujícího zpravodaje už tady ani nemáme, takže se neptám.

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do podrobné rozpravy je opět přihlášena paní poslankyně Lucie Potůčková. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, paní předsedající, tedy velmi krátce, protože jsem už v obecné rozpravě odůvodnila tento návrh, tuto drobnou úpravu. V rámci pozměňovacích návrhů byl tento pozměňovací návrh tedy přihlášen pod číslem 4843.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nikdo další se do podrobné rozpravy nehlásí, podrobnou rozpravu tedy končím. Je zájem o závěrečné slovo? Tentokrát také není. Takže jsme se vypořádali se vším, není ani žádný hlasovatelný návrh k tomuto bodu. A já tedy končím projednávání bodu číslo 8. Děkuji panu ministrovi i panu předsedovi výboru.

Nyní otevírám bod číslo

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony v souvislosti s potíráním domácího násilí
/sněmovní tisk 721/

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr pro legislativu Michal Šalomoun a já jej prosím, aby se opět ujal slova. Vás, kolegyně, kolegové, prosím o ztišení.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jedná se o zavedení pojmu domácího násilí do občanského zákoníku, protože s tímto pojmem pracuje asi 10 předpisů. Nicméně jeho výklad je takový poněkud kolísavý a je na místě to nějakým způsobem sjednotit. Ta definice je poměrně značně široká. A v souvislosti s touto změnou jsou navrhovány ještě nějaké další změny, jako třeba možnost vykázat někoho z obydlí, je rozšířeno z 10 na 14 dní a rovněž v některých případech, kdy je povinná mediace, tak opravdu nedává smysl, aby v případě, kdy je tam pácháno domácí násilí, aby se tady na této povinné mediaci trvalo. Takže proto je tam uvolnění tohohletoho pravidla. Jinak jsem ho podrobně představoval v prvním čtení. Děkuji za pozornost a žádám o jeho posunutí do třetího čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 721/1 a 2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka z ústavněprávního výboru, poslankyně Taťána Malá, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Ústavněprávní výbor projednal tento tisk na svém zasedání 4. září a doporučil Poslanecké sněmovně parlamentu, aby tento návrh schválila. Přijal také usnesení, kterým doporučuje schválit pozměňovací návrh, kterým se vlastně staví najisto, že bude možno přiznat účastníkům řízení, kterým je právě oběť domácího násilí, náklady řízení. A pověřil ústavněprávní výbor, mě jako předsedkyni, jako zpravodajku výboru, abych předložila usnesení Poslanecké sněmovně. Následně v systému je ještě nahrán jeden pozměňovací návrh, ke kterému se potom přihlásím v podrobné rozpravě, a ještě se přihlásím do obecné rozpravy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní prosím zpravodajku výboru pro sociální politiku, poslankyni Kláru Kocmanovou, aby nás informovala o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Výbor pro sociální politiku návrh zákona projednal dne 4. září. Nebyly podány ani osvojeny žádné pozměňovací návrhy a výbor pro sociální politiku přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně s návrhem zákona vyslovit souhlas, a zmocnil mě coby zpravodajku výboru, abych s tímto stanoviskem seznámila schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do níž se přihlásila paní zpravodajka Taťána Malá. Prosím tedy o vystoupení.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych chtěla zde odůvodnit pozměňovací návrh, který jsem nahrála do systému, který je zpracován společně s Ministerstvem spravedlnosti, a který v čl. 7, který se týká změny zákona o zvláštních řízeních soudních, je... Pardon, teď tady mám jenom špatně... Pardon, já to mám ještě tady (vrací se ke stolku zpravodajů pro jinou složku). Jedná se o upřesnění toho, kdo se může dopustit domácího násilí, a je to v čl. 1 bodu 3 v § 3021 odst. 2 písm. a). Slova, kdy "nebo kterou" se nahrazují slovy "nebo osoba, jejíž domácnost, osoba dopouštějící se domácího násilí". Jedná se o ustanovení, které vlastně má jednoznačně odstranit možné pochybnosti ohledně výkladu toho, kdo se může dopouštět domácího násilí. Byla tam vlastně uvedena nepřesnost, kdy mohlo dojít k nejednoznačnému výkladu. A tato změna jednoznačně nemění podstatu té definice, jenom formulačně zpřesňuje původní záměr předkladatele, který je vyjádřen ve zvláštní části důvodové zprávy. A jde o to, že vlastně obětí domácího násilí se může stát, tedy tím, kdo páchá to domácí násilí, se může stát osoba, která pravidelně navštěvuje domácnost osoby, která se toho domácího násilí dopouští. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní se přihlásil s přednostním právem pana předseda Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych, vážení přítomní, já bych vzhledem k tomu tempu, které jsme teď nastolili, velmi nezvyklému na naše poměry, tak já bych si vzal přestávku na poradu našeho klubu do 14 hodin, čímž vám v podstatě nepřímo sděluji, že si myslím, že dnešní jednání by tím pádem asi skončilo. (Oživení a smích v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře (směje se). Tak já to samozřejmě musím respektovat. Je tady tedy požadavek na jednání klubu, na pauzu jednání klubu KDU-ČSL, a to v délce trvání 13 minut nebo 12 minut, v tuto chvíli totiž do 14.00. A tak, jak již pan předseda avizoval, jednání dnes ve 14 hodin má i končit. Tudíž já tímto vlastně v přerušeném bodu 32 mám jenom sdělení, že přerušuji od 14 hodin, tedy po uplynutí pauzy na jednání klubu KDU-ČSL, 112. schůzi do zítřka, čtvrtka 12. září do 9 hodin. A také připomínám členům organizačního výboru, že schůze organizačního výboru se bude konat tedy v těch 14 hodin tak, jak je výbor svolán. Přeji hezké odpoledne.

(Jednání skončilo v 13.49 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP