A jmenovitě toto jsou ty lehké zlaté mince, kteréž po vyjití posledního dne měsíce února zapověděny a více brány nemají býti:

Najprvé byzantské zlaté, na kterýchž s jedné strany stojí císař v kyrysu, držíc v jedné ruce meč a v druhé ruce jablko, a text okolo něho: CAROLVS V. IMPERATOR, a na druhé straně štít, a v něm orel říšský a při křídlách dva herkulesovy sloupy stojí a na kříži text: MONETA AVREA BISVNTI. 1541.

Osnabrukské zlaté, na kterýchž na jedné straně jest svatý Petr na stolici sedě, u noh štít s orlem se dvěma hlavami, s textem: CONRA. EPS. OSSEB, a na druhé straně kolo v štítu s nápisem: MONETA. NOVA. AVREA. OSSEB.

Druhé osnabrukské, na nichž na jedné straně jest svatý Petr stojící, pod nohama jeho štít a v něm orel s jednou hlavou s nápisem: CONRAD. EPS. OSNABRVG, a na druhé straně v štítu kolo, nápis: MONETA. NOVA. AVREA. OSSNAB.

Klevské, na jedné straně stojící kníže ve zbroji, držíce meč, mezi nohama štít s klevskými a mareckými erby, text vuokol: IOHS. DVX. GLIVE ET CO. MA, na druhé straně kříž, v něm klevské a marecké erby, text vuokol: MONE. NO. AVREA. RE. VVESAL.

Holštejnské s svatým Ondřejem držíce mezi nohama štít a text vuokol: CRISTIAN. D. G. D. HOLSATI, na druhé straně holštejnské a šlesvické erby, v jednom kříži čtyři štíty, v prostředku čtyřhranný erb s textem vuokol: MONE. NOVA. AVREA. SLEVICEN SIS.

Basilejské, na jedné straně obraz panny Marie v koruně a na ruce děťátko s textem vuokol: O. S, MARIA. ORA. PRO. N., na druhé straně štít a v něm bazilejská berla, na kříži v něm 1521., text vuokol: MONE. NOVA. AVRE. CIVIT. BASIL.

Brandenburské, marecké nové s svatým Janem.

Bernenské, na jedné straně nedvěd na silnici.

Cyrychské.

Druhé, denemarské, na jedné straně stojící král ve zbroji, v plášti, držíce v rukou sceptrum a jablko, u noh štítek, v něm dva strychy, s textem vůkol: IHES. DEI. GRA. REX DACIIE., na druhé straně tři lvové v jednom erbu na kříži, a nad těmi erby koruna, text vuokol: MONE. AVREA. REGNI. DACIIE.

Daventerské, na jedné straně opat na stolicí sedící, držíce knihy a korouhvičku, mezi nohama štítek, v něm orel, text vuokol: MONE. DE. DAVEN. 1498., na druhé straně říšské jablko, text vuokol: MAXIMILIAN. ROMANOR. REX.

Cvolterské, na jedné straně obraz svatého Michala v kyrysu, držíc v pravé ruce meč, v levé štít, v něm města Cvollu erb s křížem, před nohama ležící lucifer; text vuokol: MONE. AVREA, ZVVOL; na druhé straně říšské jablko, text vuokol: FRIDERICVS. ROMANOR. IMPERAT.

Groninské, na jedné straně obraz svatého Jana Křtitele a pod nohama jeho G, text okolo: MONE. AVRE..GRONIGENS. 88., na druhé straně jablko říšské, text vuokol: FRIDERIC. ROMANOR. IMPERAT.

Monsterské, na jedné straně svatého Pavla apoštola obraz; na druhé straně: CONRAD. EPS. MONASTERIEN.

Mechelburské bez svatého Krištofa.

Třetí, Utrechští mají na jedné straně Salvatora v stolicí držícího knihy pod paží a u noh štítek, v něm puol burgundského erbu s strychy, text vuokol: ELEGI DAVID. SERVUM MEUM; na druhé straně burgundské erby v kříži, čtverhranné, text vuokol: MON. NOV. AVRE, DAVID. DE BOR. EPI.

Gelderské, na jedné straně Salvator držící jablko v ruce, u noh štít, v něm gelderský erb s textem: MONE. NOVA. AVRE. GELD; na druhé straně tři štítkové se lvy, text vuokol: CAROLUS. DUX. GEL. IUL. COM. ZVT.

Gelderské, na jedné straně sedící Salvator, drže v ruce knihy, gelderský štít u noh, text vuokol: CAROL. DVX. GEL. IUL. CO. Z; na druhé straně čtyři štítky v kříži, text vuokol: MONETA NOVA AVREA D. G.

Embderské neb Fryzišské, na jedné straně svatý Jan Křtitel, u jeho noh čtverhranný štít, v něm dva lvi a dva orlové, text vuokol: ENNO CO. FRISIlE ORIENTAL; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: FRIDERICUS. ROMANORUM. IMPERAT.

Klevské, na jedné straně stojící kníže s mečem, text vuokol: IOHS DVX CLEVE. ET CO. MA; na druhé straně čtverohraný štít v kříži, v něm klewské a marecké erby, text vuokol: MONE. NOVA RE. VVESSALIAE.

Brandenburské marecké, na jedné straně svatý Pavel, na druhé straně brandenburského markhrabství erby, v prostředku těch erbuov sceptrum, jsou v marecké zemi bité.

Dortmundské, na jedné straně císař s svou císařskou korunou, drže v své pravé ruce sceptrum, pod nohama hvězdu, text vuokol: FRIDERIC. RO. IMPE.; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: MON. NOVA AURE. TREMONIEN.

Hraběte z Regenštejna, na jedné straně štít, v něm jelení roh, nad štítem odevřený helm, nad ním dva rohy, text vuokol: MONET. NOV. AV. VL. G. I. REG.; na druhé straně orel s dvěma hlavami, nad ním císařská koruna, tet vuokol: CAROLVS V. ROM. IMP. S. A.

Monsterské, na jedné straně svatý Pavel v stolici, u noh štítek a v něm strych, s textem vuokol: SCT. PAVLVS APLS; na druhé straně tři štítkové v triangli, text vuokol: MONETA AVREA MONASTERIEN.

Čtvrté, denemarské, na jedné straně král držící sceptrum a jablko, u noh štítek, v něm hvězda, text vuokol: IHES. DEI GRA. REX DACIE; na druhé straně tři lvové v štítu na kříži, nad tím koruna, text vuokol: MONE. AVREA REGNI DACIE.

Medské všelijaké.

Daventerské, na jedné straně obraz opata na stolici, u noh štítek, v něm orel, text vuokol: MON. DE DAVEN TRIA 88; na druhé straně říšské jablko, text vuokol: FRIDERIC. ROMANORV. IMPER.

Páté, gelderský klemmer, na jedné straně kníže držící meč v pravé ruce, hvězda mezi nohama, text vuokol: CAROL DVX GELD. IVL. CO. Z.; na druhé straně gelderský erb v štítu, v něm malí tři štítkové tříhranatí, text vuokol: MON. NOVA. GELDRENSIS.

Franicské aneb fryzské, na jedné straně svatého Jana Křtitele obraz majíce, u noh lva v štítku, text okolo: MON. NOVA AVR. FRAN.; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: FRIDERIC. ROM. IMPERATOR.

Osnabrukské, na jedné straně stojící svatý Petr, držící v své pravé ruce klíč, u noh orel s hlavou, text vuokol: IHS. EPS. OSSNABRVG; na druhé straně štít, v něm kolo, text vuokol: MONETA NOVA AVREA OSSNAB.

Šesté, malý David s harfou, u noh štít, v něm kříž, text vuokol: ELEGIT DAVID SERVVM SVVM.; na druhé straně burgundské erby na kříži, text vuokol: MONE. AVRE. EPI TRAIECTE.

Utrychtské, na jedné straně biskup v své stolici, držíce v pravé ruce kříž, mezi nohama štít s křížem, text vuokol: SANCTVS VIARTINVS EPIS.; na druhé straně burgundské erby, text vuokol: MON. NOVA AVREA TRAIECTEN.

Utrechtské, na jedné straně biskup v stolici, drže v pravé ruce berlu s křížem, u noh štít, v něm kříž, text vuokol: SANCTVS MARTINVS EPS.; na druhé straně burgundské erby, text vůkol: MON. NOVA AVREA TRAIECTEN.

Lutychské, na jedné straně kříž, na druhé erb pánuov z Mark, text vuokol: ERARD. DE MARCHA. EPISCOPVS LEODIEN.

Grönintské, na jedné straně stojící svatý Jan Křtitel, text vuokol: MON. AVRE. GRONIGEN.; na druhé straně říšské jablko, text vůkol: MAXIMILIAN. ROMANO. REX.

Sedmé, veliký David drže harfu, má pod nohama čtyřhranný štít, v něm kříž a burgundský erb; na druhé straně veliký kříž s takovým textem vuokol: DAVID DE BVRGVND. EPS. TRAIECTEN.

Lutychské, na jedné straně svatého Jana obraz, majíce mezi nohama štítek, text vuokol: SI DEVS PRO NOBIS, QVIS CONTRA NOS.; na druhé straně čtyři štítkové v kříži, text vuokol: IOIES. EPS. LEOD. DVX. BVLL. COM. LOS.

Embderské, na jedné straně svatý Jan Křtitel mající mezi nohama D., text vuokol: ENNOCO. ET DNS. PHRIE. OR.; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: IN DEO SPERA. N. TIEBO Q. F. M. H.

Emderské, na jedné straně svatý Jan Křtitel, mezi jeho nohama E, text vuokol: ETZRD. CO. E. ORIENTAL. PHRI; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: FRIDERIC. ROMANORV. IMPERAT.

Gröninské, na jedné straně; svatý Jan Křtitel, má pod nohama štítek s strychem právě přespříč jdoucím, text vuokol: MONETA AYRE. GRONINGENSIS; na druhé straně jablko říšské text vuokol: MAXIMILIAN ROMANO. REX.

Osmé, gelderský klemmer, na jedné straně Salvator držící v pravé ruce kříž, s textem vuokol: CAROL. DVX. GELDRIIE IVL.; na druhé straně gelderský erb u velikém štítu, v něm tři malí štítkové tříhranní, text vuokol: MONE. AVRE GELDRI.

Gelderské, na jedné straně kníže v stolici, drže meč v pravé ruce, mezi nohama štítek, v něm lev, text vuokol: WILH. DVX. GELDRI CO. A.; na druhé straně dva štítkové, v jednom lev, v druhém orel, text vuokol: BENEDICI. QVI VENIT IN. NOIE.

Embderské, na jedné straně obraz po prsy, text vuokol: ENNO 2. COMES. ET DNS PHRIE, OR.; na druhé straně ostfryzský erb, text vuokol: IN DEO SPERA. N. TIEBO. Q. FA. M. HO.

Emderské aneb fryzské, na jedné straně obraz císařský, sedící na svém majestátu, drže v pravé ruce sceptrum a v levé jablko říšské, u jeho noh orel v štítu, text vuokol: SANCT. CAROL. MAGN.; na druhé straně čtyři štíty se dvěma orly a se dvěma lvy, text vuokol: MO. NOV. AVRE. ORIENTAL FRISIE.

Klevské, na jedné straně svatý Jan s klevským erbem u noh, text vuokol: IHS. DVX. CLIVE. ET CO. M.; na druhé straně štít v kříži, v něm klevské a marecké erby čtvernaté, text vuokol: MONE. NOVA AVRE. EMBRI.

Deváté, utrychtští philipsové, mají na jedné straně biskupa sedícího na stolici, drží štít v něm kříž, na druhé straně burgundské erby.

Lutychské, na jedné straně svatý Jiří a pod nohama štít s čtvernatým habšpurským a rakouským erbem, text vuokol: GEORGIVS AB AVSTRIA; na druhé straně mezi čtyrmi štítky kříž, text vuokol: EPS. LEOD. DVX. BVLLION. COM. LOS.

Lutychské, na jedné straně Salvator na stolici, před nohama štít, v něm křiž, text vuokol: CORNELI. DE SEBEN. EPIS. LEO.; na druhé straně těch z Sebenberguov erb, text vuokol: DVX BVLLION. ET CO. LOSAN. Jest po kurfirštuov na Rejně rázu vymalován.

Daventerské, těch tří měst Daventer, Campen, Cvoll erby, v prostředku orel, text vuokol: MON. NOV. AVR. DAVEN.; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: CAROLYS ROMANO. IMPERATOR.

Daventerské, na jedné straně orel s hlavou, pod jeho nohama maličký daventerský štítek, text vuokol: MONE. AVRE. DE DAWNTRIA 1523; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: CAROLVS ROMANO. IMPERATOR.

Deventerské, na jedné straně svatý Michal, okolo něho těchto tří měst Campen, Cvoll, Daventer erby, text vuokol: MON. NOVA AVRE. ZVVOL. i na druhé straně jablko říšské, text vuokol: CAROLVS ROMANO. IMPERATOR.

Daventerské, na jedné straně těch tří měst erby, mezi nimi hvězdička v triangulu, text vuokol: MO. NO. TRIV. CIVITA. IMPERIALIV.; na druhé straně jabko říšské, text vuokol: CAROLVS ROMANO. IMPERATO.

Kampenské, na jedné straně svatý Jan Křtitel a pod nohama jeho téhož města Kampen. erb, text vuokol: MON. AVRE. CAMPEN; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: CAROLVS ROMANORV. IMPERAT.

Hrabě z Berge, na jedné straně svatého Jana obraz, na druhé straně kříž, v něm dotčeného hraběte erb; kteréž jest hrabě Ozvald z Bergu bíti dal a jsou brandenburským zlatým velmi nápodobni a po nich vymalováni.

Gelderské rejtery, na jedné straně kyrysar, nese meč v ruce, pod koněm stojí psáno: GELD:, text vuokol: CAROL. DVX. GEL. IVL. COMES; na druhé straně gelderský erb v kříži; text vuokol: MON. NOVA AVREA DVCIS GELRIE.

Cvollské, na jedné straně svatý Michal nahý meč drže v ruce, pod nohama kříž v štítu, text vuokol: MON. NOV. AVRE. ZWOL; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: MAXIMILIAN ROMANOR. REX.

Desáté, Utrechtští, mají na jedné straně biskupa s berlou, text vuokol: SANCTE MARTINE EPIS.; na druhé straně štít s biskupství utrychtského erbem v tříhranu s tímto textem vuokol: MON. RODVL. EPISC. TRAIECT.

Gelderský klemmer, na jedné straně svatý, držíc v pravé ruce křížek, text vuokol: ARNOL. DVX GELD. IVL.; na druhé straně u velikém štítu gelderský erb, okolo něho čtyři štítové v čtveruhraně, text vuokol: MON. NOVA AVRE. GELEN.

Daventerské, na jedné straně těch tří měst Daventer, Campen, Cvoll v tříhraně erb bez hvězdy, text vuokol: MON. NO. TRIV. CIVITA. IMPERIALIV; na druhé straně jablko říšské, text vuokol: CAROLVS ROMANO. IMPERATOR.

Gelderské nejmagem, na jedné straně orel s dvěma hlavami, na prsech štítek, v něm lev s tímto textem vuokol: MONETA NOVA. AVREA NOVI MAG.; na druhé straně svatý Štěpán, text vuokol: SC. STEPHANVS PROTHOMA.

Jedenácté, Lutychské, mají na jedné straně biskupa v stolici, u jeho noh erb hrabství mareckého, text vuokol: SANCTVS LAMPERTVS; na druhé straně kříž mezi čtyřmi štíty, text vuokol: ERARD. DE MARCHA CARDIN. EPS. LEOLD.

Gelderské, na jedné straně svatý Jan, drží v pravé ruce berlu s křížem, text vuokol: S. IOHANNES BAPTISTA; na druhé straně gelderský erb, okolo něho čtyři štítové ve čtyry hrany, text vuokol: DVX ARNOLD. GEL. IVL. COM.

Dvanácté, utrechtské, na jedné straně svatý Jan, držíc berlu s křížem, text vuokol: S. IOHANNES BAPTISTA; na druhé straně pět štítuov v trojí hraně, text vuokol: DE BADEN.




Přihlásit/registrovat se do ISP