Autorizace


(13.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji. Tak prosím tedy. Nyní obecnou rozpravu, tuto otevírám. Paní předsedkyně se hlásí do rozpravy? Ano? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já vás poprosím, já bych si vzala tři minuty, protože my tady řešíme nějakou problematiku kolem tohoto tisku, takže tři minuty pauzu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Takže tři minuty pauzu na jednání vašeho klubu, ano. Vyhlašuji tedy pauzu v délce trvání tří minut do 13.33.

(Jednání přerušeno od 13.30 do 13.33 hodin.)

Tak pauza vypršela, vracíme se tedy k projednávanému bodu a jsme v obecné rozpravě. Já ještě načtu došlou omluvu. Pan ministr válek se omlouvá od 11.30 do 12.30 a následně od 12.30 z pracovních důvodů.

S přednostním právem se do rozpravy přihlásil pan předseda Michálek, prosím tedy, aby se ujal slova.

 

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl navrhnout přerušení tohoto bodu do pátku, a to z toho důvodu, že nás kolega Radek Vondráček požádal o to, aby se mohlo opoziční hnutí ANO podívat ještě podrobněji na problematiku pozbývání diplomatické hodnosti, případně předložit pozměňovací návrh v této záležitosti. Já jsem to konzultoval s panem ministrem a ten je ochoten v tomto vyjít vstříc. Takže jenom bych chtěl poprosit, jestli bychom mohli případně do budoucna, když je poměrně dost velké množství času na to se připravit na ty zákony, tak to případně signalizovat o něco dříve než zrovna na tom probíhajícím jednání, ale myslím si, že by bylo tedy vhodné to do pátku přerušit a ten prostor v rámci vstřícných vztahů mezi opozicí a koalicí vytvořit aspoň pro uplatnění toho návrhu. Děkuji, takže navrhuji přerušení do pátku

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já ještě upřesním, protože v pátek jsou už pevně zařazené tři body, jak tedy projednávání zákona o veřejném ochránci práv, tak další, jestli chceme dát i podmíněné, že to je čtvrtý bod v pátek, bylo by to vhodné. Pokud pouze takto, bez určení času, i to je možné. Já jsem chtěla jenom upozornit na to, že je tady už hned několik bodů, které jsou pevně zařazené na páteční jednání. Eviduji zájem o odhlášení všech, proto vás tedy všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Jedná se o procedurální návrh, který přednesl pan předseda Michálek, a totiž přerušení projednávání tohoto bodu, tedy novely zákona o zahraniční službě, tisk 681 v druhém čtení do pátku 13. září.

Až se ustálí počet přihlášených, tak tedy tento procedurální návrh dám hlasovat.

Počet přihlášených je ustálený, proto zahajuji hlasování o přerušení tohoto bodu a ptám se, kdo jste pro. Kdo je proti?

V hlasování padesátém devátém je přihlášeno 102 přítomných, pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

A já tedy konstatuji, že jsme přerušili projednávání bodu číslo 14 do pátku 13. září. A pro tuto chvíli projednávání tohoto bodu končím, přerušuji.

Nyní tedy otevírám bod

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 653/ - druhé čtení

Jsme v druhém čtení. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr pro legislativu Michal Šalamoun. Prosím tedy, pane ministře, ujměte se slova.

 

Michal Šalamoun: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, ten návrh zákona je poměrně jednoduchý, reaguje na situaci, která je zde jednou za pět nebo deset let, a to je ta, že máme nově zvoleného prezidenta, který ještě nesloží slib, ještě se neujme funkce, nicméně už teďka vyvstává potřeba se setkávat s politickou reprezentací, novináři, představiteli cizích států a pak je asi žádoucí, aby ta stávající Kancelář prezidenta republiky poskytla zázemí již tomuto nově zvolenému prezidentu.

To je vše, děkuji za pozornost a žádám o podporu a posun do třetího čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu, usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 653/1. Prosím, aby se ujala slova zpravodajka ústavněprávního výboru poslankyně Vladimíra Lesenská. Paní poslankyni tady nevidím. Nemáte, pane kolego, místopředsedo klubu SPD, informaci, zda přijde? Ne, je omluvená. Jedná se o ústavněprávní výbor, není možné, aby pan předseda ústavněprávního výboru přednesl zprávu? Já mu ji samozřejmě ráda tady poskytnu. Musíme improvizovat a nahradit paní poslankyni, která je omluvena. Prosím tedy předsedu ústavněprávního výboru pana Vondráčka, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru, případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Poslanecká sněmovna je v tuto chvíli obětí vlastní efektivity, protože jsme postoupili dál, než jsme předpokládali. V každém případě k tomuto bodu nebyla příliš rozsáhlá debata ani na ústavněprávním výboru a my jsme přijali 5. června 2024 na naší 36. schůzi toto usnesení:

Ústavněprávní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně parlamentu, aby návrh schválila, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny a zmocňuje zpravodajku výboru, aby podala zprávu o výsledcích projednávání.

Ve zbytku mohu odkázat na to, co zde již zaznělo, žádný pozměňovací návrh nebyl ústavněprávním výborem osvojen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji, a to i za ochotu ujmout se této role. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu. Do ní je přihlášena paní poslankyně Lucie Potůčková, které tímto předávám slovo. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP