Úterý 25. února 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 15 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: Dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: Pik, dr. Veverka, a větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Haberman, dr. Hruban, Klofáč, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Zahradník a odborový přednosta dr. Hunka.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

32. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 25. února 1919 o 2. hodině odpolední.

1. Zpravodaj dr. Mareš. Zpráva školského výboru o návrzích dra Mareše, dra Srdínka a dra Krejčího na změnu zákona ze dne 28. února 1882, ř. z. č. 24., o universitě Karlo-Ferdinandově v Praze, (tisk 433).

2. Zpravodaj dr. Weyr. Zpráva ústavního výboru o návrhu dra B. Němce a soudr., aby všecka úřednická místa při nově zřizovaných státních úřadech republiky československé byla obsazována odborníky veřejným konkursem, (tisk 503).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti, zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou členové Národního shromáždění:

churavostí: František Navrátil (do 25. února), Zbořil (na delší dobu), Dula (do 25. února), Chaloupka (do 31. března), Hucl (do 26. února), Kadlčák (do 28. února), Šabata (do 27. února), Špaček (na neurčito);

zaměstnáním: Janoška (na delší dobu), Horváth (na delší dobu), Kolaříková, Jaroš, Frant. Němec, Prokeš (na delší dobu), dr. Kubíček (do 27. února);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Brožík, Dušek, Hudec, Laube, Mečíř, dr. Rambousek, Tayerle;

trvalým úředním zaměstnáním; ze slovenského klubu: dr. Bella, Botto, dr. Dérer, Burjan, dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, K. Medvecký, dr. Medvecký, Stodola, ministr dr. Šrobár, Štefánek.

Jednací zápis o 30. a 31. schůzi byl vyložen ve sněmovní kanceláři po 48 hodin a, poněvadž nebyly proti němu podány námitky písemné, jest schválen podle §u 77. jedn. řádu a bude uveřejněn podle §u 79. jedn. řádu.

Výborům přikázány z předsednictva návrhy: žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Výboru finančnímu:

Tisk 541. Vládní návrh s osnovou zákona, jímž upravuje se další vybírání některých zemských a obecních dávek a přirážek.

Výboru právnímu:

Tisk 519. Návrh člena N. S. dra Matouška a soudr. na vydání zákona o zvláštním soudu mladistvých pro Prahu a okresy předměstské.

Výboru železničnímu:

Tisk 526. Návrh člena N. S. Jana Jílka a soudr. na zřízení automobilového spojení v okresu třebíčském.

Výboru soc. politickému:

Tisk 527. Návrh člena N. S. dra Karla Engliše a soudr. na vydání zákona o využití slunečního světla v letní době.

Výboru státně zřízeneckému:

Tisk 528. Návrh členů N. S. Brodeckého, Stivína a soudr. o služebních a platových poměrech zaměstnanců československé tiskové kanceláře.

Tisk 538. Návrh člena N. S. dra G. Mazance a soudr. na vydání zákona na úpravu platů smluvních cejchmistrů a výpom. technických úředníků u cejchovních úřadů a zařadění jich do úřednických tříd hodnostních a platových.

Výboru zemědělskému:

Tisk 529. Návrh člena N. S. Vinc. Ševčíka, Jos. Šamalíka a soudr. stran výkupu a pronájmu majetku pozemkového na velkostatcích.

Výboru pro vnitřní kolonisaci:

Tisk 530. Návrh členů N. S. Udržala, Ziky, Rychtery, Dvořáka a spol. na neodkladné opatření půdy legionářům, invalidům, domkářům, živnostníkům, chalupníkům a drobnému lidu vůbec.

Výboru poštovnímu:

Tisk 534. Návrh členů N. S. Fr. Zeminové, Slavíčka, Hrizbyla a spol., aby byl převzat poštovní úřad v Červeném Kostelci do správy státní a aby tam zavedeno bylo řádné úřadování.

Výboru školskému:

Tisk 535. Návrh členů N. S. Fr. Zeminové, dra F. Krejčího, F. Špatného. V. Freimana a spol., aby byla zřízena česká škola v Broumově nejpozději do nového školního roku.

Tiskem rozdáno:

Tisk 525. Odpověď ministra Národní obrany na dotaz posl. Mlčocha, Časného, Bechyně a soudr. na ministra Národní obrany Klofáče o přeplácení masa a jiných potravin vojenskými orgány.

Tisk 542. Odpověď vlády československé republiky na dotaz člena N. S., Roberta Nádvorníka a soudr. o výrobních a obchodních poměrech vzhledem na stoupající nezaměstnanost dělnictva. (tisk č. 322.)

Tisk 540. Odpověď ministra železnic na dotaz členů Národního shromáždění Jar. Marka, Brodeckého a soudruhů (č. t. 465.) na ministra železnic o dalším trvání generálního ředitelství Československých drah.

Předseda: Z předsednictva přikázáno:

Výboru sociálně politickému:

Tisk 523. Vládní návrh zákona o omezení práva stěhovacího.

Navrhuje se, aby bylo uloženo příslušnému výboru, by podal zprávu o tomto návrhu do 14 dnů.

Jsou snad proti tomu, aby byla stanovena navrhovaná lhůta, námitky? (Nebyly.)

Není tomu tak. Navrhovaná lhůta přijata.

Vládní návrh zákona o přísaze vojsk československých, tisk 543, přikázán brannému výboru.

Ministr Národní obrany žádá, by výbor o návrhu tom podal zprávu ve lhůtě 8denní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Není jich. Lhůta je tedy stanovena.

Předsednictvo ministerské rady předložilo podle § 3. zák. ze dne 24. července 1917, čís. 307 ř. z., dne 20. února 1919, čís. 3094, 8 nařízení:

o pojišťovací smlouvě, čís. 102 sbírky 1918,

o poplatcích soudních lékařů v trest. říz., č. 103 sbírky 1918,

o poplatcích soudních lékařů v nesporném říz., č. 60/1919, o úlevách při plnění pohledávek, č. 3/1919,

o poměrech obchodních pomocníků, č. 14/1919,

o výpovědi služebních poměrů, č. 15/1919,

o prodloužení promlčecích lhůt, č. 31/1919,

o ochraně nájemců, č. 62/1919.

Nařízení ta přikázána výboru právnímu k jednání podle uvedeného zákona.

Rovněž tak došlo nařízení ministerstva Národní obrany ze dne 4. prosince 1918 o dodávkách k vojenským účelům, č. 58 z r. 1918, které přikázáno bylo výboru brannému.

Žádost zemského trestního soudu v Praze ze dne 17. února 1919, Pr. XVI. 97/18 za svolení k stíhání člena N. S. Č. Josefa Stivína pro přečin urážky na cti k návrhu Rudolfa Halláka přikázána výboru imunitnímu.

Dodatečně nepřítomnost svou pro dnešní schůzi omlouvá p. kol. opat Bařina a sice pilným povoláním; dále nemocí nepřítomnost svou omlouvá Edmund Burian (zvoní).

Přihlásil se p. ministr vnitra Švehla k odpovědi na interpelaci. Uděluji mu slovo.

Ministr vnitra Švehla: Slavná sněmovno!

Historie našich menšin v době předválečné jest velmi smutnou kapitolou v našich dějinách. Jestliže veškeré naše menšiny denně přímo sdělovaly nám bol svůj, strasti a útrapy, byla to v první řadě mezi nimi menšina vídeňská, která nejvíce trpěla. (Hlas: Tak jest!) Vydána jsouc na jedné straně moci a zlovůli vlády, samosprávy, ale i rafinované moci kapitálově silných nepřátel, byla předmětem naprostého útisku brutální moci, neměla práv, neměla naprosto žádného dovolání.

Bolest naše byla tím větší, čím méně jsme měli síly a možnosti, zvrátiti toto bezpráví. Proto doufali jsme, ba byli jsme přesvědčeni, že po převratu, po změně celé struktury politické aspoň tato kapitola smutná skončí. Bohužel, poslední volby vídeňské podaly nám důkaz, že ani 41/2 leté trvání světové války nezměnilo nic na taktice a způsobu, který se stal tak pověstným. (Hlas: Ničemu se nenaučili!) Ničemu se nenaučili, bohužel! Je toho tím více litovati, že my všichni byli jsme přesvědčeni, že ty hrozné, tíživé důsledky přece aspoň v tom směru budou míti větší a blahodárnější účinek, účinek zvláště na stlačení nacionalistického šovinismu, brutality a útisku.

Poslední volby vídeňské podávají nám důkaz, že v tomto směru nejedná se o nahodilý a sporadický omyl, nýbrž naopak, že jedná se zde o systematický, pracovní úplný postup proti naší minoritě (Slyšte!) a že na této práci braly podíl veškeré německé strany bez rozdílu. (Hlas: Nacionálové i internacionálové!). Všichni. Tím je věc tato smutnější, poněvadž právě nebylo v tomto směru ani jediného hlasu veřejného ani žurnalistického, který by se byl pozvedl a který by byl proti tomuto násilí aspoň slovem promluvil. Přese všecky vnitřní zápasy tento postup proti české menšině, jak jsem řekl, byl jednomyslný. Za těchto okolností a stavu věci nelze se diviti, že od prvopočátku, kdy čeští naši lidé vstoupili ve volební zápas, prodělávali jedno martyrium za druhým. Již pouhé ohlášení volební akce, schůzí atd. bylo znásilňováno jedno za druhým. Nemohu přirozeně uvésti veškeren materiál, který již dnes mám po ruce, který svědecky je doložen a který naprosto jasně illustruje celý ten postup, ale přece jen dovoluji si s vámi sděliti některé aspoň ukázky. (Hlas: Všecko poslati na mírovou konferenci!) Bude učiněno.

Tedy hned na počátku volební akce bylo učiněno vše možné, aby československé volební národní sdružení mělo jen nejobtížnější agitaci a aby uvědomování voličstva bylo mu za všech okolností přímo znemožněno. Nutno k tomu připomenouti, že právo volební, odvislé od příslušnosti státní, bylo samo o sobě těmto osobám hodně ztěžováno, poněvadž řada našich lidí, majíc domovské právo v našem státě, musila se jmenovitě přihlásiti a tu již byla řada přímo technicko-administrativních obtíží, které bylo nutno překonati a které v poslední době ještě více se zvýšily, čím více pohraniční styk byl sám sebou ztížen pohraničními opatřeními našeho státu; tedy indirektně i zde působily se nové obtíže celé volební akci.

To je tedy první kapitola - hned v začátcích hrozbou a tlakem odvrátiti každého od toho, aby volebního aktu se súčastnil. Stačí, když uvedu jako ukázky tohoto terroru tyto případy:

Čeští dělníci továrny Voitovy ve Sv. Hypolitu uspořádali 9. února voličskou schůzi. Hned druhého dne, 10. února, počali stoupenci německé soc. demokratické strany v továrně českým dělníkům pro kandidátku československou za nadávek vyhrožovati násilím a. zastavivše odpoledne po třech hodinách práci, zažádali za propuštění českých dělníků. (Hlasy: Skandál! To je demokracie!) Správa továrny sice požadavek zamítla, jelikož má obchodní styky s českými podniky, ale důvěrníkům českým Kuběnovi a Křížovi pohroženo, že, neupustí-li od agitace pro české kandidáty, budou okamžitě propuštěni a pak za život se jim neručí. (Slyšte!) Na nátlak důvěrníků něm. soc. demokratických, v obavě o existenci a život musili prohlásiti, že čeští dělníci budou voliti kandidáty německé. Podobná agitace proti českým dělníkům rozvinuta i v dílnách státních drah ve Sv. Hypolitu mezi železničními zřízenci. (Hlas: Německo-republikánská svoboda!)

Nejkřiklavější případ předvolbou spáchaných násilností proti českým voličům jest tento:

(Protokol, sepsaný u československého vyslanectví ve Vídni.)

František Brüss, strojní zámečník u firmy Hofherr a Schrantz, Clayton-Shuttleworth ve Vídni XXI., Baumergasse 21, kandidát strany československé, byl dne 14. února při opouštění tovární budovy od svých spoludělníků polit dehtem, k zemi povalen, zbit a zkopán. (Posl. Dyk: Hanba! Ať žije internacionála! Jiný hlas: Ale to je jiná internacionála! Hluk. Předseda zvoní.) Při tom mu bylo spíláno: Lump, ničema, atd. Jeho známý František Klatt a Leopold Vlk rovněž byli ohrožováni.

Téhož dne byl dle protokolu, sepsaného v úřadě plnomocníka československé republiky ve Vídni dne 15. února 1919, přepaden dvěma Němci, a to Pohanem (Mödling, Hauptstrasse 24) a Ulmanem (Mödling, Hartigstrasse 32), Karel Floner, povalen na zem a holemi do krve zmlácen; při tom bylo výslovně pokřikováno, že se tak děje pro jeho příslušnost k československému národu. Konstatováno, že Floner měl na hlavě více krvavých stop zranění a oděv jeho byl na pravé straně prsní značně krví potřísněn.

Na české centralistické schůzi v Trůmavě vyhrožoval (dle zprávy "Dělnických Listů" č. 38 z 15. února 1919) nějaký Fiala českému dělnictvu pogromem, bude-li voliti československy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP