Čtvrtek 12. prosince 1918

Schůze zahájena ve 2 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: posl. Tomášek,

Místopředsedové: posl. Hajn, Udržal, Konečný,

Zapisovatelé: posl. Bradáč, dr. Jur. Slávik a větší počet poslanců.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: dr. Kramář a členové vlády: Haberman, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

9. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek, dne 12. prosince 1918 o 2. hodině odpolední.

Zpravodaj dr. Engliš: 1. Zpráva výboru sociálně-politického o návrhu na uzákonění všeobecného pojištění sociálního, tisk 157

Zpravodaj V. Sedláček: 2. Zpráva výboru živnostenského o návrhu na změnu ustanovení o volné výrobě, jakož i prodeji výrobků živnostenských a průmyslových, tisk 158

Zpravodaj dr. Srdínko: 3. Zpráva výboru školského o návrzích prof. dra O. Srdínka a soudr. na zřízení české vysoké školy zvěrolékařské, stipendií pro české studující zvěrolékařství na cizích školách zvěrolékařských a fondu ke vzdělání učitelských sil pro vysoké školy, tisk 159.

4. Volby do výborů:

a) národohospodářského,

b) pojišťovacího,

c) mírového,

d) pro ochranu historických památek a přírodních krás,

e) pro potrestání válečných vinníků,

f) pro vnitřní kolonisaci.

S výhradou souhlasu Národního shromáždění:

g) doplňovací volba do výboru zásobovacího a zemědělského

Zpravodaj Bradáč: 5. Zpráva branného výboru o návrhu posl. Pika a soudr. na rychlé propuštění záložních důstojníků, kteří jsou veřejnými úředníky, učiteli nebo veřejnými zaměstnanci, tisk 197.

Předseda (zvoní). Národního shromáždění je schopno se usnášeti; zahajuji schůzi.

Zapisovateli dnešní schůze jsou pan kol. dr. Juraj Slávik a pan kol. Bohumil Bradáč, v příští schůzi pp. dr. Stojan a dr. Bohumil Němec.

Pro dnešní schůzi omlouvá svou nepřítomnost p. kol. dr. Němec a prof. dr. Srdínko.

Do dnešní schůze dostavil se člen Národního shromáždění p. dr. Ivan Hálek. Žádám p. zapisovatele, aby přečetl formuli.

Zapisovatel dr. Slávik (čte):

Slubujete ako člen Národného shromáždenia československého, že budete zachovávať zákony štátu československého a že svoj úrad budete zastávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

Předseda: Člen Národního shromáždění dr. Ivan Hálek.

Člen Národního shromáždění dr. Ivan Hálek: Slubujem. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Immunitnímu výboru byla přikázána žádost okresního soudu pro přestupky v Praze za vydání člena Národního shromáždění československého Bohumila Fischera k trestnímu stíhání.

Přikazuji jednotlivým výborům tyto návrhy a žádám p. zapisovatele Bradáče, aby je přečetl.

Zapisovatel Bradáč: (čte):

Přikázáno bylo:

Výboru železničnímu:

Tisk 189. Návrh posl. dra Budínského, dra Bulína, Jana Jílka, Jaroslava Marchy, Františka Němce a Františka Svobody, aby byla jako stavba z nouze vybudována železná dráha z Jindřichova Hradce na Telč, Želetavu, s pokračováním na Třebíč a Moravské Budějovice.

Výboru ku prozkoumání zabaveného policejního archivu Pražského:

Tisk 191. Návrh člena Národního shromáždění dra Josefa Matouška a druhů na prozkoumání všech veřejných archivů.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 181. Návrh členů Národního shromáždění Hrizbyla, Svěceného a soudruhů o jmenování poštovními oficianty a oficiantkami poštovních aspirantů a aspirantek, již v letech 1913, 1914 a 1915 složili zkoušku oficiantskou; dále o jmenování všech, alespoň 3 leta sloužících provisorních sluhů poštovních definitivními a konečně o jmenování všech starších sluhů podúředníky.

Výboru ústavnímu:

Tisk 173. Návrh J. S. Machara a soudr. o sčítání obyvatelstva.

Tisk 194. Návrh posl. dra Emila Frankeho, Vaňka a soudr. o zřízení dozorčí komise z občanstva u všech policejních ředitelství, pak u všech úřadů politických a horních u 1. a 2. stolice.

Tisk 195. Návrh zákona shromažďovacího, podaný dr. Boučkem a soudr.

Výboru školskému:

Tisk 175. Návrh posl. dra Weyra a soudr., aby zřízena byla konservatoř hudby v Brně.

Tisk 196. Návrh členů Národního shromáždění Fr. Housera, J. Konečného a spol. na změnu zákona o školách obecných.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 178. Návrh členů Národního shromáždění Hrizbyla, Ant. Němce, Frankeho, Buřívala, Duška a soudr. o zařadění Prahy a předměstí (Velké Prahy) do třídy býv. vídeňského aktivitního přídavku.

Výboru železničnímu:

Tisk 180. Návrh členů Národního shromáždění československého Otakara Vochoče, Marka, dra Otakara Krouského a společníků, aby trať Jičín-Nymburk byla vybudována na trať prvořadou.

Výboru technickému:

Tisk 185. Návrh poslanců Josefa Šamalíka, Vincence Ševčíka a soudruhů na rychlé provedení nouzových staveb silničních v Moravském Krasu pro odstranění nezaměstnanosti dělnictva.

Výboru sociálně-politickému:

Tisk 179. Návrh poslanců A. Tučného, Tresky, R. Laubeho, Hrizbyla a společníků na prozatímní pomoc nezaměstnaným v oboru dřevo zpracovávajícím.

Výboru technickému:

Tisk 190. Návrh poslanců Josefa Šamalíka, A. Jandy, V. Ševčíka a soudruhů na rychlé provedení stavby dráhy Vyškov-Blansko na Moravě pro odstranění nezaměstnanosti dělnictva.

Výboru právnímu:

Tisk 192. Návrh dra Boučka a soudruhů, aby doplněno bylo nařízení §u 303 trestního zákona.

Výboru zásobovacímu:

Tisk 174. Návrh člena Národního shromáždění dra Jos. Schiessla a soudruhů, aby vláda postarala se o jednotný systém zásobovací.

Výboru zdravotnímu:

Tisk 176. Návrh poslanců Landové-Štychové, Johanise, Freimanna a společníků na bezodkladné zavedení povinné desinfekce všech veřejných budov, zejména škol, úřadoven, divadel, jakož i soukromých bytů.

Výboru kulturnímu:

Tisk 177. Návrh členů Národního shromáždění dra Bartoška, Austa a soudruhů na změnu některých ustanovení interkonfensijního zákona ze dne 25. května 1868, č. 49 ř. z.

Výboru živnostenskému:

Tisk 172. Návrh člena Národního shromáždění Bohumila Fischera na nejrychlejší vydání novely k živnostenskému řádu se žádostí, aby vláda konala přípravné práce k vydání nového živnostenského řádu.

Předseda: Člen Národního shromáždění Bohumil Fischer podal návrh na vydání zákona, jímž se zřizuje živnostenská rada československá (tisk 171).

Po stránce formální navrhuji, aby návrh tento byl přikázán výboru živnostenskému a právnímu s příkazem, aby podaly zprávu do 14 dnů.

Podle § 33 jedn. řádu může býti lhůta taková uložena usnesením Národního shromáždění.

Jsou proti mému návrhu námitky?

Námitek není. Prohlašuji tedy návrh za schválený.

K tomu konstatují další: V tomto případě jest návrh přikázán dvěma výborům. Otázkou touto se zabývala konference pp. předsedů klubovních a v té byla učiněna dohoda, aby na středu dne 18. t. m. byla svolána na 9. hod. dop., o to do místnosti velké zasedací síně za presidiem, porada všech předsedů výborů a porada předsedů klubovních dohromady, která by se obírala upravením této otázky, jakým způsobem totiž se mají projednávati předlohy a návrhy, přikázané dvěma nebo několika výborům.

1. Přistupujeme k dennímu pořádku. Jako první odstavec jest zpráva výboru sociálně politického o návrhu na uzákonění všeobecného pojištění sociálního (tisk 157).

V dohodě s předsedou řečeného výboru p. koll. Johanisem činím návrh, aby odstavec tento byl vzat s denního pořádku.

Jsou proti tomu námitky?

Námitek není. Prohlašuji tedy, že návrh tento byl vzat s denního pořádku.

2. Přistupujeme k bodu druhému a to ke zprávě výboru živnostenského o návrhu na změnu ustanovení o volné výrobě, jakož i o prodeji výrobků živnostenských a průmyslových (tisk 158).

Referentem jest p. kol. Sedláček.

Uděluji mu slovo.

Referent posl. Sedláček: Velevážené shromáždění! Velectěné dámy, velectění pánové!

Při různých příležitostech v tomto Národním shromáždění bylo zvláště zdůrazňováno (Předseda zvoní), že pro klidné vybudování našeho státu je zapotřebí co nejvíce čelit nezaměstnanosti.

Mluvilo-li se zde o nezaměstnanosti, vždy byla míněna ponejvíce otázka dělnická, vždy byl tím míněn ponejvíce stav dělnický. O druhém stavu, o stavu malých výrobců, řemeslnicko-živnostenském zde vůbec v tomto shromáždění ještě zmínky nebylo. A přece jest v zájmu tohoto státu, v zájmu jeho zdárného vývoje, aby i stav řemeslnicko-živnostenský vzat byl v úvahu, aby o nezaměstnanosti ve stavu řemeslnicko-živnostenském bylo mluveno, aby o něm vážně zde bylo debatováno.

Řekne se: stav tento je samostatný, je to stav samostatných výrobců.

Velectěné dámy a velectění pánové! Je stav řemeslnický ještě nyní stavem samostatných výrobců? Vyrábí on svobodně, prodává on svobodně svoje výrobky, které zhotovuje? Dáte mi jistě za pravdu, že nikoliv! Nejsme svobodni, nemáme práva svobodně vyráběti, nemáme práva, svobodně prodávati své výrobky, které zhotovujeme. A proč?

Rakouská vláda v posledních letech již se o to přičinila, aby nás všemožným způsobem připravila o naši samostatnost, aby nás vůbec úplně existenčně zničila. Znáte všichni ona různá krutá nařízení z r. 1915, 1916 a 1917, kdy bylo všeobecné sčítání různých zásob a různých příprav potřebných k řemeslné výrobě. Vy víte, přátelé, velmi dobře, že právě stav řemeslnicko-živnostnický, ten stav drobných výrobců, byl nejvíce válkou postižen, a to proto, že bez zřetele na jeho zařízení dílenské, bez zřetele na počet jeho dělníků a učňů v dílně musil opustiti všechno a jíti na vojnu.

Řemeslníci nejen zbraně schopní musili na vojnu, nýbrž také řemeslníci zbraně neschopní s různými vadami tělesnými musili také nastoupiti službu vojenskou ve způsobu válečných úkonů; musili nastoupiti do závodů cizích, do různých závodů privilegovaných, ať již to byly závody státní, ať různé podniky privátní.

Byly to různé závody, kde vojenská správa zvláštní privileje dala jednotlivcům, aby prováděli ve velkém výrobu řemeslnou. Dotčení podnikatelé byli ponejvíce továrníci a velkoprůmyslníci, měli zvláštní výhody, že byli osvobozeni od povinnosti vojenské a jejich zřízenectvo též. A samostatný výrobce byl nucen jít pracovati do cizích závodů, nebyl uchráněn vojny, zkrátka a dobře, byl vojnou nejvíce postižen.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP