Korektura


(9.40 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ale to přece není kritická, citlivá záležitost. Pokud si objednám nebo buduji, a zvlášť v dnešní době světové kyberbezpečnosti, ohrožení ze strany východních mocností a tak dále, tak mě překvapuje, že vy jste si nejdříve něco neobjednali, pak neudělali audit, jak je to teda hotové, postavené... Rád mluvíte třeba o tom pískovišti, pane ministře, o tom sandboxu (?), že jste to neotestovali v sandboxech a pak to až nepouštěli ven do světa, a že to vlastně testujete, respektive auditujete až po spuštění? No, kroutíte hlavou, ale takhle jste mi odpověděl. Běželo to, někam se data posílala, pak se snížilo množství dat, byly tam funkcionality, které vy jste si neobjednali, ale byly tam. A přece nemůžete se mnou nesouhlasit, že takhle kritickou a zásadní věc byste neměli nejdříve zauditovat, nejdříve projít a otestovat a potom až pouštět do ostrého provozu. O tom mě nemůžete přesvědčit, že to mělo být jinak. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, ano, rozumím tomu, ani jsem nepředpokládal, že by pan ministr odpověděl na čísla těch vyhlášek, protože já jsem se samozřejmě na to připravoval, ale neočekávám, že by to měl v hlavě, je to logické.

A já bych proto využil příležitosti a poprosil kolegu Roberta Stržínka, aby to zařadil na příští podvýbor pro eGovernment, protože tam si myslím, že nám ředitel agentury může doložit jednotlivé dokumenty, jestli byly splněny všechny bezpečnostní analýzy dle daných vyhlášek a zákonů, které měly proběhnout předtím, než ta aplikace byla zpožděna. To, že tam jsou bezpečnostní problémy, na to upozornily některé bezpečnostní služby i složky. To je prostě realita. A pan ministr jasně řekl současná aplikace jsou pouze kopie dokladů. Reálná digitální identita přijde až s evropskou peněženkou. A na tu jsme měli počkat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr se hlásí do rozpravy. Než mu udělím slovo, přečtu omluvy: Bláhová Kamila se omlouvá od 15 hodin z pracovních důvodů, Kaňkovský Vít celý jednací den rodinné důvody, Potůčková Lucie bere zpět svou omluvu do 10 hodin, z ministrů se omlouvá Pavel Blažek po celý jednací den z pracovních důvodů a Marek Výborný do 9.45 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych zareagoval, vezmu to odzadu, na pana Králíčka. Rád na ten podvýbor pošlu lidi, pokud se ho nebudu moci sám zúčastnit ve věci, kterou jste zmínil. Evropská digitální peněženka, tak jak byla schválena v průběhu našeho předsednictví na úrovni sedmadvacítky a následně pak i Evropským parlamentem, je poměrně komplexnější projekt, co se týče toho, co se děje na pozadí té aplikace. eDdoklady a vlastně možnost občana mít v tuto chvíli, řekněme, státní peněženku a mít tam postupně doklady, a máme ambici tam dostat ještě OZP, nikoliv pojišťovnu, ale potvrzení o nějakém zdravotním postižení a například potvrzení o studiu, jako proof of koncept je o té uživatelské zkušenosti. Z dat, které třeba já mám k dispozici od nebo o které víme a jsou i veřejné od využívání mobilních plateb nebo karet, je vidět, že 39 % lidí, kteří platí kartou, už v tuto chvíli platí telefonem.

Já si myslím, že ten krok dopředu směrem k evropské digitální peněžence je zásadní nejenom z pohledu uživatelů, a spousta z nás má nějakou aplikaci, která je v telefonu, kam si třeba dává vstupenky nebo lístky na koncert, pokud je to možné, a pak vlastně ukazuje jen ten QR kód. Ale jde zejména o to, aby byly připraveny instituce, které pak dokážou pracovat s tím, že načtou, protože ta technologie eDokladů v momentě identifikace je totožná, jako bude po těch protokolech běhat evropská digitální peněženka, tak abychom měli prošláplou tu cestu, kdy instituce dokážou ze zařízení vyčítat ty potřebné informace - a pouze ty informace, které pro tu danou transakci jsou potřeba. Například pro ověření plnoletosti potřebujete pouze vizuální kontakt a vidět potvrzeno, že ten člověk se někdy narodil a nic víc. Proto i v eDokladech, když už je někde používáte, tak se vám objeví: přejete si sdílet tyto vybrané informace s tím, kdo ověřuje, které jsou pro tu transakci žádoucí? A vy skutečně máte kontrolu nad tím, jak ta data u sebe máte, která sdílíte, a zároveň ty instituce jsou připraveny je přijímat. Těch institucí a včetně komerčních subjektů nebo i třeba notářů je v tuto chvíli přes tisíc. eDoklady využívá, nebo má tu aplikaci staženo přes půl milionu lidí.

Jinak když jsme se bavili o tom vystoupení, velmi rád na tom výboru budu hovořit i o tom, co bylo požadováno na kvalitě a bezpečnosti té dané aplikace. A skutečně, když jsem tady zmiňoval úložiště s centry kromě samotné aplikace, kde jsou ta data, která vy sdílíte s tím, který to ověřuje, tak běží tam různé protokoly technického typu. Logování těch chyb ve využití dokladů bylo objednáno minimalisticky. Nevím, jestli ti, kteří nastavovali to logování, ten dodavatel, byli líní v danou chvíli, nebo jestli to byla nějaká chyba. Každopádně anonymizace na strany s centry těch údajů, která nejsou potřeba k tomu vlastně logovat případné chyby, tak ty byly odstraněny, jednak tam ta anonymizace byla zapnutá a jednak v tom červnovém nebo 30. června nebo července, teď již přesně nevím, tady se to datum zmínilo, byla zjednaná náprava včetně dodatečného auditu této části, tedy toho technického zázemí pro logování chyb.

V tuhle chvíli asi nedokážu více odpovědět, ale velmi rád i na tom výboru se zástupci objednatele i zhotovitele zodpovíme otázky, které se týkají jednotlivých vyhlášek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Do rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já se obávám, že víc už se neposuneme. Myslím, že nápad kolegy Králíčka je vynikající, abyste v tom užším odborném fóru tyhle věci probrali. A já na závěr povím jediné, ano, byl to červenec, ta aktualizace, že prostě u takhle zásadního, kritického, bezpečnostně kritického projektu, který, a teď se vrátím k úvodu svého vystoupení, považujeme za dobrou cestu, takhle takovéhle funkcionality určitě má stát posouvat. Ale prostě postup, kdy dodavatel něco udělal navíc, něco možná trochu méně, a potom se to až audituje a updatuje, to přece není možné a není to dobré, snižuje to důvěru občanů v tyhle nové aplikace a v ten nový postup. Takže pak na závěr, pokud se nikdo hlásit nebude, paní předsedající, navrhnu hlasování, že Sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana ministra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji. Do rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já jen krátce. Až přijde digitální peněženka, tak tyto aplikace nám budou k ničemu. To je třeba si uvědomit. Digitální peněženka Evropské unie je úplně na jiném základu. Je to digitální identita. Tady, co máte ve svých mobilech, je pouze elektronická kopie. Ty dvě věci technicky slučitelné nejsou. To je třeba si prostě říct. A budeme muset vynaložit další nové prostředky na její implementaci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím. Táži se nyní pana poslance Kolovratníka, zda by mohl navrhnout, nebo zopakovat - zopakovat - usnesení k této odpovědi?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji, jak jsem avizoval v závěru rozpravy, a podle § 112 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, pardon, § 5 navrhuji, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí na tuto písemnou interpelaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Podle § 112 odst. 5. Děkuji vám. Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení, kdy pan poslanec Martin Kolovratník navrhuje, aby Sněmovna vyslovila, přijala nesouhlasné stanovisko s odpovědí.

Nyní jsem zaznamenala žádost o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Já zagonguji a přivolám kolegy z předsálí. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP