Úterý 3. prosince 1918

Státu se má vzíti možnost do budoucnosti, aby uděloval šlechtictví, aby uděloval řády a aby uděloval určité druhy titulů. Já myslím, že tento názor je zcela správný, neboť, velevážení pánové, opravdová záruka, že tento zákon bude účinný, podle mého názoru nemůže spočívati v trestní sankci neb stanovení peněžitých pokut, vězení atd., nýbrž v opravdově demokratickém smýšlení obyvatelstva naší republiky. Pokud tomuto obyvatelstvu bude nějaké šlechtictví, titul hraběcí nebo knížecí atd. imponovati více, než obyčejný občan, potud, pánové, ani trestní sankce nám nepomůže. Pokud ale budeme tak demokratičtí, že nebude nám již taková výsada nijak imponovati, pak myslím, že i ta trestní sankce v tom zákoně chyběti nebude. (Tak jest!)

Konečně mám za svou povinnost, zmíniti se ještě o jednom rázu tohoto zákona. Ten zákon neznemožňuje zatím skutečné přijetí řádů od cizích států. On ovšem musí státi na tom stanovisku, že nijaké řády pro obor právního řádu československého nejsou platny, že nemohou býti platně přijímány. To jest ovšem jiná věc, než nějaké ustanovení, které by znělo, že ten, kdo nějaký řád cizozemský přijal, bude potrestán za to, že ho přijal, že ztratí státní občanství, atd., anebo, že ho musí vrátiti. Effekt tohoto zákona bude ten, že stát bude nucen neuznávati takového vyznamenání, které snad také může se státi nějakým obskurním státem cizím a nějakému občanu republiky československé bude uděleno.

Já jsem si ovšem vědom, že ten zákon nemohl vyčerpati veškeré možné případy, na které mířil, a že bude věcí prakse a především vlády, aby tento zákon podrobnějšími pravidly nařízení vládních atd. doplnila; to jinak nelze při takovém zákonu, který má zachovávati tuto slavnostní formu, ten musí býti krátký, lapidární. Hlavního účelu tím zákonem dosaženo jest, totiž že nadále u nás stav šlechtický jest nemožný, že vláda nemůže udíleti řády v tom smyslu ... (Hlasy: Vojenské ne? Beneš je udílel!) ... Ano, naše vláda to mohla udíleti dosud, nynější vláda ale nemůže udíleti již titulů.

Pánové, výjimky do tohoto zákona dávati, bylo by velmi nebezpečné, protože bychom mohli naraziti na jinou stránku; jak bylo řečeno, kdybychom tuto výjimku připustili, musili bychom pak připustiti také jiné výjimky, na př. výjimku, že byl některému občanu československého státu od jiného státu, srbského, francouzského neb anglického udělen nějaký řád, a bylo by to nerovností, kdybychom připustili jeden a druhý ne, mohli bychom naraziti. Proto myslím, že jest nemožné, abychom zde začali hned vypočítávati nějaké výjimky.

Prosím tedy slavnou sněmovnu, aby přijala osnovu zákona ve znění, navrhovaném ústavním výborem. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Přistupujeme k debatě. Ke slovu není přihlášen nikdo.

Přistoupíme tedy k hlasování. Dám hlasovati tím způsobem, že budeme postupovati paragraf za paragrafem, a nebude-li se nikdo hlásiti a nebude-li činěno pozměňovacích návrhů, budu pokládati paragrafy ty za schválené.

K § 1. není přihlášen nikdo. Žádný pozměňovací návrh nebyl učiněn; předpokládám tedy, že proti němu není námitek. Námitek není; prohlašuji jej za schválený.

§ 2. Není námitek, prohlašuji jej za přijatý.

§ 3. Námitek není, prohlašuji § 3. za přijatý.

§ 4. Námitek proti němu není; prohlašuji jej za přijatý.

Proti nadpisu námitek není, prohlašuji jej za přijatý.

Přistoupíme ihned ke druhému čtení. Kdo osnovu v prvém čtení přijatou schvaluje ve druhém čtení, prosím, aby vstal ze svého místa. To jest většina. Osnova zákona, kterou se zrušuje šlechtictví, řády a tituly, jest přijata i ve druhém čtení. (Výborně! Potlesk.)

2. Přistupujeme k odstavci druhému denního pořádku, a to k volbě do výboru k prozkoumání zabaveného tajného policejního archivu, k volbě výboru menšinového a rozhraničovacího, výboru pro vodní hospodářství, výboru pro Velkou Prahu a výboru státně-zřízeneckého.

Jsou námitky snad proti tomu, aby se volba vykonala povstáním, jako při volbách předešlých?

Není tomu tak; bude tedy volba provedena aklamací.

Žádám, aby byla přečtena jména navržených kandidátů, o nichž se strany dohodly.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Kandidáti do výboru ku prozkoumání zabaveného tajného policejního archivu: Slavík Ant., Vraný Jos., Beran Rud., Marcha Jar., Johanis Václ., Dědic, Humelhans, Svěcený, Špatný, Skorkovský. dr. Matoušek, Dyk, dr. Hajn, Josef Šolle, Štefánek, dr. Halla.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, prosím, aby povstali s místa. To jest většina; jsou zvoleni.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Výbor menšinový a rozhraničovací: dr. Hnídek, Lukeš Josef, Mečíř Karel, dr. Viškovský, Brožík, Pavlán, Pik, Štěpánek, dr. Klouda, Freiman, dr. Metelka, dr. Lukavský, Heinrich Arnošt, Rýpar, Houdek, Burian.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, prosím, aby povstali s míst. To jest většina; prohlašuji je za zvolené.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Výbor pro vodní hospodářství: Zika Fr., Udržal Fr., Hucl, Sontag Kuneš, Tayerle Rudolf, Svoboda Fr., Cingr Petr, Aust, dr. Heidler, Bečka, dr. Bulín, dr. Brabec, Bařina Fr., Vochoč, Rotnágl, dr. Halla.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, prosím, aby povstali s míst. To jest většina; prohlašuji je za zvolené.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Výbor pro Velkou Prahu: Dr. Horáček, Jonáš, Hybš, dr. Kubíček, Kouša, Houser, dr. Meissner, Hudec, Slavíček, Laube, dr. Brabec, Mattuš Jar., Fischer Boh., Ing. Pospíšil, Rotnágl, Záruba-Pfefferman.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, prosím, aby povstali s míst. To jest většina. Prohlašuji je za zvolené.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte):

Výbor státně-zřízenecký: Vojta Miloš, Stoupal Viktor, dr. Černý, Beran Rudolf, Biňovec Fr., Brodecký, Novák, Marek, Buříval, Tučný, dr. Matoušek, dr. Lukavský, dr. Budínský, dr. Mazanec, dr. Kolísek, dr. Ruhmann.

Předseda: Kdo s navrženými souhlasí, prosím, aby povstali s míst. To jest většina. Jsou zvoleni.

3. Přistupujeme k 3. bodu denního pořádku: ke zřízení dočasného 18členného výboru pro věci slovenské - se svolením Národního shromáždění. Jsou snad námitky proti zřízení tohoto výboru? Námitek není, prohlašuji tedy zřízení tohoto výboru za přijaté.

Volbu dám na denní pořádek příští schůze.

4. Dále, nebude-li námitek, projednáme jako čtvrtý bod denního pořádku: Zprávu výboru Osvětového o podání adresy Arnoštu Denisovi. Zpráva byla rozdána tiskem. Má číslo 110. Námitek proti projednání není. Žádám zpravodaje dra Herbena, aby se ujal slova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP