Úterý 3. prosince 1918

Těsnopisecká zpráva

o 7. schůzi Národního shromáždění československého v Praze

v úterý, dne 3. prosince 1918.

Schůze zahájena ve 2 hod. 25 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: posl. Tomášek.

Místopředsedové: posl. Dr. Bella, Dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: dr. Herben, Vacula a větší počet poslanců.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Dr. Kramář a členové vlády: Haberman, dr. Hruban, Klofáč, Prášek, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, Stříbrný, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.


Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi. Zapisovateli dnešní schůze jsou: pan kolega Dr. Herben a Vacula Simeon, příští schůze kolega Luděk Pik a Dr. Veverka.

Omluvy došly pro dnešní schůzi od Ziky, Oklešťka, Zbořila, Kadlčáka, dra Brabce, Chaloupky, Kaliny. (Členové Nár. shromáždění provolávají vstupujícímu ministru zásobování dr. Vrbenskému: Nazdar! Potlesk.) Tito omluveni jsou také pro příští schůzi. Kalina pro dobu asi 14 dnů omlouvá se nemocí.

Došly některé pozdravy. Žádám p. sekretáře, aby je přečetl.

Tajemník Národního shromáždění dr. Haasz (čte):

Velká schůze katolického lidu z Brněnska pozdravuje republiku Československou a vzdává díky neohroženým vůdcům domácím i zahraničním s presidentem T. G. Masarykem v čele, jakož i legiím Československým.

Družstvo pro stavbu živnostenských domů s malými byty a dílnami v Karlíně přináší svůj oddaný hold Národnímu shromáždění a dává mu k disposici své síly.

Učitelský sbor obecné a měšťanské školy chlapecké i dívčí v Klatovech a ústav školských sester v Klatovech osvědčuje svou oddanost Národnímu shromáždění.

Předseda: Do dnešní schůze dostavili se slovenští členové Národního shromáždění: kolega Matúš Dula, (Potlesk. Výborně!) dr. Ludvík Bazovský (Výborně! Potlesk.) a kolega Viliam Pauliny; dále z Moravské Ostravy dr. Fajfrlík. Žádám, aby vykonali poslanecký slib.

Žádám zapisovatele pana dra Slávika, aby přečetl formuli slovensky a pan kolega Vacula česky.

Zapisovatel dr. Slávik (čte): Slubujete ako člen Národného shromaždenia československého, že budete zachovávať zákony štátu československého a že svój úrad budete zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Předseda: Člen Národního shromáždění Matúš Dula.

Čl. N. S. dr. Matúš Dula: Slubujem.

Předseda: dr. Ludvík Bazovský.

Čl. N. S. dr. Ludvík Bazovský: Slubujem.

Předseda: Vilém Pauliny.

Cl. N. S. Vilém Pauliny: Slubujem.

Zapisovatel Vacula (čte): Slíbíte jako člen Národního shromáždění československého, že budete zachovávati zákony státu československého a že svůj úřad budete zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Předseda: Kolega dr. Fajfrlík. Cl. N. S. dr. Fajfrlík: Slibuji.

Předseda: Jednací zápisy o 1., 2., 3. schůzi Národn. S. Č. byly vyloženy, jak bylo oznámeno, v V. schůzi; jelikož písemné námitky ve sněmovní kanceláři podány nebyly, jsou zápisy schváleny podle § 77. jedn. řádu a budou uveřejněny (vytištěny) podle § 79. jedn. řádu. Ve sněmovní kanceláři jest vyložen k nahlédnutí jednací zápis o IV. a V. schůzi N. S. Č.

Výborům byly předsednictvem přikázány tyto návrhy a žádám pana tajemníka, aby je přečetl.

Tajemník Nár. shrom. dr. Haasz (čte):

Výborům byly předsednictvem přikázány:

Výboru finančnímu:

tisk 86., vládní návrh zákona, jímž se pro ukládání všeobecné daně výdělkové pro období 1918 / 19 částečně mění ustanovení zákona ze dne 25. října 1896 čís. 220 ř. z.;

výboru sociálně-politickému:

tisk 109., vládní návrh na vydání zákona o podpoře nezaměstnaných.

Návrhy členů N. S. Č.:

Výboru zemědělskému:

tisk 65., návrh Dra C. Horáčka na úpravu právních poměrů k půdě,

tisk 80., návrh poslance Pika, Biňovce, Špatného a soudr. na zákaz kácení a probírání lesů, které příslušejí pod titul obecního statku podle § 70. obec. zř. a postavení obecního statku pod kontrolu ministerstev;

výboru ústavnímu:

tisk 70., návrh dra Metelky a soudr., aby všeliké školy podřízeny byly výhradně ministerstvu školství a národní osvěty,

tisk 87., návrh dra Meissnera, Hudce, Slavíčka a soudr. na rozpuštění okresních zastupitelstev a některých obecních výborů;

výboru kulturnímu:

tisk 71., návrh dra Veselého, dra Boučka, Cyrila Duška, dra Krouského, dra Uhlíře, Vochoče a soudr. na lidové vydání hlavních spisů Masarykových,

tisk 102., návrh Stanislava Neumana na zřízení censurní rady pro věci nepolitické,

tisk 107., návrh dra B. Němce a soudr. na organisaci museí, galerií a bibliotek v České republice;

výboru železničnímu:

tisk 81., návrh Marka, Kříže, Brodeckého, Buřívala a soudr. na zveřejnění soukromé dráhy Kladno-Nučice a Koněprusy-Beroun:

výboru sociálně-politickému:

tisk 82., návrh Kříže, Brodeckého, Buřívala a soudr. na zmírnění bytové nouze pro železniční zřízence;

výboru zásobovacímu:

tisk 69., návrh Boh. Fischera, Rebše a soudr. na uvolnění zabavených surovin,

tisk 104., návrh Biňovce, Hrdličky a soudr., aby majetníci vepře, kteří jen jednou do roka porážejí, sproštěni byli povinného odvádění tukův a aby pro další porážky vepřů v domácnosti producentů zavedeno bylo odvádění vzestupného množství tuku,

tisk 105., návrh Hrdličky, Biňovce a soudr. na zřízení ústřední komise pro výkup dobytka;

výboru školskému:

tisk 72., návrh dra Fr. Krejčího, Housera na vypracování oněch paragrafů ústavního zákona, které se týkají školství,

tisk 73., návrh dra Metelky, dra Radimského, dra Boh. Němce, Nohela a soudr., aby se učitelstvu škol obecných a měšťanských dostalo v nejkratší době přídavků drahotních a přídavku nákupního,

tisk 83., návrh Fr. Zeminové, dra Bartoška, Housera, Laubeho a soudruhů na vzetí škol a vzdělávacích ústavů, dosud kláštery neb církevními korporacemi neb soukromníky řízených, do správy státní,

tisk 85., návrh V. Freimana a spol. na přeměnu VI., VII., VIII. třídy osmitřídní smíšené obecné školy chlapecké v Lomu ve školu měšťanskou chlapeckou a dívčí,

tisk 108., návrh Smrtky, Udržala, Sontága a soudr. na nutná zařízení ve školství národním;

výboru brannému:

tisk 67., návrh Jos. Špačka a soudr. o obsazování venkovských obvodů zdravotních lékaři, vracejícími se ze služby vojenské,

tisk 68., návrh Jos. Špačka o dosazování zvěrolékařů na venkově;

výboru technickému:

tisk 63., návrh ing. Bečky, Nekvasila a soudr. na zřízení ředitelství pro vodní dopravu,

tisk 64., návrh ing. Bečky, Nekvasila a soudr. na doplnění sítí místních železnic v obvodu Českého státu;

výboru zahraničnímu:

tisk 66., návrh dra C. Horáčka na zařízení akademie pro výchovu úředníků pro službu zahraniční,

tisk 103., návrh dra Hajna a soudr. na sebrání a vytištění veškerého úředního materiálu z mezinárodní politiky o řešení otázky české.

Předseda: Přistupujeme k dennímu pořadu.

  1. Jeho první bod jest: Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona, jímž se zrušují šlechtictví, řády a tituly. Tisk 54.

Zpravodajem je pan dr. Weyr. Žádám ho, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Dr. Weyr: Slavné shromáždění!

Zpráva ústavního výboru, kterou máte v rukou, objasňuje Vám důvody, pro než byla vládní osnova tohoto zákona výborem změněna. Mám proto za to, že by bylo zbytečné, abych Vám podrobně vykládal tyto důvody, stačí, když nahlédnete do zprávy. Sám se chci omeziti pouze na některé nejdůležitější zásadní věci, které by snad mohly vzbuditi pochybnosti. Porovnáním vládní osnovy s osnovou ústavního výboru seznáte, že byla osnova ústavním výborem poněkud zmírněna. To týká se zejména titulů, o šlechtictví a pokud jde o řády, nebylo takových pochybností. Chci se zde zmíniti jen o jedné výjimce, kterou připustil ústavní výbor, a to po zralých, bedlivých úvahách. Tato výjimka týče se udělovaní čestného doktorátu vysokými školami. Na první pohled mohlo by se snad zdáti, že jde zde o nějaký zpátečnický počin ústavního výboru, že chce snad historických, zastaralých práv vysokých škol hájiti. Tomu tak nebylo. Ústavní výbor vycházel z toho stanoviska, že má býti poskytnuta vysokým školám možnost, aby udílely i takovým osobám doktorát, a to čestný doktorát, které sice nesplnily formálních podmínek, jichž je třeba podle našeho právního řádu k dosažení doktorátu, tedy rigoros, ale přece vynikajícím způsobem zasloužily se o vědu. Byl to tedy zajisté důvod demokratický, který vedl ústavní výbor k tomu, aby připustil tuto výjimku a ji další trvání ponechal.

Druhou otázkou byla otázka trestní sankce. Původní osnova vládní užívala výrazů jako: "Zapovídá se" atd. Ústavní výbor chtěl se tomu vyhnouti, ale nebylo ovšem o tomto bodu jednomyslnosti. Někteří pánové dokonce žádali, aby byla docela striktně přijata trestní sankce pro případy, že by někdo jednal proti duchu tohoto zákona, kdyby si osoboval nebo nosil řád, že by užíval šlechtictví atd. Většina ústavního výboru odmítla, jak ráčíte seznati z osnovy, kterou máte v rukou, přijetí této výslovné trestní sankce do zákona, ale nijak nechtěla tím popírati, že by snad taková trestní sankce byla dobrá v jiných zákonech, tedy především ve všeobecném trestním zákonu, kde příslušné ustanovení potřebám našim docela nevyhovuje. Tedy jedině z formálního důvodu tato trestní sankce z tohoto zákona vypuštěna.

Jiným důvodem bylo, že výbor ústavní byl si vědom slavnostní formy tohoto zákona, o kterém se radil, že v něm viděl jakousi slavnostní demonstraci pro demokratické zřízení naší Československé republiky a že by nějaká trestní sankce v kratičkém tomto zákoně zdála se snad poněkud titěrnou. Po velmi podrobných úvahách dospěl proto ústavní výbor většinou hlasů k tomu, že trestní sankce má býti aspoň v tomto zákoně vyloučena. Proto ten zákon je vlastně adressován nejprve na stát a ne tak na obyvatelstvo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP