Úterý 25. února 1919

Dále vyhrožoval vůdce něm. soc. dem. dělníků Höger násilím všem českým dělníkům, kdyby prý jen jeden hlas československý se našel ve volební urně.

K hostinskému v Prinz-Karlgasse dostavila se deputace něm. soc. demokratů a žádala za odstranění českých volebních plakátů z jeho oken. Hostinský nevyhověl.

V lokomotivce dřívějších státních drah v X. okresu vyhrožoval hlavní důvěrník Rober občanu K., že jej udá u řiditelství, bude-li agitovati československy, atd.

Tedy rada těchto věcí dokazuje, že jakmile jen československý výbor volební zahájil práci, bylo v tom ohledu na všech stranách hned zakročováno. Připomínám, že nebylo mu dáno dovolení vylepování plakátů vůbec. Plakáty se nesměly vylepovati a, byly-li někde za okny, stalo se tak, jak jsem konstatoval naposled, bylo zakročeno, aby ty za okny se nalézající plakáty byly odstraněny.

Druhá kapitola týká se reklamačního práva. Konstatuji opětně, že jakékoliv zastoupení v reklamačních komisích našemu českému lidu bylo v celé Vídni odepřeno. (Skandál! Slyšte! To je sebeurčení? Kolik dostávají uhlí?) Na místo věcného zkoumání podkladů práva volebního, což jest účelem reklamačního řízení, setkali se čeští voliči se soustavnými překážkami, které mnohdy nebyly daleky vyslovených klamů a úskoků. Nejen že byly dány v jednotlivých případech českým voličům vědomě nesprávné informace, nýbrž i v mnohých nebyly reklamace vůbec vyřízeny a v jednotlivých případech byli vyreklamováni voliči, aniž by byli o tom vyrozuměni. Tato zřejmá zvůle byla nadmíru usnadněna tím, že čeští voličové neměli v reklamačních komisích žádného zastoupení, ač měli na ně nárok, a tím zůstali úplně bez ochrany. České dokumenty, potřebné k získám volebního práva, odmítány, v četných případech opatření dokumentů násilím znemožněno.

Tedy taktika úplně z dob předválečných - se všemi šikanami, se vší úskočností a brutálností. Tak na př. těm, kteří reklamovali své volební právo pro manžele a manželku, za dva jeden, na základě prohlášení o jejich státním občanství německorakouském, bylo sděleno, že stačí pouze reklamace jednoho člena rodiny; když však přišli k volbám pro lístek, bylo řečeno, že smí dostati jen ten, kdo podepsal. Tedy docela vyložený úskok. Jak ve Vídni, tak také ve venkovských místech dělo se stejně. Celá řada reklamací Československých příslušníků nebyla vůbec vyřízena, tak že doposud, co se mohlo zjistiti, přes 34.000 reklamací, které byly podány, nebylo vůbec vyřízeno. (Hanba! Slyšte!)

Dle 13 instrukcí pro předsedy místních volebních sekcí bylo ustanoveno, že mají platiti i neněmecké doklady. Přes to všecko na př. předsedové volebních sekcí v Hernalsu prohlásili, že českých dokumentů neuznávají, že také je nebudou přijímati. Následkem toho, pokud se mohlo zjistiti, v jedné sekci za první volební hodinu bylo tak 20 hlasů ihned odmítnuto jen vzhledem k tomu, že byly české doklady, ač v původních instrukcích bylo řečeno, že české doklady budou připuštěny. Tím byl náš lid oklamán.

To se týče reklamačního práva, kde si člověk má zjednati možnost eventuelně vysvětlení nějakých pochyb, nebo kde se má korrigovati, co se předtím sběhlo. V reklamační akci vidíme, že bylo postupováno naprosto násilně. Jestliže tak bylo v těchto periodách, pak přirozeně můžeme si klidně učiniti úsudek o tom, jak bylo při volbách samých. Volební den jest den naprostého násilí. Zde byl v tom ohledu nejen již celý aparát úřední a všichni ti činitelé a funkcionáři, zde byla povolána na pomoc již i garda vídeňská a vídeňská policie, tak zvaní Wehrmanni. Ti přirozeně obsadili místnosti nebo znemožnili vůbec provedení akce v různých těch kancelářích. Tak nejlépe zase to bude vidět na některých příkladech, z nichž chci uvésti hlavně tyto:

Dne 16. února byly rozdíleny volební lístky v poradnách československé strany ve XXI. okresu. Jak protokolární výpovědí súčastněných a úřadu československého plnomocníka ve Vídni bylo zjištěno, brali němečtí sociální demokraté českým voličům volební lístky a vtiskli jim své vlastní volební lístky do ruky.

Před poradnou, umístěnou ve Frömmelgasse 4 v hostinci Svatošově, shromáždilo se asi 150 dělníků a členů obrany a ohrožovali osobní bezpečnost českých důvěrníků tam úřadujících. Poradna musela býti zavřena. V místnosti přítomni voličové vypuštěni zadním východem. (Protokol sepsaný s Františkem Brüssem u úřadu Československého plnomocníka ve Vídni.)

Před poradnou, umístěnou v hostinci Vonáskově v XXI. okr., Siemensstrasse 76, přijel, jak zjištěno protokolárně, dne 16. února 1919 dopoledne nákladní automobil s několika muži Národní obrany (č. 21) s červenými gardisty a soc. demokratickými agitátory, celkem asi 20 mužů. Červení gardisté, ozbrojení puškami, vystoupivše z auta, nasadili bodáky a vnikli se členy Národní obrany do místnosti. Členové Národní obrany ptali se úřadujícího českého důvěrníka Antonína Pšeničky, slévače železa ve Vídni XXI., Morségasse, je-li tam jejich (německý) důvěrník. Obdrževše zápornou odpověď, volali: "K čemu jste zde? Chcete nám uloupit hlasy, čeští psi, vy hordo! My vám pomůžeme!

Důvěrník Pšenička byl na to gardisty ztlučen a od jednoho z nich bajonetem do dlaně bodnut. Útočníci zmocnili se volebních papírů a opustili pak místnost, klestíce si cestu mezi shromážděnými voliči ranami, které v pravo i v levo pažbami svých pušek rozdávali.

Voliči, zejména ženské, uprchli před gardisty dílem oknem, dílem zadními dveřmi. Někteří z nich byli i na ulicích i na polích od rudých gardistů pronásledováni. Několik voličů bylo při tom poraněno, ba okradeno. (Slyšte! Posl. Pelikán: Co by s námi byli dělali, kdyby byli vyhráli!) V této volební kanceláři bylo něco přes 700 hlasů, které přirozeně byly sebrány. Tím znemožněno vůbec voličům voliti, takže podle odhadu našeho odvolilo nejvýše120. Ostatní jsme ztratili, poněvadž byly odneseny.

Svědek Josef Kudrna praví, že Eleonora Poštová byla na cestě do volební místnosti sociálními demokraty zastavena a otázána, jak bude voliti. Na její odpověď, že to je její věcí, byla obklopena a poplivána, jako její matka. V Siemensstrasse byl dle zprávy "Dělnického deníku" ohrožován důvěrník Brüss zastřelením. Intervence kandidátů českých Macháta a Kudrny na policejním komisařství a stížnost na surovosti a netečnost orgánů policejních neprospěla. Ve Frömmelgasse na příklad službu konající jízdní strážník české voličce Böhmové, na násilnosti Němců si stěžující, odpověděl: "Jen ať vás tlučou! Ve Vídni nemáte co dělat! Jděte domů!" (Posl. Pelikán: A naše ministerstva ochraňují zdejší německé zřízence, kteří ani nepřísahali na československou republiku!)

Případy těmito věc přirozeně ani zdaleka není vyčerpána. Jest jich veliké množství a bylo by nemožno, všecky je zde uvésti.

Lze jen konstatovati, že po volbách samotných ten den skutečně všichni ti naši nejen voliči, ale v prvé řadě ti, kteří byli v kancelářích volebních, nebyli jisti vůbec životem. Rada kanceláří po jedné, dvou hodinách musila přestati pracovati, byla zavřena a staženo rouleaux nebo postavena před ně stráž, takže ani jedna z kanceláří celodenně ani pracovati vůbec nemohla.

Avšak ani tímto násilným aktem ve volbách samotných nebylo skončeno martyrium našich lidí ve Vídni. Po volbách nastalo pronásledování všech těch, kteří jakýmkoli způsobem se na nich súčastnili, a přeneseno ještě dále do dílen a továren. V úterý dne 18. února, tedy po volbách, bylo českému dělnictvu továrny "Fiat" důvěrníky dělnictva německého sděleno, že nesmí dále v práci pokračovati. (Protokol sepsaný v úřadě plnomocníka Československé republiky ve Vídni dne 19. února.) Tímto opatřením bylo dotčeno pět osob, a to: Bohumil Bouček, zámečník, Fuchs, zámečník, a Koláčník, zámečník této firmy, a dva klempíři: Šafránek a Šmíd.

U firmy "Clayton, Shuttleworth, Hofherr & Schrantz" (Hlas: Tady má filiálku!) jednalo se ještě kratčeji, jak shora vzpomenuto. Jak uvádí podrobný protokol, mělo býti vypověděno ihned 25 dělníků z práce, kterýžto počet po poradě důvěrníků snížen na 12. Vyloučení dělníci a jejich rodiny jsou ohrožováni a nadávkami zasypáváni; požaduje se od nich, aby opustili svou organisaci autonomistických sociálních demokratů a vstoupili do organisace německých centralistů.

Ve Felixdorfu prohlásili Němci, jak dva dělníci tamnější, a to František Adamec a Theodor Pádivý oznámili, že se postarají, aby čeští voliči z Felixdorfu nedostali ani tam ani v okolí práce a různě jim spílali. Když jmenovaní dva voliči odevzdávali své hlasy u volební urny, pozorovali, že přísedící volební komise, jménem Klouček, si obálky s jejich hlasy nehtem zřetelně znamenal. Ostatním českým voličům byly dle sdělení jmenovaného Adamce a Pádivého československé hlasovací lístky násilně odnímány, takže sčítání hlasů nemohlo tam právem býti správné.

Jaroslav Hůla a Methoděj Manoušek z Vídně vypovídají u úřadu plnomocníka Československého státu ve Vídni, že byli zaměstnáni v továrně na aeroplany firmy Dr. Gurmann, Vídeň X, Laxenburgerstrasse 31. Když odepřeli přispívati na volební fond německých sociálních demokratů, odebrali se tovární důvěrníci němečtí k správě továrny a žádali, aby čeští dělníci, jichž jest v této továrně ještě asi 20, buď přistoupili k jejich organisaci nebo práci opustili. "Podelších jednáních," praví Hůla a Manoušek, "která se konala mezi důvěrníky německého dělnictva a našimi zástupci, bylo umluveno, že české dělnictvo přestoupí k německé organisaci. Když jsme my dva o této dohodě mluvili s důvěrníkem Massingrem, prohlásil nám, že nás do organisace ani nevezmou, poněvadž jsme prý velcí agitátoři pro československou věc. Následkem toho byli jsme správou továrny dne 18. února z práce propuštěni. Připomínáme, že jsme dne 16. února volili ve Vídni do německorakouského Národního shromáždění."

Přes všechna příkoří a pronásledování českých voličů bylo odevzdáno českých hlasů dle německé úřední statistiky 65.075; dle úředního sčítání lidu r. 1910 bylo ve Vídni 98.461 Čechů. Z poměru tohoto čísla a čísla voličů v r. 1919 patrno, jak silný jest živel československý ve Vídni, uvážíme-li, že počet obyvatelstva representuje mnohonásobný počet voličů. Nebýti násilností proti českým voličům, byli by ve IV. a V. volebním okrese čeští kandidáti zvoleni. Poměr hlasů, odevzdaných pro kandidáty německé strany lidové, byl ve IV. volebním okresu 13.392 hlasů proti 12.747 hlasům, odevzdaným pro kandidáty české. Rozdíl tento lehce by byl býval vyrovnán hlasy pro české voliče, kdyby nebylo terroru německo-rakouské branné moci, řádění červené gardy a násilností agitátorů německé strany soc. demokratické, která se právě v tomto volebním okrese až k plánovitému násilnictví stupňovala.

Toto prosté konstatování fakt charakterisuje opětovně a dostatečně zvrácené pochopení zásady sebeurčení národů u Němců a jmenovitě u německých soc. demokratů. Jest to jen novým dokladem bezohledné, despotické povahy, která pod rouškou mezinárodních hesel provádí nacionální křivdy.

Vláda československé republiky podala naší delegaci na mírové konferenci v Paříži přesnou zprávu o všech těchto událostech.

Opět řada je těchto důsledků, které následovaly po volbě samotné. A je pochopitelno, že všecky tyto dokumenty, ať již z té či oné periody volební budou zpracovány, budou odevzdány mírové konferenci, aby tam mohlo býti o věci té velmi důkladně pohovořeno. (Výborně!) Když přes to však, přes všechny tyto chikany, znásilňování ve Vídni tak veliký počet přes 65.000 voličů byl docílen, lze z toho usouditi, s jakou obětavostí a s jakou námahou a sebezapřením tam lidé vystupovali. (Sláva jim!!!) A je nutno, při této příležitosti vzdáti dík všem těmto pracovníkům (Výborně! Hlučný potlesk.), a při této příležitosti zdůrazniti, že jsme si plně vědomi povinností, které nám z toho plynou. Jest to nutno tím více zdůrazniti, že to byly nejširší vrstvy dělnického lidu, které tuto velikou práci na se vzaly (Výborně!) a skutečně provedly. A v rovné míře s muži pracovaly i ženy, ženy, které vydaly se při této pouti i všech těchto pracích znásilňování a všem těm brutalitám, kterými tam prošly.

Jsme povinni dnes zdůrazniti, že jsme si plně vědomi oné povinnosti, kterou máme vůči vídeňské menšině. (Výborně!) A dnes nelze již, jako dříve, páchati beztrestně násilí na našem lidu ve chvíli, kdy národ ve vlastním svém státě, ve vlastní své správě hledí, aby také jeho příslušníci, kteří roztroušeně žijí, měli prospěch z této naší samostatnosti. (Výborně!)

Kdyby náš lid v tomto cizím státě dopustil se rušení integrity státní, kdyby naši lidé chtěli nějakým způsobem revoltovat proti státu, tam, kam je osud zavál, kdyby podnikali něco, co by rušilo klidný vývoj v tomto státě, co by ohrozilo jednolitost státu německo-rakouského, pak myslím, že by mezi námi nebyl jediný, kdo by je v tom podporovala kdo by jim k tomuto činu radil. Ale jakmile naši občané, uznávajíce stát německo-rakouský, šli vykonat prostě pouze povinnost občanů ke státu odevzdáním hlasovacích lístků, pak jest nutno, toto bránění ve výkonu státního občana odsouditi co nejrozhodněji. (Výborně!)

Můžeme prohlásiti, že vláda jest si plně vědoma - a jistě mohu to prohlásiti jménem slavného shromáždění, že učiníme vše, aby právu zjednáno bylo zadost. Dnes již jest mimo nás doba, kdy bychom my musili se obraceti na někoho jiného. Národ český má již dnes tolik moci, aby v daném případě své potřeby, které z toho plynou, také doložil patřičnou mocí. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Dodatkem k tomu sděluji, že mně bylo ohlášeno z řad pánů členů Národního shromáždění, že bude podán návrh, aby materiál, obsažený ve zprávě, podané p. ministrem vnitra, byl přeložen do jazyků západní Evropy, francouzského, anglického a německého a aby byl celé Evropě předložen.

Došly vládní návrhy zákonů:

1. O okolkování bankovek a soupisu jmění za účelem uložení majetkové daně (tisk 546).

2. O státní půjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách (tisk 545).

Žádám zapisovatele pana dra Veverku, aby předlohy ty přečetl.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP