Korektura


(15.50 hodin)
(pokračuje Michael Rataj)

Jen doplním, že z osmi předložených pozměňovacích návrhů jsme ve výboru pro sociální politiku přijali jediný komplexní pozměňovací návrh pana poslance Jiřího Navrátila. Jde-li o věcnou stránku návrhu, dovolte mi v tuto chvíli navrhovanou novelu pouze stručně shrnout.

Návrh zákona přináší do oblasti základního důchodového pojištění zásadní parametrické úpravy a další reformní kroky, jejichž účelem je posílení jeho finanční a sociální udržitelnosti.

Navrhovaná úprava přináší soubor optimalizačních opatření, a to zavedení mechanismu navazujícího hranici pro odchod do stavebního důchodu na naději dožití. Snížení hranice pro odchod do starobního důchodu u osob dlouhodobě vykonávajících riziková zaměstnání, takzvané náročné profese. Postupné parametrické úpravy směřující ke zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů. Zvýšení minimální procentní výměry starobního důchodu a invalidního důchodu pro invalidity třetího stupně na 10 % průměrné mzdy a tomu odpovídající adekvátní navýšení minimální procentní výměry u ostatních druhů důchodů. Zrušení zvyšování starobního důchodu za výdělečnou činnost vykonávanou souběžně s jeho pobíráním v plné výši a nahrazení tohoto benefitu slevou na pojistném na důchodové pojištění. Mírnější krácení takzvaného předčasného starobního důchodu při získání 45 let pojištění. Hodnocení úspěšně dokončeného doktorského studia jako náhradní doby pojištění, snížení věku potřebného pro vznik nároku na takzvaný odložený starobní důchod. Prodloužení lhůty pro obnovu nároku na vdovský nebo vdovecký důchod z dvou let na pět let. Nahrazení takzvaného výchovného za první a druhé dítě novým typem ocenění za péči ve formě takzvaných fiktivních vyměřovacích základů. Zavedení takzvaných fiktivních vyměřovacích základů jako ocenění za péči o závislou osobu. Zavedení dobrovolného sdíleného vyměřovacího základu manželů a registrovaných partnerů, takzvaný rodinný vyměřovací základ.

Na závěr bych jenom shrnul, že ke sněmovnímu tisku bylo doposud v rámci druhého čtení podáno celkem 14 pozměňovacích návrhů.

Tolik stručná zpravodajská zpráva. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji, prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci s přednostním právem. Nejprve zde mám paní předsedkyni Alenu Schillerovou, jestli chce vystoupit. (Nikoli.) Zatím ne, dobře. Dále zde mám přihlášeného s přednostním právem pana místopředsedu Karla Havlíčka, toho tady nevidím. Dále mám přihlášeného pana předsedu Radima Fialu, toho zde také nevidím. A také mám zde přihlášku pana předsedy Aleše Dufka, také není. (Hlas: Tady je.) Ano, pan předseda Aleš Dufek je již v sále a chystá se vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Vážení přítomní. Já samozřejmě jsem se původně přihlásil tak, že mým cílem bylo se vyjádřit vlastně k přednostním právům představitelů opozice. V této chvíli si myslím, že bych svým způsobem dabloval svého ministra, takže se z logických důvodů svůj projev pokusím zkrátit. A zkusím si ho zkrátit na jednu jedinou myšlenku. Já jsem poslouchal vlastně ty projevy opozice k programu schůze a samozřejmě byly různé. Některé projevy zabíraly problémy, které s důchodovým systémem vůbec nesouvisely, některé byly spíše takové sociálně laděné, ale ta pravda je velmi jednoduchá. Stávající systém nám nestačí, to znamená, musíme s tím něco udělat, a to je právě důchodová reforma, kterou pan ministr Jurečka navrhuje.

Alternativou v těch vystoupeních, která tady byla, byly různé rady, aby se našly nějaké jiné zdroje, to znamená třeba omezení výdajů na obranu, případně tady zazněly i návrhy, abychom zdanili černou práci, nebo abychom identifikovali černou práci, že by z toho něco mohlo být, to je samozřejmě svatá pravda, ale boj proti černé práci se vede víceméně bezúspěšně už nějakých 30 let a stále se to nedaří. Protože to je samozřejmě pravda, jaký je vlastně zdroj našeho důchodového financování, který se vlastně financuje průběžně? Ten je vlastně jediný, a to jsou vlastně odvody jak zaměstnanců, tak osob samostatně výdělečně činných a následně sanace toho deficitu, těch položek důchodových ze strany státního rozpočtu, a to se neustále zvyšuje. Takže zkrátka a dobře, udělat se to musí.

Já chci poděkovat panu ministrovi, že tu odvahu našel, že vlastně s tímto nepříliš populárním opatřením přichází. A možná se už jenom zaměřím na to, co není pravda a co se ve veřejném prostoru neustále objevuje, určité polopravdy.

To znamená, za prvé, vláda se chystá snižovat důchody. To prostě není pravda, ty důchody budou růst dál. To znamená, že za 10 let vzroste lidem důchod zhruba o 10 000 korun. To znamená, k žádnému nominálnímu snižování důchodů nedojde.

Druhá nepravda. Kdybychom měli druhý pilíř, bylo by to samozřejmě lepší, ale doposud tady znovu nikdo s žádným konkrétním návrhem, jak by druhý pilíř měl vypadat, nepřišel.

Třetí nepravda, která tady zaznívá, že stávající důchodový systém je udržitelný, tak to samozřejmě už jsem vyvrátil na začátku. Možná jedna věc, že v zahraničí se vydává na důchody více. Také si, taky si myslím, že pokud to tak je, tak spíše bychom ty země napočítali na prstech jedné ruky.

Takže říkám, děkuji panu ministrovi, že tu odvahu našel, že prostě důchodovou reformu předkládá. A já doufám, že následující diskuse bude věcná a že skutečně přinese určité spíše odborné odborné vyjádření, odborné přínosy, než že bychom se pořád motali tady v těch v podstatě prázdných návrzích, že "najděte zdroje někde jinde". To už zkrátka a dobře možné není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem se s tou řádnou přihláškou do rozpravy s přednostním právem odhlásila, ale teď mě inspiroval pan předseda Dufek, děkuju, že mě bude poslouchat.

No, já vám také řeknu, pane předsedo Dufku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, o nějakém strašení. O strašení vašem, vaší dneska už čtyřkoalice, i když byla to pětikoalice, že ano, ta pětikoalice to také prosazovala, i Piráti to prosazovali, takže uvidíme, oni teď nechodí do práce už druhý den, tak uvidíme, jak se k tomu postaví.

Vy dlouho už strašíte občany a používáte tu metodu, říkáte, že my strašíme, a vy říkáte, že buď se zvýší věk odchodu do důchodu, což je ta hlavní mantra vaší pseudo reformy, anebo systém zkolabuje. A toto je přesně to, co si nesmíme nechat vsugerovat, tento systém. To znamená, říkat - na důchody není. Je to přece o tom, jaké najdete priority.

Vy říkáte s šedou ekonomikou, s výplatami na ruku se bojuje už dlouho a neúspěšně. To není pravda. To není pravda! Nedávno se vyjádřila, někdy před vládními prázdninami, je to ve veřejném - je to v monitoringu dohledatelné, generální ředitelka finanční správy a řekla: Opět nám rostou výplaty na ruku. No, proč nám klesaly? Protože jsme zavedli za naší vlády, za doby, kdy ministrem financí byl Andrej Babiš nebo já, nástroje. To tolik vámi zaklínané EET, a to nebyl jediný nástroj, to je celý balík nástrojů, to EET byla třešinka na dortu, působilo to, že už za asi tři roky, když jsme hodnotili výsledky, tak nám naopak klesly tyto výplaty na ruku, protože se ten kontrolní systém, vzájemně provazoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP