Korektura


(16.20 hodin)

 

Poslankyně Věra Adámková: Ano, děkuji. Děkuju, pane ministře za to shrnutí. Myslím si, že bylo velmi solidně udělané, a za to děkuju. Mám ale jeden konkrétní dotaz, který mě i vedl k tomu, proč jsem to teď dávala, a jsem teda moc ráda, že je tady i pan ministr školství, protože je to tak provázaná problematika, že se do toho dostáváme, a to jsou třeba předepsané povinné / povinné tedy v uvozovkách/ lyžařské zájezdy dětí prvního stupně základních škol. A já vím z konkrétních škol, že už tam je řada dětí, které hlásí, že na ně nemají, takže se to řeší tím, že některé pojišťovny podle zase pojištěného dítěte tam mají nějaké příspěvky na pohybovou aktivitu a z toho něco dodávají.

Nemyslím, že byste teď mi mohl úplně odpovědět, ale já jenom chci avizovat, že budu tuto problematiku navrhovat jako bod jednání na výboru pro zdravotnictví a bude to s dostatečným předstihem, kde bych byla velmi ráda, kdyby se mohl někdo za MPSV potom zúčastnit, potažmo vy, protože si myslím, že tady máme zaděláno na velký problém. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Pan ministr bude chtít ještě paní poslankyni odpovědět.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já odpovím jednak v konkrétní rovině a jednak i v určité obecné. Ta konkrétní je ta, že pokud je to rodina, kde rodiče by splnili podmínky žadatele v hmotné nouzi, tak v mimořádné okamžité pomoci už je metodicky upraveno, že je to nějaký čas, že vlastně i nejenom aktivity na začátku školního roku, ale i v průběhu školního roku za financování právě lyžařských kurzů, škol v přírodě, hudebek a jiných volnočasových aktivit je možné, a je možné i opakovaně během školního roku, až vlastně ve výši zhruba 50 000 korun za ten rok využít pro profinancování těchto nákladů, které ten rodič má, pokud splňuje, to znamená, je tam ten majetkový test, který tam je už dlouhé roky.

Jinak já se připojuju ještě k jedné věci, a to samozřejmě budeme chtít potom probírat právě i s kolegy z MŠMT, s panem ministrem, že se vlastně musíme fakt hluboce zamyslet nad tím, jak nám prostě klesá zdravotní kondice a výkonnost dětí na základních školách, mladých lidí, kolik dneska z těch mladých lidí na druhých stupních a středních školách vůbec vlastně nechodí na tělocvik.

Je to opravdu problém, který se možná zná někdy zpovzdálí jako marginální, ale musím říct, že když jsem viděl ta data a ty trendy, tak to je fakt jako vážně problém. Jestliže máme dneska lidi do 30 let, kteří prostě jsou invalidní, protože mají nadváhu, mají vysoký tlak, mají náběh na cukrovku a tak dále, tak to jsou prostě věci, které souvisí s tím, jak se snažíme ty lidi motivovat, aby byli aktivní, aby měli nějaký přiměřený sport, pohyb a tak dál.

Tak v tom si myslím, že se zase určitě dokážeme shodnout. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Tím pádem jsem vyčerpali interpelaci paní poslankyně Věry Adámkové. V tuto chvíli je na řadě interpelace paní poslankyně Ivany Mádlové na nedostupnost vyšetření prsou, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Moje interpelace se týká dostupnosti neboli nedostupnosti vyšetření prsu v rámci preventivních prohlídek. Karcinom prsu patří k nejčastějším zhoubným nádorům u žen. Avšak zhruba za poslední rok a půl se setkávám s tím, že je velmi problematické dostat se vůbec na preventivní vyšetření. Konkrétně mluvím o třeba Plzeňském kraji, kde se jedno pracoviště zavřelo, kolegyně se přihlásila, snažila se objednat na druhé pracoviště, kde jí řekli, že z kapacitních důvodů ji vůbec nemůžou přijmout, a pokud tam nechodila, tak to nelze. Zkusila ještě další pracoviště, tam jí řekli totéž, že prostě z kapacitních důvodů není možné ji objednat. Když se obrátila zpátky na lékaře, který jí vlastně předepsal žádanku nebo vyplnil žádanku, tak samozřejmě odpověď byla logicky - prostě zkoušejte to.

Čili zkoušela to a nakonec tedy se na to vyšetření dostala, to znamená, že bylo možné se objednat na sono prsou, ale takto je to vlastně u poměrně většího počtu žen, konkrétně v mém okolí, třeba v Plzeňském kraji. V jiném kraji se stalo, že si nahmataly bulku v prsu a dostaly vyšetření za dva měsíce. Umíte si představit, pane ministře, co ty dva měsíce ta žena prožívá?

To znamená, že opravdu se setkávám s tím, že z kapacitních důvodů je velký problém objednat se na preventivní vyšetření prsou. A já jsem se chtěla zeptat, co v tomto směru ministerstvo dělá, aby ta péče v rámci mamoscreeningu a prevence vyšetření prsu byla zajištěna, aby se péče nezhoršovala, zda v tomto směru nějak spolupracujete se zdravotními pojišťovnami. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji a poprosím o odpověď pana ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Pane ministře, vašich pět minut.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já zkusím, ale úvodem bych pár termínů, aby nebyla nejasnost. Nic jako preventivní vyšetření prsu neexistuje, neexistovalo a nedomnívám se, že v budoucnu existovat bude. Existuje screeningové vyšetření prsu a tam ultrazvuk nemá žádné místo. Je to vyšetření, které se dělá s pomocí rentgenové metody, ta metoda se jmenuje mamografie. Dělá se ve screeningových centrech a technicky je vyloučeno, aby screeningové centrum z kapacitních důvodů odmítlo pacienta, protože tam žádná kapacitní limitace není. To znamená, pokud nějakého pacienta z kapacitních důvodů screeningové centrum odmítne, je potřeba tu informaci jaksi doručit nejlépe na Ministerstvo zdravotnictví, mamografický screening. A v takovém případě samozřejmě my okamžitě zakročíme, ale to se nemůže stát a hlídá to komise pro mamografický screening, která je složená z odborníků, a ti pravidelně, každý v pravidelných intervalech, takto to funguje už 20 let, kontrolují ta pracoviště, jestli neodmítají, jaké jsou čekací doby a tak dále, řídí profesor Daneš už dlouhou dobu.

Co se týče pacientů, kteří si nahmatají bulku v prsu, tak tam je to jednoduché. Ty by měli jít přímo na gynekologii anebo na onkologii, v Plzeňském kraji do komplexního onkologického centra ve Fakultní nemocnici Plzeň a určitě by se neměli objednávat a neměli by být objednávání na screeningovou mamografii, protože ta se netýká pacientů s hmatnou lézí. Tam je zcela jiný režim, hmatná léze, okamžitě na onkologii, indikační komise v Plzeňském kraji, profesor Fínek, komplexní onkologické centrum.

A teď k tomu screeningu obecně. A já moc děkuju za ten dotaz. Vy jste se strefila shodou okolností do týdne, ve kterém nejenom dostupnost screeningu, teď se bavím o mamografickém screeningu karcinomu prsu, intenzivně řešíme. Ten dlouhodobý problém v České republice byl, že data, která mělo k dispozici Ministerstvo zdravotnictví, a tady zase já poděkuju panu ministru Jurečkovi, umožňovala hodnotit dostupnost v kraji, ale ne v okrese.

Tím, že jsme propojili data obou rezortů, tak dneska dostal ÚZIS za úkol přesně analyzovat situaci v jednotlivých okresech, protože když vezmu kraj, třeba Olomoucký, tak to, že je dostupný screening v Olomouci, neznamená, že je dostupný v Jeseníku. Já jsem poprosil ÚZIS, ať toto zpracuje, a to zpracováno bude, nebo je to zpracované, zítra to budeme řešit na poradě ministra, protože jsem byl informován shodou okolností včera profesorem Duškem, že ta data jsou už konečně k dispozici. A my jsme na základě předběžných dat už reagovali. Typickým příkladem byl Zlínský kraj, který měl dostupnost mamografického screeningu dobrou podle dat z hlediska kraje a podle dat, řekněme komise pro mamografický screening, tedy odborníků pro screening. Ale my jsme opakovaně diskutovali s panem hejtmanem, že ve Zlíně tomu tak není, že jsou tam velké sezónní výkyvy. Takže tím, že jsme se dostali na úroveň okresů a měst, tak jsme okamžitě reagovali. V červnu jsme tyto data ověřili a do 31. 7. vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví výzvu k podání žádosti o udělení statutu screeningového centra karcinomu prsu ve Zlínském kraji s tím, že vím, že se přihlásí do té výzvy pravděpodobně jejich krajská nemocnice. Ta výzva byla zveřejněna už ve věstníku číslo 9/24, což se dá snadno ověřit.

Zlínský kraj není v tomto případě jediný. Podobná situace je v Karlovarském kraji, kde zase ta okresová dostupnost není a úplně stejným způsobem budeme řešit Karlovarský kraj.

A já jsem se tady zmínil kraji Olomouckém, kde zase z makrodat je dostupnost dobrá, ale když jsme udělali tedy, podařilo se udělat to spojení těch dat obou resortů a máme okresy, tak dostupnost v Jeseníku je konkrétně špatná, tady paní starostka na to opakovaně upozorňovala, paní starostka Blišťanová, a narážela právě na komisi pro mamografický screening, složenou, jak říkám, z odborníků, protože ta měla data na úrovni kraje. Takže já hodlám co nejdříve vypsat výzvu pro screening v Jeseníku, kde se domnívám, že mám graf dokonce v nemocnici, ne pouze screeningové centrum. A předpokládám, že by to mělo dobře dopadnout. Zdeňce Blišťanové za to moc děkuji, protože ta opravdu byla v tomto směru velmi aktivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP