Korektura


(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Mezitím ještě přečtu omluvu. Omlouvá se Pavel Žáček po celý jednací den z důvodu zahraniční cesty. (Poznámka z pléna.) Ano, budeme hlasovat, až se ustálí počet přihlášených... Což se právě v tento okamžik stalo. (Úsměv v sále.)

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 85 poslanců a poslankyň, pro 42, proti 19. Návrh byl zamítnut.

A já končím projednávání této interpelace.

A budeme pokračovat následující interpelací, kterou je interpelace na ministra dopravy Martina Kupku. Ministr dopravy Martin Kupka odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci zvláštní okolnosti okolo pronájmu brněnského nádraží přímo firmě Brno news station development, BNSD, ve které má významný podíl bývalý náměstek za ODS Ivo Vrzal. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 745. Já zahajuji rozpravu a táži se, zda se do ní někdo hlásí? Ano, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak jsem přítomen a hlásím se. Děkuji, paní předsedající. A tedy v souladu s obvyklým postupem v tuto chvíli, pan ministr není přítomen, prosím tedy o přerušení této interpelace do doby přítomnosti pana ministra, abychom ji mohli korektně projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já také děkuji.

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kolovratníka, který navrhuje přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra Kupky.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Hlasování číslo 62, přihlášeno 91 poslanců a poslankyň, pro 76, proti žádný. Návrh byl přijat.

Přerušili jsme tuto rozpravu do přítomnosti pana ministra Kupky.

Nyní se budeme zabývat interpelací na ministra zemědělství Marka Výborného. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Věry Adámkové ve věci mysliveckého zákona. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 754. Táži se, zda je tady paní poslankyně Adámková přítomná? Paní poslankyně není přítomná. To tedy znamená, opakuji, že pokud není interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Takže já končím projednávání této interpelace. Paní poslankyně Adámková není přítomná, která tuto interpelaci podávala. (Ministr Výborný před řečnickým pultem několikrát ukazuje, že je zde a připravený.) Pane ministře, přišel jste, ano, přišel jste. A zase můžete odejít. (S úsměvem. Potlesk koaličních poslanců.) Jasně jsme si vyjasnili, jak se postupuje podle jednacího řádu - není-li poslanec přítomen, končíme projednávání této interpelace.

Budeme nyní postupovat dále. Budeme se zabývat interpelací na ministra financí Zbyňka Stanjuru. Ten odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci čerpání prostředků z kapitoly státního rozpočtu pro Národní sportovní agenturu formou dotací Autoklubu České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 762. Zahajuji rozpravu. Vidím, že se do ní hlásí pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak já připraven jsem, pan ministr bohužel není. (Ozývá se potlesk zleva.) My jsme s tím tak nějak počítali, ale jak jsem říkal, my vytrváme, my počkáme. Takže já teď navrhuji hlasovat o přerušení této interpelace do přítomnosti ministra financí Zbyňka Stanjury.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zaznamenala jsem váš návrh.

Budeme tedy hlasovat o návrhu poslance Martina Kolovratníka na přerušení interpelace do přítomnosti pana ministra Stanjury. Já zagonguji a přivolám kolegy z předsálí.

A zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášeno 96 poslanců a poslankyň, pro 81, proti žádný (z tabule proti 1). Návrh byl přijat.

A my jsme tuto interpelaci přerušili. Pan ministr Výborný se hlásí s přednostním právem? Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně, dobré dopoledne, kolegyně, kolegové. Mě mrzí, že ta interpelace, která byla na mě, nebyla projednána. Tak já jenom chci tady říct na mikrofon, aby to bylo jasné, až zase tady uslyšíme řeči o tom, jak vláda nechodí, tak já jsem tady opravdu přišel, upravil jsem kvůli tomu program, mohl jsem v tuhletu chvíli debatovat s lidmi z Agrární komory a zemědělci. A byl jsem tady. Považuju to téma za důležité, za důležité, aby tady bylo probráno, aby to i poslanci slyšeli. Takže mě to opravdu velmi mrzí a bylo by dobře, aby si toto všichni pamatovali. Děkuju. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju za slovo. Já v reakci na pana ministra se omlouvám jménem paní poslankyně Věry Adámkové, ona mi ráno psala, přestalo jí jet auto. Já vím, že to neomlouvá, v MHD se sem nějakým způsobem dostává. Mě to mrzí, stalo se, je to důležité téma, také nás to zajímalo. Nicméně, pane ministře, já si myslím, že to, jak chodí členové vlády na interpelace, tak vy jste teď v tuto chvíli spíš výjimka. Děkuju za pochopení. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji.

Budeme pokračovat v projednávání další interpelace, která byla určena pro ministra životního prostředí Petra Hladíka. Ten odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci neúplné transpozice směrnice ve vztahu k ETS 2. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 763. Já zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do ní hlásí? Ano, paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. No a vidíte, teď bychom zrovna pana ministra potřebovali. EU ETS 2, to je téma dneska. Ne? (Potlesk zleva.) Já chápu, že pan ministr (ministr Výborný) byl rozčarován, ale pan ministr Hladík tady opět není. Takže já žádám o přerušení. A občané, doufám, že to vidí. Diskuze měla být o emisních povolenkách EU ETS 2, téma - zdražování benzínu, nafty, plynu, uhlí, stavebnictví a tak dále. Takže na toto téma prostě mluvit nebudeme. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, paní poslankyně, ještě vás požádám o doplnění, zda nechcete přerušit do...

 

Poslankyně Berenika Peštová: Do přítomnosti pana ministra. Ale asi teď to už nebude. Děkuji. Až do přítomnosti pana ministra. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP