Čtvrtek 12. prosince 1918

A nyní, kdy se mnozí navracejí zase do svých domovů, všimněme si, pánové a dámy, jak to vypadá v takové dílně u malého výrobce, u malého řemeslníka. Rodina jeho po celá léta strádala, z nouze a bídy odprodávala, co se odprodati dalo; byly to různé suroviny, byly to různé přípravy řemeslné, ba i stroje se odprodávaly z dílen, aby se zachránilo alespoň to nejnutnější a aby se vyživila rodina. A nyní, kdy řemeslník chce zase zbudovati znovu svou existenci, nemá prostředkův, a je zde úplně vydán na pospas druhým činitelům. Nemůže samostatně vyráběti a je nucen, když se chce vyvarovati nezaměstnanosti, nabídnouti zase svou pracovní silu těm silnějším, kteří byli po celou dobu války podporováni, kteří měli zvláštní privileje od státu bývalého Rakouska.

A přece, vážené shromáždění, musí záležeti tomu našemu mladému státu na tom, aby tento důležitý střední stav řemeslnicko-živnostenský se uchoval, aby se udržel, aby zdárně, svobodně se vyvíjel, aby byl důležitou složkou našeho národa. Musíme se zajímati o to, aby živnostník zase se domohl své samostatnosti a aby si vybudoval zase svoji vlastní existenci.

Jakým způsobem má mu stát přispěti? Slavné shromáždění, podali jsme návrh, aby vláda alespoň to, co je nejnutnější pro zařízení těchto samostatných živností, uvolnila těmto jednotlivcům, kteří o svou samostatnost během války byli oloupeni, z těch zásob, které se hromadily do různých skladišť, ať již to byla skladiště vojenská, ať již to byly zásobárny různé privátní, mnoho jest ještě dnes v tomto státě československém uschováno, mnoho jest ještě zadržováno.

Vy víte, pánové, velmi dobře, že různé ústředny tak blahodárně působily, že skoupily všechno, co se jenom skoupiti dalo. V popředí těchto ústředen byly zvlášť routinovaní obchodníci, jak vám všem je známo, kteří všemožně se o to starali, aby veškeré potřeby k výrobě a k zásobování byly skoupeny pro vojenskou správu, jako kdyby ta válka ještě deset roků měla trvati.

Víte velmi dobře, kdo byl příčinou toho zdražení různých těchto životních potřeb, o tom nepotřebuji se obšírně rozšiřovati. Jsem pevně o tom přesvědčen, že v různých vojenských zásobárnách, ba i v přečetných různých skladištích jsou ještě zásoby a že tyto zásoby není potřeba stále a stále zadržovati, že tyto zásoby mohou se dáti zase zpět tomu lidu, kterému svého času byly odcizeny, u kterého byly zabaveny. Jsou zásoby nashromážděné, které nejsou zvláště reservovány přímo pro vydržování militarismu, které jsou čistě civilní, které se mohou zase vrátiti výrobci, které se zase mohou poskytnouti konsumentu.

Já mám statistiku, třeba jen z brněnského skladiště, že tam pro malá řemesla, pro všechna různá odvětví jest velmi mnoho zásob nashromážděno. Možno bez poškození správy vojenské alespoň 50 procent ze zásob těchto uvolniti a to zásoby koží, různých látek, různých kovů, součástek, polotovarů, různých surovin a příprav, jako tuků, mazadel, různých příprav k řemeslu obuvnickému, krejčovskému, sedlářskému. Tam jsou celé zásobárny těchto příprav nashromážděny pro výrobu malého řemeslníka a malého živnostníka.

Proč se to tam shromažďuje? Proč se to tam stále zadržuje? My nechceme přece válčiti ještě dlouhá léta, my chceme přijíti brzy do normálních kolejí. Víme dobře a máme zprávy ze zahraničí, že se již dějí přípravy za hranicemi, abychom brzo dostali nové suroviny, nové tovary k obchodování a výrobě.

Jest třeba tedy stálého zadržování toho, co ve skladištích máme? Je opravdu zapotřebí, aby se tyto zásoby uvolnily a aby tak důležitému stavu, jako jest stav řemeslnicko-živnostenský, usnadněno bylo, aby on sám se zásobil, zřídil si svou vlastní výrobnu, svou vlastní dílnu, aby zase byl samostatným členem v samostatném státě. (Výborně!) Nebude tím postižena správa vojenská, když žádáme uvolnění zásob z různých skladišť vojenských. Kdyby se 10 procent reservovalo materiáliím různým pro naše vojsko v zásobárnách těchto, docela zajištěno bychom měli obstarávání potřeb vojenských, poněvadž zásoby tyto jsou dosti značné. My však žádáme alespoň 50 procent uvolnění a zase jenom toho zboží, které se hodí pro naše výrobce, pro naše konsumenty. Jsou to věci čistě civilní, které spadati mají pod správu civilní. Obzvláště v odboru textilním jsou značné zásoby.

Ve skladišti brněnském - kde věci znám dopodrobna - látek civilních jest přibližně na 100.000 metrů; jsou to různá sukna dámská (Hlas: Ta se přece nehodí pro uniformování našeho vojska!), různé věci barevné, civilní, které se dobře hodí pro oblékání našeho civilního obyvatelstva.

Tam jest nahromaděno všeho možného a to: koží, podšívek různých, nití atd. O tom všem víme. Docela dobře část těchto zásob uvolniti se může. Vedle těchto věcí hotových je v našem státě československém ještě velmi mnoho surovin, které se též uvolniti musí a co nejdříve ke zpracování dáti se musí, poněvadž nám jde o záchranu důležitého stavu, o znovuzřízení zničených existencí. Vedle těchto tovarů hotových jest velmi potřebno též uvolniti různé suroviny, pro různé odbory řemeslné nahromaděné v různých sběrnách a skladištích, a to: kovy, dřevo, tuky, benzin, uhlí a suroviny ke zpracováni látek jako bavlny, vlny a různých odpadků. V Brně samém, kde máme mnoho textilních továren, víme ze zkušenosti, že jsou nahromaděny ještě suroviny různé tohoto oboru; jest tam hotová příze, jsou tam suroviny různé, které se upotřebiti dají pro spředení látek. Jest jenom potřeba, aby dostali rozkaz tito podnikatelé, aby z toho mohli vyrobiti suroviny, aby z toho mohli vyrobiti polotovary, které by se zase daly do výroben a obchodů těm činitelům, kteří na to čekají. Z Prostějovska přicházejí k nám stále deputace, které sdělují, že na 40.000 dělníkův odboru oděvního bude za nějakých 14 dní bez práce. Na druhé straně se říká: nemáme surovin, není volného obchodu, továrník konfekční nemůže si ještě volně dát vyrobit látku takovou, kterou by spotřeboval, kterou by mohl prodati v místě nebo vyvézti za hranice, aby mohl zaměstnati celé zástupy dělnictva, které čeká na onu práci. Je nutně zapotřebí, aby věci tyto co nejdříve se uvolnily, aby k velké katastrofě, k hromadné nezaměstnanosti opravdu nedošlo. Věci zde jsou, víme dobře, že je třeba jen je zjistiti, že je třeba věci tyto uvolniti, dáti do výroby a tím již předem budeme viděti, že za několik týdnů přijdou do obchodu, přijdou ke zpracování dělníkům do dílen řemeslnických a průmyslových podniků. Činem tímto zachrání vláda též velké částky peněžní, neb za nějaký čas nebudou míti suroviny tyto tu cenu, jakou mají ještě nyní.

Dnešní návrh, pánové, dbá toho, abychom čelili nezaměstnanosti nejen u stavu dělnického, nýbrž i u našeho stavu středního, řemeslnicko-živnostenského. To nás přimělo, abychom podali tento návrh, a živnostenský výbor jednomyslně souhlasil s tím, aby návrh tento byl dán na denní pořádek, poněvadž věc je naléhavá a kvapí. Nač to stálé hromadění, nač to stálé zadržování, když se může uvolniti materiál, který ležením se kazí; vždyť již od r. 1915 leží různé tovary a suroviny státu, aby co nejdříve byly tyto věci uvolněny, aby dány byly výrobcům, aby zase mohli sobě založiti samostatné existence.

Proto navrhli jsme toto:

Vláda se vyzývá, aby nařízením provedla:

1. Uvolnění alespoň 50% zboží bavlněného, polovlněného a lněného jakož i koží, nalézajících se nyní v různých skladištích vojenských, pro volný prodej a výrobu.

2. Uvolnění potřebných zásob kovův a polotovarů ze železa, jakož i lihu, mazadel, uhlí, petroleje, benzinu, cukru a jiných životních výrobních potřeb.

3. Uvolnění surovin: vlny, bavlny a odpadků pro výrobu zboží textilního.

4. Stanovení maximálních cen zboží tohoto.

5. Rozdělení tohoto uvolněného zboží podle kontingentu, stanoveného na jednotlivé kraje podle poměrů výrobních, spotřebních, jakož i dělnických svěřeno budiž komisi, do které mají právo vyslati po zástupci tyto korporace:

1. Zemský svaz živnostenských záložen a družstev v Praze.

2. Svaz nákupních družstev živnostenských v Praze.

3. Zemská jednota živnostenských společenstev v Praze.

4. Zemská jednota obchodních gremií.

5. Ustav pro zvelebování živností v Praze.

6. Ústřední jednota českých hospodářských společenstev v Praze.

7. Velkonákupní společnost konsumních a výrobních družstev v Praze.

8. Zemská jednota živnostenských společenstev v Brně.

9. Zemský úřad pro zvelebování živností v Brně.

10. Ústřední svaz družstev živnostenských pro Moravu a Slezsko v Brně.

11. Živnostenská velkonákupní ústředna v Olomouci.

12. Zemský svaz obchodních gremií v Brně.

13. Jednota živnostenských společenstev ve Slezsku.

14. Zástupcové Slováků.

Vedle jmenovaných tuto korporací mají právo vyslati po zástupci odborové jednoty živnostenské, které mají zájem na předmětech shora uvedených a které o přizvání zástupce požádají.

Velectění přátelé! Věc tato jest naléhavá a nestrpí odkladu. Budou dojista ještě mluviti k tomuto předmětu další řečníci. Já prosím, aby tento návrh, pro naše stavy opravdu potřebný, byl vámi přijat, aby naše řemeslnictvo, naše živnostnictvo zase bylo opravdovým, samostatným činitelem, a aby našemu dělnictvu dostalo se zase práce v době, kdy hrozí opravdu brzy nezaměstnanost. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Přistupujeme k debatě. V řečnické listině zapsáni jsou: P. T. kolegové Mlčoch, Netolický, Rebš, Svozil a Sechtr. Uděluji slovo prvnímu řečníku, v řečnické listině zapsanému, p. kolegovi Rudolfu Mlčochovi.

Posl. Mlčoch: Slavné Národní shromáždění!

Politika a otázka živnostenská netěšila se dosud ve veřejném životě, v politickém životě i v síních sněmovních popularitě v té míře, jako otázka agrární a dělnická. A také již vývoj politický, který prodělává každý národ, a zejména také národ náš, bohužel, nevedl se tím směrem, aby dbal zájmů existenčních, zájmů stavu tak významného, tak důležitého, jako jest stav živnostenský, v té míře, jak toho k své budoucnosti potřebuje, a musím si postěžovati, že také živnostnictvo samo dosud nevědělo, kterým správným směrem má se bráti k obhájení svých existenčních zájmů, a že této významné vrstvy národní bylo až dosud zneužíváno namnoze proti jejím vlastním zájmům pro zájmy cizí.

Chci upozorniti, že zejména ten směr, který živnostnictvo jako důležitá složka národní vedlo v proud a směr kapitalistický, ten směr že jest neštěstím pro živnostenský stav, neboť živnostnictvo nemá zájmu na tom, aby mohutněl velkokapitál, aby mohutněla velkovýroba, aby mohutněl směr velkokapitalistický, nýbrž má existenční zájem na tom, aby byla provozována hospodářsko-sociální politika protikapitalistická. (Výborně! Potlesk!)

Vážené shromáždění! Musím si zde postěžovati, že ten směr v živnostnictvu, bohužel, dosud neovládal, že nepatříme ve vrstvy kapitalistické, nýbrž že naší povinností jest, stavěti se v boj, v zásadní boj proti moci, ideám a rozmachu velkokapitálu. Živnostnictva až dosud však, bohužel, bylo zneužíváno za předvoj, řekl bych, za pěchotu zájmů kapitalistických, bylo hnáno namnoze, aniž to samo vědělo, proti svým zájmům, proti masám pracujícího lidu (Tak jest!), ačkoliv musím doznati, že menší živnostnictvo má mnoho společných zájmů s dělnictvem a s malým pracujícím lidem. (Tak jest! Výborně! Potlesk.)

Proto bylo potřeba, aby také živnostnictvo konečně revidovalo svůj zásadní hospodářský program, hlásilo se do života se správným názorem národohospodářským, který umožňuje existenci všech vrstev pracujícího lidu, do něhož patří také živnostnictvo, a aby se stavělo proti systému, který znemožňuje existenci malého výrobce, malého člověka.

Musím prohlásiti, že, pokud se týče této politiky v bývalém státě rakousko-uherském, bylo maloživnostnictvo ukolébáváno sliby vídeňských vlád, které chtěly takovým způsobem využiti středních a malých vrstev živnostenských, aniž to tyto tušily, ve prospěch rozmachu a ideí kapitalistických. Opravdu však stavěla se vláda vídeňská proti existenčním zájmům živnostenského stavu. Živila nás sliby a my varujeme vládu československé republiky, aby v tomto směru nenásledovala příkladu vlád vídeňských. Musím prohlásiti, že zejména u nás na Moravě přes to, že teprve vládne se zde v naší republice šest neděl, jsou oprávněné stesky z řad živnostnictva, že česká vláda chce nastupovati ty cesty, které jsme potírali a potírati musili u vlád vídeňských, že chcete dělati zákonodárství, že chcete dělat hospodářství v tomto státě bez nás, že chcete dávat zákony a příkazy o hospodářské politice bez maloživnostníků.

Včera, velectění, byla zde deputace moravského živnostnictva společného pracovního sboru všech ústředních živnostenských korporací na Moravě, která si přišla stěžovat k české vládě a ministrům na to, že již dnes se vidí, že česká vláda začíná inklinovat k směru, který se zdá býti protiživnostenský, který se zdá býti směrem, který chce vyloučiti malou a střední výrobu a chce protežovati zájmy kapitalismu a velkovýroby.

Nebyli to jen zástupci politické strany živnostenské moravské, byli to též zástupci odborných živnostenských organisací, kteří přišli do Prahy stěžovati si na to, že provádí se dále pod jiným titulem tatáž hospodářská politika, jak se prováděla vládami vídeňskými. Ve Vídni jsme měli centrály, zde v Praze máme tak zvané komise. Faktický stav však jest tentýž. Centrály nám sebraly veškeren materiál, veškeré životní potřeby a zboží, v těchto centrálách vídeňských hospodařili tehdy vídeňští židé, velkoobchodníci a velkoprůmyslníci rozdělili tento materiál velkopodnikům.

U nás v Praze nemáme sice centrál, máme však rozdělovací komise, ve kterých zasedají opětně z velké části zástupci velkoprůmyslu, v tomto případě ovšem českého, kteří se starají o to, aby nejprve zásobili sebe, a na malé výrobce a malé živnostníky se zřetele nebéře. V těchto komisích také přes to, že živnostenské odborové organisace se hlásily o zastoupení, ve většině případů zastoupení nedostaly, nevím, z jakých příčin, ale faktum je, že tyto centrály pražské zanedbávají zájmy a potřeby maloživnostníkův a že jest třeba, aby v tom směru byla zjednána náprava.

Proto přišli zástupci moravských živnostníků s tím kategorickým imperativem, s tou rozhodnou žádostí, aby se tu řeklo:

"Záleží české republice a vládě v tomto českém státě na další existenci maloživnostnictva či nikoliv? Záleží-li, pak nemůže se kopírovati politika neblahé vlády rakousko-uherské, vlády vídeňské, nýbrž musí se prováděti politika česká, v každém slova smyslu česká, která musí respektovati zájem a existenci pracujících vrstev, která musí zaujímati stanovisko příznivé ve prospěch malovýrobců, maloživnostníků.

Nechceme, aby dále živnostnictvo bylo nesprávným způsobem politickým a národohospodářsky využitkováno k zájmům svých zásadních národohospodářských i politických odpůrcův a proto se snažíme, seč naše síly jsou, sjednotiti československé živnostnictvo jak hospodářsky, tak i politicky, aby se stalo tak významným činitelem, jako organisované vrstvy dělnické a agrární.

Z těchto příčin, velectění, vzniká mezi českým živnostnictvem nyní již elementární hnutí politické, hnutí živnostensko-politické strany a já jako jediný dosud mluvčí této strany v této sněmovně dovolím si jen v nejhrubších rysech naznačiti zásadní myšlenky a program této strany.

Živnostensko-politická strana jest stranou protikapitalistickou, jest stranou demokratickou, stranou pokrokovou, stranou sociálně reformní. Snažíme se odstraniti veškerá politická i sociální privilegia, vycházíme z názoru, že v české republice musí býti zajištěno každému občanu právo na existenci, právo na plný příjem z jeho práce, že v české republice nesmí býti těch, kteří by tyli a žili z mozolů cizích kteří by lenošili, aniž pracují, a kteří by, měli snad ještě významná místa veřejná.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP