Korektura


(16.30 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ono se to netýká jenom mamografického screeningu, týká se to screeningu karcinomu prostaty, kde už jsme to takto nastavili na úrovni okresů. U screeningu kolorektálního karcinomu je to složitější, protože ten je organizován cestou praktických lékařů. Nicméně my jsme posílili endoskopická centra screeningová částkou blížící se 1 miliardě, aby se mohla vybavit dostatkem kolonoskopů a zkrátily se termíny.

Vážená paní poslankyně, na Ministerstvu zdravotnictví probíhá pravidelně monitoring dostupnosti objednávání dob mamografického screeningu, a nejen toho, že screening je naprosto klíčový, tak jako prevence. (Pane ministře, čas.) A důkazem je to, že jsme řešili situaci v těchto městech.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, určitě ještě bude prostor na vaši odpověď, poněvadž paní poslankyně Mádlová se chce doptat. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane ministře, já děkuju za to vaše upřesnění, co pro to děláte. Nicméně já jsem vám tady skutečně řekla konkrétní příklady. A opravdu to tak je, že pokud je ženě nad pětačtyřicet let, tak dostává žádanku na to, v nějakém případě samozřejmě, že je, má se objednat na sonografické vyšetření prsou v rámci prevence. A jsou opravdu velký problém ty kapacity. A já jsem vám tady řekla konkrétní příklady. To znamená, že to skutečně existuje. Já bych neměla důvod se na to ptát, kdybych neměla ty konkrétní příklady během roku a půl, které se udály a nejsou to ojedinělé případy. To znamená, že ty kapacitní důvody opravdu problém jsou. Vy jste některé přiznal a samozřejmě je chvályhodné, že to řešíte, protože to opravdu velký problém je. Takže já nemám dotaz, ale jenom jsem chtěla říct, že jaksi nemá smysl popírat, že něco takového není, když opravdu něco takového je.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za dodržení času. Pan ministr bude chtít pravděpodobně pokračovat. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já vůbec nepopírám, že něco takového není. To byste mohla říct, že jsem řekl, že lžete, to bych si jednak vůči dámě v životě nedovolil, a navíc vám bezmezně věřím. Ale teď já se nebavím jako ministr, bavím se jako lékař, který se screeningem zabývá, ultrazvuk... Vlastně tady je absurdní, aby žena, která chodí pravidelně na screening, má-li víc než pětačtyřicet let, tak by měla chodit pravidelně na mamografický screening, šla, byla objednaná na ultrazvuk. Pokud na základě toho... No, ale pak je to selhání konkrétního člověka, co ji objednává, prostě je to selhání konkrétního případu.

Technicky všechno probíhá tak, že žena, pokud jde na mamografický screening, bavíme se o screeningu, a na mamografu je nějaký nález, který je potřeba dopřesnit ultrazvukem, pak se ten ultrazvuk dělá na tom screeningové pracovišti, protože každé screeningové pracoviště má ultrazvuk, dokonce jsme to dotovali, a tam, kde jí byl dělán ten mamografický screening, se současně musí udělat ten ultrazvuk. A pokud to takhle neproběhlo v konkrétním případě, tak je potřeba zjistit, co bylo selháním v konkrétním případě. Není to systémový problém, ale je to případ konkrétní. Prostě pokud ta žena opravdu chodila na screening, dělala se jí mamografie a našli na ní něco, tak na pracovišti, kde jí udělali ten screening, na tom stejném jí musí udělat ultrazvuk v nějakém termínu. Tam v podstatě nezáleží na dnech.

Jiná situace je ten druhý příklad, a to se pak pobavme, co je to za konkrétní pracoviště, abych já zjistil, kde je ten problém. Jiná věc je ta nahmataná bulka a tam je samozřejmě absurdní, aby dostala termín na vyšetření a čekalo se, protože to je hmatná léze a ten proces, postup je úplně stejný. Je to úplně stejné, jak když si nahmatáte cokoliv jinšího, pak nejdete na prevenci na screening, ale jdete na mamografické nebo jdete na onkologické pracoviště a tak dále. Co se týče dostupnosti ultrazvuku... (Váš čas, pane ministře.) Jo, tak pardon.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. V tuto chvíli je na řadě, a to s interpelací na pana ministra Dvořáka, s názvem Portfolio ministerstva pro evropské záležitosti paní kolegyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, už několikrát jsme v rámci debat o konsolidaci veřejných financí mluvili o zmenšení počtu ministerstev, samozřejmě jedním z nich bylo i Ministerstvo pro evropské záležitosti. Několikrát jsme ve veřejném prostoru slyšeli věty, že právě toto ministerstvo je zbytečné. I já sama jsem hledala jeho význam po ukončení našeho předsednictví. A světe, div se, nedávno jsem pochopila, že smyslem je řízený únik informací.

Pane ministře, blíže to rozvedu. Nedávno jsem poslouchala podcast Insider Michala Půra a Tomáše Jirsy, přesněji řečeno jejich pořad Brífink, kde probírají aktuální témata. Jedním z témat byla debata o možném portfoliu v EU pro vládou nominovaného ministra Síkelu. Oba pánové tam mluvili o jedné zajímavé věci. O čem? O tom, kdo poskytl médiím dopis od šéfky Evropské unie Ursuly von der Leyenové o tom, že máme doplnit v nominaci ženy, přestože vláda již svou nominaci zaslala. Kdo tedy poskytl médiím tento dopis? Byl jste to vy, nebo vaše ministerstvo? Čeho mělo být dosaženo, když vláda jednoznačně rozhodla, že pouze se rozhodla pro jednu nominaci? Je v portfoliu ministerstva přeposílání písemností novinářům? Jsem zděšena. Tak se hájí zájmy naší země v EU? Nátlakem na vládu? Vláda České republiky a dle mě správně nominovala pouze toho, koho chce, a není na rozhodnutí nějakého nevoleného úředníka z Bruselu, koho má nominovat či nenominovat česká vláda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji za dodržení času a poprosím pana ministra, který je tady přítomen, aby paní poslankyni Ožanové odpověděl. Vážený pane ministře, máte pět minut.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážený pane místopředsedo, děkuju. Vážená paní poslankyně, já myslím, že ani pět minut nebude potřeba. Já jenom na úvod musím říci, že mě zmátl trošku ten název vaší interpelace, protože hledal jsem marně portfolio v našem právním řádu. Portfolio je pouze soubor majetku ve finančním právu a k tomu hlásím, že já žádné portfolio nemám.

Ale k té věci samé, já trošku nerozumím tomu, co to tady vlastně řešíme. Protože bez ohledu na to, jak to popisuje pan Půr v nějakém podcastu, přece dopis předsedkyně Komise Evropské unie není žádný tajný dokument. Vy se snad domníváte, že bylo záhodno ten dokument utajit? Jak dlouho by se asi tajil, když přece všechny země, všech 27 zemí ho dostalo? A nebylo vůbec žádným tajemstvím, že požadavek Ursuly von der Leyen je jeden z těch požadavků, je tohle. Takže bez ohledu na to, jestli jsem to novinářům dal já nebo nedal, tak prostě to, co říká pan Půr, mě vůbec nezajímá v tomto ohledu. Ten dopis byl naprosto veřejný a nebyl žádný důvod ho nějakým způsobem nechat uniknout. A jestli to vytváří tlak na vládu nebo nevytváří, to prosím pěkně zase jako jestli ho chtěla vytvořit paní předsedkyně von der Leyen, tak ho možná vytvářela tím dopisem, ale rozhodně ne já. Já jsem ten dopis ani nepsal a ani nekoncipoval, ani nepřesvědčoval paní předsedkyni, aby ho poslala. O tom se vědělo, co v jeho obsahu bude. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji a paní poslankyni (odmítavě kývá hlavou), (která) už pokračovat nechce, taktéž děkuji. Rozumím tady tomuto a my budeme pokračovat paní poslankyní Lenkou Knechtovou v interpelaci na pana ministra zdravotnictví Vlastimila Válka ohledně duševního zdraví. Připraví se Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, Ministerstvo zdravotnictví je garantem psychiatrické péče v České republice s cílem modernizovat celý systém a zvýšit kvalitu péče o pacienty. Zároveň reforma zajistí přesun léčby z velkých institucí do personálně lépe zajištěných lokálních center.

Reforma psychiatrické péče vychází ze strategie Světové zdravotnické organizace. Ta podporuje především rozvoj komunitní péče, zvýšení role primární péče a všeobecných nemocnic, transformaci psychiatrických léčeben a vzdělávání odborných pracovníků.

Zcela zásadní součástí reformního úsilí v České republice je přitom dle strategie Ministerstva zdravotnictví posun k humánnímu a udržitelnému způsobu léčby v co největší míře právě v přirozené komunitě. Myšlenka reformy s sebou přináší velkou změnu. Jakým způsobem aktuálně Ministerstvo zdravotnictví pokračuje a zajišťuje reformu, její financování a vytváření mezistupňů péče a podpory začlenění pacientů do běžného prostředí a do společnosti? Co připravujete jako ministr zdravotnictví? Protože jsme měli možnost v prvním zářijovém týdnu slyšet stanovisko Ministerstva vnitra a Ministerstva školství, tak já bych ráda znala i váš postoj, pane ministře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Pan ministr určitě bude odpovídat. Než dorazí k pultíku, přečtu omluvu. Pan poslanec Josef Bělica se omlouvá z celého dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Máte slovo, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP